Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Om Mani Padme Hum

Om Mani Padme Hum

“In loc sa ascultati conversatii inutile, mai bine ascultati-va sunetele interioare”

Lama Yeshe

“Om mani padme hum” este cea mai cunoscuta mantra din lume, pe care multi budisti tibetani o incanteaza zilnic, tot timpul vietii lor; se spune ca daca reciti aceasta mantra de 100.000 de ori, se vor destepta abilitatile de yoghin ascunse in interiorul tau, mantra avand puterea de a-ti inabusi temerile, de a-ti alina suferinta, de a-ti domoli ingrijorarile si de a raspunde rugaciunilor tale.

Conform traditiei budiste, cand este plasata pe cursul apelor curgatoare, aceasta mantra purifica apa, astfel incat animalele si insectele care beau din acea apa sunt purificate instantaneu; mantra imprimata pe steagurile de rugaciune binecuvanteaza vantul care bate, in felul acesta imprastiind binecuvantari asupra tuturor care sunt atinsi de vant.

Semnificatia mantrei “om mani padme hum”

Cele patru cuvinte care alcatuiesc sintagma om mani padme hum – semnifica, precum formulele ermetice din alchimie, intreaga cale pe care un individ o are de parcurs de-a lungul vietii pentru a-si transforma trupul si mintea, nedefinite la nastere, in substante pure, avatari ai lui Buddha.

Astfel:

– om simbolizeaza natura imperfecta a fiintei umane;

– mani reprezinta metoda prin care aceasta natura poate fi schimbata: compasiune, dragoste, altruism;

– padme este intelepciunea, care asemenea florii de lotus poate fi nascuta inclusiv din noroi, ceea ce nu-i stirbeste frumusetea;

– hum se refera la stadiul final, Nirvana pura si imuabila.

Cand recitam rugaciuni sau mantre speciale, ne antrenam corpul, graiul si mintea in scopul de a calauzi constiinta spre dezvoltarea potentialului divin care exista in noi. Mantrele se incanteaza repetitiv, intrucat transformarea mintii dureaza, este un proces treptat.

Vocea divina a Devei Premal, cantand “Om Mani Padme Hum”:

Practicate regulat, cu o motivatie sincera, mantrele sunt puternici catalizatori pentru efectuarea transformarii mintii; recitarea mantrelor nu este doar o simpla repetare vocala a unor silabe; cei care mediteaza stiu din experineta ca incantarea mantrelor transcende sunetele si cuvintele exterioare; este ca si cum am asculta un sunet subtil, interior, care a fost in interiorul fiintei noastre dintotdeauna.

Puterea intelepciunii mantrelor ne permite sa comunicam mult mai usor cu adevarata intelepciune interioara, ne deschide mintea instinctiv catre intuitie, ramanand detasati de distragerile exterioare.

Prin recitarea mantrelor, practicantul yoga se indreapta catre sine insasi, pentru a-si descoperi propria constiinta si propriul potential nelimitat de a realiza fericirea permanenta.

“Fericirea si suferinta sunt intretinute de propria voastra constiinta, de interpretarea voastra; ele nu vin din afara, dinspre altii.

Toata fericirea voastra si toata suferinta voastra sunt create de voi, de propria voastra constiinta”

Kyabje Lama Zopa Rinpoche

Exista mantre pentru:

 • vindecare
 • inlaturarea obstacolelor
 • purificarea karmei negative
 • daruirea ofrandelor
 • sporirea harului meditatiilor
 • longevitate
 • sporirea harului meditatiilor
 • copiii care plang
 • indeplinirea dorintelor

Exista moduri speciale de a folosi mantrele, situatii speciale in care ele sunt folosite, din experienta ganditorilor care practica mantrele, acestea “pot fi folosite ca tratament pentru cei bolnavi si pot aduce liniste celor cu mintea tulburata”.

Este recomandat ca mantrele incantate sa vina direct de la fiinte superioare spiritual, de la maestri iluminati si de la insusi Buddha, avand puteri foarte mari dacasunt recitate cu o mare concentrare si cu o motivatie sincera.

Cand primiti o mantra de la un maestru spiritual, integrarea intelepciunii acelei mantre in constiinta este mult usurata.

Mona Georgescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Oroles  April 15, 2017

  Om,giuvaer din inima lotusului.
  Asta înseamna.

  (reply)
 2. Adrian  February 20, 2019

  Interpretarea ta este gresita Mona.
  ,,Om Mani Padme Hum” inseamna :
  ,,Acesta esti tu” si prin recitare are semnificatii mai ascunse decat cele pe care le-ai expus.
  Nu trebuie decat sa meditezi asupra acestor cuvinte:
  ,,Acesta esti tu”

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 23, 2019

   Buna ziua Adrian,
   Cititi mai intai dialogurile pe care Dalai Lama le-a avut cu diversi oameni de stiinta (cartile sunt publicate si in Romania) si apoi – sigur ca da – puteti sa va exprimati si opiniile.
   Cordial,
   Mona Georgescu

   (reply)

Add a Comment