Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Pe mine, mama m-a lasat sa fac ce vreau”

”Pe mine, mama m-a lasat sa fac ce vreau”


Alegeri … alegeri … avem o viata plina de alegeri din care – cele mai multe -sunt alegeri facute in mod inconstient, din inertie.
Aud foarte multi adulti spunand ”Pe mine mama m-a lasat sa fac ce vreau, nu mi-a pus limite, reguli. Si asa fac si acum.” – da, as putea fi acord cu aceasta viziune parinteasca, in conditiile in care viata acestor adulti ar fi in echilibru. Dar cand viata lor este, de foarte mult timp, intr-un dezechilibru major pe toate planurile – personal, de cuplu/familie, social, financiar, profesional, educational – inseamna ca, de-a lungul timpului, nu au putut face alegeri corecte pentru ei, iar acum au ajuns sa circule pe un ”drum infundat” – asta insemnand ca nu se descurca cu … viata. Pentru situatii de acest gen, au si argumente in care cred nu mult, ci foarte mult: ”Am avut ghinion”, ”Nu am noroc”, ”Asa a vrut Dumnezeu”, ”Ce-o vrea Dumnezeu!” sau chiar argumentul conform caruia ”societatea in care traim este de vina”.
Privind in urma, o parte dintre aceste persoane adulte ajung, totusi, sa realizeze ca nu societatea este de vina – si nici Dumnezeu, si ca ar fi fost deosebit de util ca parintii sa nu ii lase ”sa faca ce au vrut” – ar fi fost util ca parintii sa le puna limite si sa ii invete sa faca alegeri potrivite – de la descoperirea si incurajarea talentelor din care si-ar fi putut face meserii/profesii frumoase – poate chiar implinirea menirii, si pana la scolarizare sau alegerea partenerilor de viata.
Daca vrei ca viitorul tau adolescent sa fie un adolescent/adult care sa stie sa faca alegeri bune pentru sine si sa devina un om asumat si responsabil pentru viata sa, atunci invata-l de cand este mic modalitati sanatoase in care sa aleaga – in acest mod, vei sadi semintele pentru modul in care va face urmatoarele alegeri in viata – alegeri sanatoase pentru sine.
Este in regula sa iti lasi copilul/adolescentul ”sa faca ce vrea”, dar NUMAI dupa ce te-ai straduit sa il inveti – de mic copil – modalitati in baza carora sa aleaga corect pentru el si pentru mediul sau, dupa ce i-ai aratat ca, in functie de alegerile sale, consecintele care deriva din alegerile sale – pe termen scurt si pe termen lung, il pot afecta in mod constructiv sau in mod distructiv. 
Copiii trebuie ajutati sa isi descopere propria lumina interioara, prin incurajarea talentelor, a creativitatii, a spontaneitatii si invatandu-i sa faca alegeri si sa isi asume aceste alegeri. Nu este corect sa aratam cu degetul catre adolescenti – dintre care, din pacate foarte multi – au chiar comportamente reprobabile si neadecvate din punct de vedere social sau scolar – dar inainte de a ”da cu pietre” in acesti adolescenti, ce-ar fi sa ne intrebam: i-a invatat cineva modalitati sanatoase de auto-cunoastere si modalitati sanatoase de a face alegeri? Parintii? Scoala? Alte persoane semnificative din viata lor? Cine? Ca daca ne uitam la aceste persoane, vedem ce fel de vieti au si ce fel de alegeri au facut. De unde sa invete cei mai multi dintre adolescenti? De la oameni care nu stiu sa gandeasca sanatos, pragmatic, si care au viata in dezechilibru? Mai ales ca adolescentii se afla la o varsta la care nu mai pot fi pacaliti de parinti care pun placile arhi-cunoscute: ”nu am avut noroc”, ”este de vina Dumnezeu”, ”statul/societatea este de vina” pentru tot ce nu merge bine in viata lor. 
In perioada pe care o traversam, prea putini parinti stiu sa isi invete copiii/adolescentii modalitati sanatoase de a face alegeri corecte, astfel incat in viata lor sa urmeze perioade frumoase, fara dezechilibre majore pe termen scurt sau lung.
Incurajeaza-ti in mod cat mai constient copilul sau adolescentul sa faca alegeri sanatoase pentru propria persoana – iti va fi recunoscator toata viata!
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica. Consilier NLP Integrativ pentru Femei. Trainer Dezvoltare Personala.
0722.501050, lucia_mona_georgesc@yahoo.com
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment