Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Poluarea in relatii

Poluarea in relatii
Relatiile sunt neglijate si poluate cu foarte multe comportamente pe care cei care le neglijeaza si le polueaza nu sunt dispusi sa si le observe si sa si le analizeze – si pentru care nu sunt dispusi sa-si ceara scuze. Ai observat si tu, probabil, ca nu se mai poarta scuzele si bunul simt. Sau, daca scuzele mai apar, apar fara modificari concrete ale comportamentelor. Deci echivaleaza cu zero.
Pentru ca nu cunosc abilitati de relationare si de comunicare – si nici nu doresc sa invete – cei care isi neglijeaza si isi polueaza relatiile apeleaza la diverse tipuri de strategii cu ajutorul carora doresc sa-si pastreze relatiile exact asa cum sunt. Caldute si convenabile, adica.
Cele mai intalnite strategii ale acestor persoane:
– cadouri scumpe pentru cel/cei de langa tine, in conditiile in care nu faci schimbarile de comportament necesare,
– achitarea unor servicii cu sume suplimentare ce nu au fost solicitate si ”cumpararea” specialistilor – inclusiv prin seductie (complimente inutile) – pentru ”a fi de partea ta” desi iti arata in mod constant ca nu adera la aceste jocuri psihologice,
– ajutoare nesolicitate si puse in mod artificial, fortat, la dispozitia celor din jur,
– ajutoare financiare neconditionate de timp catre cunoscuti, apropiati, prieteni doar pentru a primi atentia lor (in caz de plictiseala, singuratate, disperare – stari pe care nu doresc sa invete sa si le gestioneze)
Pe de-o parte, persoanele care adera la astfel de strategii nu si-au dezvoltat abilitati de relationare si de comunicare de tip adult.
Pe de alta parte, aceste persoane au invatat, de-a lungul vietii, ca apeland la astfel de strategii pot obtine de la cei din jur ceea ce isi doresc dar nu stiu sa ceara: timp, atentie, aprobare.
In multe cazuri, ceea ce doresc aceste persoane este ”doar” mai multa libertate de a face ce vor – prin intermediul careia de fapt, il domina pe celalalt, il manipuleaza, il controleaza – din moment ce l-au indatorat, pretind acum ca li se cuvine orice.
O persoana care polueaza relatiile insa nu este singura: poluarea, pentru a fi posibila, are nevoie de o alta persoana care este la fel de neglijenta cu relatiile sale, o persoana care duce toleranta la extrem si o practica extrem de prost si in dezavantajul sau. Aceasta a doua persoana este la fel de responsabila de poluare.
Persoanele care polueaza relatiile pot fi persoane educate sau pot fi persoane cu un nivel de educatie scazut. Toate strategiile lor au fost exersate de-a lungul timpului si le-au adus ceea ce au dorit sa obtina. Atunci cand, insa, le sunt aratate granite si cand intalnesc persoane pe care nu le pot controla cu astfel de strategii, apare revolta, apare culpabilizarea celui care pune granite ferme cu fiecare ocazie. Apare sentimentul de falsa neputinta: ”Cum, nu reusesc de data asta sa obtin ce vreau?”, ”Cum, s-a prins de manevrele mele si nu-mi hraneste latura manipulatoare?”, etc.
Daca te intersectezi cu persoane din categoria descrisa mai sus, tot ce trebuie sa faci este sa-ti mentii pozitia, cu strictete, cu fermitate si fara sa cedezi nici macar un milimetru. Tu nu poti fi cumparat – nici cu bani, nici cu complimente care au rostul de a te seduce pentru a trece cu vederea ceea ce stii ca nu este de trecut cu vederea. Tu iti vezi de capatul tau de relatie si nu permiti altcuiva sa depaseasca jumatatea imaginara a relatiei voastre – indiferent de natura acesteia, relatia ta cu ceilalti este compusa din tranzactii (comportamente, gesturi, timp comun, emotii, bani, etc.). Neglijarea granitei sau depasirea jumatatii imaginare a relatiei inseamna, din start, dezechilibru, dizarmonie in partea ta de relatie. Iar pentru tine poate inseamna frustrare, pierderea increderii in tine, pierderea unor sume de bani, pierdere de energie, etc. Pierderea increderii in tine se intampla in fiecare zi, in cadrul relatiilor in care tu eviti sa te exprimi in mod cat mai autentic. Zi dupa zi, zi de zi – in relatiile cu cei apropiati, in relatiile profesionale, in relatiile colegiale, etc.
De ce eziti sa iti arati granitele? De ce ”aluneci” de pe pozitia ta – pozitia corecta? Pozitia corecta din care poti sa observi cu atentie miscarile celuilalt, in functie de interesele pe care le are in raport cu tine. A observa cu atentie miscarile celuilalt inseamna a fi prezent in mintea ta, in viata ta si in relatiile tale. Si mai inseamna:
– a fi in acord cu ceea ce vezi ca face celalalt si a aproba, din comportament, ceea ce face
– a nu fi in acord cu ceea ce vezi ca face si a confrunta, a dezaproba, a spune NU atunci cand miscarea spre tine este una gresita si nu are legatura cu cadrul relatiei voastre, nu are legatura cu valorile tale si cu ce ai comunicat – desi, in mintea sa, celalalt poate fi convins de faptul ca tu nu intelegi ce face: adica vrea sa iti asumi lucruri in locul sau; cand se intampla astfel, tot ce ai de facut este simplu – il informezi ca nu esti dispus sa cedezi jocurilor sale.
De ce sa il informezi clar si raspicat ca nu esti dispus sa … si sa… si sa… si sa… ? Pentru ca nu vrei sa creezi precedente. Iar asta ii comunici in mod adult. Cum de ce? Pentru ca sanatatea ta mintala are legatura cu sanatatea relatiilor tale, nu cu dezechilibrul acestora. Si pentru ca cine esti TU conteaza! Inainte de oricine altceva? Da – inainte de oricine altcineva. Si pentru ca tu inveti sa construiesti relatii in care SI TU sa te simti bine, nu doar ceilalti – adica relatii echilibrate.
Mona Georgescu
Psihosexolog, psiholog clinician de orientare psihanalitica (psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului)
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com / telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment