Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Relatiile … relatiile – ne pot inalta sau ne pot darama

Relatiile … relatiile – ne pot inalta sau ne pot darama


“Cea mai importanta descoperire a generatiei mele este ca fiintele isi pot schimba viata schimbandu-si atitudinile” William James, psiholog & filosof
Echilibrul vietii oricarei persoane este dincolo de frici, de masti si de strategiile pe care le foloseste pentru a stabili si pentru a mentine relatii. Relatiile si modul in care oamenii le initiaza vor avea calitatea intentiei cu care le-au initiat, calitatea intentiei cu care le mentin. Celalalt nu face decat sa iti dea inapoi ceea ce tu oferi.
Intr-o relatie de doi suntem, de fapt, trei: eu, tu si relatia dintre noi. Fiecare se gandeste, insa, doar la propria persoana – ce sa obtina in cadrul relatiei, ce beneficii, ce avantaje, mai mult sau mai putin concrete. Insa aproape niciodata nimeni nu se gandeste la relatie.
Relatia are de suferit sau de castigat in functie de ce aduce fiecare in relatie: comportamente, atitudini, stil de gandire, stil de comunicare. In functie de aceste ”ingrediente” pe care le aduci in relatii impreuna cu ceilalti, relatia va fi una hranitoare, armonioasa, constienta si asumata sau una dizarmonica, disfunctionala, dezagreabila, toxica si, in mod clar, inconstienta si imposibil de asumat cu sufletul deschis.
Tocmai de aceea este foarte important sa inveti sa iti ajustezi gandirea, atitudinea, comportamentul, daca vrei sa dezvolti relatii frumoase cu cei din jurul tau (si in mod particular cu partenerul tau de cuplu).
Acelasi lucru trebuie sa il faca fiecare, pentru ca relatia presupune reciprocitate, nu unilateralitate. Relatia presupune echilibru. Iar echilibrul se gestioneaza in mod constient. In relatie ai voie sa mergi spre celalalt doar pana la jumatate. Iar celalalt trebuie sa vina spre tine tot in acest mod, pana la jumatate. Nu te duci dincolo de jumatatea relatiei, nu faci mai mult pentru celalalt, decat atunci cand ea/el se afla in imposibilitatea de a face (boala, de exemplu).
Toata lumea afirma ca vrea echilibru in relatii. Dar prea putini sunt cei care vor sa si invete cum sa obtina acele relatii echilibrate la care viseaza.
Daca intr-o relatie nevoile tale nu sunt recunoscute si nici implinite, atunci te afli intr-o relatie total dezechilibrata. Cand nevoile tale emotionale, de comunicare clara si de relationare sanatoasa sunt puse pe locul doi, ai ajuns intr-o relatie abuziva, invadanta. Poate fi vorba despre relatii cu prieteni (acei prieteni invadanti, sau parteneri de viata, colegi de birou, chiar si rude mai mult sau mai putin apropiate).
Relatiile armonioase presupun reciprocitate, intotdeauna. In astfel de relatii nevoile tuturor sunt luate in considerare. Este nedrept pentru tine sa accepti relatii in care nevoile tale nu sunt recunoscute si nici acceptate. Faptul ca nu iti sunt recunoscute nevoile, denota lipsa de respect. Toti ne-am nascut cu aceleasi nevoi si vom trai toata viata cu ele. Nu ti le poti anula de dragul nimanui si nimeni nu are dreptul sa iti ceara asta. 
Vrei relatii echilibrate? Atunci invata in mod cat se poate de concret sa pastrezi echilibrul – imagineaza-ti un punct care constituie jumatatea relatiei dintre tine si celalalt. Acolo TREBUIE sa te opresti: nu faci lucruri in locul sau, nu il fortezi sa se schimbe, nu gandesti pentru el, nu il manipulezi si nu oferi mai mult decat poti da – asta daca vrei sa ai echilibru in acea relatie.
Vei simti cand este cazul sa oferi mai mult – dar in niciun caz pentru persoane care sunt bucuroase sa te lase pe tine sa depui eforturi in locul lor.
Fiecare trebuie sa ”creasca”, iar tu nu poti face aceasta munca de crestere in locul nimanui. In mod special, a face asta pentru partenerul tau de cuplu, este total neindicat.
Relatiile, relatiile – ne pot inalta, ne pot darama. De ce ne pot darama? Pentru ca de cele mai multe ori nu stim ca trebuie sa vedem acel punct numit ”jumatatea relatiei”.
Imagineaza-ti talerele unei balante. Cand un taler este mai sus si altul este mai jos, vorbim despre un dezechilibru care nu este placut nici macar vederii. Imagineaza-ti ca tu esti talerul care se afla mai jos decat celalalt taler. Nu te simti bine, stiu. Imagineaza-ti, insa, cat de bine se simte celalalt taler, care te priveste, satisfacut, de la ”inaltimea” sa. Si asta pentru ca tu ai contribuit ca acel taler sa atinga o ”inaltime” considerabila, prin sacrificiile si compromisurile pe care ai fost de acord sa le faci, renuntand – rand pe rand – la nevoile tale.
Ai vazut si tu, cred, o multime de persoane carora le pare rau pentru ”sacrificiile” facute, pentru acceptarea ”compromisurilor” – asta se intampla pentru ca nu au vazut acel punct de la jumatatea distantei dintre ei si ceilalti pentru care s-au ”sacrificat”.
Persoanele cu care lucrez si care au invatat sa se repozitioneze in mod sanatos, ecologic si corect in relatiile lor, experimenteaza deja relatii frumoase, in echilibru, armonioase. Dar pentru asta s-au mobilizat – pentru ca a invata sa te repozitionezi in mod corect cere timp, disponibilitate emotionala, vointa si motivatie puternica.
Nu toti cei din jurul tau vor fi de acord cu modul realist in care vei reusi sa vezi relatiile cu ei, evident ca vor incerca sa te traga inapoi in scenariile lor, dar tu nu vei mai fi dispus sa continui relatii cu persoane care nu isi doresc sa invete sa relationeze in mod corect cu tine. Vei invata sa fii mai selectiv, mai realist si sa ai o viziune corecta asupra relatiilor tale si asupra vietii, in general. E tot ceea ce ai nevoie, pentru o viata echilibrata.
”Asocierea cu inteleptii aduce bucurie. A se feri de prosti este inca o cale spre bucurie. Cel care umbla cu prosti are s-o regrete. Asocierea cu prostii, la fel ca asocierea cu dusmanii, aduce suferinta. Asocierea cu oameni calmi si echilibrati este placuta, atunci simti ca esti intre ai tai. Daca n-ai posibilitatea sa te asociezi cu unul superior tie, ramai singur, dar nu te asocia cu un prost.”
”Dhammapada – temelia legii, Invataturile lui Buddha”, Editura Cununi de Stele
Momentul potrivit pentru ca tu sa incepi sa inveti sa te repozitionezi in mod sanatos in cadrul relatiilor tale si cum sa iti recapeti puterea pe care ai cedat-o, poate fi oricand. Trebuie doar sa te hotarasti ca si vrei sa faci asta si ca vrei, in acelasi timp, sa dezvolti relatii cu oameni de la care ai ce invata, oameni care sa aduca valoare vietii tale. Se spune ca suntem media celor cinci oameni impreuna cu care ne petrecem majoritatea timpului. Poti reflecta la asta, dar nu inseamna ca trebuie sa renunti la oameni, ci ca trebuie sa te inconjori si de alt fel de oameni – asa cum spuneam mai devreme, oameni care sa aduca valoare vietii tale. 
Te imbratisez cu drag si iti doresc sa ai curajul sa incepi sa faci astfel de schimbari in viata ta, cat mai curand. Pentru ca suferinta si mediocritatea nu trebuie sa fie optiuni pentru tine – nici in viata personala, nici in viata profesionala, nici in viata de cuplu si nici in viata sociala.
Mona

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment