SERVICII DE CONSILIERE

Cabinet Individual de Consiliere Relationala si Dezvoltare Personala Mona Georgescu
– Bucuresti –
Pentru programari:
Telefon: 0722.501050 / e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com
Program consultatii: Luni – Joi (inclusiv)
Îndrăgitul psihosociolog Jacques Salomé spune: ”Există multă placere în a cultiva politețea. E vorba despre o plăcere dublă: pe de o parte, a celui care o primește, pe de altă parte, a celui care o propune. Dacă politețea constituie ansamblul mesajelor, al semnelor pe care le trimitem, pe care le putem propune pentru a arăta că nu suntem periculoși sau intruzivi, că suntem sociabili și nu vrem să impunem ceva ce deranjează la noi putem înțelege cat este de necesar sa învățăm și să aplicăm câteva dintre aceste reguli.”
Daca iti doresti sa lucram impreuna te invit, in continuare, sa iti faci timp pentru a citi conditiile in baza carora lucrez – este important sa cunosti aceste conditii, inainte de a te programa.
In ultimii ani, tot mai multe persoane au inteles nevoia de a initia un demers de educatie relationala  si/sau dezvoltare personala (individual, de cuplu/familie, pentru copii, etc.). Nu insa toata lumea stie ca exista un anumit cadru in care se desfasoara consilierea de dezvoltare personala – un cadru ce presupune respect 100% fata de ceea ce vei citi in urmatoarele randuri – nu exista locuri de interprtare, nu ai voie sa spui ca nu stiai. Sunt lucruri elementare – cu care majoritatea romanilor, din pacate, demonstreaza ca sunt certati. Daca vrei sa lucram impreuna, sper sa nu te faci parte din aceasta majoritate romaneasca pentru ca nu vom avea mai mult de o sedinta. 
Prin urmare, daca nu ai mai lucrat pana acum cu profesionisti din acest domeniu – consilieri de dezvoltare personala, psihologi, psihoterapeuti, coachi – redau pentru tine aceste conditii, cu mentiunea ca fiecare consilier, couch, psiholog, psihoterapeut  are un cadru contractual pe care il personalizeaza in functie de maniera sa de lucru si in functie de formarile si specializarile pe care le are. Asa cum vei vedea, nu este nimic nou, insa este indicat sa cunosti de la inceput toate aceste lucruri absolut elementare. Daca vor aparea si alte modificari in maniera mea de lucru, acestea vor fi adaugate aici. 
OFERTA DE SERVICII DE CONSILIERE RELATIONALA SI DEZVOLTARE PERSONALA: 
Consultatiile se desfasoara online (via Skype) si la cabinet, in Bucuresti (pentru persoanele vaccinate cu schema primara antiCOVID-19)
Contul cabinetului – detalii pentru transfer: 
GEORGESCU LUCIA-MONA P.F.A.
IBAN RO50BTRLRONCRT0652823501
Mentiune transfer: servicii consiliere dezvoltare personala

Onorariul se achita prin transfer online doar in moneda nationala in contul cabinetului, inainte cu 48 de ore lucratoare fata de prima programare din abonament.
Factura este emisa dupa confirmarea transferului bancar pe extras – la fel ca pe orice site de unde achizitionezi diverse produse sau servicii, vei primi factura doar dupa confirmarea transferului pe extrasul bancar.
Onorariul se achita inainte cu 48 de ore lucratoare fata de programare.
Exceptie: in cazul in care urmatoarea programare se desfasoara in timpul sau dupa sarbatorile legale si bancile nu lucreaza cu publicul, onorariul trebuie achitat inainte de sarbatorile legal – in caz contrar, transferul nu se poate efectua in timp util, conform prevederilor contractuale.
Dacă programarea dvs. este confirmata pentru ziua de luni sau marti, atunci confirmarea transferului trebuie trimisa cel mai tarziu vineri, in saptamana anterioara programarii.
Achitarea onorariului in avans cu 48 de ore lucratoare fata de programare va asigura rezervarea si pastrarea timpului solicitat. In caz contrar, timpul nu va putea fi rezervat si poate fi oferit altei persoane care achita conform contractului, inainte cu 48 de ore lucratoare fata de ziua/ora programarii.  
Daca locuiti in afara Romaniei si nu detineti un cont in lei, pentru transferurile online din afara tarii recomand sistemul de plati Wise (www.wise.com) – comisioanele de schimb valutar și de transfer sunt foarte mici, iar sistemul este foarte sigur. Comisionul de transfer si cel de schimb valutar revin clientului.
Cabinetul Individual de Consiliere Relationala si Dezvoltare Personala Mona Georgescu 
isi rezerva dreptul dreptul de a selecta clientii si cursantii.
Consultatiile se desfasoara numai in cadru contractual si doar in intervalul de lucru mentionat mai sus (luni – joi, inclusiv). Dupa cum nici tie nu iti place sa fii deranjat in timpul tau liber cand ai alte probleme de care trebuie sa te ocupi in viata personala sau pur si simplu te relaxezi, in niciun caz nu pot fi abordata pentru ”sfaturi” pe Facebook, prin SMS, prin WhatsApp sau pe e-mail. Cu alte cuvinte, ne respectam – in mod cat se poate de reciproc si de adult – timpul personal si timpul profesional. 
Cum spuneam, serviciile de consiliere sunt oferite doar în baza semnării unui contract, pentru care este emisa factură. Pentru contract si pentru factura, voi aea nevoie de cartea de identitate trimisa pe adresa mea de e-mail (lucia_mona_georgescu@yahoo.com).
In functie de situatia epidemiologica de la momentul in care sunt contactata pentru programari, in perioada pandemiei putem lucra alternativ (online si fizic). Dupa ce primesc pe e-mail cartea ta de identitate scanata, pentru contract, iti voi trimite tot pe e-mail contractul completat, cu solicitarea sa semnezi si sa il trimiti inapoi. Este obligatia ta sa citesti contractul, nu sa-l semnezi fara sa-l citesti. Este un contract ce pentru tine nu are nici o valoare – desi ar trebui sa ai o cu totul alta perspectiva despre ceea ce faci pentru tine. Insa pe mine acest contract ma reprezinta, reprezinta ceea ce fac eu. Prin urmare, nu il poti sfida fara ca acest lucru sa nu aiba consecinte in ceea ce te priveste (anularea imediata a contractului, fara nici o  alta discutie, de la prima abatere).
Cadrul contractual de consiliere – si, implicit, respectarea sa exact asa cum iti este comunicat aici, telefonic si la prima ta programare – indica nu doar seriozitatea ambelor parti, ci si implicarea clientului in propriul proces de schimbare si respectul fata de consilier.
Contractul si cadrul de consiliere nu se negociaza si reprezinta garantul seriozitatii ambelor parti implicate. Respectand fiecare element al cadrului de consiliere inseamna ca protejam impreuna relatia consilier-client – eu nu sunt dispusa sa ma responsabilizez pentru ca tu nu iei in serios contractul si elementele referitoare la achitarea onorariului si la punctualitate – acestea sunt cele mai sfidate dintre elementele contractuale; sfidate, bineinteles, de clientii din categoria escrocilor. Tocmai pentru ca exista aceasta categorie, nu consider ca politetea, increderea si bunul-simt se subinteleg sau vin de la sine.
In astfel de situatii generate de aceasta categorie de clienti, consultatiile nu mai pot continua, contractul reziliindu-se imediat. Respectarea integrala a elementelor cadrului de consiliere inseamna respect fata de mine si fata de timpul meu.
Contractul de servicii de consiliere are reguli foarte stricte si trebuie tratat cu mare seriozitate de catre client – contrar asteptarilor din Romania, acest tip de contract nu este ”doar o formalitate” – prin urmare, odata semnat, trebuie sa iti asumi ce ai semnat. Nu exista ”Vai, nu am stiut” – pentru ca in contract sunt mentionate absolut toate elementele cadrului profesional pe care le citesti deja si aici.
Consimtamantul informat se traduce prin aderarea la regulile cabinetului, nu la ”strecurarea” diverselor tertipuri care pot afecta procesul tau de consiliere. Nerespectarea contractului mimand ”neintelegerea” contractului semnat – fie si o singura data – inseamna ca ma inrolezi intr-un joc de putere, iar eu va trebui sa imi concentrez atentia catre acest joc, pentru a-l controla cat mai bine odata ce initiezi provocari de aceasta natura. In astfel de situatii, este evident ca, din cauza comportamentului tau, ne abatem de la obiectivul tau personal sau profesional pentru care m-ai  contactat, iar tu vei fi cel nemultumit – nemultumit pentru ca, evident, eu trebuie sa controlez ceea ce faci si sa nu te las sa rastalmacesti ceea ce ai citit si semnat.
Toate aceste reguli au luat nastere in urma intalnirii, de-a lungul timpului, cu cateva situatii concrete in care am fost pusa de clienti care s-au bazat pe faptul ca noi, in calitate de psihologi, consilieri de dezvoltare personala, traineri sau coachi, nu vom reactiona si ca vom trece cu vederea. Sau ca suntem neatenti – si, da, se poate intampla, sa ne concentram pe rezultatele clientului si sa omitem aspecte organizatorice sau administrative deosebit de importante – mai ales cand clientii se pricep sa profite de neatentia noastra asa cum profitau, cand erau mici, de neatentia parintilor. Sunt persoane pentru care tradarea este un mod de viata care se reflecta in toate alegerile lor de viata, oameni care nu au curajul sa isi dea jos mastile pentru ca nici lor nu le place ce s-ar vedea, le-ar fi rusine lor cu ei insisi. 
De-a lungul anilor, am intalnit o singura persoana care mi-a adus la cunostinta o neatentie de ordin financiar si pe care a corectat-o din proprie initiativa – un client civilizat, in comparatie cu cei cativa necivilizati si lipsiti de moralitate, de care am avut si eu parte. Ultimii sunt niste narcisici si niste manipulatori veritabili si cu experienta in minciuni si trucuri – daca reusesc sa ne abata atentia de la propriile lor comportamente neadecvate in raport chiar cu noi si daca ajung – tot ei – sa ameninte, sa ridice vocea, sa aiba comportamente de tip bullying, atunci cand le aducem la cunostinta propriile lor afirmatii, fapte, atitudini fata de noi. Iar aceste comportamente fac parte din tulburarea de personalitate narcisica sau din tabloul altor tulburari cu care eu nu am nici cel mai mic interes sa relationez profesional.
Acest tip de clienti transforma relatia profesionala intr-o relatie toxica, in care cauta sa submineze consilierul, sa il jigneasca prin actele lor ratate dar usor de identificat de catre un specialist cu experienta; sunt clienti cu care nu se poate stabili o relatie, atat timp cat ei aduc in aceasta relatie profesionala lipsa de respect, sfidarea, minciunile bine ticluite – este stilul in care oamenii sunt obisnuiti sa relationeze, ca urmare a trecutului lor si ca urmare a faptului ca au tot beneficiat de multe avantaje ca urmare a tradarilor repetate si a tradarilor traite in copilaria lor. Nu trebuie, insa, scuzati tocmai de mine sau de colegii mei. Alaturi de noi, acesti clienti pot fi doar invitati sa analizeze aceste comportamente, sa mearga la radacina comportamentelor neadecvate in relatia lor cu parintii – insa nu ii putem obliga sa faca acest pas. Prin urmare, contractele trebuie reziliate urgent – odata ce apar comportamentele neadecvate necorectate si primele semne de sfidare. 
In consecinta, oricand sunt depistate pe parcursul desfasurarii demersului tau de schimbare, astfel de comportamente nu se trec cu vederea – daca vii catre mine cu astfel de idei, pot sa te anunt de pe acum ca nu vom lucra impreuna, daca acesta este obiceiul tau de a inventa scuze si pretexte pentru a nu-ti achita datoriile, facturile, de a amana platile, de a ma determina sa iti ofer avantaje pe care alti clienti nici nu le solicita si pe care eu nu le ofer. 
Am toata empatia si compasiunea fata de situatiile dificile din punct de vedere relational si emotional cu care te poti confrunta si pe care doresti sa le rezolvi cu ajutorul meu, insa nu am nici cea mai mica empatie si nici compasiune pentru comportamente ce tin de escrocherii financiare sau sentimentale aduse in relatia noastra profesionala, comportamente fata de care eu raman foarte ferma. Nu intru in acest joc al sabotarii relatiilor profesionale, joc initiat de aceasta categorie de clienti pentru care empatia specialistilor si intlegerea aratata sunt luate drept prostie.
Atitudinea mea ramane ferma in ceea ce priveste apararile nevrotice al anumitor clienti, in ceea ce priveste transferul lor de ostilitate si diversele situatii provocatoare generate de acestia. Un incepator – consilier de dezvoltare personala, psiholog, psihoterapeut, couch, etc. – intra in jocurile de putere ale acestor clienti si participa la coflictele generate de acestia. Pentru ca incepatorii nu cunosc elementele de cadru profesional, acestia pot fi foarte usor dusi de nas – aceasta este expresia cea mai potrivita.
Dar un profesionist din aceste domenii stapaneste situatia, nu isi ia revansa si nu intra in cercul vicios initiat de clientii coflictuali – si, totodata, are tot dreptul sa puna limite rigide atunci cand clientul nu doreste sa analizeze si sa corecteze aceste comportamente care duc in mod firesc si cat se poate de logic la degradarea relatiei profesionale si, implicit, la rezilierea contractului.
Chiar daca unii clienti se afla in lista de contacte Facebook, acest lucru nu ii exonereaza moral si financiar de la respectarea contractului.
De asemenea, chiar daca unele persoane prefera ca formula de adresare dintre noi sa fie cea in baza numelui de botez si a pronumelui personal la forma singulara (tu) si eu accept acest lucru, asta nu inseamna ca este permisa incalcarea regulilor si a responsabilitatilor ce deriva din contract.  
Durata si frecventa consultatiilor
 • durata unei consultații individuale: 50 – 60 minute
 • durata consultatiilor de cuplu: o ora si jumatate
 • frecventa consultatiilor: consultatiile sunt saptamanale, frecventa acestora fiind de o consultatie pe saptamana
 • in functie de agenda mea si de situatia particulara cu care se confrunta fiecare client, la solicitarea clientilor, numarul de consultatii poate creste – dar nu mai mult de 2 consultatii pe saptamana,
PROGRAMUL DE LUCRU: de luni pana joi (inclusiv)
POLITICA REFERITOARE LA PUNCTUALITATE, așa cum este prevazuta în contract:
 • pentru a beneficia la maximum de timpul care va fi rezervat, nu sunt admise intarzieri
 • sedinta incepe la ora programata – nu mai devreme, nu mai tarziu 
POLITICA DE INTARZIERI, asa cum este prevazuta in contract: 
 • atunci cand exista intarzieri (indiferent de motiv), minutele intarziate se scad din timpul rezervat consultatie
 • de ex. daca intarzierea este de 10 minute, timpul ramas pentru consultatie va fi de 50 de minute, nu mai poate fi de 60 minute. 
POLITICA DE ANULARI, asa cum este prevazuta in contract: 
 • daca sedintele sunt anulate numai inainte cu 48 de ore lucratoare inaintea sedintei programate, anularea nu presupune achitarea consultatiei 
 • ora la care sunteti programat va este rezervata in exclusivitate; pentru ca de timpul care va fi rezervat nu mai poate beneficia alt client, sedintele anulează din scurt sau în mai puțin de 48 de ore se consideră desfasurate și achitate, fără posibilitatea de a recupera
 • singurele situatii in care anularea se poate anunta din scurt si sedinta nu se va considera desfasurata, sunt in legatura cu moment delicat si neprevazute – (imbolnaviri, decesul persoanelor apropiate)
EXPLICAREA UNOR ELEMENTE DE CADRU PROFESIONAL DE CONSILIERE
Te invit sa iti rezervi timp – cateva minute – pentru a citi cu atentie regulile de conduita ale cabinetului meu. Aceste reguli sunt aceleasi pentru toti clientii cabinetului si trebuie respectate exact asa cum iti sunt comunicate.
 • Achitarea onorariului. Punctualitate, Intarzieri, Prelungire, Finalizare, Absentarea / amanarea / anularea sedintelor.
 • Comportament în cabinet. Boli contagioase. Vacante. Consultatii de urgenta.
Cadrul profesional in baza caruia lucram este garantul calitatii, seriozitatii si profesionalismului demersului de consiliere in care sunt implicate consilierul si clientul sau, in egala masura.
Succesul procesului de consiliere este conditionat de respectarea cadrului in care se desfasoara consilierea, de calitatea relatiei care se construieste intre consilier si client, de pregatirea profesionala a consilierului, de increderea clientului in consilier si, nu in ultimul rand, de increderea consilierului in client.
Increderea consilierului in client are legatura cu: onestitatea relatarilor, achitarea onorariului si respectarea tuturor politicilor de mai jos – fara niciun fel de exceptie, scapare, ”uitare” sau abatere.
ACHITAREA ONORARIULUI 
Daca intervin situatii exceptionale care va determina sa amanati plata onorariului, acest lucru trebuie comunicat inainte cu 48 de ore de programare a ta si acceptat de comun acord – nu se comunica dupa consultatie si nici inainte de consultatie cu cateva ore, ci inainte cu 48 ore ca aceasta sa se desfasoare.
In cazul in care optati pentru un abonament (individual sau de cuplu) dar nu poti achizitiona abonamentul inainte cu 48 de ore, sedintele se pot desfasura in continuare, insa se achita ca sedinte la pret standard (300 lei, respectiv 390 lei), urmand ca abonamentul sa inceapa numai dupa ce veti relua achitarea acestuia conform contractului. 
Nu intra in responsabilitatile mele sa tin cont de ziua in care clientii mei primesc salariul – este responsabilitatea ta sa te organizezi financiar si sa iti cunosti prioritatile, astfel incat sa iti poti achita la timp consultatiile exact conform contractului – asa cum te organizezi financiar pentru oricare alta prioritate din viata ta, asa cum iti achiti la timp creditele si celelalte facturi.
Fac aceasta mentiune pentru acei clienti care insista sa li se ofere avantajul de a achita abonament, desi ei nu isi permit sa il achite si conditioneaza achitarea de ziua de salariu. Exista si astfel de clienti care se fac ca nu inteleg ce li se comunica. Daca esti un astfel de client care contesta si sfideaza regulile comunicate, atunci te invit sa cauti un alt consilier care sa accepte sa-i schimbi regulile si impreuna cu care sa iti duci bataliile. Este o dovada de lipsa de bun-simt, de lipsa a celor sapte ani de acasa, sa insisti cu astfel de lucruri, odata ce regulile ti-au fost comunicate. Le-am adaugat si aici, pentru a te scuti de momente penibile in cazul in care te programezi si initiezi astfel de discutii cu rostul de a ma determina sa imi schimb in mod special cadrul de lucru cu tine. 
Serviciile de consiliere sunt diferite de alte servicii al caror termen de plata poate fi amanat fara sa informam furnizorii si fara sa influentam programul altor persoane. Achitarea onorariului in conditiile comunicate in acest material arata implicarea dumneavoastra si confirmarea concreta a programarilor; de asemenea, va garanta rezervarea timpului doar pentru dumneavoastră – timp de care pot avea nevoie de alți clienți aflati pe lista de asteptare sau alți clienți care solicită o programare suplimentară sau schimbarea celei existente. Fara confirmari ale achitarii onorariului timpul solicitat nu poate fi rezervat. Pentru ca reciprocitatea este baza sanatoasa a oricarei relatii: incepand de la relatia de cuplu, pana la orice alt tip de relatie – inclusiv relatia dintre client si consilier.
CONSILIERUL NU TREBUIE PUS IN SITUATIA DE  ”A PRESUPUNE ” CA UN CLIENT NU POATE ACHITA ONORARIUL – ESTE RESPONSABILITATEA CLIENTULUI SA ANUNTE IN AVANS ACEST LUCRU.
SERVICIILE DE CONSILIERE NU SE NUMARA PRINTRE SERVICIILE A CAROR PLATA POATE FI AMANATA FARA CA NEVOIA DE AMANARE SA FIE COMUNICATA DE CLIENT SI ACCEPTATA DE CONSILIER, CU COMUNICAREA CONDITIILOR  DE PLATA AFERENTE.
Asa cum la magazine, la un spectacol sau la aeroport nu te pot duce ”pe datorie” si nu ai voie sa presupui ca acest comportament trebuie sa iti fie acceptat (in baza carui fapt?), La fel se intampla si la cabinetul de consiliere: trebuie sa iti poti achita fiecare consultatie, nicidecum sa te prezinti la programare fara a anunta ca nu poti achita sau, eventual, anuntand acest lucru la finalul consultatiei, cand ne pregatim de incheiere, lasand consilierul sa prespuna ca vei plati data viitoare. Nu este nici decent, este inacceptabil.
Consilierul nu trebuie pus in fata unor astfel de momente penibile pe care unii clienti le genereaza – foarte frecvent, din pacate. Evitarea comunicarilor imposibilitatii de plata este un comportament romanesc neadecvat si total indezirabil, astfel de comportamente ducand la incetarea contractului de servicii de consiliere.
Daca ai clienti, sigur nu iti place ca ei sa presupuna ca tu nu ”te-ai prins” ca nu vor sa plateasca si amana platile. Daca esti angajat, sigur nu iti place sa nu fii anuntat ca nu primesti salariul atunci cand stii ca trebuie sa-l primesti.
Similar, nici eu nu muncesc gratis sau pe datorie – nici macar o singura consultatie. Nu am de unde sa stiu daca va mai exista o data viitoare cand tu vei fi dispus sa iti achiti datoria. Deci, comunicarea acestor aspecte este obligatorie – nu te astepta sa nu reacționez dacă nu imi comunici astfel de situații. Nu te baza pe bunul meu simt ca nu iti voi atrage atentia. Bazeaza-te pe bunul tau simt pentru a putea respecta regulile cabinetului, asa cum respecti regulile oricarui birou (notarial, de avocatura, de mediere, etc.), cabinet medical (stomatologic, ginecologic, medicina de familie, pediatrie, cosmetic, etc. ) sau al oricarei alte institutii in care ai acces atunci cand ai nevoie.
O alta situatie in legatura cu care trebuie sa fiti informati: nu puteti solicita amanarea platilor ”pana in momentul in care va refaceti financiar” – in acest caz, sedintele se suspenda. 
Sedintele dvs. pot fi reluate dupa ce situatia financiara personala va permite sa le reluati. Este total inacceptabil sa mimati probleme de ordin financiar in timp ca va bifati linistiti excursii si alte activitati costisioare, in timp ce amanati plata serviciilor de consiliere/couching. Clientul dispune de resursele sale financiare exact asa cum doreste, insa fara a-si amana achitarea datoriilor catre consilier pe motiv de lipsa de organizare financiara. Acestea sunt tertipuri si, indiferent cu cine lucrati, sunt inadmisibile. 
Daca doriti sa lucram impreuna, atunci este imperios necesar sa va reorganizati prioritatile si bugetul de cheltuieli, asa incat sa nu dezechilibrati relatia profesionala cu astfel de cereri sub forma de trucuri. Poate ca in alte relatii profesionale sau personale aceste trucuri au functionat – insa aici nu functioneaza. Din aceasta categorie de persoane formalizate cu escrocheriile fac parte, cu predilectie, cei cu venituri mari si chiar foarte mari, care apeleaza la diverse trucuri pentru a impresiona – nicidecum persoanele cu venituri modeste.  De-a lungul anilor, am intalnit cateva astfel de cazuri, iar in acest domeniu exista multi astfel de clienti – fata de astfel de comportamente, merita sa avem zero respect si contractele sa inceteze imediat, de la primele manifestari. De ce? Pentru ca acestea nu sunt simple scapari – sunt atitudini ce fac parte din caracter – iar caracterul nu se poate schimba.   
De asemenea, in cazul in care optati pentru achizitionarea abonamentelor, evidenta sedintelor este tinuta atat de mine, cat si de dvs – nu doar de mine. Cu mine puteti verifica doar daca evidenta dvs. este corecta, insa obligatia de a va tine evidenta sedintelor va revine.  Cei din aceasta categorie a rau-platnicilor, a escrocilor inventeaza tot felul de asteptari contractuale nespecificate in contract si care, odata ce sunt informati ca trebuie sa achite serviciile doar conform contractului, vor sa beneficieze de reducerea obtinuta prin abonament – dar fara a-si asuma intarzierea platii si consecintele contractuale. Sunt recunoscuti ca fiind foarte obraznici si agresivi, incepand din acest punct – lucru ce, corelat cu alte comportamente, confirma, de multe ori, prezenta unor tulburari de personalitate.
Pentru a putea a avea o colaborare civilizata, conditiile de lucru trebuie respectate exact asa cum va sunt comunicate. Tot ce se poate, in calitate de client/beneficiar este prevazut prin contract – iar reamintirea numarului de sedinte nu intra in responsabilitatea mea. Va cumparati o agenda – in format tiparit, aveti agenda si pe telefon sau pe tableta: folositi-o cu incredere. Lucrez cu adulti, nu cu copii care se folosesc de trucuri si de minciuni pentru a scapa din situatii dificile generate tot de ei. 
Ma vad nevoita sa subliniez astfel de lucruri, intrucat romanii sunt cunoscuti ca fiind foarte neseriosi in legatura cu achitarea serviciilor pe care le solicita si cu achitarea datoriilor acumulate: datorii bancare, datorii la prieteni sau in familie, datorii la psihologi sau la alti specialisti, dezechilibrandu-si singuri relatiile – inclusiv pe cele cu profesionisti la care se trateaza. Aceasta categorie de persoane certate cu bunul-simt incep sa calomnieze, apoi, specialistii care nu le-au permis trucurile – ii calomniaza in fata altor specialisti la care ajung, in fata prietenilor, etc. Este forma de aparare prin atac pe care, cand nu ai bun-simt si iti lipsesc cei sapte ani de acasa, o folosesti cand vezi ca iti sunt interzise astfel de trucuri – sunt atitudini de gradinita si este bine sa stii de la bun inceput ca aici nu este loc pentru comportamente reprobabile, iar eu nu am timp sa fac pe politistul sau pe invatatorul cu astfel de persoane. 
NU LUCREZ IN ACEASTA MANIERA SI NU AM NICI CEA MAI MICA INTENTIE SA MODIFIC ACEASTA REGULILE CE PASTREAZA NORMALITATEA RELATIILOR.
POLITICA DE PUNCTUALITATE, INTARZIERE, PRELUNGIRE, FINALIZARE, AMANARE, ANULARE A CONSULTATIILOR
In programul oricarui consilier, fiecare client are rezervate orele sale – ore care se pastreaza, in general, aceleasi in timp. Privit dintr-o perspectivă contractuală, consilierul “inchiriaza” fiecaruia dintre clienți sai o parte din timpul sau (exemplu: ora 15.00 în zilele de luni și joi sau ora 11:30 a.m. în zilele de marti și vineri, etc).
Din acest motiv si din multe alte motive care tin de functionarea mintii umane, din motive care tin de fluidizarea  rezistentei la schimbare  si de asumarea responsabilitatii pentru angajamentul luat de client, sedintele incep doar la ora programata (15.30, de exemplu) si nu mai devreme.
Sedintele au o durata de cel mult 50-60 de minute.
Inainte cu zece minute de finalul consultatiei veti auzi alarma ceasului / telefonului – este semnul care indica faptul ca trebuie sa va restrangeti discursul pentru a avea timp sa punctam, pe final, tema / temele abordate in sedinta respectiva + programarea urmatoarei consultatii + tema pentru acasa (dacă este cazul).
IMPORTANT: in ultimele zece minute ale consultatiei, nu mai pot fi deschise alte fronturi de discutie, alte subiecte noi – consultatia nu se poate prelungi.
In cazul in care agenda mea permite si se poate prelungi consultatia, timpul cu care vom prelungi consultatia presupune achitarea unei alte consultatii. 
Sedintele de la care se absenteaza fara a fi anulate cu 48 de ore inaintea programrii se platesc integral (individual, la urmatoarea consultatie sau sunt déjà achitate si se scad din abonament, in cazul abonamentelor).
Aceste reguli internationale privind punctualitatea, amanarea sedintelor sau absentarea de la sedinte deriva din exigentele care tin de continuitatea procesului, de spatiu, de timp, de relatia consilier-client. Regulile sunt respectate si de client, si de consilier. De exemplu, niciodata nu va voi anunta din scurt anularea unei sedinte – cel mult in situatii exceptionale (imbolnavire, de exemplu).
Clientul are libertatea de a folosi timpul inchiriat de la consilier asa cum isi doreste: poate veni la timp, poate intarzia sau chiar poate alege uneori sa nu vina deloc, daca considera alta activitate ca fiind prioritara pentru el in acel moment (ex. vrea sa mearga la o petrecere, la o intalnire cu prietenii sau vrea sa mearga acasa sa se odihneasca pentru ca se simte obosit etc). Dar aceasta libertate este un drept asumat care nu incalca drepturile celuilalt: consilierul este platit pentru timpul pe care il rezerva clientului, timp pe care nu il poate oferi altui client. Consilierul nu poate programa alt client, atunci cand anularea este anuntata din scurt sau, mai grav, nu este anuntata.
Daca intervin situatii exceptionale (deplasare in interes de serviciu, de exemplu) care il impiedica pe client sa fie prezent la sedinta si clientul nu vrea sa piarda totusi sedinta, pot accepta reprogramarea sedintei (la una din orele pe care le am disponibile, daca agenda imi permite acest lucru) dar numai in conditiile in care sunt anuntata cu minim 24 ore inainte. 
O situatie particulara este aceea cand doriti anularea consultatiei pe care o aveti programata pentru prima zi din saptamana, luni. In aceasta situatie, anularea consultatiei se poate face doar in ultima zi lucratoare a saptamanii anterioare (vineri – pentru ca o alta persoana de pe lista de asteptare sa poata fi anuntata din timp ca poate ajunge in locul dvs., in weekend eu nu deranjez clientii cu mesaje pentru eventuale schimbari de agenda). In astfel de cazuri, consultatiile programate pentru zilele de luni si anulate sambata sau duminica se considera desfasurate si, deci, se achita (se scad din abonament).
Pentru ca relatia de consiliere se bazeaza pe reciprocitate si pe asumarea tuturor obligatiilor de catre ambele parti, la randul meu, niciodata nu va voi anunta din scurt anularea sedintelor dvs. Atunci cand eu nu pot tine sedinta (lucru ce nu s-a intamplat niciodata, pana in prezent) ma angajez sa anunt din timp acest lucru si, de asemenea, voi anunta posibilitatea recuperarii sedintei cat mai curand posibil. Nu va voi pune niciodata in situatia de a va prezenta la cabinet sau online pentru programarea confirmata si sa aveti surpriza ca eu sa nu fiu la cabinet sau sa ajung dupa dvs. sau ca in cabinet/online sa se desfasoare consultatia altui client. Acest mod reciproc de a proceda este menit sa protejeze relatia client-consilier si procesul de consiliere, de interferentele perturbatorii care duc la rezilierea contractului.
Daca iti doresti sa lucram in cabinet acest lucru este posibil numai daca esti vaccinat antiCOVID-19, schema primara (ambele vaccinuri). In plus, te invit sa citesti in urmatoarele randuri: 
POLITICA REFERITOARE LA ANULAREA PROGRAMARILOR IN CAZUL IN CARE STAREA DE SANATATE ESTE AFECTATA DE BOLI CONTAGIOASE
 • In situatia in care starea sanatatii dvs. este afectata (viroza, gripa, COVID sau alte boli contagioase) nu va puteti prezenta la cabinet. In astfel de situatii, trebuie sa fiu informata telefonic, inainte de consultatie, in legatura cu starea sanatatii. Daca unei persoane i se pare ca are o ‘’simpla raceala’’ si imi transmite ‘’simpla sa raceala’’, eu o voi transmite mai departe sau, cum s-a mai intamplat, nu voi mai putea lucra si voi fi fortata sa imi iau concediu – impropriu spus, pentru ca eu nu beneficiez de concediu medical, ca voi. Si asta, pentru ca unii clienti nu au tinut cont de aceasta regula si au venit la cabinet ‘’putin raciti’’ – sunt chestiuni elementare, ce tin de cei sapte ani de acasa: esti bolnav, nu ii imbolnavesti si pe altii, nu ii fortezi sa ia medicamente si nu ii pui in situatii dificile doar pentru ca tu nu tii cont de chestiuni elementare.
 • Vrem sa fim perceputi ca persoane responsabile – a nu te prezenta la cabinet atunci cand ai o ‘’simpla raceala’’ (viroza, gripa, COVID, etc.) si a anunta acest lucru, reprezinta dovezi de civilizatie si de responsabilitate in raport cu mine. Similar, daca eu voi trece prin perioade in care starea sanatatii mele poate afecta sanatatea dvs. va voi anunta pentru a nu va prezenta la cabinet. Este o dovada de respect reciproc sa ne protejam in acest mod – nu sunt dispusa sa contractez virusi de la persoanele afectate, intrucat acest lucru duce la suspendarea activitatii mele si, implicit, probleme in ritmul demersului celorlalti clienti. 
 • Conduita aceasta denota respect fata de consilier si fata de relatia cu acesta. O relatie in care nu sunt respectate in mod reciproc aceste reguli/conventii inseamna lipsa de respect – iar aceasta lipsa de respect afecteaza orice demers de consiliere, individual sau de cuplu: eu nu voi trece peste momentele peste care tu vrei sa trec, daca nu respecti ceea ce ti-am comunicat.
VACANTE
Vacantele – atat a consilierului, cat si a clientului – sunt anuntate din timp si considerate un caz diferit si, in consecinta, tratat ca atare.
COMPORTAMENTUL ONLINE SAU, DUPA CAZ, IN INCINTA CABINETULUI:
 • Pe parcursul consultatiilor, clientii trebuie sa aiba un limbaj decent si, de asemenea, o tinuta vestimentara decenta
 • Online sau in cabinet, fotografierea, filmarea si inregistrarea audio/video sunt strict interzise.
 • In timpul consultatiilor si in timpul cursurilor care se desfasoara la cabinet, telefonul si orice alt mijloc de inregistrare audio/video trebuie lasate in sala de asteptare. Telefonul trebuie setat pe mod silentios; in cazul in care exista posibilitatea asteptarii unui apel/mesaj urgent, telefonul trebuie setat pe mod vibratie.
 • Chiar daca Beneficiarul ajunge la cabinet intr-un stadiu final al unei boli (raceala, gripa) este obligatoriu sa utilizeze toaleta cabinetului pentru a se spala pe maini inainte de consultatia sa. De asemenea, este obligatoriu ca, in astfel de conditii, Beneficiarul sa poarte o masca de protectie si, in cazul in care nu dispune de o astfel de masca, clientul este obligat ca, pe durata consultatiei sale, sa utilizeze masca de protectie oferita de Furnizor.
 • Online sau in cabinet, fotografierea, filmarea si inregistrarea audio/video sunt strict interzise.
 • Fumatul este strict interzis in intreaga incinta.
 • Este interzis accesul in cabinet sau la consultatiile online sub influenta bauturilor alcoolice sau cu bauturi alcoolice.
 • In incinta cabinetului este interzis consumul de droguri.
 • Este interzis accesul in cabinet cu animale de companie sau pasari de companie.
Prin regulile si conditiile sale clare, cadrul profesional de consiliere este cel care face diferenta dintre un proces de consiliere si o simpla discutie cu efecte placute pe care o putem avea cu un prieten sau cu o persoana cunoscuta.
Multe lucruri pot avea efecte asemanatoare cu cele de consiliere: o discutie cu un prieten, lectura unei carti, vizionarea unui film, o replica auzita in treacat. Uneori, in anumite conditii, daca vin la momentul potrivit, atunci cand mintea este linistita si pregatita, toate acestea pot conduce la insight. Insa un proces psihoeducational de consiliere si de dezvoltare personala este mult mai mult decat atat si asta tocmai datorita cadrului: cadrul profesional de consiliere este cel care orienteaza conversatiile intr-un demers sistematic, structurat si structurant, riguros si profund.
IMPORTANT:  in perioada dintre consultatiile dvs. nu putem discuta in afara cadrului profesional prin mesaje pe Facebook, pe e-mail, pe Skpe sau pe WhatsApp. Pentru consultatii suplimentare, vom verifica impreuna disponibilitatea din agenda.
Nu ne putem pune reciproc in situatii neadecvate si nu putem dezechilibra relatia consilier-client datorita unor astfel de lucruri care ies din sfera normalitatii si pentru care fiecare trebuie sa se responsabilizeze in mod adult, de la capatul sau de relatie.
Prin urmare, daca iti doresti ca demersul tau de consiliere sa aiba rezultate cuantificabile, este important sa intelegi ca trebuie sa respecti toate regulile de mai sus si sa te implici in relatia de consiliere doar in conditiile comunicate. Altfel, relatia consilier-client nu se poate crea, demersul tau nu va da rezultate si tu vei fi cel nemultumit, fara a intelege si de ce  – tu va trebui sa te responsabilizezi pentru acest lucru, de la capatul tau de relatie.
Prin efectele sale structurante, cadrul profesional de consiliere este in sine un puternic instrument al schimbarii.
Acestea fiind conditiile in baza carora putem colabora, iti multumesc pentru citirea cu atentie a acestui material si te astept cu drag sa lucram in cadrul demersului tau de schimbare! Avem atat de multe lucruri minunate de aflat, de integrat si de schimbat impreuna!
Mona