Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Tot mai mulţi copii din România suferă de boli psihice

Tot mai mulţi copii din România suferă de boli psihice

Copii tristi. Copii depresivi. Copii furiosi. Copii cu fobii. Copii agitati. Copii mincinosi. Copii obraznici. Copii anxiosi. Copii care isi doresc sa fuga de acasa. Copii care isi urasc parintii… Si lista poate continua …

Ce inseamna aceste etichete puse copiilor? Etichete pe care, de cele mai multe ori, le pun chiar parintii…  Inseamna copii nefericiti, copii care nu se simt iubiti, inseamna copii devalorizati, copii dispretuiti, copii respinsi, inseamna copii cu stima de sine scazuta. Pe termen lung, inseamna adolescenti si viitori adulti deja afectati psihic.

Cat de mult stai de vorba cu copilul tau despre lucrurile cu adevarat importante pentru el? Cat de multa atentie ii acorzi si cat de mult te preocupa sanatatea sa psihica si viata sa emotionala? Ce mesaje si ce valori ii transmiti copilului tau – despre scoala, despre viata, despre lume?

Ai constatat cat de multe ”frane” ii pui chiar tu copilului/adolescentului tau, din dorinta de ”a-i fi bine”? Te-ai surprins vreodata dorindu-ti ca acest copil sa ia note mari la scoala, doar pentru ca orgoliul tau de parinte sa fie satisfacut si pentru ca ”asa trebuie”, ”asa se cere”? Ti-ai imaginat vreodata, de fapt, cat de plictisit este copilul tau de ”banala” activitate de a invata? Te intrebi de ce nu (mai) invata? Incearca sa nu te mai plangi ca  ”nu (mai) vrea sa invete”, incearca sa vezi adevaratele motive ale acestui refuz – cele mai multe sunt in familie si/sau la scoala. Invata sa faci fata acestor motive – macar tu, ca parinte, pentru ca scoala are un interes mult prea mic sa fie atenta la viata emotionala a copilului tau.

Dincolo de pragul cabinetului, copiii si adolescentii spun lucruri care, din nefericire, nu sunt deloc traznite … despre parinti, despre scoala, despre cum vad ei viata, ce vise si ce asteptari au de la viata. Invata sa iti asculti copilul, nu lasa doar psihologul sa faca asta.

Psihosociologul Jacques Salome spune ”Cuvintele sunt necesare, dar nu si suficiente, pentru a comunica cu copiii.”

Te invit sa citesti un articol-semnal de alarma, despre situatia reala a celor mai multi copii din Romania, din punct de vedere al vietii lor emotionale.

Tot mai mulţi copii din România suferă de boli psihice. Una dintre principalele cauze: disperarea cu care părinţii îi obligă să înveţe

Copiii din România suferă de depresie, anxietate, tulburări de personalitate şi inadaptare socială, este concluzia expusă de medici la conferinţa organizată cu ocazia deschiderii Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie. 

“Din păcate, statisticile în privinţa bolilor psihice la copii sunt destul de îngrijorătoare, cinci din 20 de copii putând avea o tulburare psihică. Nu mă refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsivă, ci la tulburări de dezvoltare, de atenţie şi din spectrul autist”, a declarat  medicul Iuliana Dobrescu, şef de clinică la Spitalul “Alexandru Obregia” din Capitală. Disperarea cu care părinţii obligă copiii să înveţe creează acestora o stare anxioasă care se numără printre primele cinci cauze ale bolilor psihice la cei mici, a mai spus medicul. 

“Dacă acum 30 de ani, în Spitalul Obregia, vedeam 20 de copii cu autism, dintre cei 2.000 internaţi în spital, acum avem 200 de cazuri noi şi vechi pe lună. Şi tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte răspândită în jurul copiilor – micuţii sunt bizari, foarte inteligenţi, dar foarte inadaptaţi social”, a conchis Iuliana Dobrescu.
O altă problemă semnalată în ultimii ani vizează consumul de etnobotanice şi droguri. Etnobotanicele nu dau dependenţă, în schimb provoacă psihoze, declanşează atac de panică, tulburări obsesiv compulsive şi anxietate, spun medicii.

Întrebată care ar fi primele cinci suferinţe psihice la copii, dr. Dobrescu a spus că pe primul loc se află depresia.

“Prima boală psihică la copil este depresia, tulburarea anxioasă, apoi aş vorbi despre tentativele suicid, care apar din cauza unor stări endogene sau reactive faţă de factorii externi. Pot spune că presiunea şcolară exercitată de părinţi este un factor important în declanşarea unei tulburări anxioase la copii. Aceşti părinţi disperaţi din România, care fac presiune asupra copilului să înveţe, să înveţe continuu, fără pauză, fără odihnă, nu-şi dau seama că îşi trimit copilul spre o gravă suferinţă”, a avertizat dr. Dobrescu.

O altă cauză a tulburărilor anxioase la copii este plecarea părinţilor la muncă în străinătate, cei mici fiind lăsaţi în grija bunicilor sau a unor rude.

Statisticile internaţionale confirmă faptul că bolile psihice sunt frecvent întâlnite la copii.

“Peste 50% dintre copiii până în 14 ani prezintă boli psihiatrice, latente, care nu sunt identificate. Nici pediatrul, nici medicul de familie nu depistează precoce aceste manifestări ale bolilor netransmisibile. Bolile netransmisibile constituie povara cea mai mare a bolilor din lume”, a declarat prof. dr. Eliot Sorel, reputat medic psihiatru american.

Medicii specialişti susţin că  pentru depistarea precoce a posibilelor suferinţe psihiatrice la copii este neceară integrarea medicilor de familie.

SURSA: AICI

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment