Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Osho: Mesajul meu este Omul Nou

Osho: Mesajul meu este Omul Nou

”Intrebare: Cine esti tu?
Raspuns: Sunt eu insumi. Nici profet, nici mesia, nici Christos. Un om obisnuit, ca si tine…
Intrebare: Ei, nu chiar!
Raspuns: Da, nu chiar … Tu inca dormi, dar alta distanta nu este. Si eu am dormit, pana intr-o zi. Si tu te vei trezi. Poti, nu te impiedica nimeni. Diferenta dintre noi e nesemnificativa.”
(fragment dintr-un interviu)

Iti recomand cu mult drag cartea si te invit la o lectura deosebita – un material extras din ”Autobiografia unui mistic nonconformist”,  oferita de Editura MIX.

Omenirea are nevoie de o viziune nouã. Pânã acum am trãit cu jumataţi de viziune. În trecut era o necesitate, dar acum nu mai este. Sannyasin-ii trebuie sã dovedeascã un lucru: se pot ruga şi pot medita împreunã, pot medita şi iubi în acelaşi timp, pot fi tacuţi şi în acelaşi timp sã danseze şi sã fie într-o eternã sãrbãtoare.

Liniştea trebuie sã fie sãrbãtoarea lor, sãrbãtoarea trebuie sã fie liniştea lor. Eu le dau cea mai grea sarcinã pe care cineva a dat-o vreodatã discipolilor lui: sã facã opuşii sã fuzioneze.

În aceastã întâlnire, opuşii se vor întrepãtrunde şi vor deveni una: Orientul şi Occidentul, bãrbatul şi femeia, materia şi conştiinţa, lumea aceasta şi lumea cealaltã, viaţa şi moartea.

Toţi opuşii se vor întâlni şi se vor uni aici, pentru cã aceasta este polaritatea supremã, care le conţine pe toate.

Aceastã întâlnire va crea o nouã fiinţa umanã: Zorba Buddha.

Acesta este numele pe care eu îl dau omului nou.

Fiecare dintre sannyasin-ii mei trebuie sã facã tot ce poate pentru a deveni fluid, un flux care sã includã amândoi polii.

Atunci vor obţine sensul întregului. A cunoaşte întregul este singura cale de a cunoaşte sacrul. Altã cale nu existã.

Mesajul meu este simplu. Mesajul meu este omul nou, homo novus.

Vechiul concept despre om era sau-sau, materialist sau spiritual, moral sau imoral, pãcãtos sau sfânt. Era bazat pe o diviziune, imparţit. Omenirea era schizofrenã. Tot trecutul e nesãnãtos, bolnav, nebun. Trei mii de ani, cinci mii de ani a fost aşa. O prostie, o nebunie incredibilã!

Un fapt stupid, lipsit de inteligenţa, inuman. O datã ce divizi omul în douã, îl arunci în iad, în suferinţa. Nu va fi niciodatã sãnãtos, nu va fi niciodatã întreg – cealaltã jumãtate îi este refuzatã mereu, şi acest lucru se rãzbunã.

Omul va încerca sã gãseascã mijloace şi cãi de a trece peste ceea ce i s-a impus. Va deveni un câmp de bãtaie, un rãzboi civil. Asta s-a întâmplat în trecut.

În trecut nu am fost capabili sã producem fiinţe umane totale, doar umanoizi. Umanoidul este cel care aratã ca un om, dar este schilod, paralizat. Nu i s-a permis sã înfloreascã în totalitate. Este o jumãtate, şi pentru cã este doar o jumãtate, este în tensiune mereu, nu se poate relaxa, nu se poate bucura. Numai omul total cunoaşte bucuria. Bucuria este parfumul întregului.

Numai un copac care trãieşte pe de-a-ntregul va înflori. Omul nu a înflorit încã. Trecutul i-a fost prea întunecat – o noapte neagrã a sufletului. Din cauza reprimãrilor a devenit agresiv. Când ceva este reprimat, omul devine agresiv, îşi pierde calitaţile subtile.

Aşa a fost pânã acum. Am ajuns într-un punct în care trebuie sã renunţam la vechi şi sã instituim noul.

Omul nou nu va mai fi sau-sau, va fi şi-şi.

Omul nou va fi lumesc şi divin deopotrivã, pãmântesc şi nepãmântesc.

Omul nou îşi va accepta totalitatea, va trãi fãrã nici o divizare interioarã, nu va mai fi spart în douã. Dumnezeul sãu nu va mai fi opus diavolului, moralitatea lui nu va mai fi opusã imoralitaţii, nu va mai cunoaşte extreme opuse. Va transcende dualitatea, nu va mai fi schizofrenic.

Odatã cu acest om nou se va naşte şi o lume nouã, pentru cã omul nou va percepe totul cu o calitate deosebitã. El va trãi o viaţa complet diferitã, care n-a mai fost trãitã pânã acum. Va fi mistic, poet, om de ştiinţa, toate simultan. El nu va mai alege, va fi el însuşi, fãrã nici o alegere.

Asta vã invaţ eu: homo novus, omul nou, un om, nu un umanoid. Umanoidul nu e un fenomen natural.

Umanoidul a fost creat de societate – de preoţi, politicieni, pedagogi.

Umanoidul a fost fãcut. Fiecare copil vine pe lume ca un om întreg – total, viu, fãrã nici o dihotomie. Imediat, societatea începe sã-l sufoce, sã-l facã sã fie ce nu vrea sã fie, sã-l taie în bucaţi, sã-i spunã ce sã facã şi ce sã nu facã… Întregul se pierde. Devine un om complexat de propria lui fiinţa. Neagã ceea ce este natural, şi în negarea sa, devine anticreativ.

Omul nou nu va mai fi un fragment, o bucatã. Bucata nu danseazã, nu cântã. Bucata e sinucigaşã, pentru cã nici nu ştie ce este viaţa. Umanoidul nu decide nimic pentru sine. Alţii hotãrãsc – parinţi, profesori, conducãtori, preoţi – alţii i-au luat frâiele din mânã. Ei hotãrãsc, ei ordonã, el duce la îndeplinire ordine.

Umanoidul este un sclav.

Eu vã invaţ libertatea. Omul trebuie sã-şi rupã lanţurile şi sã iasã din închisoare, sã nu mai existe sclavie!

Omul trebuie sã devinã o individualitate. Trebuie sã fie un spirit rebel… De-a lungul vremii, au existat caţiva oameni care au scãpat de tirania trecutului, puţini – câte un Iisus, câte un Buddha. Ei sunt excepţiile. ªi nici aceşti oameni, aceşti Buddha, aceşti Iisus, n-au trãit total.

Au încercat, dar societatea s-a ridicat împotriva lor.

Conceptul meu de om nou îi suprapune pe Zorba Grecul şi pe Gautama Buddha. Omul nou va fi Zorba Buddha. Va fi senzual şi spiritual – fizic, foarte fizic la nivelul trupului, al simţurilor, bucurându-se de tot ce e posibil pentru trup şi simţuri, dar în acelaşi timp foarte conştient, un mare martor. El va fi Christos şi Epicur la un loc.

Idealul omului vechi a fost renunţarea, al celui nou va fi bucuria. Acest om nou vine în fiecare zi, apare în fiecare zi. Oamenii încã nu sunt conştienţi. De fapt, el e deja aici.

Cel vechi moare, e întins pe patul de moarte. Eu nu îl plâng, şi chiar spun cã e bine cã moare, pentru cã din moarte se va ridica noul. Moartea vechiului va fi începutul noului.

Omul nou poate veni numai atunci când cel vechi a murit.

Ajutaţi-l pe bãtrân sã moarã şi pe tânãr sã se nascã. Nu uitaţi, în omul vechi e toatã respectabilitatea, trecutul este în favoarea sa, iar cel nou va apãrea ca un fenomen ciudat. Va fi atât de nou încât nu va fi respectat. Se vor face toate eforturile ca sã fie distrus. Noul nu poate fi respectabil, dar el este viitorul omenirii. Trebuie sã fie lãsat sã vinã.

Munca mea îşi propune sã creeze câmpul energetic în care sã se nascã noul. Eu sunt ca o moaşã care îl ajutã sã vinã pe lume, într-o lume care nu îl acceptã.

Noul va avea nevoie de mult sprijin din partea celor care inţeleg, a celor care vor sã se întâmple o revoluţie.

Acum este momentul potrivit, n-a fost niciodatã mai copt. E momentul potrivit. Noul poate sã se ridice, acum. Pãtrunderea lui în lume este posibilã.

Vechiul este atât de putred, încât nu poate supravieţui nici cu sprijin, este terminat! Putem sã amânãm momentul, putem sã continuãm sã adorãm trecutul, putem sã temporizãm procesul. Dar noul e pe drum. Putem sã-l ajutãm sã vinã mai repede sau îl putem împiedica, îi putem întârzia sosirea. Ar fi bine sã-l ajutãm.

Dacã vine mai repede, omenirea va avea un viitor mare – un viitor în libertate, în iubire, în bucurie.

Eu invaţ pe toatã lumea o religie nouã. Nu va fi nici creştinism, nici iudaism, nici hinduism. Nu va avea nici un adjectiv lângã numele sãu. Aceastã religie va fi calitatea purã de a fi întreg.

Oamenii mei au devenit primele raze ale unui soare care va apãrea la orizont. Sarcina mea este uriaşã, aproape imposibilã, dar tocmai pentru cã e aşa, îi va seduce pe toţi cei care mai au un suflet în ei. Va crea o mare dorinţa în cei care au aventura în fiinţa lor, care sunt curajoşi, indrazneţi.

Va crea o lume nouã, foarte indrazneaţa. Eu vorbesc despre Buddha, Christos, Krishna, Zarathustra, numai pentru cã doresc sã pãstrãm tot ce a fost bun în trecut. Acestea sunt doar câteva excepţii.

Restul omenirii, marea majoritate, a trãit în sclavie, inlanţuita, divizatã, nesãnãtoasã.

Mesajul meu este simplu, dar greu – o mare provocare.

Momentul prezent este cel potrivit, pentru cã religia a eşuat, ştiinţa a eşuat. Momentul prezent este cel potrivit pentru cã Orientul a falimentat, Occidentul a falimentat. Este nevoie de o sintezã superioarã, în care Orientul şi Occidentul sã se întâlneascã, în care ştiinţa şi religia sã se suprapunã.

Religia a eşuat pentru cã s-a orientat spre interior şi a neglijat aceastã lume. Şi nu poţi sã neglijezi aceastã lume, pentru cã ar însemna sã-ţi tratezi cu indiferenţa propriile rãdãcini. Ştiinţa a eşuat pentru cã a neglijat lumea interioarã, şi nu ai voie sã pierzi din vedere florile.

O datã ce neglijezi florile, centrul fiinţei, viaţa îşi pierde sensul.

Copacul are nevoie de rãdãcini, omul are nevoie de rãdãcini, şi acestea nu pot sta decât în pãmânt. Copacul are nevoie de un cer spre care sã creascã, spre care sã-şi rãspândeascã miile de frunze şi miile de flori. Numai atunci va fi împlinit, numai atunci va avea sens şi inţeles, şi viaţa lui va deveni relevantã.

Omul este un copac. Religia a eşuat pentru cã a vorbit numai despre flori. Florile acelea au rãmas filosofice, abstracte, nu s-au materializat niciodatã. Nu s-au putut materializa pentru cã n-au avut nici o susţinere din pãmânt.

Ştiinţa a eşuat pentru cã a luat în considerare numai rãdãcinile. Rãdãcinile sunt urâte, nu e nici o floare acolo.

Occidentul suferã de prea multã ştiinţa, Orientul de prea multã religie.

Avem nevoie de o nouã omenire, în care ştiinţa şi religia sã devinã douã aspecte ale fiinţei umane. Puntea între ele va fi arta. De aceea afirm eu cã omul nou va fi simultan un mistic, un poet şi un om de ştiinţa.

Între ştiinţa şi religie, arta este singura punte posibilã: poezia, muzica, sculptura. Aduceţi acest om nou la existenţa, şi pãmântul va fi, pentru prima oarã, ceea ce trebuie sã fie: un paradis… Acesta este scopul: iluminarea chiar în acest trup, paradisul pe acest pãmânt.

OSHO – Autobiografia unui mistic nonconformist, Editura MIX

COMANDA CARTEA ONLINE AICI

 

2


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Discussion

  1. Mariana  July 9, 2012

    SUPERB,INTERESANT si fffff ADEVARAT!

    (reply)

Add a Comment

  1. omul nou « Oalexa's Blog  July 11, 2012