Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Vine Mos Nicolae!

Vine Mos Nicolae!

Vine Mos Nicolae!

Nu uitati sa rostiti o rugaciune catre Sfantul Nicolae,

sa pregatiti sufletele de copii si … ghetutele!


In seara de 5 spre 6 decembrie vine Mos Nicolae. Obiceiul de a lasa cadouri in ghetutele copiilor este foarte vechi.

Dar cine este el de fapt?

Este un batran cu barba alba si vine cu o sanie trasa de reni. Se spune ca pe 6 decembrie el isi scutura barba si trebuie sa ninga.

In Germania, este cunoscut sub numele de Nikolaus, Sinterklaas in Belgia si Tarile de Jos si Kleeschen in Luxemburg.

Nicolae s-a nascut in cetatea Patara, in Asia. A fost iubitor de Dumnezeu din copilarie. Dupa ce a ramas orfan, si-a impartit toata averea saracilor. Aceasta este una dintre multele fapte bune facute de el.

El facea multe minuni: vindeca boliincurabile, oprea prin rugaciune si post furtuna pe mare etc. Din acest motiv era numit Sfantul Nicolae Facatorul de Minuni.

Este patronul navigatorilor, comerciantilor, arcasilor, copiilor si studentilor din Romania, Grecia, Belgia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Serbia si Muntenegru. In Rusia este atat de venerat incat oamenii spun “Daca Dumnezeu moare, macar il avem pe Mos Nicolae”.

Legenda spune ca Sfantul Nicolae, ajuns episcop, a ajutat o familie de nobili saraci. Cum zestrea era cea mai importanta in acele timpuri, cele trei fete ale nobilului nu se puteau marita. Nobilul se hotarase sa le vanda pe fete. Nu l-au induplecat nici plansetele si rugamintile lor si ale mamei.

Afland situatia, Sfantul Nicolae a lasat la usa lor un saculet cu aur. Astfel, fata cea mare s-a putut marita si pleca de acasa. La fel a facut si in anul urmator pentru cea de a doua fata care ajunsese la varsta maritisului. Vrand sa stie cine ii ajuta, tatal fetelor s-a ascuns sa il surprinda. Dar Nicolae l-a vazut si s-a urcat pe casa, dand drumul saculetului cu aur prin horn, intr-o soseta pusa la uscat in dreptul sobei.

Sfantul Nicolae a murit in manastirea Sion unde a fost inmormantat pe 6 decembrie 352. Trupul lui a fost ulterior mutat la Bari, in Italia. Este sarbatorit in aceasta zi de bisericile ortodoxe si catolice.

In dimineata acestei zile, copiii dau fuga la ghetutele atent pregatite de cu seara sa vada daca Mos Nicolae le-a lasat ceva. El nu uita pe nimeni, nici chiar pe parinti. Dar, spre deosebire de Mos Craciun, el nu se arata niciodata.

In tara noastra, obiceiul era de a aduce fructe si dulciuri, dar odata cu timpul Mosul “s-a modernizat”. Aduce si alte cadouri, jucarii etc. El stie cine a fost cuminte si cine nu. Pentru copiii neascultatori, el lasa in ghetute si o nuielusa.

In Ardeal lasa o nuielusa frumos decorata copiilor cuminti amintindu-le ca asa trebuie sa fie tot anul. Celor neascultatori le lasa o nuielusa adevarata sau o ceapa degerata.

Traditiile difera de la o tara la alta.

In orasul Bari din Italia – unde este inmormantat – Sfantul Nicolae este sarbatorit in 7,8 si 9 Mai si apoi in 6 decembrie, cand viitoarele mirese primesc cadouri.

In Suedia se spune ca Schmutzli care vine pe 6 decembrie ii ia in desaga lui pe copiii neascultatori si ii duce in padure sau ii arunca in rau.

In Cehia si Slovacia este acompaniat de un inger care il ajuta la impartirea cadourilor.

In alte tari (Luxemburg, Germania, Austria, Ungaria etc) vine impreuna cu un personaj rau si urat pentru a-i speria pe copiii care au fost neascultatori.

In Franta, vine impreuna cu Pere Fouettard care aduce nuielele pentru copiii rai.

In Olanda, pe 4 decembrie copiii isi pun ghetutele in fata semineurilor. Adesea ei pun morcovi sau fan in ghetute pentru capul lui Mos Nicolae. A doua zi dimineata ei vor primi mici cadouri, de obicei bomboane de ciocolata. De asemenea, fetele sarace primesc zestre in ajutor la maritis.

In Danemarca copiii pun langa ghetute o farfurie de lapte sau orez cu lapte pentru renii lui Mos Nicolae.

Nu doar in Europa este sarbatorit. La crestinii din Ghana mosul vine din jungla si aduce daruri celor mici. In Siria cadourile sunt primite in 6 ianuarie si Mosul vine calare pe o camila. In Hawaii vine cu o barca.

Cum Mos Nicolae se pregateste sa vina si la noi, curatati ghetutele de la mic la mare si asteptati dimineata de 6 decembrie sa vedeti ce veti gasi la geam.

sursa: aici

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment