Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Unde dispar barbatii?” si ”Unde dispar femeile?”

”Unde dispar barbatii?” si ”Unde dispar femeile?”


La cabinet aud – in ultimul timp foarte frecvent – doua intrebari: ”Unde dispar barbatii?” si ”Unde dispar femeile?” Intrebari ce contin tristete, ingrijorare, nostalgie. Si, nu de putine ori, spaima si socul generate de constatarea unei realitati ce se releva foarte repede dupa momentul primei/primelor intalniri si de foarte multe ori imediat dupa casatorie – o realitate ce nu poate fi nici acceptata prea mult si nici trecuta cu vederea: manierele, firescul si decenta sunt inlocuite cu comportamente a caror urmare este cat se poate de logica: indepartarea, nicidecum tolerarea sau apropierea, de dragul unei relatii sau din teama de singuratate.
Nici barbatii, nici femeile nu dispar – asta stim, cu siguranta.
Insa, din nefericire, dispar – de la o zi la alta – comportamentele adecvate, dezirabile. Nu doar in cadrul relatiilor de cuplu, ci si in multe alte situatii de viata fara legatura cu relatiile de cuplu: la locul de munca, in cadrul unor intalniri de natura profesionala, in relatiile sociale in general.
Dar daca ne raportam strict la relatiile de cuplu, atunci cand comportamentele adecvate si dezirabile sunt inlocuite cu cele neadecvate si indezirabile tot ce se poate obtine sunt relatii disfunctionale, toxice si, nu de putine ori, abuzive – un subiect de care ne ferim sa discutam in mod deschis cu prietenii, cu rudele, cu colegii. Un subiect despre care persoanele abuzate cauta zilnic informatii pe internet, un subiect care trebuie sa fie privit in fata – este o realitate a multor cupluri, o realitate a multor familii. O realitate pentru care – daca te afli in aceasta situatie – este indicat sa soliciti ajutor specializat.
Steguletele rosii 
Steguletele rosii sunt prezente de la inceput, in cele mai multe situatii – femeile nu stiu, insa, sa decodifice corect aceste stegulete si le interpreteaza in fel si chip, numai in legatura cu realitatea … nu. Exista, de asemenea, si foarte multi barbati care nu stiu sa decodifice interesele posibilelor viitoare partenere – indicatorii sunt prezenti si la femei, si la barbati, de cele mai multe ori de la inceput.
Violenta domestica se strecoara mai intai pe ocolite si la inceput te ia prin surprindere. Cand iti revii putin, iti spui ca ti se pare si incerci sa te convingi ca ”nu a vrut”, ca ”era obosit, nervos, etc.”. Iti spui, apoi, ca poti tolera o jignire, o replica sarcastica, o prima palma, o mica ”imbrancire”.  Apoi te straduiesti sa mai gasesti scuze: ”A trait intr-o familie in care ai lui se tot certau si se bateau” sau ”A avut o copilarie grea”.
Dar acesta doar inceputul, in cele mai multe cazuri.
CITESTE SI: UN SUBIECT DELICAT: ABUZUL IN RELATII
Daca la inceput esti luata prin surprindere si apoi refuzi sa reactionezi, inseamna ca participi la astfel de momente.
Pentru multe femei frica de a reactiona devine paralizanta. O senzatie de inghet este ceea ce simt cele mai multe femei abuzate. Inghetul duce – incet si sigur – la o anestezie psihica. Pentru cat timp? 
Cu acordul victimelor 
Abuzatorii au intotdeauna acordul victimelor – un acord tacit, aparut in urma fricii. Iar daca acest acord tacit nu a aparut in urma fricii ci in urma avantajelor pe care o femeie le urmareste in relatia cu abuzatorul sau, atunci situatia este la fel de grava.  Indiferent de ce apare acest acord tacit, abuzatorii stiu ce fac. Intodeauna. Stiu sa iti induca frica, stiu sa observe toate vulnerabilitatile partenerei pentru a se folosi de aceste vulnerabilitati.
CITESTE SI: IUBIREA, CONFLICTUL SI STANDARDELE MORALE IN RELATIE 
Din nefericire, astfel de situatii au devenit din ce in ce mai frecvente – ceea ce arata ca educatia relationala trebuie sa inceapa cat mai devreme.
Identificat sau nu de la inceput, abuzul exista numai in tacere – totul se intampla cu acordul victimelor, un acord tacit atunci cand victimele sunt luate prin surprindere si derutate, insa si atunci cand victimele stiu foarte bine ce se intampla si nu iau masurile de rigoare, tolerand in continuare manifestarile partenerilor abuzivi.
Cu conditia remedierii comportamentelor, evident, o relatie poate continua – in functie si de natura consecintelor abuzului, insa. Ma intreb, desigur, cum mai poate o femeie abuzata sa redevina iubita abuzatorului sau, avand in vedere ca acesta deja i-a atacat valori interioare ca demnitatea, libertatea, etc.
Prin analogie – cu un abuzator de pe strada te poti imprieteni? Sau cu un abuzator de la locul de munca – continui sa relationezi in aceleasi conditii? Se intampla foarte frecvent – este si motivul pentru care abuzatorii se simt gratificati si continua sa isi puna in practica strategiile, fara cea mai mica intentie de a se opri. 
Revenind la schimbari, daca acestea apar in urma ”constientizarii abuzului” (adica un adult nu intelege diferenta dintre bine si rau, are nevoie de un moment de constientizare post-abuz?): aceste schimbari trebuie sa fie durabile si stabile; vorbim despre schimbari nu doar din partea persoanei care este in rol de persecutor, ci despre schimbari pe care trebuie sa le faca si persoana care este in rol de victima.
Fara schimbari concrete, durabile si stabile, exista doar mici tentative de schimbare, facute haotic – nestructurat, fara strategii adecvate, etc. Pentru ca, in astfel de situatii, mentalitatea ne se poate schimba in mod haotic, ci se poate schimba doar prin educatie – educatie relationala, mai exact.
Fiecare femeie ar trebui sa stie ca schimbarea presupune efort – un efort urias pentru care simpla vointa nu este suficienta, cu toate ca trecutul a trecut si copilaria – personala si a partenerului – a ramas in urma, in timp.
Christophe André, psihiatru si psihoterapeut:
”Nu este de ajuns sa iubesti. Este o constatare care marcheaza prima deziluzie in viata de cuplu. Iubirea nu este suficienta pentru ca un cuplu sa traiasca fericit, pentru ca viata in doi sa fie un adaos la fericirea individuala. Este necesara indeplinirea si a altor conditii si, ca intotdeauna cand este vorba despre fericire, trebuie sa depunem si alte eforturi.
Foarte multe femei cu care lucrez sau am lucrat la cabinet sau la bootcamp-ul SENS au trecut prin astfel de momente si s-au aflat in relatii disfunctionale care s-au imbunatatit vizibil sau chiar in relatii abuzive, relatii caracterizate de violenta domestica – relatii in care nu se ramane, relatii din care se pleaca.
Lipsa educatiei relationale isi spune cuvantul in vietile noastre si, mai devreme sau mai tarziu, suntem obligate sa invatam sa stabilim relatii, suntem obligate sa ne maturizam si sa plecam imediat din locurile care aduc suferinta. Pentru ca dragostea nu are nicio legatura cu suferinta.
Pentru ca educatia relationala este cheia pentru rezolvarea foarte multor probleme cu care se confrunta femeile, la SENS – cel mai complex program de educatie relationala, psihologie si dezvoltare personala pentru Femei – abordam relatiile in toata complexitatea lor: relatiile cu copiii, relatiile de cuplu, cele de familie si cele sociale, in general.
Relatiile pot fi vazute din perspectiva tranzactiilor: in mod constient sau inconstient, tranzactionam – in cadrul oricarei relatii – comportamente, atitudini, strategii, obiective, scopuri. Declarate sau nedeclarate, dar vizibile.
Elemente-cheie de educatie relationala – poate cele mai importante, pentru fiecare femeie:
  • toleranta zero fata de orice mic si aparent banal comportament neadecvat, cat mai posibil exact atunci cand se manifesta
  • a invata sa stabileasca relatii doar pe baza de reciprocitate
  • a invata sa-si stabileasca granitele si sa si le exprime, in orice situatie
  • a cunoaste care sunt indicatorii relatiilor disfunctionale abuzive / toxice,
  • a identifica jocurile psihologice personale si ale partenerului,
  • a identifica indicatorii conflictului
Acestea sunt doar cateva dintre elementele pe care educatia relationala trebuie sa le contina – o educatie pe care nu o primim nici acasa, nici la scoala. Educatia relationala este, insa, in folosul fiecarei persoane – mai ales atunci cand lucram la cabinet sau la SENS toate aspectele care tin de educatia relationala.
Chiar daca nu ai aflat in mod oficial ce inseamna educatia relationala si chiar daca nu cunosti indicatorii abuzului, nu exista nicio scuza pentru a stagna acolo unde acesta se intampla si cu atat mai mult daca ai copii, nu ai niciun motiv pentru a ramane acolo unde suferi, acolo unde lucrurile nu sunt in favoarea voastra, afectandu-va viata, sanatatea si provacandu-va tulburari emotionale si chiar traume psihice. Daca ramai acolo,  inseamna ca esti complice la abuz. O complicitate partial constienta, partial inconstienta – dar o complicitate care are motivele sale. Pentru ca, asa cum am scris in foarte multe articole, abuzul exista numai in tacere si numai cu acordul persoanei abuzate – de regula cea care, din diferite motive ”rabda”.
Educatia relationala isi face din ce in ce mai simtita nevoia
”Educi un barbat, educi un barbat. Educi o femeie, educi o intreaga generatie.” Brigham Young
Educatia relationala isi face din ce in ce mai simtita nevoia – incepand de la varste foarte mici. Ar trebui chiar sa devina disciplina obligatorie inca din clasa intai – nu optionala, ci obligatorie.
Educatia femeii incepe cu educatia fetitei, inca din copilarie. Iar modelul principal pentru aceasta educatie este mama.
Fara o educatie relationala a tinerelor femei – inceputa cel putin din perioada adolescentei – numarul femeilor abuzate va fi in continua crestere si traumele de relatie greu de vindecat.
Toleranta zero fata de orice mic si aparent banal comportament neadecvat – inca de la inceputul oricarei legaturi si oriunde s-ar manifesta, este solutia care poate duce la diminuarea abuzurilor si violentei domestice, de la locul de munca, etc.
SENS – cel mai complex program de educatie relationala, psihologie si dezvoltare personala pentru Femei – are ca scop sa sprijine cat mai multe femei in vindecarea, dezvoltarea si evolutia lor, astfel incat numarul femeilor autonome si vindecate sa creasca iar numarul victimelor abuzurilor si violentei domestice sa scada.
CITESTE SI: FEMEIA SALBATICA REPREZINTA FEMINITATEA COMPLETA
Femeile trebuie sa revina la feminitatea lor completa, sa stie sa isi pastreze teritoriul curat si sa isi poata conduce si controla singure viata, sa redevina creative, sa stie cum sa corecteze disfunctionalitatile din relatii si sa nu fie nevoite sa stagneze in relatii de dependenta sau in relatii abuzive.
Dr. Clarissa Pinkola Estés, psiholog clinician si psihanalist: 
“Femeia redevenita salbatica nu-si poate permite sa fie naiva. Revenind la viata ei naturala, ea trebuie sa priveasca excesele cu ochi critic si sa fie constienta de pretul pe care sufletul, psihicul si instinctele trebuie sa il plateasca pentru ele. La fel ca puii de lup noi tinem minte capcanele, cum sunt facute si modul in care sunt amplasate. Doar asa ne pastram libertatea.” (”Femei care alearga cu lupii” – Ed. Niculescu)
Indiferent in ce colt al lumii sau al tarii te afli, daca ajungi in aceasta vara in vacanta in Romania, te astept cu mult drag alaturi de noi la SENS – cel mai complex program de educatie relationala, psihologie si dezvoltare personala pentru Femei. 
Pentru editia din acest an locurile sunt in curs de ocupare si, daca vrei sa vii alaturi de noi, iti poti rezerva locul la un pret redus pana la 30 Iunie (avans 50%). Inscrierile sunt deschise insa pana pe 31 Iulie.
Editia nr.8 are loc in perioada 3-6 August 2017 pe un taram de basm, la fel ca anul trecut: Pensiunea Boema din Sinaia (Cumpatu).
Detaliile referitoare la reducere, informatii in legatura cu programul acestei editii si albumele editiilor anterioare pot fi consultate aici http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-anual-pentru-femei-2/ .
Pana ne vom (re)intalni la Boema nu uita: educatia relationala este o nevoie imediata. Pentru ca nu dispar femeile si nu dispar barbatii – ci apar din ce in ce mai multe comportamente neadecvate si indezirabile pe care trebuie sa stim sa le gestionam. 
Cu drag, 
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
 
 
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment