Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Mama si copilul: niciun copil nu poate fi Salvatorul mamei sale

Mama si copilul: niciun copil nu poate fi Salvatorul mamei sale

Niciun copil nu poate fi salvatorul mamei sale. Si nicio mama nu trebuie sa faca din copilul sau salvatorul sau. Si totusi, multe mame ajung sa ”ofere” copilului chiar acest rol de salvator, negandindu-se cat de greu este pentru un copil sa intre intr-un rol care nu are nicio legatura cu el si pentru care nu are niciun motiv sa se responsabilizeze. Copilul trebuie sa fie copil – in niciun caz salvatorul mamei sale. Este in firea lucrurilor ca salvarea propriei persoane de la suferinta si de la nefericire sa fie o responsabilitate individuala a adultului, a parintelui – nicidecum transferata pe umerii copilului.
In cele mai multe situatii, cand in relatia maritala existe probleme si mama nu este dispusa sa le rezolve cu maturitate, va transfera in relatia cu copilul sau toate consecintele acelor probleme. Copilul se va simti vinovat pentru suferinta mamei, va percepe aceasta suferinta ei ca fiind cauzata de el (cel putin in primii ani de viata, cand copilul formeaza un intreg, impreuna cu mama sa), consecinta fiind dorinta sa de a repara si de a vindeca o suferinta ce nu a fost produsa de el, dar pe care incearca sa si-o asume.
Exista multe situatii in care mamele fac parteneri emotionali din micii baieti, care preiau pe umerii lor responsabilitati ce in mod normal le revin tatilor. Astfel de situatii se prelungesc si din emotional ajung in viata reala, ducand la supraincarcarea copilului cu diverse sarcini, dincolo de responsabilitatile aferente varstei: cumparaturi, curatenie – lucruri pe care trebuie sa le faca un sot, nu un copil. Un sot care nu a fost responsabilizat de catre mama copilului. Pentru ca femeile nu stiu sa ceara, nu stiu sa stabileasca, in cadrul relatiilor, astfel de responsabilitati. Iar cand incearca sa faca asta poate fi prea tarziu, din moment ce partenerul a fost tolerat o buna perioada de timp ”asa cum este”. 
De aici si traume foarte multe pe care adultul de acum – fostul copil salvator, fostul adolescent salvator – le exprima sub diverse forme. Iar ranile materne sunt cele mai adanci rani pe care un om le poate avea, purtandu-le cu sine toata viata – atunci cand nu isi da seama ca trebuie sa se ocupe de vindecarea acestora si sa nu mai traiasca in umbra mamei.
Din loialitate si fidelitate fata de mame si fata de tiparul matern din familie, multe femei repeta scenarii ale suferintei, scenarii ale durerii sufletesti, preluand pe umerii lor suferintele mamei, ale bunicii materne si chiar ale strabunicii materne. Mai departe, astfel de mandate transgenerationale sunt transferate propriilor copii – atunci cand nu sunt explorate si cand trauma nu este constientizata si vindecata.
In cabinet, intalnesc foarte multe situatii in care femeile cu care lucrez sunt deconectate emotional de mamele lor si au preferat, multe dintre acestea, sa si rupa aceasta relatie, cu mama – tocmai din cauza traumelor prin care mamele si-au trecut fiicele, inca din frageda pruncie. Din nefericire, astfel de traume produse de mama, marcheaza existenta oricui, de cele mai multe ori pe viata.
Cu toate acestea, relatia dintre o femeie si mama sa nu poate fi negata si ramane cea mai importanta relatie din viata oricarei femei.
Acestei relatii ii urmeaza celelalte, iar orice problema care ramane nevindecata in raport cu mama, va fi ”transportata” in bagajul nevazut al suferintelor si transferata, putin cate putin, in toate relatiile – de la relatia femeii cu propriul tata pana la relatia cu copilul/copiii (incepand inca din perioada sarcinii, din nefericire pentru fat), relatia cu partenerul de viata/sotul, si pana la relatiile cu alte femei.
Pentru ca amprenta problemelor din relatia cu mama este o amprenta puternica – si in sens negativ, si in sens pozitiv.
Am fost intrebata daca la SENS – retreat de psihologie si dezvoltare personala pentru femei – pot fi aduse si mame 🙂 Iar raspunsul meu este: da, cu siguranta! 🙂
La editiile anterioare am mai avut astfel de experiente sensibile si foarte emotionante – mama + fiica, in acelasi timp, la SENS – si m-am bucurat nespus de mult sa vad cum, in urma participarii la SENS, s-au produs foate multe vindecari ale acestor relatii, astfel incat mama a putut fi inteleasa si iertata pentru greselile facute in raport cu femeia-fiica. Femeile care au participat la SENS impreuna cu mamele lor au reusit sa isi transforme impreuna relatia, astfel incat sa fie pe pozitii asumate, sa se deblocheze emotional una fata de cealalta si sa isi asume fiecare rolul sau in viata celeilalte, in aceasta etapa de viata. Ce poate fi mai frumos, decat a-ti pastra, in mod asumat, locul si rolul firesc in familia ta, in raport cu parintii tai?
Reconectarea emotionala dintre o femeie si mama sa este darul cel mai pretios pe care o femeie si-l poate face si il poate face si mamei sale. Nu este usor sa vindeci relatia cu mama, insa efortul merita si trebuie depus. Nu va incepe mama niciodata, insa – trebuie sa incepi tu.
Prin urmare, pentru ca stiu cat de grea poate fi relatia cu mama, te astept la SENS impreuna cu mama ta – fa-i mamei tale o bucurie si vino impreuna cu ea! Va fi o experienta vindecatoare pentru relatia voastra si pentru fiecare dintre voi!
Rezervandu-va locul prin achitarea avansului pana la 30 Iunie, beneficiati de reducere – te invit aici http://www.minunemica.eu/sens-7/ sa consulti informatiile pentru inscriere, cele despre structura retreat-ului si testimonialele pe care le-au transmis o parte dintre femeile care au participat la editiile anterioare.
Te astept impreuna cu mama ta alaturi de noi la SENS 7, intre 4-7 August – Pensiunea Boema din Sinaia este locul cel mai potrivit in care poti incepe sa iti vindeci relatia cu mama!
Cu drag, 
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment