Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Nu vreau sa fiu ca mama!”, ”Nu vreau sa fiu ca tata!”

”Nu vreau sa fiu ca mama!”, ”Nu vreau sa fiu ca tata!”


”Nu vreau sa fiu ca mama”, ”Nu vreau sa fiu ca tata” – cati dintre noi nu am avut aceste ganduri? Poate inca de cand eram mici. Si, cu siguranta, cand am devenit adolescenti, am si verbalizat aceste ganduri, ne-am confesat celei mai bune prietene sau celui mai bun prieten, am realizat ca nu ne place ceea ce vedem la parinti dar nu aveam curajul sa le spunem lor. 
Cele mai multe persoane constata – cu stupoare de multe ori – ca au ajuns exact ca mama, exact ca tata. Si ma refer nu numai la aspectul fizic – da, este important sa iti placa modul in care parintele tau arata din punct de vedere fizic si uneori suntem ingrijorati ca parintii cand constatam ca parintii nu sunt atenti la imaginea lor si la sanatatea lor (se ingrasa, devin neglijenti, etc.). 
Dar ma refer cu precadere la identificarea cu personalitatea, caracterul, obiceiurile si comportamentele neplacute, nepotrivite – sau chiar reprobabile, improprii, indezirabile ale parintilor.
Dar ca adult poti alege sa nu repeti limitarile parintilor tai: spre exemplu, inclinatia spre relatii cu parteneri abuzatori, inclinatia personala spre abuz emotional, verbal sau spre violenta, inclinatia spre alcoolism, etc.
Odata ce te uiti cat se poate de direct la aceste comportamente iti poti da seama, uneori luat/a prin surprindere, ca este foarte probabil sa fi preluat si tu aceste comportamente ale parintilor si le-ai transferat in relatiile tale trecute sau in relatiile tale actuale – inclusiv in relatia cu copilul tau.
Da, stiu – poate fi extrem de neplacut sa constati asta.
Dar esti adult – si daca esti un adult nu doar din punct de vedere biologic ci esti un adult care constientizeaza nevoia reala de a se schimba, atunci iti poti propune sa eviti in mod matur si asumat repetarea acestor tipare care se pot indinde pe cateva generatii anterioare tie.
Da, loialitatile din familia ta pot fi foarte greu de gestionat din punct de vedere psihologic. Dar pe tine trebuie sa te preocupe ce faci tu in prezent cu mostenirea preluata din familie – ce faci tu in prezent. Pentru ca din cauza acestor mosteniri neplacute viata ta este afectata si, de asemenea, si viata celor cu care formezi relatii apropiate (mai ales relatiile de cuplu sunt afectate si relatiile cu copiii).
CITESTE SI: COPIII ADULTI AI PARINTILOR ABUZIVI
A opri un tipar ce poate dura de generatii poate fi chiar sarcina ta – mai ales daca te confrunti cu situatii in care ai nevoie sa fii calm, vigilent si tu retraiesti furia, neputinta sau umilinta traite in trecut si care ti-au otravit copilaria si adolescenta. Foarte multi adulti sunt captivi in astfel de tipare de reactie, au pe umerii lor o astfel de mostenire de care nu sunt in mod neaparat constienti ca trebuie sa scape. Sunt adultii care nu stiu cum sa scape de copilaria otravita pe care o poarta in interiorul lor, adulti care transfera mai departe astfel de comportamente.
 In curand voi anunta editia nr.9 a bootcamp-ului integrativ de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala pentru femei – SENS. Vei invata ce ai de facut pentru a-ti vindeca relatia cu mama si  relatia cu tata, pentru a putea avea o viata echilibrata si pentru a nu mai purta pe umerii tai greutatile pe care acestia le-au pus, influentandu-ti in sens negativ relatiile si viata. Te asteptam alaturi de noi, in aceasta vara! Detalii – in curand! 
Indiferent in ce etapa de viata te afli si cat de mult te-a afectat comportamentul mamei tale in copilarie si in adolescenta (sau comportamentul tatalui), in cadrul unui proces terapeutic poti depasi limitele parintilor. Dar doar daca iti propui sa faci asta in mod cat se poate de constient. Pentru ca intotdeauna ai la dispozitie optiunea de a solicita ajutor specializat pentru a-ti vindeca traumele dobandite in cadrul relatiei cu parintii si de a ”exorciza” obiceiurile nesanatoase la care te intorci in mod inconstient – obiceiuri cu care nu doar viata ta este intoxicata, ci si viata celor apropiati tie.
Poti face un inventar emotional al parintilor si sa selectezi de acolo numai comportamentele lor bune, pozitive, continatoare – cu siguranta, exista. Selecteaza doar ce ai nevoie, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa regreti cand iti spui in gand ”Am ajuns ca mama” sau ”Am ajuns ca tata”. Cu atat mai mult cu cat nu vrei sa te porti cu copilul tau asa cum s-au purtat parintii tai cu tine.
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com / telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment