Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Zidul din jurul Inimii

Zidul din jurul Inimii

Zidul din jurul inimii – un mecanism de aparare ce incepe sa se formeze inca din copilarie, il intalnim la foarte multi prescolari si adolescenti, cat si la parintii acestora, il intalnim la adulti, il intalnim la parteneri care formeaza cupluri tinere, dar il intalnim si la persoane varstnice. Nu este usor de inlaturat si este nevoie de curaj si de vointa, pentru a privi dincolo de acest zid. Fiecare dintre noi avem sau am avut un astfel de zid, fiecare dintre noi am fost marcati de anumite momente din viata. Costul ignorarii acestor ziduri se reflecta, de cele mai multe ori, chiar in calitatea relatiilor cu cei mai apropiati. Granita dintre normal, acceptabil si patologic nu este foarte mare, de aceea cred ca necesitatea constientizarii cat mai rapide a acestui zid este benefica.

Nu de putine ori am intalnit, cei mai multi dintre noi, oameni pe care i-am simtit blocati in ceea ce priveste emotiile, comportamentul, oameni cu foarte multe credinte limitative, oameni care nu au depasit traume prin care au trecut de-a lungul vietii, oameni care si-au cladit un zid in jurul inimii. Un zid de care nu sunt constienti, insa un zid foarte puternic, rezistent, cu ajutorul caruia acestia se protejeaza si se feresc de suferinta. Un mecanism de aparare ce a avut initial o functie adaptativa, dar care, atunci cand consecintele sale devin coplesitoare afectand viata, sanatatea si relatiile, este bine sa fie atent ”destructurat”.

In ”Codul emotiilor”, carte aparuta la Editura Adevar Divin, Dr. Bradley Nelson descifreaza emotiile nerezolvate captive ce alcatuiesc acest zid din jurul inimii si ofera ghidare in a intelege sensul acestora, cat si modul in care au contribuit la aceasta constructie foarte rezistenta: zidul din jurul inimii.

Inima generează o energie electromagnetică de 60-1000 de ori mai puternică decât cea a creierului. De aceea, ea este cel mai puternic organ al corpului. Primul organ care s-a format în corpul tău când te aflai în pântecul mamei tale a fost inima, cu mult înaintea creierului. Inima bate de 100.000 de ori pe zi şi de 40 de milioane de ori pe an. În cazul în care creierul ar fi deconectat de inimă, aceasta din urmă ar continua să bată.

Inima este nucleul fiinţei tale, inclusiv al identităţii tale reale.

Cercetările arată că inima nu este o simplă pompă. Prin anii ’70, cercetătorii au descoperit că ea are un sistem nervos complex, fapt care a condus la crearea unei noi ramuri a medicinii numită neurocardiologie. Adevărul este că noi avem două creiere, nu unul. Spre marea surpriză a oamenilor de ştiinţă, aceştia au descoperit că cerebelul din cap ascultă de „creierul din inima omului“.

Inima transmite constant informaţii către corp. Fiecare bătaie a ei transmite mesaje de o importanţă vitală, care afectează starea de sănătate emoţională şi fizică a organismului.

Ori de câte ori simţi o stare de iubire pentru cineva, tu îi transmiţi practic un semnal electromagnetic foarte puternic, emis de creierul din inima ta.

Experimentele ştiinţifice medicale au arătat în mod repetat că orice sentiment de iubire şi de apreciere orientat către o altă persoană are efecte pozitive măsurabile asupra corpului fizic. Aceleaşi efecte apar şi atunci când receptăm iubirea şi aprecierea unei alte persoane.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că semnalele electromagnetice emise de inimă pot fi detectate de undele cerebrale ale altor persoane. Fenomenul este mult mai puternic atunci când cele două persoane se ating sau se află una în apropierea celeilalte, dar pot fi percepute inclusiv de la distanţă.

De câteva decenii, ştiinţa medicală a descoperit capacitatea minunată de a transplanta organe de la un om la altul. Îţi reamintesc însă de povestea uimitoare a veteranului din al Doilea Război Mondial şi a celulelor sale sanguine. Dacă celulele individuale ale unei persoane îşi păstrează într-o asemenea măsură conexiunea cu organismul-mamă, gândeşte-te ce conexiune trebuie să aibă un organ întreg! Cu toţii am auzit poveşti uimitoare în care beneficiarul unui organ transplantat a devenit subit interesat de un sport sau de mâncarea preferată a donatorului. Pacienţii care au beneficiat de un transplant al inimii au descris astfel de simptome de la bun început, dar medicii nu i-au crezut, atribuindu-le imaginaţiei lor.

Este greu să convingi însă un beneficiar al unui transplant de inimă căruia nu i-au plăcut niciodată hot dog-urilesau baseballul, dar care acum nu se mai poate sătura de ele după ce a primit inima unui fan avid al echipei White Sox, că ceea ce i se întâmplă este produsul imaginaţiei sale; sau o femeie care nu se poate împiedica să nu plângă ori de câte ori aude o melodie care înainte de transplant nu însemna nimic pentru ea.

Inima are propria sa inteligenţă specifică. Ea poate gândi, poate simţi şi îşi poate aduce aminte.

La ora actuală există suficiente dovezi care confirmă că inima are amintiri şi sentimente personale. Numeroşi beneficiari ai unui transplant de inimă au vorbit despre noile lor preferinţe alimentare sau de altă natură, ba chiar de schimbarea scrisului de mână, a gusturilor muzicale şi de accesul la amintiri care nu le aparţin.

Descoperirea zidului din jurul inimii

Nu ai simţit niciodată nevoia de a-ţi construi un „zid de autoapărare“ pentru a te proteja de o situaţie neplăcută? Ei bine, se pare că această expresie metaforică are o bază reală. 

Protejarea sinelui interior

Oamenii care se confruntă cu astfel de situaţii neconfortabile reacţionează în mod diferit. Unii preferă să atace primii, alţii bat în retragere, iar unii preferă să se ascundă. Cei mai mulţi dintre ei simt însă nevoia de a-şi crea un zid de autoapărare în jurul lor, pentru a se proteja.

Aşa cum spuneam, inima este nucleul fiinţei. De aceea, mintea subconştientă ştie că ea este prima care trebuie protejată în toate felurile cu putinţă, întrucât este un organ extrem de delicat.

Expresii precum „inimă străpunsă“ sau „inimă frântă“ au apărut din cauza senzaţiilor fizice percepute la nivelul inimii în timpul unui stres emoţional puternic. Aproape toţi oamenii au simţit această senzaţie într-un moment sau altul al vieţii lor.

Emoţiile nerezolvate captive nu sunt efemere, ci au substanţă. Ele sunt alcătuite din energie, la fel ca orice altceva din creaţie. Atunci când devin captive, ele se ataşează de o anumită zonă corporală, iar uneori această zonă este inima.

Mintea subconştientă, a cărei putere nu cunoaşte limite, se foloseşte uneori de aceste emoţii captive pentru a crea un zid sau un scut în jurul inimii, pentru a o proteja pe viitor. Este vorba literalmente de un zid energetic cât se poate de concret.

La început nu mi-a fost uşor să reconstitui acest proces, dar la un moment dat mi-am dat seama că mintea subconştientă urmează anumite reguli. Spre exemplu, nu este posibil să creezi ceva din nimic. În lumea în care trăim, tot ceea ce există este alcătuit din energie, iar eu cred că mintea subconştientă înţelege perfect acest lucru. În ultimă instanţă, toate zidurile pe care le construim noi în lumea noastră fizică sunt alcătuite din energie, indiferent de materialele pe care le-am folosit. Zidul din jurul inimii creat de mintea subconştientă este la rândul lui alcătuit din energie, dar nu din orice fel de energie, ci din cea a emoţiilor nerezolvate captive.

Eu cred că pentru mintea subconştientă zidul din jurul inimii este la fel de real ca şi scaunul pe care eşti aşezat în momentul de faţă. El există într-un plan diferit de cel al realităţii fizice, dar acest lucru nu îl face mai puţin real. De pildă, noi nu putem vedea lumina ultravioletă sau cea mai mare parte a spectrului electromagnetic, dar asta nu înseamnă că aceste frecvenţe nu există în realitate.

O mare parte a creşterii noastre personale şi spirituale derivă din iubirea şi interacţiunile noastre cu alte persoane. Cu cât inima noastră este mai deschisă, cu atât mai puternice devin interconexiunile noastre cu ceilalţi oameni. Cu cât ne simţim mai conectaţi, cu atât mai uşor ne este să dăruim şi să primim iubire, şi cu atât mai plină şi mai bogată devine viaţa noastră.

La fel ca atâtea alte mecanisme de autoapărare ale corpului nostru, zidul din jurul inimii poate fi un instrument nepreţuit pe termen scurt.

Atunci când se întâmplă un eveniment copleşitor, o acţiune de urgenţă ne poate salva literalmente viaţa.

De pildă, dacă suntem bombardaţi, este o idee foarte bună să ne ascundem într-un buncăr. Pe de altă parte, cine şi-ar dori să trăiască întreaga viaţă într-un buncăr, ratând astfel toate bucuriile şi minunile vieţii?

La fel se petrec lucrurile şi cu zidul din jurul inimii. Indiferent cât de important a fost acesta în momentul în care l-am creat, viaţa noastră va deveni mai fericită şi mai conectată dacă ne vom elibera de el. De multe ori, acest proces face diferenţa între o viaţă fericită trăită până la adânci bătrâneţi şi una de dezamăgire constantă.

Cum ar trebui să ne trăim viaţa

Aceasta este viaţa pentru care ne naştem. Noi suntem predestinaţi să trăim o viaţă sănătoasă, vibrantă, plină de iubire şi de bucurie. Dintre toate emoţiile, iubirea este cea mai puternică şi mai populară, iar organul ei corespondent (cel care o receptează şi o emite) este inima.

Atunci când avem un zid în jurul inimii, noi nu putem oferi foarte multă iubire, căci energia acesteia din inima noastră nu poate ieşi cu uşurinţă în afară, la fel cum nici energia din afară nu poate pătrunde în ea, fiind blocată într-o măsură mai mare sau mai mică.

În consecinţă, noi ajungem să trecem prin viaţă izolaţi de ceilalţi oameni, din cauza traumelor emoţionale prin care am trecut şi a zidului subconştient care există în mod real în jurul inimii noastre. Traumele prin care am trecut au fost autentice şi este evident că ele au provocat corpului nostru o durere mai mare decât a putut suporta acesta la momentul respectiv. Dornic să nu mai retrăiască o astfel de durere, el şi-a construit zidul din jurul inimii, fapt care a părut logic în acel moment. Atât timp cât nu vom dărâma însă acest zid, noi vom rămâne captivi în interiorul lui, fiind mai puţin capabili să ne conectăm cu ceilalţi oameni, inclusiv cu cei pe care îi iubim foarte mult.

Eliminarea zidului din jurul inimii a transformat în totalitate viaţa persoanelor care au trecut prin acest proces, inclusiv a copiilor.

În aproximativ 30% din cazuri, efectele anihilării zidului din jurul inimii devin evidente imediat, dar de cele mai multe ori rezultatele sunt mai subtile, iar schimbările din viaţa persoanei apar gradual, în maniere care nu sunt recunoscute pe loc nici chiar de persoanele în cauză.

Stabilirea costului

Preţul pe care îl plătim pentru zidul din jurul inimii noastre este incalculabil. Nenumăraţi oameni duc vieţi singuratice şi deconectate numai din cauza zidurilor din jurul inimii lor. Ei nu cunosc bucuria găsirii iubirii în viaţa lor. Nenumărate soţii şi nenumăraţi copii sunt abuzaţi din cauza acestor ziduri…

Zidul din jurul inimii poate conduce la depresie, la divorţ şi la abuz. Aceste tipare ale abuzului se transmit apoi de multe ori din generaţie în generaţie, provocând foarte multă durere şi un comportament distructiv.

La o scară mai mare, aceste ziduri conduc la neînţelegeri, prejudecăţi, ură şi brutalitate. La scară globală, ele conduc la purificări etnice, la conflicte între naţiuni, la terorism şi războaie.

Există prea multă izolare şi prea multă violenţă pe acest Pământ; prea multă durere şi prea multă tristeţe. Ori de câte ori merg pe stradă, văd foarte mulţi oameni care au expresii îndârjite pe faţă şi maxilarele încleştate. Văd tineri cu expresii mânioase, plini de resentimente, care îşi manifestă furia şi frustrarea aşa cum pot. Ştirile sunt pline de istorii sinistre, provocate de oameni baricadaţi în spatele unor ziduri groase, care îi împiedică să îşi trăiască viaţa aşa cum doresc.

Unul din efectele secundare cele mai puternice ale zidurilor din jurul inimii este depresia, care a atins în ultima vreme proporţii epidemice. Numai în Statele Unite se estimează că între 13 şi 14 milioane de oameni suferă de depresie. Aceasta este principala cauză trecută pe certificatele medicale ale femeilor americane. Aproape 15% din aceste femei se sinucid. În rândul copiilor şi al tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 de ani, sinuciderea este al treilea factor major de deces. Prin eliminarea emoţiilor nerezolvate captive şi a zidurilor din jurul inimii, am asistat de multe ori la dispariţia completă a depresiei. Am asistat la salvarea unor căsnicii, la oprirea abuzurilor şi la transformarea radicală a vieţilor. Am văzut relaţii minunate de iubire care au devenit posibile numai după dispariţia zidurilor din jurul inimii. Am văzut copii care au putut face astfel alegeri mai bune. Am văzut restabilirea stării de pace interioară.

Dacă ai un zid în jurul inimii, cum ţi-ai putea da seama cât de important este să îl elimini? Cum ţi-ai putea da seama cât de important este să îţi ajuţi astfel familia şi copiii?

Dr. Bradley Nelson – Codul Emotiilor, Editura Adevar Divin

Cabinet Individual de Psihologie Mona Georgescu
Psiholog clinician.Trainer Dezvoltare Personala.
Fondator MinuneMica.eu
telefon: 0722.501050

www.minunemica.eu – pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a iubi

 

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

Add a Comment