Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Scoala Emotiilor

Scoala Emotiilor

“Scoala emotiilor”

Proiect de dezvoltare psiho-emotionala

si comportamentala a copilului prescolar –

Viata de familie si experientele din gradinita fac parte din prima scoala a emotiilor oricarui copil, intrucat in aceste doua medii, copilul invata sa recunoasca atat emotiile proprii, cat si reactiile celorlalti la emotiile sale; cum sa gandeasca aceste emotii si cum sa isi aleaga reactiile; cum sa citeasca si cum sa isi exprime sperantele si temerile; aceasta scoala a emotiilor nu inseamna doar ceea ce le spun persoanele de ingrijire (parintii, bunicii, bonele etc.) si educatorii copiilor sau ceea ce acestia fac pentru ei, ci presupune si modele oferite de catre toate persoanele de ingrijire (parinti, bunici si educatori) legate de modul in care acestea isi gestioneaza propriile emotii.

Scurta descriere a cursului

Cursul isi propune sa dezvolte inteligenta emotionala a copiilor si comunicarea nonviolenta in randul acestora, astfel incat micutii sa poata creste armonios si echilibrat, fiind ajutati sa isi imbunatateasca aspecte importante care tin de personalitatea fiecaruia, precum:

  • abilitati de comunicare
  • motivatie
  • vointa
  • empatie
  • incredere in sine
  • respect de sine
  • respect fata de ceilalti
  • gestionarea sentimentelor
  • identificarea gandurilor care ajuta la realizarea dorintelor
  • auto-control, educarea emotiilor
  • gestionarea si depasirea emotiilor care ii inhiba (prin identificarea,recunoasterea si constientizarea lor)
  • mentinerea emotiilor care ii ajuta sa isi pastreze echilibrul interior
 

De ce inteligenta emotionala?

Gradinita este un factor de mediu care ii pregateste pe cei mici pentru scoala, insa parintii nu isi dau seama intotdeauna ca un copil poate sa ramana in urma si din punct de vedere emotional, putand inregistra o asemenea ramanere in urma, incat sa nu o mai poata recupera niciodata. Maturizarea afectiva a copilului afecteaza totul – imaginea de sine, siguranta emotionala, capacitatea de a se adapta la stres si la schimbare, abilitatea de a socializa si a invata.

Comunicarea nonviolenta – mai mult decat un concept – un limbaj al vietii

Cu totii avem nevoie de o schimbare calitativa de atitudine, desi nu recunoastem intotdeauna violenta din comportamentul nostru – pentru ca nu suntem constienti de ea. Violenta nu se reflecta doar in comportament (violenta fizica), ci si prin forma ei pasiva (violenta emotionala). Violenta pasiva este cea care alimenteaza focul violentei fizice.

Copiii vor invata nonviolenta nu ca pe o strategie pe care sa o foloseasca ocazional sau pe termen scurt si apoi sa renunte la ea. Nonviolenta inseamna imprimarea unor atitudini pozitive pentru a inlocui atitudinile negative care ii domina in diverse imprejurari. Nonviolenta inseamna sa lasi partea pozitiva din tine sa iasa la suprafata; inseamna sa te lasi condus de iubire, respect, intelegere, apreciere, compasiune si grija pentru ceilalti – intr-o societate in care egoismul si egocentrismul, lacomia, ura, prejudecatile, agresivitatile – sunt din ce in ce mai mult incurajate prin expunerea la modelele sus-mentionate.

Nonviolenta rasare atunci cand pierdem contactul cu natura noastra care are la baza iubirea si compasiunea, ajungand sa ne comportam violent si opresiv.

Invatand bazele comunicarii nonviolente, micutii vor fi mai capabili sa simta compasiune fata de ei insisi si fata de cei in preajma carora cresc, apreciind rolul esential al limbajului si folosirii cuvintelor, nonviolenta fiind “starea noastra naturala de compasiune, atunci cand violenta paraseste inima” (Ghandi).

Punand accentul pe ascultare profunda – a propriei persoane si a celorlalti – prin comunicare nonviolenta:

  • copiii vor fi invatati sa cultive respectul, empatia, atentia a.i. sa perceapa relatiile intr-o lumina noua,
  • copiii vor fi invatati sa ajusteze modul in care isi exprima emotiile si in care ii asculta pe ceilalti, concentrandu-se pe urmatoarele 4 zone: ce observa, ce simt, ce nevoi au si ce anume cer.

Prin educarea aspectelor sus-mentionate, fiecare copil va avea un „tablou” al potentialului sau, “tablou” in care sunt surprinse trasaturile de personalitate, modelele de comportament, reactiile emotionale, modul de relationare, aptitudinile, afinitatile creative, etc.

Cultivarea valorilor sus-mentionate se va face prin activitati bazate pe:

– joc – jocuri de dezvoltare, jocuri de rol

– joc tematic – cu scop de observare a modului in care copilul isi asuma roluri

– discutii interactive de grup, in perechi, individual sau in grup mic.

– arte expresive – desen, colaje

– tehnica squiggle – desen inceput de psiholog si continuat de copil si apoi interpretat

Temele surprinse pe parcursul proiectului sunt:

  • Evaluarea si exprimarea emotiilor

  • Intelegerea, analizarea si reglarea emotiilor; utilizarea cunostintelor emotionale

  • Stabilirea si atingerea scopurilor

  • Prietenii de joaca

  • Dezvoltarea empatiei

  • Comunicarea nonverbala

  • Constiinta morala

  • Exprimarea aprecierii

  • Recunoasterea si gestionarea furiei, a fricii, si a consecintelor acestora

  • Furie, Agresivitate si Folosirea fortei pentru a proteja

  • Ce inseamna sa spui “Nu” si ce inseamna cand ti se spune “Nu”

Comunicarea intre psiholog si persoanele de ingrijire (parinti, bunici, etc.)

Pe durata desfasurarii proiectului, parintii vor fi informati asupra evolutiei copilului/copiilor, astfel:

  • La finalul fiecarei teme, parintii vor primi detalii despre noile achizitii pe care copiii le-au facut;

  • La inceputul fiecarei teme noi, parintii vor fi informati cu privire la continutul si obiectivele acesteia;

De asemenea, pentru observarea dinamicii relatiilor pe care copiii le dezvolta cu ajutorul conceptelor inteligentei emotionale si ale comunicarii nonviolenta, parintii si copiii vor primi “teme pentru acasa”, constand in fise de lucru in familie, care se pot discuta ulterior cu psihologul, fie in cadrul unor sedinte cu parintii, fie individual.

Periodic, pe durata proiectului, se va propune un set de directii orientative, care pot conduce la constituirea fundatiei pentru dezvoltarea unei personalitati echilibrate si armonioase a copilului.

De asemenea, in calitate de parinti, sunteti invitati sa participati la o serie de intalniri interactive pe marginea „tabloului” copilului dumneavoastră.

Daca parintii constata eventuale disfunctionalitati psiho-emotionale in relatia cu copiii, sunt invitati sa se adreseze psihologului, pentru consiliere, sub protectia confidentialitatii discutiilor.

Detalii organizatorice:

  • Proiectul “Scoala Emotiilor” este destinat gradinitelor din Romania si conceput pe grupe de varsta, dupa cum urmeaza: 2/3 ani; 3/4 ani; 4/5 ani; 5/6 ani; 6/7 ani (dupa caz)

  • Durata proiectului: un an, cu exceptia vacantelor de sarbatori;

  • Structura cursului: ora de curs = 1 h/grupa, 1 h/saptamana

Cine este trainerul:

MONA GEORGESCU

Psiholog. Trainer Dezvoltare personala si psihospirituala. NLP Practitioner.

Web Content Manager

al site-ului de evolutie psiho-spirituala

www.minunemica.ro

– pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a iubi –

 

 

 

 

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment