Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Schimbarea nu e simpla. Si nici atat de complicata cum pare.

Schimbarea nu e simpla. Si nici atat de complicata cum pare.


”Este o problema sa faci lucrurile sa fie complicate, dar e foarte complicat sa le faci simple” spune Murphy.
Foarte multi oameni afirma ca doresc o viata simpla. Insa, daca le asculti povestile, ramai uimit in legatura cu modul in care continua sa isi complice viata. Mintea vine cu strategii care mai de care ”’nastrusnice” si mai ”atractive”, reusind sa incalceasca si mai mult lucrurile. Pentru ca nu suntem constienti de automatismele noastre, un prim pas spre a simplifica viata este chiar constientizarea automatismelor – in gandire si in comportament, si apoi schimbarea acestor tipare.
Schimbarea tiparelor mentale si de comportament nu este atat de simpla, dar trebuie sa stii ca nu este nici atat de complicata. Asta daca vrei, totusi, o viata (mai) simpla. Inca nu sunt sigura ca toti cei care afirma ca ”doresc o viata (mai) simpla” chiar isi doresc ceea ce afirma. Stationarea si revenirea la tiparele meticulos construite zi de zi, clipa de clipa, sunt mult mai usoare si la indemana, prin comparatie cu efortul constient si sustinut care trebuie depus atunci cand vorbim despre vindecare, schimbare si transformare personala.
Teama de necunoscut, de nou, favorizeaza intoarcerea la tiparele cu care oamenii sunt obisnuiti, astfel incat acestia nu isi mai pot extinde zona de confort, ba chiar si-o reduc: ”Este imposibil”, ”Nu pot sa fac asta”, afirma foarte multi. Cand se concentreaza pe ce ”nu pot face”, oamenii nu mai au cum sa vada ceea ce chiar ar putea sa faca, pentru ca sunt restrictionati de propriile limite si granite interioare. Asa apar blocajele mentale. Acelea din cauza carora este complicat sa faci ca lucrurile sa fie … simple.
Si totusi, este bine sa stii: da, schimbarea nu este atat de simpla, insa nici atat de complicata cum pare.
Important este sa iti clarifici cand vrei sa incepi sa iti schimbi viata, daca in acest moment nu esti multumit cu ce se intampla in viata ta in ceea ce priveste relatia cu partenerul de viata, relatia cu cei din familie, jobul pe care il ai si nu iti mai place si in legatura cu orice alt aspect al vietii. Pentru ca meriti sa inveti sa faci schimbari, daca vrei o viata in armonie.
De asemenea, este important ca schimbarile pe care vrei sa le faci sa fie facute pentru ca asa iti doresti tu, nu pentru ca asa i se pare celui de langa tine ca ar fi firesc. Daca cel de langa tine iti pretinde schimbari care simti ca nu au nicio legatura cu tine, tot ce poti face este sa iesi din acea relatie, pana nu devine o relatie toxica sau abuziva pentru amandoi. Schimbarile le faci doar pentru tine si numai in ritmul tau interior, in legatura cu nevoile emotionale pe care le ai si in legatura cu aspectele vietii tale, nu a altcuiva. In plus, sper ca ai inteles si din alte articole pe care le-am scris, ca partenerului tau de cuplu nu-i poti pretinde schimbari si nu te poti astepta sa faca schimbari de dragl tau, pentru ca nimeni nu se va schimba pentru tine, daca nu are o motivatie atat de puternica in ceea ce te priveste. Si nici o astfel de schimbare nu inseamna nimic.
”Nimeni nu isi dezvolta personalitatea pentru ca i-a spus cineva ca ar fi folositor sau recomandabil sa o faca. Naturii inca nu i-au impus vredoata sfaturile bine intentionate. Doar constrangerea actionand cauzal pune in miscare natura, ca si natura umana. Fara nevoie nu se schimba nimic, cu atat mai putin personalitatea umana.  Ea este extraordinar de conservatoare, pentru a nu spune inerta. Doar nevoia cea mai stringenta izbuteste sa o treazeasca. Tot astfel, nici dezvoltarea personalitatii nu asculta de nici o dorinta, de nici un ordin si de nici o convingere, ci doar de nevoie; ei ii trebuie constrangerea motivanta a destinelor interioare si exterioare” afirma Carl Gustav Jung, psihiatru, psiholog si fondator al psihologiei analitice
Despre schimbari si ce avem de facut pentru ca viata sa capete sens, vom discuta si la editia din aceasta vara a retreat-ului pentru femei, SENS. Retreat-ul este programat pentru 4-7 August 2016, intr-un loc de basm: vila BOEMA, din Cumpatu (Sinaia). Inscrierile sunt deschise si te asteptam cu caldura alaturi de noi, pentru o experienta de suflet ale carei beneficii vor fi simtite in toate domeniile importante ale vietii tale, incepand cu relatia de cuplu.
Marturii ale participantelor la editiile anterioare, cat si informatii despre reducerea de care poti beneficia la inscriere in cadrul reatret-ului SENS – editia nr.7, aici: http://www.minunemica.eu/sens-retreat-pentru-femei-vila-boema-cumpatu-sinaia-4-7-august/ 
Sper sa ne cunoastem cu ocazia acestei experiente de suflet si, pana atunci, te invit la momente de reflectie in legatura cu schimbarile de care simti ca ai nevoie si pe care inca nu stii cum sa incepi sa le faci.
Stiu ca ai nevoie de schimbare si stiu ca iti este teama de necunoscut. Si totusi, ai o capacitate intrinseca pentru schimbare, ai resurse frumoase pentru a face schimbari: iti cunosti cu adevarat, insa, nevoile emotionale si resursele? Fie ca vorbim despre viata de cuplu, despre relatiile cu familia, cu prietenii sau cu colegii – iti folosesti, cu adevarat, resursele interioare, in avantajul tau? Pentru ca daca nu le folosesti acum, mai tarziu degeaba vei dori sa le folosesti – vei fi deja in alta etapa de viata, iar de semanat … trebuie sa semeni cand e timpul sa semeni 🙂 
O noua saptamana frumoasa iti doresc, cu drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment