Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Pas in trei

Pas in trei

Copiii ne invata cea mai importanta lectie: sa traim aici si acum. Ne arata ca viata este simpla, doar ca noi, adultii, nu ne putem inca dezvata de obiceiul de a o complica. Cred in ordinea care se naste in interiorul fiintei si, desi traim de cele mai multe ori la “periferie”, cred in comunicarea de la “centru” la “centru”, acea comunicare de la copil interior la copil interior si de la suflet la suflet.

Nu intotdeauna se si intampla asa, dar cand totusi se intampla, indiferent cat de gratificant ar fi pentru cineva, pe parcursul vietii, sa-si exprime gandurile si sentimentele in fata unei persoane care-l intelege, ramane un dor nesatisfacut de acea comunicare si intelegere fara cuvinte – dorul de cea mai timpurie relatie – relatia cu mama, relatia care incepe din momentul conceptiei.

Va invit in cea mai frumoasa calatorie – propria calatorie interioara si va invit sa participati la cursul despre diada mama-copil, dar care are si elemente despre triada mama – copil – tata, despre amprentele intergenerationale pe care le aducem in relatia cu cei mici si pe care ei le pot integra si transfera copiilor lor – vom afla impreuna cat de ecologic este acest transfer intre generatii.

Cursul „Pas in trei” isi propune sa va ajute sa descoperiti sensul maternitatii si al paternitatii, astfel incat nasterea copilului sa nu ramana doar la stadiul de nastere fizica, ci sa fie si o nastere psihica. Daca pana acum accentul se punea predominat pe importanta mamei in dezvoltarea bebelusului, veti descoperi ca si tatal detine un rol la fel de important, nu numai de sustinere in timpul exercitiilor Lamaze.

Fiecare copil vine cu daruri speciale pentru familia in care se naste si cateva dintre „secretele” de care parintii trebuie sa tina seama inca din prima zi a venirii bebelusului sunt: nevoia sa de iubire, nevoia de explorare, nevoia de stimulare, nevoia de respect, astfel incat impreuna sa construiasca un climat in care sa infloreasca frumusetea si iubirea. Nasterea este poarta de intrare in aceasta lume, o lume pe care mica fiinta o contempla cu inocenta, intrucat nu cunoaste nimic din ea, dar priveste cu interes tot ce este in jurul sau.

Bebelusul vorbeste cu mama si cu tatal sau inca inainte de a se naste si, in cele mai multe situatii, in perioada prenatala copilul a inregistrat si integrat armonia si confortul vietii intrauterine, pentru el aceste aspecte reprezentand totalitatea vietii.

Bebelusul nu dispune de cunostinte, si totusi constatam cu uimire cat de inteligenti sunt bebelusii atunci cand ne arata ca ei dispun de un sistem universal de comunicare.

Dupa momentul nasterii, mama este cea care da cont de continuitatea trairii, de catre bebelusul ei, a acestei stari de totalitate – prin modul in care se pricepe sa isi „contina” bebelusul la nivel afectiv si simbolic.

„Cand un bebelus isi priveste mama, el vede de fapt doua lucruri: el vede ochii mamei si o vede pe mama sa privindu-l. Copilul o vede pe mama sa care il priveste privind-o.”

– D.W.Winnicott –

Este un continuum bebe – mama –bebe – mama, continuum in care acordajul afectiv este pus pe prim-plan si prin care copilul dobandeste o motivatie pentru a se deschide catre mama si catre lume, intr-un mod sanatos.

Asa cum mama ii furnizeaza bebe-ului, dupa nastere, anticorpi care il vor proteja timp de mai multe luni inainte de a se epuiza, tot asa Eul mamei ii va servi bebelusului drept Eu auxiliar, pana cand bebelusul si-l va constitui pe al sau.

CURSUL PRENATAL “PAS IN TREI” se adreseaza femeilor care traverseaza cea mai delicata perioada din viata lor – sarcina – si abordeaza urmatoarele teme:

 • Sarcina „intamplatoare” este, de cele mai multe ori, o sarcina dorita
 • Dorinta de a avea un copil – cum a aparut?
 • Preocuparea materna primara
 • Cateva dintre procesele intrapsihice care se activează in cursul sarcinii: copil imaginar, copil fantasmat, copil mitic si copil narcisic
 • Pas in doi: ganduri initiale despre relatia timpurie mama – bebelus
 • Rolul tatalui in sustinerea viitoarei diade mama-copil
 • Aspecte intrapsihice cu care se confrunta viitorul tata
 • „Arborele vietii” – filiatie materna, filiatie paterna, mandat si amprente care se transfera copilului de la generatiile anterioare (parinti, bunici)
 • Evenimente ce pot bloca, constient sau inconstient, accesul la maternitate: propria copilarie, legaturile de familie, relatia cu propria mama / propriul tata

Detalii organizatorice:

Cursul se organizeaza pentru grupe de 10 persoane.

Pentru a participa la cursul prenatal, viitoarea mamica trebuie sa fie in saptamana 12 de sarcina si poate veni insotita de partenerul sau de viata.

Inscrieri: minunemica@yahoo.com

**************

CURSUL POSTNATAL “PAS IN TREI” se adreseaza proaspetelor mamici si abordeaza urmatoarele teme :

 • De la Femeie la Mama: Feminitate – maternitate – maternalitate
 • Mama perfecta sau mama indeajuns de buna?
 • Experienta nasterii pentru bebelus
 • Depresia bebelusului – depresie materna nerecunoscuta?
 • Bebelusul, o persoana – rolul, competentele si performantele bebelusului
 • Aspecte ale psihismului in primul an de viata
 • Spatiul tranzitional – obiecte si obiceiuri alinatoare
 • Calatoria bebelusului de la dependenta la independenta
 • Capacitatea de a fi singur – capacitatea de solitudine e bebe-ului in prezenta mamei
 • Capacitatea de a se juca
 • Capacitatea de a fi ingrijorat
 • Figurile de atasament ale bebelusului
 • Angoasa de luna a 8-a a bebelusului
 • Intarcarea – primul pas al mamei si al bebelusului spre independenta
 • Metafora oglinzii in dezvoltarea bebelusului
 • Efecte patologice ale deficientelor de mediu

Detalii organizatorice:

Cursul se organizeaza pentru grupe de 10 persoane.

La cursul postnatal se pot inscrie mamicile care si-au format deja un “program” cu bebelusul, astfel incat participarea la curs sa nu afecteze relatia mama – bebe. Pot veni si tatici, sunt asteptati cu drag!

Inscrieri: mona@minunemica.eu

Cine este trainerul:

MONA GEORGESCU

Psiholog. Trainer Dezvoltare Personala si Psihospirituala
NLP Practitioner. Consultant resurse umane
Web Content Manager
al site-ului de dezvoltare personala si explorari interioare
www.minunemica.eu
– pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a iubi –

mai multe detali despre trainer, aici

 

 


 

 

 

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment