Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Anxietatea: Motivul din spatele motivului

Anxietatea: Motivul din spatele motivului

Anxietate si psihanaliza – motivul din spatele motivului…

Multi oscileaza intre a crede ca psihanaliza este o teorie inventata, o inventie care nu mai este la moda si a crede ca este o teorie despre boala psihica in care sexualitatea este in acelasi timp si exlusiv si cauza si remediu, ca psihanalistii predica eliberarea sexuala… etc.

Aceste idei preconcepute provin din informarea insuficienta, din rezistenta, din teama si sunt impregnate cu fantasme inconstiente foarte asemanatoare cu cele mai frecvente fantasme de vindecare psihica.

Psihanaliza nu este o inventie, este o descoperire.  Nu putem spune nici ca fenomenele psihice inconstiente au fost percepute doar de Freud sau de grupuri izolate de psihanalisti care fac parte dintr-un fel de secta bizara sau misterioasa. Sunt fenomene ale vietii psihice fie ca vrem, fie ca nu vrem – exista, desi, multi oameni nu le percep. Dar, in fond, nici curentul electric sau virusii nu pot fi observati cu ochiul liber…

Sigmund Freud, nu numai ca a fost  parintele psihanalizei, dar a revizuit permanent teoria aparatului psihic, descriind-ul, la inceput, ca fiind alcatuit din: inconstient, preconstient si constient, aparent separate  si, ulterior, pe masura ce realitatea clinica si terapeutica i-a ridicat noi probleme,  descriind aparatul psihic ca fiind alcatuit din Sine, Eu, Supraeu, observand ca fiecare instanta are parti, zone, straturi in inconstient, preconstient si constient, zone care se suprapun totusi si care ofera si posibilitati de acces.

Freud considera ca anxietatea la origine este adaptativa presupunand un consum intensiv de energie psihica, astfel atunci cand anxietatea devine cronica, cand se manifesta pe perioade de timp lungi, face necesara utilizarea de catre indivizi a unor mijloace de gestionare a acestora. Modalitatile de gestionare a realitatii pot fi  rationale sau irationale. Intre mijloacele rationale se numara fuga, inhibarea sau conformarea fata de indicatiile constiintei.

Printre modalitatile irationale se numara:

 • Refularea – cand materialul e expulzat de la nivelul constientului in inconstient; interzicerea accesului unui material de la nivelul inconstientului la constient
 • Fixatia – cel mai frecvent utilizata dupa traumatisme  psihice severe sau din motive constitutionale – in sensul ca sunt asociate cu ereditatea si se manifesta prin aceea ca o cantitate semnificativa de energie psihica ramane blocata la nivelul unui anumit stadiu  de dezvoltare a personalitatii. Fixatia se obiectiveaza prin dezvoltarea unor anumite “chipuri caracteriale”
 • Regresia – intoarcerea efectiva a persoanei  catre un punct de fixatie,  ceea ce inseamna nu atat ca individul involueaza rapid catre o etapa anterioara de dezvoltare ci mai curand faptul ca individul atunci cand este confruntat cu frustrari actualizeaza comportamentul infantil caraceristic unei etape anterioare.

Freud considera ca fobiile reprezinta tot un mecanism de aparare al Eului, care protejeaza fiinta umana impotriva unei anxietati inconstiente mult mai profunde, anxietate rezultata in urma nerezolvarii complexului Oedip (care se refera, in esenta, la dragostea si dorinta sexuala a copilului pentru parintele de sex opus).

Psihanaliza considera anxietatea simptomul conflictelor inconstiente, neadecvat rezolvate si care isi au originea in unul sau mai multe evenimente din primii ani de viata; in timpul curei psihanalitice, subiectul poate retrai experientele emotionale din trecutul sau si ar putea intelege adevaratul sens al anxietatii sale, eliberandu-se de ea.

De ce o psihanaliza, de ce un  psihanalist?

 • psihanalistul te ajuta sa percepi fenomenele de la nivelul inconstientului tau, te ajuta sa re-devii autentic; social, cu totii avem o „masca”, un fals Self; diferenta intre unii si altii este ca unii cred ca masca ii reprezinta chiar pe ei, iar altii sunt foarte constienti ca masca ajuta doar in schimbul, in jocul social.
 • A nu te putea exprima pe tine insuti decat intr-un continuu fals self teatral este un simpton foarte grav – ca si a te imita pe tine insuti sau a acoperi un vid cu trairi imitate.
 • oamenii prefera sa creada ca „raul” are si o explicatie pe care o pot gasi in trecut, decat sa li se spuna ca anxietatea lor este un amestec de ereditate si educatie ; chiar si speranta ca am putea intelege sensul lucrurilor mai puin placute poate avea efect terapeutic;
 • relatia speciala dintre psihanalist si cel analizat se dezvolta si capata contururi din ce in ce mai semnificative pe fondul duratei, iar cel analizat se simte cumva protejat de cadrul terapeutic
 • subiectului i se propune sa se vada el insusi ca fiind autorul propriei vindecari, terapeutul fiind doar un insotitor in acest demers, nu recomanda medicamente si nu da „directive” clientului sau.
 • psihanaliza naste in cel analizat curiozitatea de a lectura anumite articole, texte de specialitate, care, desi la inceput pot parea greoaie unui novice, ulterior ii dezvolta setea de auto-cunoastere din punct de vedere psihanalitic si chiar dorinta de a deveni el insusi psihanalist.
 • Cand reusesti sa identifici un lucru, sa-l numesti, spaima de acel lucru diminueaza; de exemplu – desi paradoxal, cand cineva nu iti poate spune ca te uraste, intensitatea urii lui este mai insuportabila pentru el insusi, decat atunci cand poate sa iti spuna ca te uraste; acelasi lucru si cu iubirea – cei mai indragostiti sunt adesea si cei mai muti, n-au cuvinte, nu le gasesc…
 • Investigatia psihanalitica este centrata pe simptom, in timp ce investigatia psihiatrica ataca simptomul, psihanalistul si psihologul cauta cauza lui, pentru a facilita un alt mod de structurare decat simptomul.

Metoda psihanalitica este foarte laborioasa si presupune multa munca din partea persoanei in cauza:

 • real interes pentru trecut
 • capacitate de verbalizare si de asociere libera – un demers foarte greu, cu care nimeni  nu este obisnuit, si anume a spune tot ce iti trece prin minte, asa cum iti vine in minte, de a-ti descrie peisajul interior, de a incerca sa numesti lucruri poate niciodata numite, de a experimenta cuvinte si stari nebanuite sau care provoaca prin evocare emotii adesea de nesuportat; in acest mod, este ilustrata functionarea psihica a unei persoane asa cum se produce in realitate si nu cum este acceptata social.
 • capacitate de analiza a viselor
 • capacitate de suportare a frustrarii si ambiguitatii si …
 • asteptarea unui rezultat in timp – dar un avantaj este si acela de autoeducare a rabdarii pana la aparitita rezultatelor vizibile.

Freud a ramas celebru in istoria psihanalizei prin mai multe cazuri, dintre care cel al micului Hans, care avea fobie de cai – copilul refuza sa iasa pe strada de teama ca l-ar putea musca un cal. Freud a analizat acest caz prin metoda asociatiilor libere si prin analiza viselor micului Hans si a ajuns la concluzia ca in spatele fobiei de cai se ascundea teama inconstienta a copilului ca va fi pedepsit de tata pentru dorinta sa erotica fata de mama.

Psihanalistii considera ca oamenii sunt neajutorati pana in momentul in care reusesc sa dezgroape toate conflictele de natura inconstienta produse in perioada copilariei

In timpul curei analitice, prin metodele enumerate mai sus, lucram asupra noastra pentru a scoate la iveala din inconstient complexele si conflictele nerezolvate. Pe masura ce acestea sunt aduse in plan constient, dispar anxietatile si fobiile, pentru ca nu mai avem nevoie de ele ca mecanisme de aparare.

Desi si metoda psihanalitica este foarte seductiva, totusi nu orice persoana anxioasa s-ar putea supune acestui travaliu psihanalitic.

Pentru unele persoane, dezavantajul acestei metode este ca dureaza un timp foarte indelungat, iar rezultatele sunt incerte pentru anumite categorii de subiecti.

(va urma)

Mona Georgescu

 

 

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. cronos  February 14, 2014

  Multumesc pentru articol. Multa sanatate !

  (reply)

Add a Comment