Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Placerea lecturii & Imprumuta o carte

Placerea lecturii & Imprumuta o carte

Pentru ca violenta se invata de cele mai multe ori acasa, de la persoanele semnificative pentru micuti si de la televizor, felicit initiativa postului de desene animate Minimax de a organiza proiectul “Placerea lecturii” , respectiv  evenimentul “Imprumuta o carte”, eveniment pe parcursul caruia cei mici sunt  stimulati sa isi manifeste laturi non-violente – creativitatea, talentul, initiativa –  putand imprumuta o carte din bibliotecile  publice din localitatea lor, carte  pe care sa o citeasca si pe care sa o recomande si altor copii din localitatea lor.

Cei mici sunt insotiti in acest proiect de cateva persoane publice, care vor impartasi cu ei placerea reamintirii cartilor preferate in copilarie.
Copiii crescuti intr-un mediu agresiv, violent, invata din primii ani de viata ca solutia rezolvarii micilor sau marilor probleme cu care se confrunta este tot … violenta.

„Nu toate familiile pot fi un mediu toxic, dar multe dintre ele pot deveni astfel… fara sa vrea si fara sa stie acest lucru”  -Jacques Salome

Furtuna emotionala generata de diverse incidente pe care cei mici le percep devastatoare, apare deoarece incidentul respectiv atinge una dintre cele cinci rani aparute in perioada copilariei:

  • umilirea – este in legatura cu nevoia de consideratie, de recunoastere, de demnitate; este reactivata prin devalorizari sau descalificari ale anumitor comportamente, credinte sau valori ale noastre, producand astfel o imagine negativa despre noi insine;
  • nedreptatea – este in relatie cu nevoia de echitate, de dreptate, de congruenta; este o nevoie foarte sensibila in anumite perioade de dezvoltare;
  • tradarea – este in relatie cu nevoia de a avea incredere si de a ne simti in siguranta intr-o relatie fiabila si previzibila; este reactivata atunci cand ceilalti nu isi mai respecta angajamentele pe care le-au luat fata de noi;
  • neputinta – ne trimite la nevoia noastra de a ne simti parte integranta din ceea ce ni se intampla, de a simti ca avem o influenta asupra mediului nostru, ca putem fi in acelasi timp creatori si autori;
  • abandonul – este in legatura cu nevoia de a ne simti sustinuti si iubiti, intr-o continuitate afectiva care sa ne confirme in ceea ce suntem si sa ne asigure.
Toti avem anumite zone de vulnerabilitate, de fragilitate si de toleranta foarte variabile, dar mai ales cei mici sunt foarte vulnerabili si preiau cel mai usor modele de agresivitate oferite de mediu (dar si de media).
 
Deci, atentie la decodificarea comportamentului agresiv al micutilor, el ascunde “rani invizibile” pe care cei mici dobandite din “micile neatentii” ale celor mari.
Si da, aceste rani emotionale pot fi pansate si vindecate cu placerea unei lecturi, cu intalnirea unor oameni care prin puterea exemplului personal pot genera schimbarea in bine si prin vizionarea unor desene animate care pot deveni, de ce nu, balsamul sufletului unui copil.
 
Pentru multi dintre noi cartile sunt cei mai buni prieteni si nu ar fi  rau sa ne amintim si noi de copilarie si sa mergem macar in calitate de privitori ai desenelor animate si ascultatori ai povestilor din cadrul evenimentului organizat de Minimax.
  
Detalii despre eveniment:
 
Minimax, primul post de televiziune pentru copii ce difuzeaza programe non-violente din Romania, a demarat la 1 octombrie 2009 o campanie la nivel national menita sa incurajeze lectura si sa stimuleze creativitatea in randul copiilor. Campania intitulata Placerea Lecturii este o noua initiativa de anvergura a postului Minimax, ce are ca scop propagarea valorilor si prin popularizarea lecturii, care a ajuns pe planul doi in preocuparile celor mici. Pe tot parcursul campaniei copiii si parintii sunt asteptati cu programe diverse, concursuri si premii constand in sute de carti, jucarii si colectii enciclopedice de valoare.
 
Proiectului national Placerea Lecturii i s-au alaturat in calitate de parteneri promotori Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si Asociatia Bibliotecarilor din Romania (ABR), sprijinind astfel eforturile de incurajare si popularizare a lecturii prin implicarea retelelor proprii de filialele locale judetene si scolare. “Imprumuta o carte” este una dintre etapele care au demarat la inceputul lunii octombrie si care isi propune sa stimuleze talentul si creativitatea celor mici. Astfel, toti cei care viziteaza biblioteca din orasul lor si imprumuta o carte, sunt invitati sa trimita rezumatul acesteia, in care sa specifice si de ce ar recomanda-o si altor copii.
 
Autorii rezumatelor care vor fi trimise pana la data de 20 noiembrie 2009 la adresa de e-mail placerealecturii@minimax.tv sau la casuta postala nr. 16, oficiul postal nr. 30 – Bucuresti, au sansa sa castige numeroase premii in jucarii si sute de carti, iar cele mai reusite si originale lucrari vor fi publicate pe site-ul  www.minimaxtv.ro.Postul Minimax a inceput sa difuzeze din data de 5 octombrie 2009 clipuri de scurt metraj, in care diverse vedete si personalitati autohtone precum Bianca Brad, Crina Mardare, Roxana Iliescu, Cosmin Cernat, Alexandru Conovaru, Liana Stanciu si multi altii, ii calauzesc pe cei mici in lumea fantastica a cartilor, din care tinerii spectatori vor afla care a fost cartea preferata a acestora din copilarie.
 
Misiunea postului Minimax este promovarea divertismentului de valoare, prin dorinta de a introduce in grila de programe productii de calitate. Intamplarile si mesajele relatate pun in miscare fantezia celor mai mici, sprijinind dezvoltarea creativitatii, prin alegerea acelor emisiuni si personaje indragite, care au un efect benefic asupra educatiei lor. Postul este non-violent, iar parintii apreciaza atmosfera prietenoasa a programelor prezentate. In acelasi timp, si copiii mai mari se pot delecta cu intamplari pline de aventura si umor legate de scoala, familie sau prieteni si de situatiile de zi cu zi, care sunt extrem de populare in randul tinerilor.
 
Campania Placerea Lecturii reuneste si alti parteneri dragi, intre care amintim reteaua de magazine Diverta, postul de radio pentru copii Itsy Bitzy, producatorul de jucarii Noriel, cotidianul Jurnalul National si editura Litera.

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment