Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Partenerul tau trebuie sa fie un dar in viata ta, nu o povara

Partenerul tau trebuie sa fie un dar in viata ta, nu o povara


A fi adult inseamna a putea trai fara fi nevoie sa fii adoptat de o alta persoana. A fi adult inseamna a fi capabil sa traiesti fara a depinde financiar, material sau emotional de persoana cu care ai format o relatie/familie.
A fi adult inseamna a putea trai fara fi nevoie sa fii adoptat de o alta persoana care sa te intretina partial sau chiar total.
Devenind o persoana autonoma din punct de vedere emotional, financiar si material vei putea sa te bucuri de libertatea de a face alegeri, de a lua decizii corecte pentru tine si in ritmul tau si de a trai conform nevoilor si dorintelor tale reale.
A depinde financiar de adultul de langa tine este un semn de imaturitate care pe celalalt fie il va determina sa se foloseasca de tine si relatia voastra va deveni o relatie disfunctionala si apoi abuziva, fie il va indeparta de tine, asa cum este si firesc. Poate nu de la inceput – dar dupa ce se va dezmetici, cu siguranta. Si te vei mira – cum sa te abuzeze sau cum sa se indeparteze? Chiar daca, si daca, si daca, si daca? Da – chiar daca, si daca, si daca. Pentru ca nu la asta s-a angajat, la a fi un soi de parinte adoptiv care este fortat de lege sa respecte etapele unui proces de plasament/adoptie.
Tripla autonomie a fiecarui partener inseamna pozitia corecta in cadrul cuplului – nimeni nu se simte folosit, dar fiecare contribuie la simetria relatiei. O relatie asimetrica duce la dezvoltarea unor mari dezechilibre – mentinute pe timp indelungat, inseamna frustrari, conflicte, remuscari, resentimente. Si pentru unul, si pentru celalalt. Inseamna lupta, inseamna atitudini pasiv-agresive, inseamna infidelitate (nimic in neregula, pe acest fond).
Master YU: ”Sa fii un dar pentru cei din jurul tau, nu o povara”
Cand intr-o relatie ambii parteneri se afla in pozitia corecta din punct de vedere al acestei triple autonomii (emotionala, financiara si materiala) – inca de la inceput – atunci exista toate sansele ca relatia sa fie lipsita de interese si sa se indrepte spre evolutie. Si nimeni nu adopta pe nimeni. In schimb, fiecare ii da si celuilalt din increderea sa, sustinandu-l in tot ceea ce face. Pentru ca adultul de langa tine trebuie sa fie un dar, nu o povara.
A depinde inseamna a te expune singur/a multor situatii de risc
Este important sa constientizezi faptul ca a depinde de cineva pentru a-ti fi satisfacute nevoile de baza – pe care, fiind adult, TREBUIE sa fii capabil sa ti le satisfaci singur – te expune multor situatii de risc. ”Pachetul de risc” contine: lipsa de control asupra alegerilor personale, pierderea increderii in propria persoana, frustrari si conflicte interioare, resentimente fata de propria persoana si fata de persoanele de care esti dependent si care te-au adoptat sau te-au luat in plasament, santaj, manipulare, control din partea ta si din partea acestora, cand realizeaza ”bonusurile” primite acceptand sa adopte un adult.
Un ”pachet” deloc atractiv care ii aduce partenerului adoptiv – pe langa controlul pe care il detine asupra ta – posibila deteriorare a starii sale de sanatate emotionala si fizica.
Copilaria grea si trecutul dificil pe care partenerul tau este foarte probabil sa le fi avut nu trebuie sa te conduca spre a-l adopta si spre a-l menaja – daca nu isi asuma responsabilitati, este nevoie sa i le dai tu. Fara menajamente – daca nu sufera de boli care sa-l incapaciteze din punct de vedere fizic. 
Adopta un copil, nu un adult
Daca te gandesti sa adopti un adult, inseamna ca ai multe de oferit – dar nu mai bine adopti un copil? Procedura de adoptie a adultului este, intr-adevar mai usoara, dar satisfactiile sunt uriase in cazul adoptarii unui copil. Desi procedura de adoptie a adultului este foarte usoara si foarte atractiva, un adult nu este usor de crescut, de educat, de trimis in lume sa isi gaseasca un rost si sa-si caute un loc de munca pentru a-si asigura singur macar nevoile de baza.
Nu uita: partenerul tau trebuie sa fie un dar in viata ta, nu o povara. Iar tu nu esti inlocuitor de mama sau de tata, nu ii poti satisface nevoia de a fi maternat sau paternat (in cazul in care partenera ta doreste sa fie paternata si nu doreste sa devina autonoma din punct de vedere financiar si material).
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment