Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

De fapt, de ce suntem asa suparati?

De fapt, de ce suntem asa suparati?

„Nu toate familiile pot fi un mediu toxic, dar multe dintre ele pot deveni astfel…
fara sa vrea si fara sa stie acest lucru”
Jacques Salomé

Dupa Jacques Salomé, printr-un demers de constientizare si schimbare personala,  vom putea sa intelegem cum aceste mesaje circula si se inscriu in preistoria fiecaruia.

De asemenea, intrucat tendinta este de a reactualiza pe parcursul vietii comportamentele pe care le-a generat amprenta relationala, Jacques Salome ne aminteste ca putem restitui celui care ne-a transmis acea amprenta mesajul pe care-l purtam astfel inscris in noi si astfel vom observa ca nu vom mai reactualiza tiparul in relatiile de zi cu zi.

Tinand cont de faptul ca exteriorizarea emotiilor puternice poate sa starneasca si in ceilalti acelasi raspuns, trebuie sa invatam sa ne controlam propriile reactii emotionale.

Mai mult, ar trebui sa fim constienti de faptul ca atunci cand persoanele cu care intram in contact si ne genereaza anumite tensiuni, este posibil ca si in noi sa apara un raspuns emotional, ceea ce complica si mai mult situatia, conducand la neintelegeri mai acute.

Sensibilitatea noastra, psihicul nostru, capacitatile noastre de adaptare nu exista sub o forma unica si coerenta, toti avem anumite zone de vulnerabilitate, de fragilitate si de toleranta foarte variabile, care depind de trecutul si de evolutia fiecaruia. Acest lucru explica, de exemplu, faptul ca acelasi eveniment nu are aceeasi rezonanta in fiecare dintre noi sau dintre cei cu care relationam; cineva poate vedea acea situatie ca pe o intamplare banala a existentei sale sau ca pe un incident fara prea mare importanta, iar altcineva va trai acelasi eveniment ca pe un conflict, o furtuna, un cataclism intern care va perturba intreaga sa sfera emotionala, afectiva si relationala.

Rezonanta unor evenimente depinde de impactul pe care acesta il are asupra trecutului nostru intim, care poate varia in functie de situatiile neterminate si de ranile inscrise in noi inca din copilarie.

Zonele noastre de intoleranta sunt in relatie directa fie cu convingerile inradacinate profund in noi, fie cu anumite episoade violente care ne-au ranit in trecutul nostru si de care care sunt legate aceste convingeri.

Activarea acestor zone de intoleranta uneori poate parea surprinzatoare; uneori credem ca am incheiat un capitol si ca am ajuns la un nivel de acceptare fata de o anumita problema, dar, de fapt, reactionam brusc, neputand sa facem fata furtunii emotionale generate de acea problema.

Dupa Jacques Salomé, acest lucru se intampla deoarece acea problema atinge una dintre cele cinci rani aparute in copilarie:

 • UMILIREAeste in legatura cu nevoia de consideratie, de recunoastere, de demnitate; este reactivata prin devalorizari sau descalificari ale anumitor comportamente, credinte sau valori ale noastre, producand astfel o imagine negativa despre noi insine;
 • NEDREPTATEA – este in relatie cu nevoia de echitate, de dreptate, de congruenta; este o nevoie foarte sensibila in anumite perioade de dezvoltare;
 • TRADAREA – este in relatie cu nevoia de a avea incredere si de a ne simti in siguranta intr-o relatie fiabila si previzibila; este reactivata atunci cand ceilalti nu isi mai respecta angajamentele pe care le-au luat fata de noi;
 • NEPUTINTA– ne trimite la nevoia noastra de a ne simti parte integranta din ceea ce ni se intampla, de a simti ca avem o influenta asupra mediului nostru, ca putem fi in acelasi timp creatori si autori;
 • ABANDONUL – este in legatura cu nevoia de a ne simti sustinuti si iubiti, intr-o continuitate afectiva care sa ne confirme in ceea ce suntem si sa ne asigure.

Trecutul nu trece intotdeauna usor, dar, in opinia lui Jacques Salome, este posibil sa ne clarificam, printr-un demers introspectiv, reactiile determinate de aceste cinci rani fundamentale, cu sustinerea unui psihoterapeut sau a unui psihanalist.

Tot psihologul Jacques Salomé ne atrage atentia asupra unei alte categorii de amprente relationale, cele mai ascunse: cele care ne sunt transmise de stramosii nostri si ies la suprafata, in mod mai mult sau mai putin aleatoriu, pe parcursul mai multor generatii.

Mona Georgescu

2


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Dana  August 9, 2011

  Multumesc Mona, cu acest ghid am inteles perfect ce se intampla cu mine.Sunt sigura ca sunt “in curs de vindecare”pentru ca stiu ce se intampla cu mine.
  Esti un inger!Fii binecuvantata!

  (reply)
 2. Mona Georgescu  October 18, 2011

  Dana, acum am ajuns la mesajul tau – imi cer scuze pentru intarziere. Iti multumesc pentru gand si ma bucur pentru tine si, daca nu ti-a spus nimeni pana acum, iti spun eu: ”Bun venit la tine!” Ai grija de tine, pe curand, cu drag!

  (reply)

Add a Comment