Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Starea de Flux, Intuitia si oamenii de stiinta

Starea de Flux, Intuitia si oamenii de stiinta

Un concept pe care cei care se ocupa de consilierea intuitiva il folosesc in mod frecvent, este cel de “stare de flux”, fluxul reprezentand legatura fiecaruia dintre noi cu o Constiinta care curge si ofera informatii la nesfarsit, Sursa Inspiratiei.

Aceasta Sursa de Inspiratie ne sta tuturor la dispozitie, dar pentru a fi “racordati” la ea, este necesar sa ne lasam dusi de flux.

Rezultatele cercetarilor din ultimii ani referitoare la aceasta Stare de Flux o asociaza cu un punct de apogeu al creativitatii, starea in care se pare, ca in mod automat, facem lucrurile in cel mai corect mod, starea in care gandurile si emotiile care ne invadeaza in starea obisnuita dispar instantaneu, in locul lor aparand concentrarea.

Cu totii am experimentat aceasta stare de flux: in timp ce citeam ceva care ne-a captivat, intr-un moment de reverie, cand ne abandonam momentului “aici si acum”, sau cand traim o stare de euforie si lucrurile par sa vina spre noi in mod absolut firesc.

Starea de flux face loc concentrarii si indeparteaza barierele cotidiene, permitandu-ne sa percepem conexiunea dintre totalitatea informatiei si experienta – de aici si “rasar” primele “roade” ale intuitiei.

Fluxul conecteaza toate informatiile, cunostintele si intuitia este rezultatul lui firesc.

Descoperirile recente ale stiintei au confirmat ceea ce misticii stiu de o vesnicie: perceptia timpului si a spatiului este relativa, intelegerea acestor doua coordonate depinzand doar de contextul in care ne aflam in momentul perceptiei – sentimentele pe care le traim ne determina perceptia asupra timpului si spatiului.

James Redfield, in cartea sa “Profetiile de la Celestine” afirma cat de importanta este intrebarea pe care o formulam pentru gasirea si primirea raspunsurilor si spune:

“Cand dobandesti destula energie, esti gata sa incepi in mod constient evolutia, chiar sa-i determini cursul, sa initiezi procesul de curgere a lucrurilor spre coincidentele care te vor duce inainte. Pornesti spre evolutie in felul tau, determini desfasurarea lucrurilor. Mai intai, cum am spus, trebuie sa dobandesti suficienta energie, apoi iti amintesti cerinta de baza a vietii tale – ceea ce ai mostenit de la parinti – pentru ca aceasta furnizeaza contextul general al evolutiei tale. Apoi pornesti pe calea respectiva, descoperind cerintele marunte, imediate, cu care te confrunti in viata. Acestea apartin intotdeauna problemei de baza a vietii tale si definesc unde anume te afli in cautarile tale. Odata ce ai devenit constient de intrebarile pe care ti le pui la un moment dat, primesti un fel de directionari care tin de intuitie: ce sa faci, unde sa te duci… Vezi, intr-un fel sau altul, pasul urmator. Si asta intotdeuna. Singura data cand acest lucru nu se intampla este atunci cand intrebarea pe care o ai in minte este gresita, nepotrivita. Vezi tu, problema in viata nu consta in a primi raspunsuri, ci in a-ti identifica intrebarea pentru momentul in care te afli. Odata ce stii sa ceri – si acel lucru este oportun – vine si raspunsul. Intotdeauna. Dupa ce ai intuitia a ceea ce se va intampla in continuare, pasul urmator este sa fii atent si pe faza. Mai devreme sau mai tarziu se vor petrece si coincidentele care te vor ghida in directia pe care ti-a indicat-o intuitia.”

Raspunsurile primite si recunoscute pe cale intuitiva cunosc multe transformari pana sa ajunga la stadiul de certitudine; sunt situatii in care primele impresii pot fi cele adevarate si semnificative, si tocmai de aceea trebuie lasate sa curga, fara sa le analizam, dar sa acordam o mare atentie celei mai puternice, mai clare si mai complete.

Descoperirile stiintifice se produc adesea prin insight-uri  care nu au nicio legatura cu  procesul obisnuit de dezvoltare logica.

Mai mult, chiar inainte de a fi confirmate prin metode stiintifice de laborator, veridicitatea lor este deja asigurata.

Marie Curie, prima femeie-profesor a universitatii din Sorbona si principalul initiator al radiochimiei, a descoperit pe cale intuitiva misterele structurii atomului. Dupa trei ani de incercari nereusite, s-a dus la culcare spunandu-si: “Gata, deja e destul. Am pierdut trei ani si nu am ajuns nicaieri. Trebuie sa renunt.” Solutia i-a aparut in somn, in acea noapte, s-a sculat, a notat raspunsul si s-a culcat la loc. A doua zi nu isi amintea nimic, insa raspunsul era pe masa, notat de mana ei. Raspunsul venise prin vis, nu pe calea ratiunii, ci a intuitiei.

Albert Einstein, autorul teoriei relativitatii confirma raspunsurile primite pe cale intuitiva, aceasta gandire fara limbaj:

“Cuvintele si limbajul, scrise sau vorbite, nu par sa joace nici cel mai mic rol in mecanismul gandirii mele. Entitatile psihice care servesc ca elemente ale gandirii sunt anumite semne ori imagini mai mult sau mai putin clare, care pot “dupa bunul lor plac” sa fie reproduse si combinate”.

Practic, Einstein confirma importanta acestor „telegrame senzitive” si existenta unui nivel de gandire cu o logica si o comportare aparte. Intuitiile, adevarate revelatii interioare, par a fi raspunsuri cu mult mai compatibile cu acest tip de „gandire” decat cu cea curenta, exprimata discursiv prin limbaj.

Un alt om de stiinta, James Clerck Maxwell (1831-1879), fizician si autorul teoriei electromagnetice care il va face celebru, afirma chiar o prezenta interioara eu-lui sau care depasea realitatea strict personala: <<ceea ce a fost facut prin ce numesc eu „eu-insumi” a fost implinit de fapt, simt asta, prin ceva mai mare decat propria mea persoana, prezent in interiorul meu.>>

Jacques Hadmard (1865-l962), om de stiinta, face o marturie despre caracterul cu totul special al starii dintre somn si trezie, moment in care primeste solutii neasteptate la probleme analizate si gandite anterior; iata marturia sa despre absenta cuvintelor si a simbolurilor in timpul momentelor de creatie stiintifica: “Insist asupra absentei totale a cuvintelor din spiritul meu cand gandesc realmente […]. Aceasta comportare o am atat fata de cuvinte, cat si fata de semnele algebrice. Le folosesc, atunci cand fac calcule usoare; dar, de fiecare data cand problema pare mai grea, ele devin un bagaj prea stanjenitor pentru mine: atunci folosesc reprezentarile concrete, dar de o natura cu totul diferita”.

Aceste marturii sunt doar cateva exemple care ne arata concluzia la care au ajuns stiinta si legile spirituale: suntem cu totii fiinte inzestrate cu sase simturi, iar sincronizarile acestor mesaje senzitive nu sunt intamplatoare, ci sunt oglindiri ale geniului nostru interior, ale intuitiei noastre, care lucreaza cu ordinea perfecta a tuturor aspectelor din lumea nevazuta.

Mona Georgescu

 

 

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment