Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

OSHO: Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie

OSHO: Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie


Gelozia si posesivitatea sunt tulburari de atasament si nu au nicio legatura cu iubirea, desi multe persoane cred ca aceste manifestari reprezinta dovezi de iubire.
Intalnite foarte frecvent in multe relatii, gelozia si posesivitatea genereaza comportamente extrem de neplacute pentru persoanele care au alaturi parteneri cu asemenea manifestari. Sunt adesea intrebata care este limita, pana unde se poate ajunge – daca partenerii nu rezolva aceasta problema, gelozia poate distruge relatii, una dintre situatiile nedorite ce poate aparea – nu de putine ori –  fiind violenta domestica.  Si este bine sa stii, daca vrei sa previi.
Am explicat in articolul de saptamana trecuta care sunt cauzele psihologice ale aparitiei geloziei (aici) – vreau sa cred ca ai inteles ca gelozia nu are nicio legatura cu iubirea, ci cu boala, cu ranile psihologice foarte vechi, nevindecate, neconstientizate, si care au drept consecinte comportamente de posesie, control, santaj si manipulare.
Fiecare dintre noi de confruntam, pe parcursul vietii, cu teama de pierdere a partenerului de viata (si nu numai). Nu toti ajungem, insa, sa avem manifestari de gelozie cronica, care pot contine, din nefericire, multe elemente din sfera patologicului. 
Iti doresc sa nu te confrunti cu gelozia patologica si te invit sa citesti o parte din viziunea lui Osho despre gelozie – un material extras din cartea ”ABC-ul Iluminarii” – carte aparuta la Pro Editura si Tipografie, partener educational al site-ului www.minunemica.eu. 
Noi, ca oameni, ne ataşăm prea repede de orice lucru. Viaţa este flux, nimic nu rămâne la fel, dar sperăm şi dorim ca nimic să nu se schimbe. Există prea multă frustrare în lume pentru că toate aşteptările noastre rămân neîmplinite. Fiecare aşteptare aduce nefericire.
Ataşamentul înseamnă a te agăţa de un lucru, şi nu doreşti ca acesta să se schimbe vreodată. Acest lucru înseamnă a dori imposibilul. Tânărul doreşte să fie mereu tânăr, iar acest lucru este imposibil, mai devreme sau mai târziu acesta va îmbătrâni.
Dar bătrâneţea nu aduce fericire, ci suferinţă. Dacă lucrurile nu ar sta aşa, atunci am crede că viaţa devine cu adevărat împlinită la bătrâneţe. Ea ar trebui să reprezinte culmea cea mai înaltă acoperită de omăt, dar nu este decât o gaură neagră. Este o gaură neagră pentru că ne agăţăm de tinereţe.
Ne agăţăm de trup, dar trupul va ceda într-o zi. Trăieşte, iubeşte, respectă, ai grijă, dar nu te ataşa. Aminteşte-ţi că este numai un caravanserai, doar înnoptezi acolo. Iar dimineaţa va trebui să pleci.
Aşa stau lucrurile. Te îndrăgosteşti de o persoană, te ataşezi, iar apoi eşti nefericit. Apoi eşti posesiv, apoi te temi ca persoana respectivă să nu se îndrăgostească de altcineva. Începi să o îngrădeşti, să-i răpeşti libertatea, să o reduci la stadiul de obiect. Dragostea şi respectul dispar. Totul se transformă într-o luptă continuă între cele două egouri. Tu vrei să-l stăpâneşti, la fel se întâmplă cu cealaltă persoană. Cum să reziste dragostea în acest conflict? Ataşamentul distruge dragostea. El este otrava dragostei.
Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie. Ele vor apărea dacă tu te vei ataşa de o persoană. Cea mai mare artă de a învăţa este să te laşi purtat de viaţă fără a te ataşa.
Lucrurile vin şi pleacă, dar tu rămâi concentrat asupra fiinţei tale, nu te laşi distras şi nici perturbat.
Osho, ABC-ul Iluminarii

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment