Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Ţara Minunilor

Ţara Minunilor

Lectura de care te invit sa te bucuri astazi, are la baza un extras din cartea ”Linisteeee! Puterea Introvertitilor intr-o lume asurzitoare”. scrisa de Susan Cain si publicata de Editura Paralela 45, partener educational-cultural al site-ului MinuneMica.eu.

Am avut onoarea sa prezint aceasta carte in cadrul Bookfest si ma bucur sa iti ofer astazi randurile urmatoare.

Lectura placuta si cu folos!

Cultura noastră a făcut o virtute din faptul de a trăi doar ca extravertit. Este descurajată călătoria interioară, căutarea centrului. Aşa că ne‑am pierdut centrul şi trebuie să‑l regăsim.

— ANAÏS NIN

Fie că eşti tu însuţi un introvertit ori un extravertit care iubeşte unul sau lucrează cu unul, sper să beneficiezi personal de perspectivele din această carte.

Iată o schiţă pe care merită să o ţii minte:

Iubirea e esenţială; gregaritatea e opţională. Iubeşte‑l şi preţuieşte‑l pe omul care ţi‑e cel mai apropiat şi cel mai drag.

Lucrează cu colegi pe care îi agreezi şi îi respecţi. Ai în vedere noi cunoştinţe pentru a le încadra în prima categorie sau altele de a căror companie te bucuri pur şi simplu. Şi nu‑ţi bate capul să socializezi cu toată lumea. Relaţiile ne fac pe toţi mai fericiţi, inclusiv pe introvertiţi, dar gândeşte‑te la calitate, nu la cantitate.

Secretul vieţii este să te pui în lumina potrivită. Pentru unii, aceasta înseamnă reflectoarele de pe Broadway; pentru alţii – un birou la lumina lămpii.

Foloseşte‑te de calităţile tale naturale: perseverenţă, concentrare, profunzime şi sensibilitate – pentru a face ceea ce‑ţi place şi ceea ce contează pentru tine.

Rezolvă probleme, creează opere de artă, gândeşte profund.

Dă‑ţi seama cu ce anume eşti menit să contribui pe lumea asta şi ai grijă să‑ţi îndeplineşti menirea. Dacă, în acest scop, e nevoie să vorbeşti în public ori să socializezi sau de alte activităţi care te fac să te simţi inconfortabil, fă‑le totuşi. Însă acceptă că e greu, caută instruirea necesară pentru a le îndeplini şi răsplăteşte‑te când ai reuşit.

Dă‑ţi demisia din funcţia de prezentatoare TV şi ia‑ţi o diplomă în bibliologie. Dar, dacă îţi place să fii prezentatoare TV, atunci creează‑ţi o persona extravertită care să te ajute să faci faţă.

Iată o regulă generală pentru evenimentele sociale: o nouă relaţie plină de afinitate merită zece pumni de cărţi de vizită.

Apoi dă fuga acasă şi întinde‑te pe canapea. Creează‑ţi nişele de refacere.

Respectă nevoia de socializare a celor dragi şi propria ta nevoie de singurătate (şi invers, dacă eşti extravertit).

Petrece‑ţi timpul liber aşa cum îţi doreşti, nu aşa cum crezi că ar trebui s‑o faci. Rămâi acasă de Anul Nou, dacă asta te face fericit. Nu te duce la şedinţa de comitet.

Traversează pentru a evita să stai de vorbă cu nişte cunoştinţe întâmplătoare. Citeşte.

Găteşte. Aleargă. Scrie o povestire.

Fă o înţelegere cu tine însuţi că vei participa la câteva evenimente sociale, dar că, în schimb, nu te vei simţi vinovat în caz că vei cere să fii scutit.

Dacă ai copii potoliţi, ajută‑i să se împace cu situaţii şi oameni noi, dar în rest lasă‑i să fie ei înşişi.  Delectează‑te cu originalitatea minţii lor. Mândreşte‑te cu conştiinţa lor puternică şi cu loialitatea de care dau dovadă în relaţii. Nu te aştepta ca ei să urmeze turma. Încurajează‑i în schimb să‑şi urmeze pasiunile.

Împrăştie confetti când îşi revendică fructele acestor pasiuni, fie din spatele tobelor, de pe terenul de softball sau din scris.

Dacă eşti profesor, bucură‑te de elevii sau studenţii tăi gregari, participativi. Dar nu uita să lucrezi şi cu cei timizi, delicaţi, autonomi, cei cu un entuziasm de neclintit pentru chimie, pentru taxonomia papagalilor sau pentru arta secolului al XIX‑lea. Ei sunt artiştii, inginerii şi gânditorii de mâine.

Dacă eşti manager, nu uita că între o treime şi jumătate dintre angajaţii tăi sunt probabil introvertiţi, indiferent dacă par sau nu. Gândeşte‑te de două ori înainte să configurezi spaţiul de birouri al organizaţiei tale. Nu te aştepta ca introvertiţii să se dea în vânt după birourile open space sau să facă atmosferă la petrecerile aniversare ori în team‑building‑uri.

Profită la maximum de calităţile introvertiţilor – ei sunt oamenii care te pot ajuta să gândeşti în profunzime, să creezi strategii, să rezolvi problem complexe, oamenii care dau primii alarma în caz de criză.

De asemenea, nu uita de pericolele noii gândiri de grup.

Dacă te interesează creativitatea, cere‑le angajaţilor tăi să rezolve de unii singuri problemele înainte de a‑şi împărtăşi ideile. Dacă doreşti inteligenţa mulţimii, adun‑o electronic sau în scris şi ai grijă ca exponenţii ei să nu‑şi cunoască unii altora ideile până când nu au contribuit cu toţii la proiect.

Contactul faţă în faţă e important, pentru că duce la cimentarea încrederii, dar dinamica de grup are nişte inconveniente de neevitat la adresa gândirii creative.

Fă în aşa fel încât oamenii să interacţioneze în grupuri mici, provizorii. Nu confunda asertivitatea sau elocvenţa cu ideile bune. Dacă ai nişte angajaţi proactivi (aşa cum sper că ai), nu uita că aceştia ar putea înregistra performanţe mai bune sub conducerea unui lider introvertit, decât sub a unuia extravertit sau carismatic.

Oricine ai fi, ţine minte că aparenţele înşeală. Unii oameni se comportă ca nişte extravertiţi, dar efortul îi costă energie, autenticitate şi chiar sănătate fizică. Alţii par distanţi şi autosuficienţi, însă peisajul lor interior e bogat şi spectaculos.

Aşa că, data viitoare când vezi o persoană cu o mască socială şi o voce calmă, gândeşte‑te că în capul ei aceasta poate rezolva o ecuaţie, poate compune un sonet, poate crea o pălărie.

Adică respective persoană s‑ar putea desfăşura în tăcere.

Din mituri şi basme, ştim că în lume există mai multe feluri de puteri. Unui copil i se dă o sabie‑laser, altuia educaţia unui vrăjitor. Trucul nu este să aduni toate aceste tipuri de puteri, ci să te foloseşti bine de aceea care ţi‑a fost dăruită.

Introvertiţilor li s‑au oferit cheile unor grădini private pline de bogăţii.

Pentru a intra în posesia unei asemenea chei, trebuie să te rostogoleşti ca Alice în vizuina iepurelui. Ea nu a ales să meargă în Ţara Minunilor – dar a făcut din asta o aventură stranie, fantastică şi foarte personală.

Apropo, Lewis Carroll a fost şi el introvertit. Fără el, nu am fi avut Alice în Ţara Minunilor. Şi asta nici nu ar mai trebui să ne surprindă.

Susan Cain – Linisteeee! Puterea Introvertitilor intr-o lume asurzitoare, Editura Paralela 45

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment