Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Stau acasă” înseamnă STAU [CÂT MAI MULT] ÎN CASĂ!

”Stau acasă” înseamnă STAU [CÂT MAI MULT] ÎN CASĂ!

Pe fondul situației actuale generate de extinderea COVID-19, sper că sunteți bine și că v-ați luat toate măsurile de precauție presupuse de autoizolare și de carantină.
De asemenea, sper că țineți cont de faptul că perioada actuală nu este o perioadă de vacanță și nici de ieșit la mall, la cinematograf, la un ceai sau la un cappucinno – sinceră să fiu, mie îmi lipsește răsfățul din pauză, la prețioasele lebede si la un cappucinno. Cu excepția aprovizionării săptămânale de la magazinul din apropierea locuinței, eu nu ies din casă – iți recomand să faci același lucru. Mă bazez pe faptul că ești un adult responsabil și că iți cunoști nevoile – ale tale, ale relației și ale familiei, după caz – și că vei ieși din casă în mod cât se poate de responsabil: doar pentru aprovizionare (o data pe saptamana, cel mult), pentru a ajunge la locul de muncă în cazul în care nu poți lucra de acasă și pentru a cumpăra eventualele medicamente de care știi că ai nevoie pe o perioada îndelungată de timp. 
Îmi iubesc activitatea, după cum știți, foarte mult – însă nu mă expun niciodată și nu vreau să expun nici persoanele dragi cu care lucrez.
Așa încât, consultațiile care până acum se desfășurau la cabinet, se vor desfășura doar online pe Skype sau pe WhatsApp. Consultațiile mele cu persoanele din afara țării si cu cele care nu se afla in Bucuresti se desfășoară minunat online – asa incat, la fel de bine ne vom descurca, toți, pentru o perioadă, online. 
Traversam o perioada foarte încărcată din punct de vedere psihologic și, pentru multe persoane, greu de gestionat emoțional – dacă în această perioadă nu reușești să iți gestionezi anxietatea față de boală, față de singurătate și față de moarte, sunt aici pentru a-ți fi alături cu tot ce știu, așa cum le-am fost mereu alături tuturor persoanelor cu care am lucrat de-a lungul timpului și așa cum le sunt alături celor cu care lucrez în prezent. Nu ezita sa ma contactezi pentru a te programa la consultatiile online, daca simti ca anxietatea preia controlul asupra ta si se transforma in atacuri de panica, insomnii,  tulburari de alimentatie sau somatizari.
Înțelegând că nu putem controla ceea ce se întâmplă – trageți și alte concluzii din acest articol , din acest articol , din acest articol si din acest articol.
TREBUIE să înțelegem că riscul de a ne întâlni cu acest virus este nu mare, ci foarte mare. Și înțeleg că este doar o chestiune de timp până când ne vom întâlni cu el. Depinde, însă, cu ce resurse interne și externe ne prinde echipați. Cea mai importanta resursă este igiena personală. Acestei resurse, te rog să-i adaugi o stare psihică echilibrată prin păstrarea calmului și a realismului. Știu, nu este tocmai ușor – dar orice persoană poate învăța, dacă își dorește, cum să își regleze emoțiile dificil de tolerat, pentru a-și putea păstra gândirea rațională și o stare echilibrată.  Dacă simți că nu poți controla anxietatea și că aceasta tinde să devină generalizată și să-ți afecteze echilibrul (din cauza fricilor, apar insomnii, tulburări de alimentație, etc.) , ia în calcul să lucrăm împreună online sau să lucrezi online cu orice consilier care are pregătire în acest domeniu și care te poate ajuta să te înțelegi mai bine în această perioadă, să iți reglezi emoțiile dificile și să iți continui viața în noile condiții cărora trebuie să ne adaptăm.
Despre consecințele generate de COVID-19 trebuie să ne informăm și, de asemenea, trebuie să ne acomodăm cu toate modificările stilului de viață – sunt schimbări prin care noi nu am trecut niciodată, de aceea au și un impact atât de mare asupra noastră. 
Nu este ușor, în această perioadă, să ne acomodăm cu foarte multe obiceiuri noi: dezinfecția cu spirt a mâinilor, din zece în zece minute – dacă suntem afară, însă și când suntem în interior – dacă avem contact cu alte persoane, obiecte, etc. Dezinfecția mâinilor, dacă venim de afară: am pus un recipient cu spirt la intrarea în casa, pe hol – pentru că primul lucru pe care îl fac imediat ce intru în casă să fie chiar acesta: dezinfecția mâinilor. Abia apoi urmează spălarea cu mare atenție a mâinilor (acesta este primul obicei la intrarea în casă, pe care l-am învățat de când eram mică; dar a fost înlocuit de dezinfectarea cu spirt și așa că spălarea cu mare atenție a mâinilor a trecut pe locul doi). Am un recipient cu spirt și in baie – dezinfectez mâinile și aici, încă o dată, dacă simt că este nevoie. Bineînțeles, dezinfectez tot ce se poate dezinfecta: cheile, clanțele ușii de la intrare, robineții, întrerupătoarele – mai ales cele din holul de la intrare. In plus, daca este nevoie sa ies din casa, am in rucsac un alt recipient cu spirt – pulverizez la 10-15 minute spirt pe maini. Traversăm o perioadă foarte încărcată din punct de vedere psihologic și, pentru multe persoane, greu de gestionat emoțional. Nu-mi place acest lucru, dar accept ca asta este situația, pentru o perioada (probabil, nedeterminata).
Toate aceste măsuri nu sunt exagerări și nu te lasă intimidat de cei care te ironizează, văzând că le aplici. Dacă ești un cititor obișnuit al site-ului, atunci trebuie să știi că ironia și sarcasmul sunt forme de abuz psihologic, nu au legătură cu umorul.
Te rog să iei în serios toate aceste măsuri și să te informezi numai pe site-urile autorităților. Recomand, cel mai sigur, siteul Ministerului Sănătății si materialele educative pe care le distribuie autoritatile. 
Dacă am fi trăit într-o țară în care oamenii sunt educați în ceea ce privește igiena personală (atât exterioară, cât și cea intimă), nu ar fi trebuit să fim atât de precauți,am fi rămas în limitele normalității. Însă limitele normalității se schimbă, se regândesc, se redefinesc, întrucât suntem din ce in ce mai expuși – nu trăim într-o astfel de țară: oamenii nu se spală, statisticile arată cât de prost stăm la achiziționarea de săpun și pastă de dinți. Așa că, ținând cont de condițiile recente, măsurile de protecție nu sunt deloc exagerate.
Dacă stau bine să mă gândesc, într-un loc public (pizzerie, ceainărie, restaurant), sunt singura care mergea la toaletă pentru a se spăla pe mâini înainte de a mânca (la fel și în ceea ce privește așteptarea culorii verzi, la semafor: sunt singura care așteaptă culoarea verde – ceilalți, din ambele sensuri ale unei treceri de pietoni, TREC PE ROȘU. Inițial, am fost șocată. Acum, m-am obișnuit: Romania pare a concura pentru locul nr.1 nu doar la mitocănii și la lipsa de igienă, ci la orice fel de educație) 
Sunt convinsă că și tie și s-a întâmplat să remarci că în n situații similare ai fost singurul sau printre puținii care se duceau să se spele pe mâini înainte de a mânca. 
Ce mai fac, pentru a evita -atât cât pot – situațiile delicate generate de acest virus:
– sunt atentă să nu-mi ating fața, ochii, nasul și parcă, de când se insistă cu acest lucru, mă mănâncă și mai rău nasul – vi se întâmplă și vouă?
– dezinfectez pardoselile și suprafețele – mai mult decât o făceam până acum. Folosesc produsele din comerț – nu îmi plac în mod special, dar nu am găsit ceva mai bun decât Igienol și Sanytol (trebuie să clătesc bine, după aplicare – și totuși, pe jos rămâne o peliculă lipicioasă de care se scapă cam greu); in soluția respectivă am adăugat și clor, și spirt. Am înțeles că recomandarea specialiștilor este să se folosească un amestec din clor și etanol (75%).
– nu imbratisez pe nimeni si nu ma las imbratisata daca intalnesc persoane cu care nu m-am vazut demult
– nu imi este greu sa respect bunele obiceiuri pe care le-am dobandit prin educatia celor sapte ani de acasa: nu stranut in nasul nimanui, tusesc intr-un servetel (pentru a nu imprastia peste tot particulele, punand mana pe o clanta, pe un pix, pe care apoi il poate lua altcineva, etc.) 
Este de bun simț să mă aștept ca lumea cu care mă intersectez să aibă această educație de bază – însă majoritatea oamenilor nu o au. Este realitatea în mijlocul căreia trăim, zi de zi: la serviciu, pe străzi, la magazin, etc. Oamenii nu se protejează ei pe ei înșiși – cum să te protejeze pe tine? Iți mai amintești ce reacție ai când iti stranuta cineva in fata, fara nicio jena? Sau cand iti tuseste si isi imprastie particulele pline cu de toate fix in fata ta? Sau cand vezi toți slinoșii în fața ta, la vreun rand la magazin? Sau când vezi mâini murdare, unghii mizerabil? Sau când simți mirosul îmbâcsit de haine nespălate de un secol? Sau când constați mirosul oribil al respirației care denotă că omul nu se spală pe dinți – nu are asta în rutina zilnică. Și omul ăsta este omul contemporan – poate fi chiar omul de lângă tine, părintele tău, copilul tău adult, colegul de serviciu, șeful tău, un călător din metrou lângă care ai ghinionul să nimerești. Și exemplele pot continua. Oamenii ăștia circulă liber – sunt cei care nu te pot proteja pe tine, pentru că nu au învățat chestiuni elementare care i-ar proteja pe ei. NU LE PASA DE EI, AȘA CĂ NU AU NICIUN MOTIV SĂ LE PESE DE TINE. Și, mulți dintre ei, și-au pus pe Facebook fotografii de profil cu această ramă: ”Stau acasă”. Tu chiar îi crezi? 
În concluzie, haideți să ne informăm corect: consultam site-uri oficiale, medici imunologi și epidemiologi.  Să fim resposabili. În acest fel, devenim responsabili față de noi și față de cei din jurul nostru și demonstrăm că înțelegem că ni se impun măsuri absolut elementare cu care trebuie să ne obișnuim. Adică sunt reguli care nu se negociază, mai ales dacă începând de luni va fi instituita starea de urgență.
”Stau acasă” înseamnă STAU CÂT MAI MULT ÎN CASĂ!
Pentru că stau cât mai mult în casă, am mai mult timp pentru a face ordine printre diverse lucruri, hârtii, haine, etc. și să lucrez și mai mult la programul ediției SENS din acest an!
🌸🌿🌸
Cu speranța că situatia nu se va agrava și că autoizolarea și carantina din această perioadă sunt cele mai sigure măsuri care împiedică evoluția COVID-19, îmi doresc mult ca pe 6 August să ne putem întâlni la SENS!
Până atunci, îți doresc să fii bine! 
🌸🌿🌸
Poți afla d
e aici  http://www.minunemica.eu/sens11-bootcamp-anual-pentru-femei-6-9-august-2020/ care sunt motivele reușitei femeilor care au participat la edițiile anterioare și care sunt beneficiile tale pentru participarea la ediția din acest an.
CÂND ȘI UNDE:
În perioada 6-9 August 2020 ne vom întâlni pentru ediția nr.11 a bootcamp-ului integrativ de psihologie, dezvoltare personală și educație relațională dedicat doar femeilor – SENS.
Vom petrece 4 zile minunate departe de zgomotul și de agitația orașelor, la munte: PENSIUNEA MUNTELE RECE, din stațiunea Bran.
Rezervă-ți și tu locul cu discount și vino alături de noi!
INVESTIȚIA:
Lazy bird 1 Iunie: 445 euro/persoană (cazare în cameră dublă) – avans 50% 
Preț standard: 465 euro/persoană (cazare în cameră dublă) – avans 50% achitat după 1 Iunie
NOTA:
Supliment 235 lei pentru cazarea în camere single (se achită odată cu achitarea avansului)
🍒 Nu uita: dacă ești angajată, trebuie sa obții din timp aprobare pentru concediu!
REDUCERI DE 5% pentru persoanele care au participat la cel puțin una dintre edițiile anterioare
REDUCERI DE 10% pentru grupuri: persoanele care doresc să vină împreună cu alte participante (de exemplu mama, sora, o prietenă, o colegă, etc.) – REDUCERILE SE CUMULEAZĂ!
Prețul include:
– atelierele și materialele didactice aferente fiecărei zile
– pensiune completă: cazare în camere duble + toate mesele (meniu lacto-ovo-vegetarian sau de post, la cerere) + coffee breaks între ateliere
Înscrierea este validă numai după achitarea unui avans de 50%. Diferența se va achita online în prima zi, înainte de începerea primului atelier.
CADOU:
Pentru că apreciez foarte mult relația caldă care se creează între mine și cursantele mele și apreciez efortul depus de fiecare în procesul său de schimbare, după încheierea bootcamp-ului SENS fiecare participantă primește o consultație gratuita (consultația va avea loc online / Skype – pentru persoanele care nu locuiesc în București sau în țară; consultația va avea loc la cabinet – pentru persoanele care locuiesc în București). Consultațiile se vor programa pentru intervalul 1 Noiembrie – 31 Decembrie 2020.
”Quality time – timp de calitate’’
TIMP DE CALITATE ÎN PERIOADA ACTUALĂ
”Quality time – timp de calitate’’ – de când îți doreai așa ceva? Uite că am ajuns în situația în care trebuie să învățăm să nu mai repetăm, mecanic, aceste cuvinte și să nu ne mai plângem că celălalt nu ne oferă acest ‘’timp de calitate’’ sau pe care nu știm chiar noi să ni-l/îl oferim.
Iată că ți s-a dat șansa: ai timp! Și cât timp! O să fie cam neplăcut să stai prea mult în casă alături de cel/cea/cei de care fugi mâncând pământul și ‘’din cauza’’ căruia/cărora preferi să stai mai mult la serviciu sau pe la diverse întâlniri cu prietenii, cât mai departe de casă.
Unde mai pui că până acum te tot plângeai că nu ai timp pentru nimic: nu ai timp pentru tine, nu ai timp să citești sau nu ai timp să petreci cu copilul, cu partenerul, cu partenera, cu cei dragi. Sau că nu ai timp să-ți gătești. Sau că nu ai timp să iei masa, acasă, împreună cu partenerul/partenera, cu părinții, cu copiii. Sau că nu ai timp să vorbești la telefon cu părinții sau cu prietenii.
Ce să faci cu timpul, în această perioadă – și poate vă refaceți relațiile. Sau, poate, luați decizii sănătoase, în sfârșit: să vă separați să nu vă mai chinuiți unul pe altul. Sau, să te muți în altă parte cu chirie, să nu mai fii nevoit/a să împarți chiria cu un ‘’prieten’’ care te tratează ca pe un obiect. Se pot întâmpla multe, în această perioadă în care ești nevoit să stai mai mult în proximitatea celuilalt.
🌷🍀🐞🍀🌷
Dar vă puteti crea si obiceiuri bune până la încheierea acestei perioade delicate – așa că:
🍀 Stai față în față cu cei de lângă tine
🍀 Țineți-vă de mână și priviti-vă în ochi – măcar cinci minute. Fară să vorbiți. Măcar cinci minute. Mâine, faceți asta pentru 10 minute. Faceți asta în fiecare zi, cât durează perioada asta – stiu, vi se pare imposibil! Luați masa împreună. Depănați amintiri – cum v-ați cunoscut, cum ați fost la început, de ce vă e dor; ce vreți să repetați – din tot ceea ce la început v-a plăcut și a fost bun pentru fiecare dintre voi.
🌷Citește o carte – îți recomand să citești, pentru că ai timp:
– ‘’Femei care aleargă cu lupii’’ – de Clarissa Pinkola Estees
– ‘’Curajul de a fi tu însuti’’, ‘’Vorbește-mi, am atâtea să iți spun’’ – de Jacques Salome
– ‘’Privind soarele în fata’’, ‘’Minciuni pe canapea’’ și ‘’Efemeride’’ – de Irvin Yalom
” Bărbații de pe canapeaua mea” – de Brandy Engler și David Rensin
– ‘’Cartea despre femei’’, ‘’Cartea despre bărbați’’, ‘’Cartea despre sex’’ și ‘’Cartea despre copii’’ – de Osho
🐞🍀
Da, e foarte posibil să apară și plictiseala. E ceva firesc, mai ales când relația ta cu timpul este una la care nu te-ai gândit niciodată.
Ca să depășiți cu bine plictiseala, vă invit să răsfoiți articolele scrise pentru voi, pe site, în materie de relații. Accesul la articolele integrale este gratuit și totul este la dispoziția voastră, pe site: www.minunemica.eu – resurse de dezvoltare personala și educație relațională. Citește, reține, învață, povestește mai departe celui de lângă tine. Este gratis – sunt informații care iți sunt utile pe toată durata vieții. Informații corecte care te protejează, care vă protejează relațiile, vă ajută să le înțelegeți mai bine și să le regândiți așa cum aveți nevoie.
🍀 Pregătește un ceai bun. Împărtășește cu celalalt ceea ce ai citit. Îndeamnă-l să citească și să împărtășească și el/ea cu tine, ceea ce a citit. Povestiți – ce v-a impresionat, ce v-a dat de gândit. Ce a fost WOW și la ce ați făcut click. 20 de pagini pe zi. Nu e mult – apoi povestiți. Sau reflectați asupra rândurilor citite. S-ar putea să descoperi, în aceasta perioada, că nu te cunoști și că nu îl cunoști nici pe celălalt: copilul tău, partenerul tău, partenera ta, părintele tău, colegul de apartament.
🍀 Regândiți-vă relația, nevoile, așteptările, responsabilitățile și sarcinile din interiorul casei. Regândiți-vă pe voi. Se poate. Știu asta sigur-sigur. Văd, zi de zi, oameni care se regândesc pe ei și care își pot regândi și relațiile. După cum văd și oameni care nu doresc, pur și simplu, să regândească nimic și să rămână la stadiul de paraziți. Dar exista soluții împotriva paraziților, fungilor, virușilor, microbilor. Pe baza de clor si ethanol 75% – am reținut ca acestea ar fi cele mai eficiente. 
🍒 Suspectez, la nivelul relatiilor de cuplu, de familie și de prietenie, multe așezări, reașezari sau turbulente greu de gestionat. Vom vedea.
Țin mult la mine, și nu văd niciun motiv pentru care să nu țin la tine, la tine, la tine și la tine.
Nivelul de anxietate în fața bolii – și, implicit, în fața morții – este foarte ridicat în această perioadă. Mai ridicat decât în orice alte perioade. Prin urmare, discută cu cei din jurul tău despre această emoție atât de greu de tolerat. Mai bine discutați intre voi, în loc să vă ironizați în legătură cu așa ceva. Dacă nu ai cu cine să vorbești, contacteaza un consilier din orașul tău sau din alt oraș, o persoană cu care poți lucra online pe temele tale: frica de singurătate, frica de boală, frica de moarte. Sunt teme pe care toți le avem, sunt frici firești, nu este nimic în neregulă cu aceste frici. Nu trebuie să ne fie rușine că suntem umani – hai să ni le recunoaștem, să ni le acceptăm și să cerem ajutor pentru a învăța cum să le înțelegem și cum să le reglăm – în loc să ne prefacem că nu le-am avea și că suntem bravi, curajoși și nemuritori.
Eu sper că acest COVID-19 care ne-a acaparat atenția dincolo de cotele imaginabile, să oblige oamenii să recapete obiceiurile bune, de altădată. Sau, să capete obiceiuri noi, bune – obiceiuri poate nicicând cunoscute, din care nu au gustat niciodată.
Așa că:
🌼 Respectă cu strictețe toate măsurile de igienă personală și de igienă a spațiului în care trăiești.
🌼 Fă-ți un necesar de produse alimentare, de igienă sanitara, medicamente și tot ce știi că poți avea nevoie în următoarea perioadă.
🌼Fii practic, pragmatic, rational și foarte planificat. Evită să fii haotic și să generezi haos în jurul tău. Știi doar cât de rapid se propagă frica!
🌼 Protejează-i pe cei cu care intri în contact, indiferent pe unde te vei afla: nu le tușești și nu le strănuti în față, nu respiri în nasul lor; atât cât se poate, respecți distanța de 1,5 metri între tine și ei. Asta ar fi trebuit, oricum, să se întâmple și fără COVID-19 – chestiuni de bun simț.
🎯♦️🎯
Te poți informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe. Dacă apar simptome care iți dau de gândit, nu ezita să suni la medicul tău de familie. 112 este doar pentru urgențe.
Îți doresc să fii bine! 14 zile sau 30 de zile de atentie maxima la propria persoană nu inseamna mult. Si erau, demult, indicate.
Pentru prevenirea răspândirii și infectării cu COVID-19 (și cu orice alt tip de boală infecțioasă și contagioasă, până la urmă), hai să fim responsabili fiecare, în mediul sau. Eu cred că se poate. Planeta are nevoie de fiecare dintre noi. Am stiut acest lucru atunci cand eram mici – ce s-a intamplat? Cum ne-am indepartat tocmai de planeta noastra? 

Ce ți-ai propus să faci acasă în această perioadă delicată, in care totul pare că încetinește și suntem forțați să revenim la un ritm normal? Cât de greu iți este? Sau cât de ușor iți este? Cât de pregătit te simți, din punct de vedere psihologic, pentru următoarea perioadă?
Vă las cu aceste întrebări și, încă o dată, vă doresc din tot sufletul să fiți realiști si curajoși, să gestionați cu creativitate această perioadă și să fiți bine! 
Cu drag,
Mona Georgescu
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Consilier Relațional și de Dezvoltare Personală
Trainer Educație Relațională și Dezvoltare Personală
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com, telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment