Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Brian Tracy: Lectii practice de Iertare

Brian Tracy: Lectii practice de Iertare

Foarte multi oameni inca nu stiu ca iertarea nu este un proces care sa se manifeste spontan (desi se poate si astfel, insa sunt foarte rare aceste situatii), nu stiu, nu vor sau nu pot – inca – sa inteleaga ca a ierta este o datorie pe care o avem in primul rand fata de noi insine, asa cum a fost amintit in articolele anterioare pe care le-am dedicat acestui subiect delicat.

In continuare, cateva lectii practice de iertare, asa cum sunt descrise de Brian Tracy in cartea  “Succesul in viata”:

Există în viaţa voastră trei oameni pe care trebuie să-i ier­taţi, pentru a vă elibera de sentimentele negative de vinovăţie, inferioritate, insuficienţă, faptul că nu sunteţi vrednici, de re­sentimente si mânie. Când veţi ierta si uita de aceste trei persoane, veţi avea un sentiment de eliberare si bucurie, iar viaţa va începe să se deschidă pentru voi, într-un mod minunat.

Primele două persoane pe care trebuie să le iertaţi sunt părinţii voştri. Indiferent dacă ei mai trăiesc sau nu, trebuie să vă hotărâţi, chiar astăzi, să-i iertaţi pentru fiecare lucru pe care l-au făcut şi care v-a rănit.

Trebuie să-i iertaţi pentru fiecare ne­dreptate si pentru fiecare gest urât sau act de cruzime pe care aţi simţit că le-au făcut faţă de voi. Trebuie să vă ridicaţi deasu­pra tuturor suferinţelor din copilărie si să vă eliberaţi de ele, acceptând faptul că părinţii au făcut tot ce au putut ei mai bine cu ceea ce aveau.

Aproape toţi suntem încă supăraţi sau trişti pentru ceva ce unul dintre părinţii noştri, sau ambii, au făcut în copilăria noastră. Multe persoane în jur de 40-50 de ani au încă o stare de disconfort emoţional, pentru că nu şi-au iertat părinţii.

O viaţă plină de resentimente este un preţ cumplit de plătit pen­tru ceva care, oricum, nu mai poate fi reparat.

În multe cazuri, părinţii noştri nici nu conştientizează ce anume au făcut pentru ca noi să fim încă supăraţi. De obicei, nu-şi amintesc absolut nimic. Dacă le spunem de ce suntem încă supăraţi, ei vor fi adesea surprinşi, deoarece nici măcar nu-şi mai amintesc de evenimentul respectiv.

Există trei moduri de a vă ierta părinţii.

Primul este cel mai important şi înseamnă a-i ierta în inimă.

De fiecare dată când vă gândiţi la un lucru pe care l-au făcut şi care v-a rănit, fo­losiţi Legea substituţiei şi înlocuiţi gândul, spunând „Îl/O iert pentru tot, îl/o iert pentru tot”.

De fiecare dată când vă amintiţi o experienţă dureroasă, anulaţi-o imediat, spunând: „ÎI/O iert pentru tot”. Dacă veţi con­tinua să-i iertaţi de fiecare dată când vă amintiţi incidentul, în curând veţi fi capabili să vă gândiţi la el fără să vă implicaţi emoţional, fără să mai aveţi sentimente negative, în cele din urmă îl veţi uita complet. Vă veţi elibera.

Al doilea mod de a vă ierta părinţii este să-i vizitaţi pur şi simplu, sau să le telefonaţi.

Mulţi dintre cei care au participat la seminarele noastre au mers şi au discutat cu părinţii lor despre ce anume au făcut aceştia şi de ce sunt încă supăraţi. Apoi le-au spus: „Vreau să ştiţi că vă iert pentru fiecare greşeală pe care aţi făcut-o când m-aţi crescut şi că vă iubesc”. Iertându-i, îi eliberaţi atât pe ei, cât si pe voi.

Al treilea mod în care vă puteţi ierta părinţii este să le scri­eţi o scrisoare, cu cât de multe detalii doriţi, iertându-le fiecare greşeală pe care au făcut-o vreodată.

Mulţi părinţi care nu au respect de sine speră că, într-o zi, copiii lor le vor ierta greşelile pe care le-au făcut, însă mulţi nu sunt suficient de puternici să recunoască acest lucru.

Numai atunci când vă iertaţi complet părinţii, deveniţi pe deplin şi în totalitate adulţi. Până atunci, în interiorul vostru sun­teţi încă un copil, încă depindeţi emoţional de ei. Numai atun­ci când eliberaţi experienţele nefericite, trăite în copilărie si adolescenţă, puteţi avea o relaţie matură cu părinţii voştri.

Pentru majoritatea oamenilor, cei mai buni ani din viaţă alături de părinţi încep în ziua în care îi iartă şi lasă în urmă toate expe­rienţele negative acumulate în perioada cât au stat în casa lor.

A doua persoană pe care trebuie să o iertaţi poate fi ori­cine altcineva.

Trebuie să iertaţi necondiţionat fiecare persoană din viaţa voastră, care v-a rănit vreodată, într-un fel sau altul.

Tre­buie să iertaţi – fără excepţie – fiecare lucru rău, fără sens, ne­gândit sau crud pe care cineva vi l-a spus sau l-a făcut.

Refuzul de a ierta chiar şi o singură persoană poate fi, în sine, suficient pentru a submina, sau chiar distruge, fericirea voastră viitoare.

Nu trebuie să vă placă acea persoană. Trebuie doar s-o ier­taţi.

Iertarea este un act perfect egoist: nu are nimic de-a face cu celălalt, are de-a face doar cu pacea voastră interioară, cu fe­ricirea voastră, cu propriul vostru succes şi propriul vostru viitor.

Poate cel mai stupid lucru cu putinţă este să fiţi încă supăraţi şi plini de resentimente faţă de o persoană căreia nu-i pasă deloc de voi.

După cum a zis cineva: „N-am purtat ranchiună nicio­dată; în timp ce tu porţi ranchiuna, duşmanii tăi dansează”.

Oricare ar fi situaţia, e sigur că v-aţi băgat singuri în ea. Indiferent dacă a fost o afacere, o investiţie, o slujbă sau o re­laţie, voi aţi ales şi aţi luat deciziile care au făcut-o posibilă încă de la început şi e mai mult ca sigur că n-ar fi putut avea loc fără participarea voastră activă.

Aţi fi putut-o opri. Aţi fost responsa­bili. Aţi fost liberi să alegeţi şi, din nefericire, aţi ales în mod greşit. Acum, lăsaţi-o să plece.

Chiar dacă nu aţi avut nimic de făcut în privinţa ei, chiar dacă aţi fost o terţă persoană total nevinovată, sunteţi, totuşi, responsabili pentru modul în care reacţionaţi. Sunteţi responsa­bili pentru voi si sentimentele voastre. Sunteţi liberi să decideţi ce faceţi începând cu acest moment – iar cea mai bună tactică dintre toate este să iertaţi.

SCRISOARE

Dacă aveţi o relaţie sau o căsnicie cu probleme pe care nu le-aţi depăşit încă, iată o tehnică pe care o puteţi folosi şi care se numeşte, simplu „scrisoarea”. Ea se predă acum în câte­va locuri – si este extrem de puternică si eliberatoare.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să-i scrieţi per­soanei respective o scrisoare.

Ea este compusă din trei părţi si poate fi cât de lungă sau scurtă doriţi.

În prima parte spuneţi: „îmi asum întreaga responsabilitate pentru relaţia noastră. M-am implicat singur în ea şi nu am scuze”. Refuzaţi să menţi­onaţi cât de nevinovaţi şi de mâhniţi sunteţi – aşa cum aţi fi făcut în trecut.

În a doua parte a scrisorii, scrieţi: „Te iert pentru tot ce mi-ai făcut şi m-a rănit într-un fel sau altul”.

Câteodată este o idee bună să enumeraţi toate lucrurile pentru care vă iertaţi partenerul. O doamnă pe care o cunosc, care a folosit această tehnică, a enumerat pe opt pagini toate lucrurile pentru care îşi ierta fostul soţ.

În încheiere, scrieţi: „îţi doresc numai bine”.

Apoi scrieţi numele şi adresa, duceţi-l la cutia poştală si expediaţi-l.

Din momentul în care veţi lăsa scrisoarea să alunece în cutie, veţi avea o senzaţie de libertate si de bucurie pe care nu vi le puteţi imagina, în acel moment, relaţia se va termina si veţi fi pregătiţi să vă continuaţi restul vieţii voastre sentimen- tale. Până în acel moment, aţi fost prinşi în nisipurile mişcă­toare ale furiei nerezolvate si resentimentelor care însoţesc ori­ce relaţie romantică ce eşuează.

A treia persoană pe care trebuie să o iertaţi este voi înşivă.

Trebuie să vă iertaţi pentru fiecare lucru prostesc sau grav pe care l-aţi spus sau făcut vreodată.

Amintiţi-vă că nu sunteţi perfecţi. Faceţi greşeli. Faceţi şi spuneţi o mulţime de lucruri prosteşti, în timpul în care creşteţi şi vă maturizaţi. Dacă ar fi să mai faceţi odată acele lucruri, le-aţi face altfel, însă remuşcările şi regretele pentru greşelile din trecut nu servesc la nimic.

Ele sunt semnul unui caracter slab. Remuşcarea este deseori folosită ca o scuză pentru a nu merge înainte. Toţi oamenii înţelepţi au făcut greşeli stupide, prosteşti. Aşa au devenit ei înţelepţi şi maturi. Acum trebuie să vă iertaţi pentru tot.

Iertarea este cheia dezvoltării mentale şi spirituale. Când începeţi să o practicaţi, deveniţi o persoană iertătoare, dovediţi trăsăturile de caracter ale celor mai mari personalităţi care au fost vreodată pe Pământ. Astfel, vă alăturaţi îngerilor.

Actul iertării începe cu procesul îndepărtării tuturor rezi­duurilor acumulate de vinovăţie, furie şi resentimente, care hră­nesc sentimentele negative din subconştient. Practicarea regu­lată a iertării de bunăvoie a tuturor, pentru absolut orice gre­şeală, vă face mai calmi, mai buni, mai plini de compasiune şi mai optimişti.

BINE PENTRU SUFLET

În final, dacă aţi făcut ceva care a rănit pe cineva şi încă vă mai simţiţi prost pentru aceasta, cereţi-i scuze. Spuneţi: „îmi pare rău”.

Căinţa este bună pentru suflet. Ea vă eliberează de sentimentul că sunteţi de vină şi că nu meritaţi nimic bun, care însoţeşte senzaţia că aţi făcut ceva incompatibil cu idealurile voastre cele mai înalte.

Nu contează cum reacţionează cealaltă persoană. Tot ceea ce contează este să aveţi curajul şi caracterul să vă asumaţi responsabilitatea pentru acţiunile voastre, să vă cereţi scuze şi să spuneţi că vă pare rău. Apoi, vă puteţi vedea de viaţă – lăsându-i şi pe ceilalţi să facă la fel.”

– material extras din cartea “Succesul in viata” – Brian Tracy, Editura ForYou

Brian Tracy este un autor recunoscut in domeniul ”self-help”, al cunoasterii modului in care putem atinge succesul si realizarea personala. Sustine conferinte si seminarii la nivel international, publice si private.

Principiile pe care se bazeaza toata activitatea sa sunt provenite din psihologie, management, filosofie, metafizica, religie, istorie. Sugestiile pe care Brian Tracy le propune, vizeaza identificarea potentialului individual de care dispune fiecare om, recladirea / cresterea increderii in sine, a stimei de sine, a repectului de sine, ducand la imbunatatirea performantelor personale si profesionale.

 


1


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Discussion

Add a Comment