Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Te iubesc!”. ”Si eu!”

”Te iubesc!”. ”Si eu!”

Un paradox … printre atatea paradoxuri ale omului: nevoia de a se indragosti, nevoia de a fi iubit, nevoia de a primi iubire … si frica de iubire, frica de a fi fericit.

Valentine’s Day, sarbatoarea imprumutata, incearca sa ne aminteasca faptul ca suntem oameni, ca avem nevoie de iubire, ca avem nevoie sa primim iubirea, insa asa cum este promovata, nu ne aminteste, din nefericire, un lucru si mai important: si anume ca avem nevoie sa iubim si noi, la randul nostru, nu doar sa pretindem aceasta iubire.

Cele doua moduri in  care pretindem ca ii iubim pe cei din jur sunt, conform psihanalizei:

  • iubirea narcisica: omul iubeste ceea ce este el insusi, ceea ce a fost el insusi, ceea ce ar vrea sa fie sau persoana care a fost o parte din sine insusi, si
  • iubirea anaclitica: iubim oamenii care ne protejeaza, in acelasi mod in care, atunci cand eram mici, ne iubeam parintii, bunicii etc, pentru ca ne hraneau, ne ofereau protectie si siguranta emotionala; este o iubire bazata pe sprijin.

Amprentele acestor doua tipuri de iubire sunt, asadar, foarte adanci – insa dau cont de faptul ca suntem oameni, ca iubim uman, nu divin, nu fictiv, nu virtual.

Nu, nu ai nevoie de iubire divina, fara corespondent in realitate.

Nu, nu ai nevoie de iubire fictiva.

Nu, nu ai nevoie de iubire la distanta.

Nu, nu ai nevoie de iubire virtuala.

Ai nevoie de iubire umana – sa primesti si sa oferi iubire umana.

Dar ca sa iubesti, iti trebuie curaj. In primul rand curajul de a fi asa cum esti si de a nu-ti ”ambala” frumos comportamentul intr-o relatie, mai ales la inceput, apoi curajul de a lasa la o parte toate tiparele si ideile despre ce inseamna iubirea, toate scenariile pe care ti le-ai facut despre iubire, despre omul iubit, despre relatia de iubire. Pentru ca setul tau de idei despre iubire s-ar putea sa nu aiba nicio legatura cu realitatea omului pe care ”il iubesti”.

Reteta fericirii intr-un cuplu nu este foarte clara, asa cum te-ai asteptat. Nu are note de subsol, nici explicatii suplimentare si nici nu contine inimioare sau ursuleti de plus, nici fluturasi la stomac, si nici culorile roz in care ai fost invatata sa ”zugravesti” iubirea.

Pentru ca in acest caz apar, cu mare usurinta, dezamagirile, apararile, certurile, contradictiile si … fuga de ceea ce sperai sa fie iubire si nu ti-a implinit asteptarile.

Ce urmeaza: dezamagiri, sacrificii, reprosuri si despartiri

Vad foarte multe persoane care trec foarte repede de la idealizarea partenerului de cuplu, la devalorizarea acestuia. Apoi la compromis. Apoi la sacrificiu. Apoi la jigniri. Apoi la resemnare. Si, nu de putine ori, la despartire. De ce? De unde a pornit totul? Sugestia mea este sa nu te lasi dus de fluturasii la stomac si nici de valul sarbatorilor care celebreaza iubirea, ci sa te uiti cu atentie in tine: cum iubesti? In mod interesat, pentru ca primesti sprijin, protectie si o aparenta siguranta emotionala, sau pentru ca iubesti narcisic, si de fapt vezi in partenerul tau de viata doar propria ta ”prelungire”?

Ursuleti de plus si inimioare rosii de Valentine’s Day sunt peste tot – iubirea insa nu are legatura cu ursuletii de plus si nici cu inimioarele rosii, desi ne putem simti rasfatate/rasfatati atunci cand le primim si nu ne putem opri zambetul sa se arate, desi ochii incep sa ne straluceasca si imediat gandurile incep sa o ia razna.

Esecul si succesul iubirii tale au legatura cu tine, cu tot ce exista in mintea ta despre iubire. Au o prea mica legatura cu partenerul tau de viata – pentru ca relatiile pot fi imperfecte, insa iubirile sunt intotdeauna perfecte.

”Te iubesc!”. ”Si eu!” – de cate ori nu ai auzit acest mic schimb de replici rostite mecanic, pentru ca apoi cei care le-au rostit sa isi doreasca sa le retraga cu aceeasi viteza cu care le-au rostit? Pentru ca ”te iubesc” inseamna ceea ce inseamna pentru cel care rosteste aceste cuvinte, si pot sa nu insemne nimic pentru cel care le aude, pot sa nu aiba nicio legatura cu ceea ce inseamna iubirea pentru acesta.

”Si eu!” – o a doua replica ivita in continuarea celei dintai, ivita mecanic, in cele mai multe situatii – pentru a implini asteptarea celuilalt care isi poate dori sa o auda (desi nu este sigur), pentru a-i face pe plac, o replica ce apare in mod mecanic atunci cand nu are nicio legatura cu realitatea, un raspuns grabit, din a carui cauza iti va fi mai tarziu jena sa dai inapoi si sa te retragi.

Nu, iubirea nu are legatura cu replicile rostite mecanic, replici pe care daca le dai la o parte … nu prea te bucuri de ceea ce gasesti. Iubirea are legatura cu ceea ce se intampla, concret, intre doi oameni – pentru ca iubirea este actiune, iar ”a iubi” este un verb care te indeamna tocmai la a face.

Si totusi este foarte trist, dar, in acelasi timp, foarte adevarat: oamenii aleg sa ramana in relatii in care sunt legati prin tot felul de frici, nu prin iubire. Si sunt aceiasi oameni care adora joaca de-a Valentine’s Day. Evident, nu este nimic nou in asta – insa asta vor transmite mai departe copiilor lor (in cazul in care ii au sau ii vor avea). Dar nu este nimic nou sau alarmant nici in asta. Lumea merge mai departe, intretinand minciuni, mascandu-le frumos si ”dand bine” in societate. Sper totusi ca mai exista oameni care fac eforturi constiente pentru a nu se incadra in aceasta categorie.

Este februarie, avem nu una, ci doua sarbatori ale iubirii: o sarbatoare de import si una romaneasca. Si atat. Nu este suficient pentru a declara luna februarie – luna iubirii. Pentru asta e nevoie de mai mult. De mult mai mult. Un ”mult mai mult” care, dincolo de mica doza de idealizare necesara oricarei relatii de iubire, daca vrei sa duca la succesul iubirii tale, inseamna adevar, acceptare, grija, responsabilizare si curaj.

Iti doresc sa poti spune oricand ca iubesti – in orice luna a anului, nu doar in februarie. Si iti mai doresc din tot sufletul sa simti ca esti iubita, sa simti ca esti iubit, cu adevarat, nu doar in februarie!

Cu mult drag,

Mona

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

Add a Comment