Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Osho: Raspundere si Responsabilitate

Osho: Raspundere si Responsabilitate

 

Omul este într-o stare de inconştienţă atât de profundă încât, orice ar face, el aduce din ce în ce mai multă nefericire în sufletul lui şi al altora.

Continuă să dea vina pe soartă, pe natură, pe societate – el nu face altceva decât să dea vina pe alţii, nu pe el. În momentul când vei fi destul de curajos să dai vina pe tine, vei accepta responsabilitatea a ceea ce eşti, iar o rază de lumină îţi va cuprinde fiinţa. Eşti pe calea care te va duce la transformarea interioară.

Oamenii doar smulg recolta pe care ei înşişi au sădit-o. A fi conştientă de acest lucru este cea mai mare realizare din viaţa unei persoane, pentru că are loc transformarea şi începe o nouă viaţă.

Preia întreaga responsabilitate a ceea ce eşti şi a locului în care te afli.

Tu eşti responsabil pentru tot; nu da vina pe alţii şi nici nu căuta vina în altă parte. Este uşor, dar strategia egoului este de a căuta întotdeauna cauzele în altă parte, pentru că atunci nu ar mai exista nevoia de schimbare.

Ce poţi face tu? Societatea greşeşte, structura socială, ideologia politică, guvernul şi structura economică, toate acestea greşesc – cu excepţia ta.

Tu eşti o persoană armonioasă care a avut parte de multe lucruri rele. Ce poţi face? Atunci trebuie să suferi, iar apoi trebui să înveţi să tolerezi.

Aşa fac oamenii de secole întregi – ei învaţă să tolereze.

Eu nu propovăduiesc toleranţa, ci transformarea.

Responsabilitatea înseamnă abilitatea de a răspunde. Nu înseamnă datorie.

Responsabilitate – pătrunde în rădăcina cuvântului – înseamnă să fii simţitor. Dragostea este un răspuns!

Atunci când celălalt te cheamă, tu eşti pregătit. Atunci când celălalt te invită, tu pătrunzi în el. Atunci când celălalt nu te invită, tu nu interferezi, nu treci graniţa. Atunci când celălalt cântă, cânţi şi tu pentru a-i răspunde.

Atunci când celălalt îţi dă mâna, tu îi răspunzi apucând-o.

Responsabilitatea înseamnă deschidere, pregătire să răspunzi. Cineva te strigă şi tu nu răspunzi, tu rămâi închis. Cineva vrea să te iubească, dar tu nu îl ajuţi, nu cooperezi; dimpotrivă, creezi bariere. Dacă procedezi aşa – şi majoritatea amorezilor fac acest lucru, când celălalt te cheamă tu nu răspunzi, apoi tu îl vei chema pe el şi el nu va răspunde.

Pentru că, atunci când celălalt te cheamă, tu observi că acest lucru ţi-ar hrăni egoul – şi nu răspunzi.

Atunci te simţi ca fiind propriul stăpân: nimeni nu poate să te împingă să faci ceva sau să iei parte la ceva ce nu plănuiai încă; nu urmezi pe nimeni.

Vine iubita ta – şi este fericită, ar vrea să se cufunde în tăcere deplină cu tine, dar tu rămâi închis.

Apoi TU eşti cel care o cheamă, şi nu mai primeşti răspuns. Ai văzut cum păsările se cheamă una pe cealaltă? – aceasta este responsabilitatea.

Cântă cucul; apoi este linişte; iar apoi alt cuc răspunde. Păsările răspund folosind sunete şi triluri.
Este posibil să se afle la depărtare, în copaci aflaţi la mare depărtare, dar apoi încep să zboare unul către celălalt; au răspuns chemării. Treptat, ele ajung în acelaşi copac, apoi stau împreună şi se iubesc.

Atunci când cealaltă fiinţă strigă FII GATA! – atunci ai face bine să fii gata; răspunde cu întreaga ta fiinţă.

Nu fi nefericit – aceasta este semnificaţia responsabilităţii.

Dar, din punctul tău de vedere, dragostea nu are nici un fel de responsabilitate. Cuvântul a fost corupt, distrus, otrăvit.

O mamă îi spune copilului său: „Eu sunt mama ta, iar tu trebuie să fii răspunzător pentru mine.“ Un soţ spune: „Eu sunt soţul tău şi muncesc din greu pentru tine. Trebuie să fii responsabilă pentru mine.“ Un tată îi spune fiului său: „Nu fi iresponsabil! Ori de câte ori faci ceva, gândeşte-te la mine.“

Aceasta nu este responsabilitate, tu ai corupt un asemenea cuvânt frumos. El a devenit urât.

Responsabilitatea a devenit aproape sinonimă cu datoria. Iar datorie este un cuvânt urât.

OSHO, ABC-ul Iluminarii

Iti recomand cu mult drag aceasta carte, ce poate fi achizitionata online AICI

 

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment