Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Tu cum o cresti pe fiica ta? Tu cum il cresti pe fiul tau?

Tu cum o cresti pe fiica ta? Tu cum il cresti pe fiul tau?


Tu cum o cresti pe fiica ta? Tu cum il cresti pe fiul tau? Cum ii educi, in raport cu celalalt sex? Pentru ca, daca ai o fiica, tu esti responsabil/a pentru modul in care fiica ta, viitoare femeie, va percepe barbatii. Si tu, daca ai un baiat, esti responsabil/a pentru modul in care fiul tau, viitor barbat, va percepe femeile.
”O lume a barbatilor” – multi dintre noi am auzit cel putin o data pana acum aceasta expresie, asa-i?
Poate o lume doar perceputa ca fiind ”a barbatiilor”, insa cu certitudine o lume care poate fi un loc mai frumos pentru fiecare dintre noi, atunci cand fiecare constientizeaza ca femeia si barbatul sunt fiinte complementare care nu trebuie sa concureze pentru nimic, dar care trebuie sa inteleaga ca au nevoie sa invete strategii corecte de comunicare si de comportament, daca isi doresc relatii armonioase, daca doresc sa depaseasca disfunctionalitatile, in loc sa le lase sa se transfome in toxicitate, abuz si violenta domestica. 
Toti provenim dintr-o femeie si dintr-un barbat, deci fiecare dintre noi are o latura feminina si o latura masculina. Niciuna dintre aceste laturi nu trebuie negata, insa fiecare trebuie cunoscuta, constientizata si integrata, asa cum este.
Extremele duc la conflicte si la excludere – in familii exista concurenta intre soti si sotii, intre mame si tati, intre frati si surori, la locul de munca exista concurenta neloiala intre femei si barbati, pe strada vedem consecintele faptului ca nici femeile, nici barbatii, nu si-au integrat in mod egal aspectul feminin si aspectul masculin. Iar exemplele pot continua.
Da, femeile au o latura masculina si da, barbatii au o latura feminina. In ciuda prejudecatilor cu care societatea are grija sa ne incarce, tot ce are fiecare de facut o femeie (si tot ce are de facut un barbat) este sa tina cont de ambele aspecte, sa gaseasca in mod concret un echilibru intre cele doua aspecte ale sale – astfel incat sa nu se duca spre extreme, ci sa ramana intre acestea pentru a-si putea pastra instinctele sanatoase, demnitatea, autonomia si sanatatea psihica si fizica. Iar acest echilibru concret poate fi gasit prin psihoeducatie, cu ajutorul psihologului caruia nu trebuie sa iti fie rusine sa ii soliciti o programare. Sau, daca inca nu ai gasit psihologul din orasul tau, te asteptam la SENS, cu drag!
SENS – unicul program romanesc de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala, cu accent pe vindecarea instinctelor si redobandirea demnitatii si autonomiei femeilor (editia nr.9)
”Unele femei, temandu-se sa ramana fara protectie sau certitudini, chiar si pentru scurt timp, isi gasesc mai multe scuze decat firele de par din blana unui caine. Ele trebuie pur si simplu sa se arunce in valtoarea vietii, fara sa stie ce le rezerva viitorul. Numai asa isi vor redobandi natura intuitiva. Alteori, femeia este atat de prinsa in a juca rolul de mama protectoare fata de alti adulti, incat acestia stau agatati de sanul ei si nici nu se gandesc s-o lase sa plece. In acest caz, femeia trebuie sa le traga un sut sanatos si sa isi vada de drum.” (Clarissa Pinkola Estes, psihanalist de orientare jungiana si psiholog clinician – ”Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice”, Ed. Niculescu)
Participa alaturi de noi si, pentru ca educatia relationala poate fi oricand inceputa, la orice varsta, da mai departe informatia: anunta o prietena, spune-i unei colege, anunta-ti mama sau sora – sau, de ce nu, pe amandoua – despre SENS9!
SENS – standarde de calitate in dezvoltarea personala dedicata femeilor. SENS – protejeaza demnitatea femeilor. SENS – sprijina femeile in vindecarea de care au nevoie pentru ca acestea sa revina la adevaratele lor valori – intelepciunea si feminitatea autentica – si sa-si poata asuma responsabilitatea integrala pentru viata lor.
➡ De la SENS9 vei pleca cu perspective si tehnici care te vor scoate din situatii dificile si, de asemenea, la SENS9 iti vei insusi abilitatile concrete pe care ti le doresti si de care ai nevoie – tehnici si abilitati derivate din teoriile psihologice asupra personalitatii, comportamentului si comunicarii – pentru ca tu sa iti incepi in mod corect procesul de vindecare, sa iti redobandesti increderea in tine, sa iti cresti stima de sine si sa previi durerea, suferinta, anxietatea sau depresia.
➡ Pana pe 30 Iunie poti beneficia de un pret redus, dar te poti inscrie si dupa aceasta data – pretul fiind, insa, altul. REDUCERE PENTRU TINE SI A DOUA PERSOANA (MAMA, O PRIETENA, O COLEGA, ETC.)
➡ In cele 4 zile petrecute alaturi de noi vei primi instrumentele/resursele necesare si vei invata abilitatile de care ai nevoie pentru a (re)deveni femeia completa, autonoma, sigura pe ea, pe deciziile ei: o femeie constienta de intelepciunea sa, de adevarata sa valoare si de feminitatea ei in toate aspectele sale.
➡ SENS: exercitii cu practicabilitate imediata ce vor genera schimbari stabile si de durata in viata ta. SENS: informatii utile si usor de asimilat si de integrat in viata personala, de cuplu, de familie, profesionala si in relatiile cu prietenii. SENS: activitati de grup captivante. Bonus: suport dupa SENS.
Femeie sau barbat … nu trebuie sa dai pe nimeni la o parte pentru a-i ocupa locul, fiecare este insa dator sa isi creeze acest loc si sa il pastreze – prin ceea ce face si prin ceea ce este – fara lupte si fara conflicte, fara concurenta, agresivitate si animozitati.
Te invit sa iti acorzi 20 de minute (sau oricat timp ai nevoie) si sa te uiti in tine, cu sinceritate, prin prisma urmatoarelor intrebari: 
 • Ce inseamna pentru tine a fi femeie si ce inseamna feminitatea? 
 • Ce inseamna pentru tine a fi barbat si ce inseamna masculinitatea?
 • De la cine ai invatat ce inseamna a fi femeie? De la cine ai invatat ce inseamna a fi barbat?
 • Care sunt nevoile reale ale unei femei si de la cine ai invatat ca o femeie se limiteaza doar la  acestea?
 • Care sunt nevoile reale ale unui barbat si de la cine ai invatat ca un barbat se limiteaza doar la  acestea?
 • Ce stiu – si de la cine am invatat – despre rolul femeii si, respectiv, despre rolul barbatului – in cuplu?
 • Ce inseamna senzualitatea pentru tine? Ce inseamna sexualitatea pentru tine?
 • De ce cred ca o femeie trebuie sa tolereze un partener alcoolic, abuziv, violent? 
 • De ce cred ca o femeie care are un astfel de partener trebuie sa taca, sa ascunda sub pres ceea ce i se intampla? 
 • De ce cred ca o femeie este obligata sa faca sex cu un partener (mai ales cu un partener violent, abuziv), in ciuda faptului ca nu il doreste si ca nu isi doreste cu acesta contact sexual?
 • De ce cred ca o femeie trebuie sa accepte sexul doar ca ”datorie” fata de partenerul sau?
 • De ce cred ca doar un barbat trebuie sa intretina financiar partenera / familia? 
 • De ce cred ca o femeie trebuie sa fie intretinuta de partenerul sau? 
 • De ce cred ca o femeie trebuie sa fie supusa si sa nu isi exprime opinia? De ce cred ca o femeie nu are voie sa spuna NU in fata partenerului/sotului/copilului?
 • De ce cred ca o femeie trebuie sa isi restranga optiunile de viata doar la rolul de mama, anulandu-si in acest mod, de fapt, viata si visurile?
 • De ce cred si de unde am invatat toate acestea? Si cat de mult imi afecteaza viata si relatia/familia aceste convingeri?
In plus, daca ai o fiica si/sau un fiu, te invit sa te gandesti – prin prisma raspunsurilor la intrebarile de mai sus: tu cum o cresti pe fiica ta? Tu cum il cresti pe fiul tau? Cum ii educi, in raport cu copiii de sex opus? Ce mesaje primeste fiica ta / fiul tau de la tine, in legatura cu feminitatea si masculinitatea, in legatura cu sexualitatea? Ce modele au ei in casa, pornind de la relatia dintre tine si partenerul/partenera ta de viata? Iti cresti fiica si/sau fiul pentru a-ti implini tie nevoile sau pentru a si le implini pe ale lor? Favorizezi doar repetarea modelului tau de viata sau ii ajuti sa descopere si sa experimenteze un model de viata mai sanatos pentru ei?
Pentru a invata ce ai de facut in raport cu fiica ta sau cu fiul tau si cum sa le transmiti corect mesajele despre a fi femeie si despre a fi barbat, te astept cu drag alaturi de noi in aceasta vara la SENS9, intre 2-5 August la YOUness Clinic & Events – clinica de tratamente naturiste, detoxifiere si wellness (Mereni, Jud. Dambovita). YOUness Clinic & Events – un loc de poveste, situat la marginea padurii si departe de agitatia oraselor. Un loc pentru tine, pentru tine, pentru tine si, desigur … pentru tine!
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com / telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment