Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Regina Maria – regina inimilor noastre

Regina Maria – regina inimilor noastre


„Exista un singur barbat cu mana de fier in Romania, iar acela este Regina Maria“, spunea contele francez Charles de Sainte-Aulaire.
O lumina cu totul speciala aparea in ochii blanzi ai lui Buni atunci cand, foarte emotionata, imi povestea viata Reginei Maria. Sau cand intorcea filele caietului din tabara din 1935 – pe vremea cand Buni era adolescenta si incepea sa inteleaga viata prin prisma experientelor de invatare pe care Regina Maria le-a pus la dispozitia tinerelor adolescente de care se ocupa la acea vreme prin Asociatia Crestina  a Femeilor din Romania (A.C.F.). Caietul si insigna taberei mi-au ramas si le pastrez cu sfintenie, iar pe Buni o port mereu in suflet – asa cum o parte dintre voi stiti.
Despre Asociatia Crestina a Femeilor – asociatie patronata de Regina Maria – s-a scris foarte putin.  Nu exista foarte multe mentionari ale activitatii desfasurate prin intermediul acestei asociatii, de aceea m-am gandit sa impartasesc cu voi ceea ce stiu de la Buni, cu dorinta de a intregi mitul feminitatii Reginei Maria – regina inimilor noastre, o regina autentica despre care cei mai multi romani stiu prea putin.
Regina Maria: Regina-Soldat, comandant onorific al Regimentului 4 Rosiori
Imi amintesc mandria care se citea pe chipul lui Buni atunci cand imi spunea ca, pentru curajul din timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria a primit titlul de ‘’Regina Soldat’’: a stat alaturi de raniti, nu s-a temut de gloante, nu s-a temut de tifos, nu s-a temut de epidemii, de saracie. A infiintat organizatia ‘’Regina Maria’’ prin intermediul careia a dezvoltat o retea de spitale in Moldova si serviciul de ambulanta.
Regina Maria – o regina interesata de pregatirea pentru viata a tinerelor fete
In viata lui Buni s-a reflectat absolut tot ce a invatat in perioada adolescentei, timp de patru ani, in tabara organizata in fiecare vara de Asociatia patronata de Regina Maria si coordonata cu minutiozitate de doamnele sale de incredere. Destinele fetelor de atunci au fost marcate de experientele de invatare prin intermediul activitatilor de dezvoltare personala si pregatire pentru viata. DA – Regina Maria a pregatit pentru viata – prin intermediul doamnelor sale de incredere, doamnele din lumea buna a acelor vremuri – un numar impresionant de adolescente din toata tara.
Cei care mai aveti bunicile in viata … daca au avut si ele acest noroc de a fi indrumate de doamnele Reginei, poate ati auzit povestile fascinante ale acelei etape din viata lor. Programul acelei tabere era foarte complex – iar caietul care mi-a ramas de la Buni cuprinde activitatile pe care fiecare grupa le avea. Buni facuse parte din grupa ‘’Viorele’’.  Este vorba despre o tabara (colonie era denumirea de atunci) numai pentru fete si se organiza pe parcursul vacantei de vara. Asociatia promova rolul moral si spiritual al femeii in viata cotidiana – da, intr-un timp in care prejudecatile fata de conditia femeii in familie si societate puteau constitui bariere de nedepasit. Dar pentru Regina Inimilor Noastre nimic nu parea imposibil!
Asociatia Crestina a Femeilor – scurt istoric, asa cum mi l-a relatat Buni
A.C.F.-ul a aparut in Romania dupa primul razboi mondial, la initiativa Reginei Maria intr-un mod foarte interesant: a adresat o invitatie Asociatiei Crestina a Tinerilor (YMCA), organizatie care deja aparuse in Europa la mijlocul secolului XIX. 
Curajoasa si dornica sa infiinteze in Romania o ”replica feminina” a acestei asociatii de baieti, Regina Maria figureaza ca presedinta de onoare a A.C.F.-ului intre anii 1919-1938. Activitatile Asociatiei erau orientate catre segmentul feminin, segment structurat astfel: ucenice, lucratoare, studente si functionare. Acestea erau ceea ce acum numim ”grupuri tinta” si ne arata gandirea strategica a Reginei Maria.
Activitatile din cadrul A.C.F. vizau trei directii de interes, foarte bine structurate: trup, minte si suflet. Sigla asociatiei este desenata pe caietul ramas de la Buni si este echivalentul logo-ului din zilele noastre, reprezentand foarte bine aceste directii.
A.C.F.-ul isi desfasura activitatea prin trei colonii si avea un secretariat general. Doamnele din lumea buna a Bucurestiului asigurau, prin donatii, bugetul financiar al asociatiei.
Regina Maria a donat celor doua colonii ale A.C.F.-ului cate o cladire si terenurile aferente– la resedintele sale de la Bran si, respectiv, de la Balcic.
A treia colonie avea activitatea la Bornemiza,  intr-un vechi castel al unui grof, langa Reghin (Jud. Mures).
Pe durata verii, in fiecare dintre colonii se desfasurau doua serii a cate patru saptamani (vara, in lunile iulie si august), capacitatea de primire ajungand pana la 200 persoane pe serie (pentru fiecare locatie). Va dati seama ce organizare? Va dati seama ce bun strateg a fost Regina Maria?
Imi amintesc cu cat drag imi povestea Buni cum erau ele, fetele adolescente, asteptate de soferul coloniei si transportate cu ‘’mandra limuzina’’ la castelul din Bornemiza! Cata fericire i se citea in priviri atunci cand rememora acele clipe din alte vremuri, facandu-ma partasa la cele mai importante clipe din viata sa si la momentele de rascruce din istoria Romaniei!
Adolescentele inscrise in acest program al Reginei erau organizate sub forma unui mic regat – sub supravegherea si indrumarea atenta a doamnelor de incredere ale Reginei: fetelor li se dadeau sarcini, responsabilitati serioase, prin rotatie, existau activitati distractive, educative, activitati de cercetasi. Acolo, in acea perioada, Buni – ca de altfel toate fetele din generatia sa prezente acolo – a invatat gandirea critica si strategica si si-a dezvoltat toate abilitatile necesare pentru viata. Acolo, in acea perioada, Buni a capatat gustul pentru catarari pe munte si asta a stat la baza activitatii ei principale de mai tarziu, aceea de ghid montan si apoi de ghid la Castelul Peles. Acolo, in acea perioada, Buni a invatat siguranta de sine si increderea in sine.  Acolo, in acea perioada, Buni a invatat sa contribuie la viata celorlalti. Acolo, in acea perioada, Buni a invatat despre ea si despre ce poate deveni. Datorita Reginei Maria, viata lui Buni s-a schimbat radical.
Organizarea A.C.F. a putut fi un succes datorita gandirii strategice a celor doua figuri marcante ale regalitatii romanesti feminine: Regina Maria si Domnita Ileana. Dupa decesul Reginei Maria, presedinta de onoare a A.C.F.-ului a fost Domnita Ileana, pana in 1948.
Si iata cum viata unei fete tinere ce provenea dintr-o familie foarte modesta a Bucurestiului – o familie cu 8 copii, cu o mama a carei sanatate era foarte subreda din cauza atator nasteri si cu un tata foarte muncitor – a fost influentata, din perioada adolescentei, de dragostea Reginei Maria pentru acest popor. O dragoste care avea in spate gandire sanatoasa, viziune si strategii bine gandite pana la cele mai mici amanunte.
Noi, femeile, ar trebui sa o luam ca model pe Regina Maria si sa intelegem – toate: a fi femeie inseamna – mai mult ca oricand – viziune, gandire sanatoasa si strategii bune pentru viata ta si a celor dragi tie. Inseamna control, fermitate, autoritate, inteligenta. Iar Regina a avut toate aceste calitati – calitati pe care le-a transferat tinerelor de atunci. Tinere ale unei tari in care la inceput s-a simtit izolata, dar de care apoi s-a indragostit pe viata: Romania – o tara a carei istorie putea fi alta, daca Regina Maria nu ar si-ar fi adus contributia in modul pe care il stim.
Imediat dupa venirea sa in Romania, a luat fiinta in 1893 Societatea ‘’Domnita Maria’’ – societate prin care cultiva arta populara si dragostea sa pentru portul romanesc. La sosirea in tara, George Cosbuc i-a inchinat o poezie in care ii ura sa fie ‘’un al doilea soare’’ pentru Romania – si chiar a fost.
Buni si tinerele de atunci, din generatia sa, care au fost incluse in programele educationale ale Reginei Maria, au avut repere sanatoase. Au avut valori pe care le-au iubit toata viata si la care nu au renuntat pana cand au inchis ochii. Regina i-a fost model de viata: hotarare, demnitate, eleganta, curaj. Toate s-au reflectat in viata lui Buni, pana in clipa in care a murit, la aproape 90 de ani.
Buni mi-a fost o prietena de suflet, stiti voi … prieteniile acelea pe care le poti avea – daca esti norocos – doar o data in viata. Un model de feminitate autentica pentru mine. O parte dintre voi poate va amintiti ce mi-a raspuns cand am intrebat-o care a fost momentul in care a fost cea mai fericita – un moment de fericire din toata viata ei. Iar raspunsul ei a venit imediat: ‘’Cand eram singura sus pe Varful Omu – eram doar eu si Dumnezeu!’’. O legatura speciala ce a durat 10 ani, pana la decesul ei. 10 ani compacti, plini de semnificatie si de sens. Cu toate ca intre noi distanta in timp era mare – 50 de ani – ne-a legat o prietenie cu totul aparte. De asa ceva ai parte doar o data in viata, daca esti norocos. Iar eu sunt norocoasa. Programul educational pentru femei – SENS – este puternic influentat de prezenta lui Buni in viata mea si de prezenta Reginei Maria in viata sa.
Privind Romania – asa cum este ea, de cand m-am nascut si pana astazi –  nu regasesc aceste valori la cei ce ne-au reprezentat sau la cei ccare ar trebui sa ne reprezinte. Din fericire, cateva dintre valori mai stralucesc – destul de palid – doar la cativa dintre noi: demnitate, curaj, respect, onoare si decenta.
Cu toate ca a avut si critici, Regina Maria a fost o regina iubita de toti, stimata si respectata asa cum se cuvine unei regine pentru toata activitatea sa si pentru tot ce-i datoram. Buni avea un patriotism natural si nu pot sa uit solemnitatea cu care recita poeziile dedicate Reginei sau dedicate tarii. Sau cat de solemna era cantand imnul Romaniei. Acel patriotism natural nu va mai reveni vreodata, din nefericire.
Buni mi-a transmis si mie acest cult pentru Regina sa – regina despre care imi vorbea in fiecare zi, cu o deosebita dragoste, cu respect si cu o infinita recunostinta. O mostenire de suflet care are legatura cu valorile la care o parte dintre noi ne straduim sa nu renuntam in lumea de azi.
De la Buni, cultul pentru regalitate – si in special pentru Regina Maria si personalitatea sa complexa si puternica – a ajuns la mine intr-un mod cat se poate de natural. O mostenire de suflet.
Cand am vizitat Castelul de la Balcic am retrait cu emotie toate povestile spuse de Buni, despre intamplarile acelor vremuri demult apuse pe cand colonia A.C.F. – Balcic gazduia fetele pentru activitatile care le-au innobilat spiritul si le-au faurit un destin frumos. Plimbandu-ma pe aleile domeniului atat de bine intretinut de catre autoritatile bulgare, parca am calatorit in timp, odata cu acele adolescente indrumate de doamnele de incredere ale Reginei. Si ma simteam bine, in imaginarul meu, stiind ca sunt indrumata bine si exact de cine trebuie. Ce sentiment placut si inaltator!
Pastrez la cabinet caietul si insigna A.C.F.  Intrucat acum, cand scriu acest articol pentru voi, sunt acasa, nu pot sa atasez imagini ale acestora – neavandu-le cu mine. Insa in cursul saptamanii viitoare voi adauga imagini cu caietul si cu insigna si le veti putea vedea aici, daca reveniti la articol.
UPDATE: imaginile promise

Cand rasfoiesc caietul din 1935 si privesc insigna ce are anul 1935 inscriptionat pe ea, simt aceeasi mandrie pe care o vedeam la Buni, povestind intamplarile acelei perioade. Parca o vad pe Buni – adolescenta pe atunci, in varsta de 14 ani – purtand cu deosebita mandrie aceasta insigna. Cu deosebita  mandrie – pentru ca valorile pe care Regina Maria le-a sadit in spiritul acelor fete si in care le-a influentat pe acele fete sa creada erau valori adevarate pe care nu te sfiai sa ti le arati si pentru care nimeni nu te batjocorea atunci cand ti le exprimai! Privind caietul si insigna, nu de putine ori, ochii mi se umezesc – de emotie, ca acum, parca simtind, cum simtea Buni, personalitatea complexa si foarte puternica a Reginei. De dor – un dor imens fata de un timp in care nu am trait.  De neputinta – neputinta de a aduce acel timp in prezent si de a face ordine in aceasta tara care si-a pierdut valorile si care se chinuie doar sa supravietuiasca, fara a trai.
Anul acesta s-au implinit 80 de ani de la moartea Reginei Maria. Comemorarea a fost insotita de un minunat recital de pian si poezie si a avut loc la Muzeul Cotroceni, in Salonul Cerchez – adica in locul ce a luat nastere din initiativa Reginei. O comemorare simpla si eleganta in acelasi timp – si totusi, prea putin fata de cat a primit acest popor din partea Reginei sale. 
Principele Radu al Romaniei scrie in cartea dedicata Reginei Maria: 
”Miercuri, 20 Iulie 1938 […] sicriul a parasit Sinaia, fiind dus cu Trenul Regal la Cotroceni. Joi si vineri, trupul neinsufletit al Reginei Maria a ramas la Palatul Cotroceni. Samabata, 23 Iulie. inima Reginei a fost pusa in caseta ei de argint, care, la randu-i, a fost asezata intr-o cutie mai mare. Regele Carol al II-lea, impreuna ca fratele si surorile sale, a invelit cutia in drapelul romanesc si cel britanic, asa cum a cerut Regina Maria in testament. Inima este depusa de Carol al II-lea la biserica Palatului Cotroceni, unde a asteptat plecarea la Balcic. In aceeasi seara, sicriul a fost depus in Sala Tronului din Palatul Regal. Duminica, 24 Iulie, sicriul a parasit Bucurestiul, asezat pe un afet de tun, parcurgand traseul de la Palatul Regal la Gara Mogosoaia. Trenul Regal a pornit la ora 12.00 si a ajuns la Curtea de Arges la ora 16.30, iar Familia Regala a plecat spre Bucuresti la ora 18.00. Funeraliile Reginei Maria au fost fastuoase si emotionante, pe masura dragostei pe care i-o purtase poporul sau. […] Legenda Reginei Maria a dainuit dupa moartea Suveranei, iar in zilele noastre este mai vie ca niciodata. Romania o revendica pe Regina Maria sufleteste, tot atat de mult pe cat o revendica spiritual si identitar. Regina Romaniei Mari a devenit, asemenea unchiului ei, Carol I, si asemenea nepotului ei, Mihai I, parte din fibra Statului Roman Modern.”
(”Maria – Portretul unei Regine”, Principele Radu al Romaniei – Editura Curtea Veche)
Mandria pe care o traiesc de fiecare data cand rasfoiesc, cu emotie, caietul din 1935, imi aminteste ca noi, femeile, nu trebuie sa renuntam vreodata la valorile noastre si sa nu ni le negociem. Dar, mai mult, aceasta mandrie pe care o traiesc, imi confirma, de fiecare data: tara are nevoie de femei inteligente iar noi, femeile, avem obligatia morala sa ne organizam pentru un scop nobil pe care sa-l transmitem mai departe fiecarei femei si viitoarelor femei care acum sunt copile sau adolescente, urmand modelul Reginei Inimilor Noastre, Regina Maria – regina care a inteles ca fiecare femeie conteaza.
Mona Georgescu
Psihosexolog, psiholog clinician de orientare psihanalitica (psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului)
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com / telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment