Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Mergand pe Linia Timpului Tau

Mergand pe Linia Timpului Tau

In exteriorul nostru timpul este perceput si se masoara prin trecerea anotimpurilor, prin ciclurile zi-noapte, prin codari ca miscarea acelor de ceasornic sau scurgerea unei anumite cantitati de nisip intr-o clepsidra.

In interiorul nostru, insa, lucrurile stau altfel: percepem subiectiv timpul ca pe o distanta pe care o parcurgem mai rapid, cand evenimentele in care suntem implicati sunt interesante si incarcate pozitiv sau parcurgem anevoios aceasta distanta, atunci cand asteptam ceva care nu mai vine sau percepem ceva ca fiind dureros.

Tad James este personalitatea NLP care a pus bazele conceptului de Linie a Timpului si a dezvoltat o serie de tehnici foarte utile in practica psihoterapeutica, in workshopuri si traininguri de dezvoltare personala, etc. (mai multe informatii despre aceasta forma de terapie gasiti in ”Time Line Therapy and Basis of Personality”, de Tad James & Wyatt Woodsmall).

Linia Timpului este o notiune teoretica despre cum percepem fiecare din noi timpul pe care il traim, respectiv un instrument practic care aduce o valoare impresionanta in practica psihologilor, terapeutilor, coach-ilor, facilitatorilor ale caror principale obiective sunt autocunoasterea, dezvoltarea personala si profesionala.

In practica, printre beneficiile lucrului cu Linia Timpului regasim:

  • accesul facil la experientele trecute, la proiectiile viitoare si la prezentul trait;
  • identificarea si accesarea de resurse din trecut si aducerea acestora in prezent si viitor;
  • identificarea de noi solutii in cazul in care persoana cu care lucram trece printr-o situatie in care ii e greu sa se decida intr-un sens sau altul; rezolvarea de conflicte interpersonale trecute si prezente;
  • schimbarea unor convingeri si decizii limitative;
  • stabilirea de obiective pe diferite termene si parcurgerea etapelor de atingere a acestora;
  • descoperirea misiunii personale.

Si cele mai importante doua obiective ce pot fi atinse lucrand cu Linia Timpului (pe care le-am lasat la sfarsit tocmai pentru a sublinia si mai mult importanta acestui instrument) sunt:

–  vindecarea traumelor si rescrierea istoriei personale si

– descoperirea sensului vietii.

Va propun mai jos o scurta aplicatie pe care o fac la inceputul workshopului despre Linia Timpului.

Adaug ca aceasta tehnica se poate si autoaplica, daca aveti destula experienta sau ati participat déjà la un seminar in care ati fost martori la specificul lucrului cu Linia Timpului. Fac aceasta precizare deoarece aceasta aplicatie se combina cu alte notiuni din NLP: rapport, calibrare, submodalitati, ancorare etc.

MERGAND PE LINIA TIMPULUI

1. Ancorarea pe podea a Liniei Timpului.

Daca ar fi sa te gandesti la lucruri care s-au intamplat acum 10 ani, acum 20 de ani… si, fizic, ai putea indica cu mana in aceasta camera unde se afla ele, in ce parte simti ca s-ar afla acestea? 

Sugestie:

Aveti grija sa fiti cat mai neutru d.p.d.v. al comunicarii nonverbale pentru a nu influenta persoana in vreun fel. De asemenea, cand intrebati despre lucruri din trecut, distanta in timp se alege in functie de varsta persoanei.

De exemplu, pe un adolescent nu-l vom intreba despre lucruri ce s-au intamplat acum 20 de ani, iar pe un septuagenar il putem intreba despre lucruri intamplate acum 50 de ani. Dupa ce persoana indica cu mana locul in care percepe trecutul, ii dati un biletel (post-it colorat) pe care ati adaugat litera T.

Daca ar fi sa te gandesti la lucruri ce vor avea loc peste 10 ani, peste 20 de ani….. si, fizic, ai putea indica cu mana in aceasta camera unde se afla ele, in ce parte simti ca s-ar aseza aceastea?

Sugestie:

Si la Viitor procedati ca si la Trecut, cu distanta si cu biletelul asezat in locul indicat de persoana.

Acum ca ai stabilit incotro este trecutul si incotro este Viitorul, intre cele 2 puncte, unde simti ca este locul cel mai potrivit pentru a plasa Prezentul? 

Sugestie:

Oferiti persoanei un biletel cu litera P pe care il va aseza acolo unde simte ca este mai potrivit.

Te invit sa privesti Linia Timpului tau. Este cea mai potrivita pozitie, asa cum le-ai pus tu? Mai e ceva de adaugat? De schimbat?

Sugestie:

Procesul fiind unul foarte profund si in care pot iesi la suprafata lucruri la care persoana nu s-a gandit pana acum sau nu le-a trait pana acum, calibrati persoana si folositi-va de indicatiile nonverbal pe care vi le da. De asemenea, incurajati-o sa-si ia suficient de mult timp pentru a face ajustarile necesare.

De exemplu, acestea pot fi: unele persoane isi dau seama ca Linia Timpului lor este prea scurta si vor vrea sa o lungeasca, alte persoane vor simti nevoia sa schimbe directia Viitorului cu a Trecutului etc. Intr-o prima experienta cu Linia Timpului, important este sa ii fiti un bun ghid persoanei care exploreaza.

2. Alegerea unei metafore pentru Linia Timpului

Acum, dupa ce ai pozitionat Trecutul, Prezentul si Viitorul si le poti privi in ansamblu, te invit sa privesti ca pe o metafora aceasta linie a vietii tale. Cu ce seamana? Cu ce ai putea-o compara?

Sugestie:

Daca persoana nu poate sa raspunda la aceasta intrebare, ii puteti da cateva sugestii. De exemplu, din practica mea pot spune ca oamenii au o imaginatie si un continut psihic foarte bogat. Am intalnit, astfel, multe metafore: un prosop lung de plaja, o scara metalica, un rau involburat, un drum prafuit de tara, o autostrada, o plimbare facuta cu o masina de epoca, o insiruire de bolovani, un tren, o bomboana rasucita alb/rosu ca cele din tolba lui Mos Craciun, un fir de ata rosu-stralucitor, o raza de lumina, o carare ce ducea in munti, o carte ale carei foi sunt asezate una langa cealalta, etc.

De obicei, inconstientul este cel care da raspunsurile si face ca totul sa aiba sens in interiorul persoanei. Asa ca … aveti rabdare si raspunsurile vor veni.

3. Explorarea Liniei Timpului

 Te invit sa pasesti pe Linia Timpului tau si sa te plimbi incet de-a lungul ei.  

Sugestie:

Pentru a explora Linia Timpului este nevoie ca aceasta sa aiba o lungime de aproximativ 4 metri pentru ca explorarea se face prin miscare si intrebari. Miscarea – plimbarea de-a lungul Liniei si pe ea – se afla in stransa legatura cu usurinta cu care accesam raspunsuri inconstiente.

Te rog sa imi descrii acest/aceasta ……………… (metafora pe care persoana a ales-o).

Sugestie:

Facilitatorul se plimba alaturi de client fara a intra in Linia Timpului acestuia. Plimbarea se face tot timpul cat exploratorul descrie intreaga linie si poate dura chiar si o ora. Descrierea ceruta presupune sa cunoasteti lucrul cu modalitati si submodalitati.

Modalitatile se refera la sistemele senzoriale prin care experimentam realitatea: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ.

Submodalitatile sunt caracteristicile modalitatilor si se afla in stransa legatura cu felul in care ne construim harta despre lume.

De exemplu: daca persoana isi vede linia vietii ca pe un rau curgator, o vom invita sa exploreze toate modalitatile si submodalitatile acestora: ce vede pe/in acest rau, ce se afla pe marginea lui, este intr-o padure/munte/campie, cum este lumina, e zi/noapte, ce se aude, cum se aude, sunt indepartate sau aporpiate zgomotele etc, care este temperatura de afara/a raului, curge repede/incet, unde curge/in ce se varsa, de unde porneste, cum se simte persoana mergand pe acest rau, ce emotii o cuprind, cum sunt aceste emotii, de unde vin, unde pleaca, in ce se transforma etc, a ce miroase in jur, ce stari ii provoaca aceste mirosuri etc.

Veti descoperi foarte des ca submodalitatile din zona Trecutului difera de cele din zona Prezentului si/sau a Viitorului. Uneori soarele este mai intunecat in partea de Trecut, alteori Viitorul poate parea in ceata.

Cateodata, Viitorul e mai populat cu oameni si/sau obiecte, iar trecutul este mai arid din acest punct de vedere. Important este sa ajutati persoana sa exploreze lucrurile asa cum le simte. Unele persoane pot ramane blocate in anumite puncte pe Linia Timpului, puncte ce pot corespunde cu evenimente cu incarcatura emotionala intense (trauma, pierderea unei persoane dragi etc).

Pentru inceput nu insistati ca persoana sa descrie amanuntit ce este aici. Aceasta aplicatie are scopul de a explora Linia Timpului in ansamblul ei si nu in cazuri izolate. Pentru acestea exista aplicatii mai avansate ale Liniei Timpului care necesita o formare in acest sens.

4. Uniformizarea Liniei Timpului.

Dupa ce mi-ai descris intregul/intreaga ……………(metafora persoanei) si ai descoperit ca exista diferente in prima parte fata de a doua parte/in trecut fata de viitor/fata de prezent te invit sa uniformizezi intreaga Linie.

Sugestie:

Uniformizarea se face prin transferarea tuturor resurselor dintr-un loc in care sunt in alt loc in care nu sunt. De exemplu: adesea lumina soarelui este mai puternica in Viitor si mai slaba/chiar deloc in Trecut. Lumina soarelui poate fi pentru o persoana o resursa foarte importanta pentru ca ii da optimism, incredere, curaj etc.

Atunci veti spune: ”Te invit sa iei de aici (viitor sau prezent) lumina soarelui sis a o aduci cu tine aici (trecut) sau in acel loc in care simti ca este nevoie de ea cel mai mult.”

La fel se intampla cu toate diferentele de submodalitati pe care persoana le simte importante: flori, oameni, muzica, miscare, culoare, consistenta, emotie etc.

Practic, exploratorul se duce in locul in care resursele se afla si le aduce mergand incet pe Linie, acolo unde are nevoie – le aduce facand un gest cu mana, prin starea/emotia din interiorul lui sau sub orice forma doreste el. Intregul proces necesita rapport, calibrare foarte buna din partea facilitatorului si poate dura chiar si jumatate de ora.

5. Integrarea Liniei Timpului.

La final, te invit sa iesi de pe Linie si sa o privesti din afara. Iti place ceea ce vezi? Mai ai nevoie sa schimbi ceva? Simti ca ai mai adauga ceva?

Sugestie: 

Calibreaza persoana si, in asteptarea unui raspuns, mentine un rapport bun cu ea. Daca simte ca mai vrea sa faca vreo modificare, este libera sa o faca. Daca totul este asa cum isi doreste, atunci se finalizeaza exercitiul.

Te invit sa iti aduni Linia Timpului de jos si sa o integrezi in interiorul tau acolo unde simti cel mai bine ca ii este locul.

Aceasta este prima dintre tehnicile NLP cu care se poate lucra pe Linia Timpului.

La o prima vedere pare simpla, dar va asigur ca este destul de complexa si necesita multa pricepere. Daca ati aplicat-o si doriti sa imi impartasiti rezultatele sau aveti intrebari suplimentare, trimiteti-mi un mesaj pe office@strategiidesucces.ro .

Lasati-va surprinsi de viata!

Maria Cotoi  

sursa foto aici 

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment