Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Osho: Să nu faci niciodată compromisuri

Compromisul – un aspect cu care suntem sau nu suntem de acord, in functie de propria scala de valori, la care mai putem adauga si asteptarile pe care cei din jur le au de la noi.

Compromisul – sau, dupa unii oameni ”diplomatia” – in relatia de cuplu, in familie, la servici sau in relatiile cu prietenii, in relatia cu persoane mai putin cunoscute care au un cat de mic interes, o cat de mica cerere catre noi, poate fi una chiar banala … cand suntem pusi intr-o astfel de situatie, cum alegem – in functie de ce alegem? Ce atitudine este bine sa avem?

Vom fi mai fericiti, mai multumiti, mai satisfacuti noi sau cei din jurul nostru? Pe termen scurt, sau pe termen lung? Oare vom regreta sau nu acel compromis?

Materialul de mai jos este extras din cartea ”Viata este Aici si Acum”, o carte pe care o recomand cu multa caldura, tuturor!

Lectura placuta!


Aminteşte-ţi în permanenţă să nu faci niciodată compromisuri. Compromisul nu îşi găseşte nici un loc în viziunea mea.

Puteţi întâlni mulţi oameni nefericiţi, datorită faptului că au facut întotdeauna compromisuri, iar acum nu pot să îşi ierte acest lucru.

Ei ştiu că ar fi trebuit să îndrăznească, însă s-au dovedit a fi laşi. Ei şi-au pierdut respectul de sine, s-au devalorizat în proprii lor ochi.

Acesta este rezultatul compromisurilor. De ce trebuie să facem compromisuri?

Trăiţi, în această mică viaţă, cât mai total posibil. Nu vă fie teamă să mergeţi până la capăt. Nu puteţi fi mai mult decât totali – aceasta este ultima linie.

Şi nu faceţi nici un compromis.

Întreaga minte va pleda în favoarea unui compromis, deoarece aşa am fost crescuţi, acesta este modul în care am fost condiţionaţi.

“Compromis” este unul dintre cele mai urâte cuvinte ale limbii. El înseamnă “eu pun o jumătate, tu pui cealaltă jumătate; eu mă ocup de o jumătate, tu de cealaltă.”

Oare de ce?

Atunci când totul se află la dispoziţia ta, atunci când poţi să alegi dacă să mănânci prăjitura sau să o păstrezi, de ce să faci un compromis?

Îţi trebuie doar puţin curaj, puţină îndrăzneală, însă numai la început.

Odată ce ai experimentat frumuseţea faptului de a nu face compromisuri, odată ce ai experimentat demnitatea, integritatea şi individualitatea care rezultă din acestea, simţi pentru prima data că ai rădăcini, că viaţa ta se desfăşoară dintr-un centru care este doar al tău.

OSHO


4


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Napocel  February 3, 2011

  Compromisul e ca un sac în spate care te-ncovoaie coborându-ți privirea spre pământ. Întradevăr, trebuie mult curaj de la bun inceput să eviți compromisurile.
  Dar citind, observând experiențele celor din jurul nostru, putem să evităm.
  Sunt de părere că dacă comunicăm mai mult aflăm în mod sigur pericolul compromisurilor.

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 4, 2011

   Arthur,
   Eu cred ca noi intodeauna stim cand este vorba despre un compromis si intuim chiar si pericolul. Si totusi, cum spunea si Osho: ”mintea va pleda în favoarea unui compromis, deoarece aşa am fost crescuţi, acesta este modul în care am fost condiţionaţi”.
   Onestitatea si curajul de a spune ”nu” in primul rand trebuie sa le avem fata de noi insine, inainte de a avea curajul de a spune ”nu” celorlalti.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 2. simona  April 19, 2012

  Uneori amani sa spui NU, pemtru a nu-i supara pe cei in cauza si accepti sa mergi mai departe lasand de la tine si calcand pe sufletul tau…

  (reply)
  • Mona Georgescu  April 22, 2012

   Simona, poate ca amanam sa spunem NU atunci cand nu stim sa spunem nici DA – da-ul acela din toata inima …
   Si totusi, refuzand sa spunem NU … dam drumul unor parti de suflet pe care nu le mai putem recupera. Cu drag, pe curand… DA 🙂

   (reply)

Add a Comment