Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Osho: Responsabilitatea de a fi tu insuti

Osho: Responsabilitatea de a fi tu insuti


”In Occident, religia nu mai face parte din viata. In jurul varstei de patruzeci si doi de ani, fiecare occidental se confrunta cu probleme psihice.

Apar mii de tipuri de nevroze si ulcere. Ulcerele sunt amprentele ambitiei. Omul ambitios face ulcer la stomac; ambitia musca, roade. Ambitiosul e foarte incordat, si cand mintea e incordata e incordat si stomacul, si atunci se roade.

Daca ai ulcer, asta arata ca esti un om de succes.

Daca n-ai ulcer, esti un amarat, viata ta e un esec, esti un ratat. Daca ai primul atac de cord in preajma varstei de patruzeci si doi de ani, esti un om de mare succes. Trebuie sa fii cel putin ministru, sau un industrias bogat, sau un actor renumit, altfel cum se explica atacul de cord? Atacul de cord este definitia succesului.

Toti oamenii de succes sufera atacuri de cord. Tot organismul lor e incarcat cu elemente toxice: ambitie, dorinta, viitor. Au trait atat de incordati incat incordarea a devenit stilul lor de viata, a ajuns un obicei adanc inradacinat.

La patruzeci si doi de ani, se produce un salt. Omul incepe sa se gandeasca la religie, la lumea cealalta. A mai ramas putin timp; cand sa mai ajunga la Dumnezeu, la nirvana, la iluminare?

De aici teoria reincarnarii: Nu-ti fie frica. Te vei naste din nou, iar si iar, roata vietii se invarte intruna. Nu te teme, e destul timp sa evoluezi spiritual, sa te purifici.

Cand ai ambitii, e nevoie de timp.

Iar dupa parerea mea, un om religios este cel care nu are nevoie de timp. El este eliberat aici si acum, ajunge la iluminare aici si acum.

Omul religios nu are deloc nevoie de timp, caci religia nu cunoaste timp, ea se intampla aici si acum, nu depinde de trecut sau de viitor.”

OSHO:  ”Maturitatea – Responsabilitatea de a fi tu insuti”, Pro Editura si Tipografie

 

4


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Cristina  June 25, 2011

  Ulcerul, atacul de cord, da … Si, bineinteles, psihoterapiile scumpe, pe care nu si le poate permite orice amarat. Si, de ce nu, descoperirea scientologiei.

  (reply)
 2. constantin  June 29, 2011

  Sf. carte Biblia spune in epistola catre Evrei cap 9,versetul 27, ca oamenilor le este randuit sa moara o singura data ,apoi vine judecata…

  (reply)
 3. darius  July 2, 2011

  “Invidia este ulcerul sufletului”-Socrates
  Constantin,Biblia spune in esenta sa ne traim viata iubind,asta este tot ce conteaza,atat timp cat se va insista cu cartea moralizarii ,a judecatii de apoi, nu facem decat sa amplificam teama de a ne exprima noi insine in toata plenitudinea iubirii ce o putem oferi chiar daca incap aici si multe lucruri neplacute sau chiar rele.Una este atasamentul de spiritualitate de unde lesne bag seama ca se pica pe panta fanatismului religios,cu totul altceva sa-l iubesti pe Dumnezeu…

  (reply)
  • Mona Georgescu  July 2, 2011

   @ Cristina – da, din nefericire o terapie este foarte costisitoare … probabil pentru a se recupera banii dati pentru atatea diplome/certificate/credite expuse onorabil pe pereti? diplome care nu au legatura cu harul de care ar trebui, mai intai, sa dea dovada psihoterapeutii, psihologii etc. dar nu exista teste pentru asa ceva – din nefericire …

   @ Constantin – judecata probabil ca nu va fi niciodata inteleasa decat prin prisma fricii pe care religia o induce in oameni inca de cand sunt mici; daca am trai prin prisma Iubirii Neconditionate, am avea, cu siguranta, o alta perspectiva, mai aproape de Adevar, asupra vietii.

   @ Darius – totul a fost rastalmacit in scopuri mai mult sau mai putin evidente … din punctul meu de vedere evolutia spirituala nu are legatura cu religia, ci cu spiritualitatea; cu siguranta vom mai intalni astfel de comentarii … in fine, atata vreme cat niciuna dintre abordarile religioase nu fac rau si nu duc la fanatism, sa zicem ca sunt in regula, daca celor care adera la ele le fac bine; cand se depaseste insa o anumita limita si se ajunge la extreme … deja este discutabil cat de bine au facut, in timp…

   (reply)

Add a Comment