Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Singuratatea in doi

Singuratatea in doi


Una dintre dificultatile pe care partenerii unui cuplu o pot experimenta, si care poate aparea in diverse etape de viata ale cuplului, este singuratatea in doi.
O stare generatoare de frustrari, de temeri, de indoiala, de confuzie, de incertitudini si poate chiar de renuntari. 
Multe dintre clientele cu care lucrez nu pot localiza, in timp, momentele premergatoare acestei singuratati in doi, desi ele au existat, dar au trecut neobservate. Semnale exista intotdeauna, numai ca nu stim intotdeauna sa le ”decodificam”, pentru a preveni fie momente conflictuale, fie taceri apasatoare.
Singuratatea in doi, sau a nu mai trai impreuna, desi partenerii locuiesc impreuna sub acelasi acoperis… a trai impreuna, insa a nu fi impreuna emotional, fizic, verbal.  Poate fi situatia unui cuplu caruia ii este greu sa se desparta, mai ales atunci cand exista copii sau alte mize pe care cuplul sau unul dintre parteneri le considera importante. Poate fi situatia multor dintre cuplurile pe care le cunoastem.
A trai impreuna si a ne pastra individualitatea, intr-un cuplu, reprezinta, in opinia mea, cheia stabilitatii unui cuplu.
Jacques Salome afirma, atat de frumos ”Singuratatea in doi … nu e pentru noi”. Si totusi, cred ca iti este foarte cunoscuta imaginea in care partenerul/partenera ta de viata … nu te vede in jurul sau, pentru ca este ocupat/ocupata cu telefonul mobil, facebook-ul, laptopul, tableta, televizorul, serviciul care se prelungeste acasa, etc.
Foarte multe cupluri prefera aceasta singuratate in doi, care da cont, de fapt, de teama de pierdere cu care se confrunta partenerii, care pot asocia dragostea cu ideea de dominare, de posesiune, de control, de suferinta, de nefericire.
Cuplul si relatia dintre parteneri sunt organisme vii, sunt sisteme dinamice, in care actioneaza forte de coeziune, dar si forte de dezintegrare, destramare, disociere. In orice cuplu exista mult mai mult decat intentia de a trai impreuna sau de a intemeia o familie, exista mult mai multa istorie personala care se va repune in scena intre parteneri, exista mult mai mult decat dorinte si sentimente.
O relatie se construieste de multe ori gresit, pornind de la setul de idei pe care fiecare partener il are despre celalalt, iar cand aceasta iluzie se spulbera, abia atunci partenerii isi dau seama ca tot ce au crezut ca ar fi o fundatie solida, s-a dovedit a fi doar o forma de nisipuri miscatoare.
Capacitatea de a convietui intr-o relatie presupune nu doar iubire – pentru ca iubirea, desi indica directia corecta, nu este de ajuns – ci presupune angajamente, responsabilitati, reciprocitate, implicare, disponibilitate, prezenta, ascultare, daruire de sine, atentie, fara a te atasa, fara a-l sufoca pe celalalt, fara a-l mentine dependent de tine si fara a-l conditiona. Cand acestea nu exista, deja nu mai putem vorbi despre un cuplu sanatos.
Atasamentul poate parea pozitiv, poate fi un liant puternic, dar, pe nevazute, se transforma in dependenta ce va duce la aparare sau la instrainare. Atasamentul este de natura antagonica – cu toate ca ne da o aparenta stare de confort, aduce cu sine si teama de a pierde, generatoare de angoase de separare si anxietati.
Echilibrul si stabilitatea unui cuplu sunt date tocmai de raportul dintre fortele sale de coeziune si fortele de separare, care sunt aduse in relatie de catre fiecare dintre parteneri, mai exact de trecutul acestora si de istoricul relatiilor semnificative pentru fiecare si care constituie un soi de ”contabilitate afectiva” a cuplului. De exemplu, un barbat nu poate fi implicat afectiv in relatia de cuplu, intrucat nu s-a desprins inca de relatia cu mama sa, o femeie nu poate fi partenera de cuplu, neavand incheiat, vindecat, istoricul relatiei cu tatal sau.
”Contabilitatea afectiva” a cuplului va ramane probabil un mare mister, pentru cei care nu vor intelege ce i-a adus impreuna si ce ii separa sau deja i-a separat.
Iti doresc sa treci cu luciditate si cu maturitate prin etapa de ”singuratate in doi”, pentru ca cele doua singuratati sa se inteleaga reciproc.
Cu drag,
Mona Georgescu,
Psiholog clinician de orientare psihanalitica 
Consilier NLP integrativ pentru Femei. Trainer Dezvoltare Personala
* programari: 0722.501050, lucia_mona_georgescu@yahoo.com

banner cabinet

 
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment