Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Orice reprimare distruge ceva in tine

Orice reprimare distruge ceva in tine


Fiecare copil se naște inteligent și fiecare adult se poartă ca o persoană lipsită de inteligență. Acesta este unul dintre lucrurile cele mai stranii, fiindcă inteligența e un dar de la Dumnezeu, iar Dumnezeu nu e zgârcit. El oferă tuturor din abundența lui, din inteligența, beatitudinea, iubirea lui debordantă. Fiecare om vine atât de bogat și fiecare ajunge atât de sărac. Unde se greșește?
Societatea nu vrea ca tu să fii inteligent. Societatea vrea ca tu să fii mediocru, deoarece îi e ușor societății să-l înrobească pe cel mediocru. Le e ușor manipulatorilor, care sunt numeroși – preotul, politicianul, pedagogul, toți sunt manipulatori – le e ușor să te manipuleze dacă ești lipsit de inteligență pentru că vei depinde de ei, trebuie să depinzi de ei, trebuie să cauți întotdeauna la ei îndrumare.
Dacă ești neinteligent vei avea nevoie de conducători, vei avea nevoie de intermediari religioși între tine și Dumnezeu dacă ești neinteligent și îți va fi întotdeauna frică de oamenii puternici deoarece ei știu mai multe. Vei trăi într-o permanentă frică.
Societatea așa funcționează: întregul sistem educațional e creat nu ca să îți servească ție, ci să servească grupurilor de interese. De la grădiniță până la universitate, ele servesc grupurilor de interese, sarcina lor e să te facă din ce în ce mai prost.
Se spune că atunci când Henry Thoreau a terminat facultatea, Emerson a dat o mare petrecere ca să sărbătorească evenimentul. Şi le-a spus participanților: „Dau petrecerea asta nu pentru că Thoreau a ajuns la un mare nivel de cunoștințe în facultate, ci pentru că a reușit să iasă de pe băncile facultății încă inteligent. Universitatea n-a reușit să-i altereze inteligența. Universitatea a eșuat, de aceea dau petrecerea asta! Îl respect pe acest tânăr pentru simplul motiv că a scăpat de toată acea strategie șireată care este educația noastră!”
Inteligență înseamnă pur și simplu abilitatea de a răspunde, pentru că viața e un flux. Trebuie să fii conștient și să vezi ce se cere de la tine, care e provocarea situației.
Un om inteligent se comportă în funcție de situație, iar un prost se comportă ținând cont de răspunsurile gata făcute.
Că ele vin de la Buddha, Christos sau Krishna, n-are importanță. El cară mereu scripturile cu el; îi e frică să se bazeze pe el însuși.
Un om inteligent se bazează pe propria lui înțelegere intuitivă, are încredere în ființa lui proprie, se iubește și se respectă pe el însuși. Cel neinteligent îi respectă pe ceilalți.
Şi puteți să vă dați seama de ce grupurile de interese sunt interesate să dea naștere prostiei – fiindcă în felul acesta vor primi ele respect.
Niciun părinte nu vrea cu adevărat să-i fie copiii inteligenți, fiindcă dacă aceștia sunt inteligenți, ei sunt și rebeli, sunt și neascultători.
Ţi s-a impus să fii ascultător ca și cum aceasta ar fi o mare calitate. Nu e o mare calitate, e una dintre cauzele fundamentale care îți distrug inteligența.
Nu spun să fii neascultător. Spun doar că atunci când simți că vrei să fii ascultător, să fii ascultător, iar când simți că nu vrei să fii ascultător, atunci rămâi credincios ființei tale.
Singura ta responsabilitate e față de tine însuți și față de nimeni altcineva.
Un om inteligent riscă. El va fi gata să moară mai degrabă decât să facă compromis. Sigur, nu se va lua la ceartă, așa cum o spune și Desiderata, pentru lucruri nenecesare, pentru lucruri neesențiale – dar în ceea ce privește lucrurile esențiale, nu va fi ascultător.
Iar voi ați fost ascultători chiar și în ceea ce privește lucrurile esențiale. Ce e credința voastră în Dumnezeu? N-ați făcut decât să fiți ascultători în privința ei. Ați făcut ce au zis părinții voștri, iar ei au făcut ce au zis părinții lor. Iar părinții se simt bine cu copii neinteligenți fiindcă aceștia sunt ascultători – trebuie să fie ascultători, ei știu un lucru: că tot ce fac ei e obligatoriu greșit, așa că e mai bine să asculte de sfatul părinților.
De mii de ani, toate societățile le spun copiilor să-și respecte părinții, fiindcă le e frică de copii. S-ar putea ca aceștia să nu-și respecte părinții. Iar eu nu spun să-i tratezi fără respect, eu spun doar că primul respect trebuie să fie față de tine însuți.
Din respectul acela se va naște respectul față de părinții tăi, față de învățătorii tăi – față de oricine.
Dar dacă nu te respecți pe tine însuți, respectul tău față de oricine altcineva va fi fals; în adâncul tău vei simți ură. Fiecare copil simte ură; în adâncul său știe că părinții sunt dușmanii lui. Vede cum inteligența îi este retezată.
O tânără mamă spune că într-o seară, după ce și-a culcat copiii, s-a schimbat într-o bluză lăbărțată și într-o pereche de pantaloni largi, vechi și a început să se spele pe cap. În tot timpul cât s-a șamponat i-a auzit pe copii cum făceau o gălăgie din ce în ce mai mare. Terminând cât a putut de repede, și-a înfășurat un prosop mare în jurul capului, a intrat vijelios în camera lor și i-a pus la loc în pat, răstindu-se la ei să nu se mai miște de-acolo. Când ieșea, l-a auzit pe cel de doi ani întrebând-o, cu voce tremurată, pe sora lui mai mare: „Cine era asta?”
Asta e inteligență! Dar societatea nu e interesată de oamenii inteligenți.
Inteligența poate fi redescoperită. Singura metodă de a o redescoperi o reprezintă meditația.
Meditația nu face decât un singur lucru: distruge toate obstacolele pe care le-a ridicat societatea ca să te împiedice să fii inteligent. Ea pur și simplu înlătură piedicile. Funcția ei e negativă: înlătură pietrele grele care stau în cale și nu lasă apele să curgă, primăverile să învie.
Orice om are în el marele potențial, dar societatea i-a pus pietre mari în cale, ca să împiedice ajungerea sa la împlinire. Ea a ridicat în jurul tău Ziduri Chinezești, te-a întemnițat.
Se poate ca creștinismul să fie o închisoare ceva mai bună decât mahomedanismul, dar o închisoare rămâne o închisoare. Şi, de fapt, o închisoare mai bună e mult mai periculoasă fiindcă s-ar putea să începi să te agăți de ea, s-ar putea să nu vrei să ieși din ea, s-ar putea să începi să o iubești ca și cum ar fi casa ta. Însă toate acestea sunt închisori.
Iar uneori oamenii se satură până-n gât de o închisoare și trec într-alta. Hindusul devine creștin, creștinul devine hindus. Acum sunt mulți creștini neghiobi care au intrat în Hare Krishna. Mulți hinduși s-au făcut creștini, dar persistă aceeași înclinație spre superstiții, nu e nicio diferență. I-am văzut pe acei hinduși care au devenit creștini – nicio schimbare.
I-am văzut pe acei creștini care au devenit hinduși – nicio schimbare. N-au schimbat decât închisoarea.
A ieși din toate închisorile înseamnă inteligență – și a nu mai intra niciodată în vreuna.
Inteligența poate fi descoperită prin meditație deoarece toate acele închisori există în mintea ta; ele nu pot ajunge la ființa ta, din fericire. Nu-ți pot contamina ființa, nu-ți pot contamina decât mintea –nu-ți pot acoperi decât mintea. Dacă poți să ieși din minte, vei ieși din creștinism, hinduism, jainism, budism și vei termina cu toate felurile de gunoaie. Poți să pui punct definitiv.
Iar când ești în afara minții, privind-o, fiind conștient de ea, fiind un simplu martor, ești inteligent; atunci ți-ai descoperit inteligența. Ai desfăcut ceea ce ți-a făcut societatea. Ai nimicit răul, ai nimicit conspirația preoților și a politicienilor. Ai iești din ea, ești un om liber. De fapt, ești pentru prima dată un om real, autentic. Acum tot cerul e al tău.
Inteligența aduce libertate, inteligența aduce spontaneitate.
Oamenii trăiesc într-un mod atât de inconștient. Se obișnuiesc cu lucrurile, după care nu mai văd. Se obișnuiesc cu anumite ritualuri, întreaga lor viață e rituală. Fac întruna gesturi goale, care nu au niciun înțeles.
Un om stupid se comportă mecanic, un om inteligent se comportă conștient.
Numai prin meditație va fi posibil să te întorci, să-ți revendici inteligența. Societatea ți-a înăbușit comoara cea mai mare, a ascuns de tine energia ta cea mai mare, te-a privat de ființa ta adevărată, te-a pervertit. Şi spune întruna că face toate astea de dragul tău. Omul a fost exploatat, oprimat în toate felurile posibile.
A venit acum timpul ca o mare rebeliune să năruie toți acești pereți, să înlăture toate aceste pietre grele, să nimicească această structură reprimată, fiindcă ori de câte ori ceva e reprimat…
Dacă inteligența e reprimată, ea devine prostie. Dacă sexul e reprimat, el începe să o ia în direcții ale perversiunii: poate deveni homosexualitate, poate lua alte forme, poate deveni lăcomie.
Lăcomie înseamnă că acum numai banii te excită; banii sunt obiectul dragostei tale. Sau poate fi vorba de politică, și atunci puterea e obiectul iubirii tale. Atunci trăiești pur și simplu o viață nefirească, căci puterea nu-ți poate împlini iubirea, nici banii nu-ți pot împlini iubirea. Dar tu ai uitat cu totul ce s-a întâmplat, de ce ai devenit atât de interesat de bani.
De ce se agață oamenii atât de mult de bani? Folosește banii, dar nu te agăța de ei.
De ce devin oamenii atât de ambițioși și de ce există atâta perversiune sexuală în lume? Din cauza reprimării. Orice reprimare distruge ceva în tine.
Meditația te poate aduce la natura ta. Te poate ajuta să renunți la toate perversiunile. Te poate face inteligent, te poate face iubitor, te poate face spontan, te poate face responsabil. Te poate face o binecuvântare pentru tine și pentru existență. În afară de meditație nu mai există altă metodă care să fie de ajutor. Meditația e cheia, cheia principală.
Aș vrea să repet: inteligența e natura ta. Nu ai nevoie decât să o descoperi, fiindcă cei care au putere și care vor să-și păstreze puterea ți-au ascuns propria ta putere de tine însuți din anumite motive. Sigur că lor nu le va plăcea. De aceea sunt împotriva mea. Nu are cum să le placă – eu le fac necazuri.
Cu cât încep mai mulți oameni să mediteze, cu cât devin mai mulți oameni sannyasini, cu atât e mai mică posibilitatea de a-i asupri, de a-i exploata. Iar oamenii portocalii se răspândesc în toată lumea. E o explozie atomică! În șase ani, mii de oameni din toată lumea au fost transformați căpătând o nouă viziune, un nou mod de a trăi. Li s-a dat înapoi individualitatea lor, autenticitatea lor, inteligența lor. Acum nimeni nu-i mai poate exploata.
Așadar e cu siguranță un fenomen rar faptul că sunt condamnat de creștini, hinduși, mahomedani, jainiști, sikhși, parși, evrei, de toată lumea. Sunt condamnat de oamenii religioși, așa-ziși religioși şi de politicieni, de jurnaliști, de așa-numita intelighenție – scriitorii, criticii – fiindcă fac cu toţii parte dintr-o conspirație împotriva omului.
Iar eu vreau să distrug total acea conspirație. Numai atunci poate fi introdus pe pământ un Om Nou, iar pământul așteaptă Omul Nou. Omul Nou va fi sarea pământului. El va aduce cu el bucurie, dans, sărbătoare.”
OSHO – ”Indreptar spiritual”, Editura Mix
COMANDA CARTEA AICI
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment