Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Psihologie practica pentru Femei | Concentrare pe probleme si pe emotii

Psihologie practica pentru Femei | Concentrare pe probleme si pe emotii


Noi, femeile, suntem familiarizate cu a ne concentra pe probleme si, in general, reusim sa facem fata doar actionand, pas cu pas, pana la rezolvarea problemei sau pana cand trece momentul problematic. Nu intotdeauna suntem, insa, si multumite de rezultatul obtinut (in relatiile de cuplu, la serviciu, etc.).
Cu toate ca, prin comparatie cu barbatii, femeile sunt mai apropiate de lumea emotiilor, nu toate femeile cunosc strategii sanatoase de concentrare pe emotii – strategii cu ajutorul carora putem sa ne supraveghem emotiile.
In functie de context, ambele strategii sunt foarte valoroase: si concentrarea pe probleme, si concentrarea pe emotii.
Pentru a face fata situatiilor cu care se confrunta de-a lungul vietii – de la situatii stresante, pana la situatii traumatizante – fiecare persoana a dezvoltat anumite strategii care se activeaza fie constient, fie in mod automat. Concentrarea pe probleme si concentrarea pe emotii sunt aceste strategii pe care fiecare dintre noi le-a dobandit atunci cand a fost expusa diverselor situatii, in diferite momente de viata.
In general, ne-am format strategia din inertie, poate am preluat-o de la cei din jurul nostru, inca de cand eram mici si fara a invata ceva concret despre cum este cel mai bine sa ne purtam atunci cand lucrurile se intampla si altfel decat ne-am dori. Evident, nu intotdeauna aceasta inertie a invatarii (incercare – eroare, imitare) ne-a adus si solutii bune.
Ne concentram pe probleme sau ne concentram pe emotii?
Alegem sa ne concentram pe probleme atunci cand trebuie sa gasim diverse solutii pentru situatiile concrete cu care ne confruntam si alegem sa ne concentram pe emotii atunci cand evenimentele prin care trecem nu pot fi controlate (de exemplu, un diagnostic dificil sau decesul unei persoane dragi – evenimente in legatura cu care nu putem face nimic, dar in legatura cu care este bine sa invatam sa ne supraveghem emotiile).
Pentru ca pe parcursul vietii ne confruntam – nu de putine ori – cu evenimente pe care nu le putem controla si care ne pot lua prin surprindere in mod extrem de dureros (diagnostice dificile, decese ale celor dragi, infidelitate, abuz in relatii, etc.), orice persoana trebuie sa deprinda astfel de strategii de a face fata. Un pas important este, bineinteles, cunoasterea si acceptarea emotiilor. Insa ce facem cu ceea ce cunoastem si acceptam? Ce urmeaza? Cum folosim ceea ce am acceptat ca emotie, astfel incat sa nu ne tulbure viata? Raspunsul consta in invatarea unor tehnici pe care le putem integra in viata noastra. 
Deprinderea tehnicilor pentru concentrarea pe probleme si a tehnicilor pentru concentrarea pe emotii – un subiect deosebit de important pentru fiecare femeie. Pentru ca fiecare femeie isi doreste o viata armonioasa, dar pentru asta trebuie sa isi doreasca sa invete si ce are de facut, concret. Pentru ca degeaba iti doresti, daca nu vrei sa inveti si ce ai de facut. 
Exista cercetari care arata importanta invatarii strategiilor de concentrare pe emotii, strategii si tehnici pe care le putem aplica atunci cand suntem puse in fata situatiilor dificile pe care nu le putem controla.
Atunci cand evenimentele cu care te confrunti fac parte din categoria celor pe care nu le poti controla, atunci cand emotiile negative te coplesesc incat nu poti actiona, inseamna ca ai nevoie sa inveti strategii de concentrare pe emotii – ca singura modalitate de gestionare, uneori, a situatiilor dificile. 
La SENS – bootcamp integrativ de psihologie si dezvoltare personala pentru Femei – vom invata astfel de tehnici, a.i. atunci cand ne confruntam cu diverse situatii de viata, sa stim cum putem gestiona ceea ce se intampla cu noi, in primul rand.
SENS: exercitii cu practicabilitate imediata. 
SENS: activitati de grup relevante si captivante.
SENS: informatii utile usor de asimilat si de integrat in viata personala, de cuplu, de familie, profesionala si in relatiile cu prietenii.
Si, nu in ultimul rand: suport dupa SENS, pentru fiecare participanta!
Te invit aici http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-integrativ-pentru-femei/ sa consulti detaliile despre editia nr.7 si testimonialele primite din partea femeilor care au participat pana acum – te astept cu mult drag alaturi de noi la Sinaia, intre 4-7 August!
Le multumesc doamnelor si domnisoarelor care s-au inscris pana acum – abia astept sa ne cunoastem sau, dupa caz, chiar sa ne revedem cu aceasta ocazie dedicata femeii si problematicii vaste cu care femeia din Romania se confrunta (in plan personal, in relatia de cuplu/familie, in alte context sociale sau profesionale).
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment