Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Jocul cu cinci mingi

Jocul cu cinci mingi


Primul joc pe care ar fi trebuit sa il invatam fiecare, de cand eram mici:

“Imaginează-ţi viaţa ca pe un joc în care jonglezi cu 5 mingi în aer.

Aceste mingi sunt: munca, familia, sănătatea, prietenii şi spiritul. Trebuie să le menţii în aer.

Curând vei înţelege că munca este o minge de cauciuc, dacă o scapi va reveni înapoi.

Celelalte patru mingi însă, sunt din sticlă.

Dacă scapi vreuna dintre ele, se va zgâria, crăpa sau chiar sparge. Nu va mai fi niciodată la fel.

Trebuie să înţelegi aceste lucruri şi să te lupţi pentru a obţine echilibru în viaţă.

Cum:

• Nu-ţi subestima valoarea comparându-te cu alţii. Fiecare suntem diferiţi şi fiecare suntem speciali.

• Nu-ţi stabili obiectivele după ceea ce susţin alţii că este important. Doar tu poţi ştii ce e mai bine pentru tine.

• Nu ignora lucrurile dragi ţie. Ţine de ele ca şi cum ar fi însăşi viaţa ta, pentru că fără ele viaţa este lipsită de sens.

• Nu lăsa viaţa să ţi se scurgă printre degete trăind fie în trecut fie pentru viitor. Doar trăind câte o zi odată vei putea trăi toate zilele vieţii tale.

• Nu renunţa atunci când ai ceva de oferit.

• Nimic nu se termină până în momentul în care te opreşti să mai încerci.

• Nu-ţi fie frică să admiţi că nu eşti perfect. Acesta este firicelul fragil care ne leagă unii de alţii.

• Nu-ţi fie frică să îţi asumi riscuri. Doar încercându-ne norocul, învăţăm să fim bravi.

• Nu alunga dragostea afară din viaţa ta spunând că e imposibil de găsit. Cea mai rapidă modalitate de a primi dragoste este să dăruieşti; cea mai rapidă cale de a o pierde este să o ţii prea strâns; dar dându-i aripi vei reuşi să o păstrezi.

• Nu alerga atât de repede prin viaţă încât să uiţi nu numai pe unde ai fost ci şi încotro te îndrepţi.

• Nu uita: cea mai acută dorinţă emoţională a oricărei persoane este aceea de a se simţi apreciată.

• Nu îţi fie frică să înveţi. Cunoaşterea este o comoară pe care întotdeauna o poţi purta cu tine cu uşurinţă.

• Atenţie cum îţi foloseşti timpul şi vorbele. Nici unele dintre ele nu mai pot fi recuperate.

Viaţa nu e o cursă, ci o călătorie care trebuie savurată pas cu pas.

Ieri e Istorie, Mâine e Mister iar Azi e un Cadou… Bucură-te de el!”

– Brian Dyson, preşedinte Coca Cola –

– material primit pe e-mail –


19


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Napocel  February 6, 2011

  Nu suntem perfecți iar acest aspect ne leagă unii de alții. Eh, ce ignorat este acest firicel în ziua de azi.
  Acest material MinuneMică îl plasez pe locul 1.
  Din pacate nu există-n programele din învățământ ca sugestiile de mai sus să fie explicate copilașilor din grădinițe, școli pe-nțelesul lor.

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 6, 2011

   Napocel,
   Impefectiunea este doar unul dintre multele fire invizivbile ce ne leaga. Poate daca se vor include in programa scolara astfel de metafore, copiii de acum vor fi niste adolescenti si tineri minunati.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 2. oana  February 6, 2011

  superb postul ,Mona! Voi folosi textul la clasa chiar daca nu e in programa :).

  Te imbratisez cu drag >:D<

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 6, 2011

   Oana,
   Chiar TREBUIE inclus in programa. Te rog sa imi spui cum reactioneaza elevii tai la acest exercitiu.
   Te imbratisez si eu, pe curand, cu drag

   (reply)
 3. Gabrielle M  February 6, 2011

  “Celelalte patru mingi însă, sunt din sticlă.” ……este cea mai profunda propozitie din articol.
  Hmmm…nu cred ca ar fi putut folosi o comparatie mai adevarata.
  Tot ce scrie este atat de real si multi dintre noi stim asta, doar ca nu avem o exprimare atat de expresiva si ……………frumoasa.
  Mona…nu incetezi sa ma uimesti nicio clipa.

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 7, 2011

   Gabriela,
   Ma bucur ca mesajul a ajuns la Sufletul tau.
   Nu stiu cui apartin aceste ganduri atat de frumos exprimate, tocmai de aceea am mentionat ”autor necunoscut”; eu am primit mesajul pe e-mail, am vazut ca este publicat pe mai multe bloguri/site-uri si chiar am rugamintea catre toti cititorii, ca, daca stiu autorul caruia ii apartine acest mesaj, sa ma anunte si pe mine.
   Si eu am rezonat foarte mult cu aceste ganduri si m-am gandit ca ar putea constitui un semnal de alarma pentru cat mai multi dintre noi.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 4. Raluca Dehelean  February 7, 2011

  Minunat articol..starea de echilibru, mentinerea celor 4 mingii in aer..ceea ce in final, nu inseamna nimic altceva decat Fericire.

  O zi cu soare tuturor

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 7, 2011

   Raluca, asa este, in final este vorba despre Fericire.
   Un joc greu daca nu avem de mici o fundatie sufleteasca sanatoasa, insa un joc ce odata exersat, ar putea deveni usor daca fundatia sanatoasa incepe sa se construiasca.
   Pentru parintii cu minuni mici aflate la vremea intrebarilor serioase – un joc foarte potrivit, mai ales ca cei mici sunt mult mai deschisi catre vizualizare si au o capacitate de simbolizare mai mare decat noi, ”oamenii mari”.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 5. StareaDeTine  February 7, 2011

  1. Comentariul apartine lui Brian Dyson, preşedintele Coca Cola, care a ţinut un discurs la o universitate despre legătura dintre muncă şi celelalte “responsabilităţi” pe care fiecare dintre noi le avem în viaţă.
  2. am desigur o parere personala, trecad peste frumusetea puntului de vedere.
  Aceasta jonglerie pe care ne-o propune autorul, desi foarte frumoasa ca si metafora este posibil a ne creeze mici sau mari deziluzii. Motivul e simplu si il intuiti cu totii. Este posibil sa nu avem suficienta “experienta”. dexteritate in manuirea acestor mingi. Si daca la un moment dat una din mingi, asta este, se parge…ce vom face? Vom da fuga sa ne cumparam o alta minge? Vom incepe sa jonglam cu cioburi sau cu ramasite din mingi?
  Sunt de acord ca un astfel de discurs ar fi sanatos sa fie tinut. dar in fata unui public sa spunem “mai avizat” decat adolescentii din simplu motiv de a nu creea dezechilibre la nivelul perceptiei acestora cu privire la esec si caile de remediere, recuperare. De aceea , indemnul meu este de a privi mingile ca fiind de granit…si poate doar mingea sufletului/spiritului ca fiind una de sticla. Trducem aceasta prin grija deosebita pe care trebuie sa o avem cu privire la echilibrul sufletului/spiritului nostru , poate singurul in Stare sa ne confere Puterea de a jongla si de a tine in Aer si celelalte 4 mingi.

  Cu drag, StareaDeTine

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 7, 2011

   StareaDeTine,
   Multumesc pentru ca ai raspuns rugamintii mele de a afla numele autorului, chiar am adaugat aceasta nota.
   Sigur ca fiecare avem mai mult sau mai putin o parere personala comuna cu a ta. Tocmai de aceea am si mentionat la inceput, ca este bine ca acest ”joc” sa fie invatat de cand suntem mici.
   Legat de trimiterea ta cu precadere catre Suflet – cel ce traieste predominant in lumea Sufletului (iar aici referentialul difera de la o persoana la alta) risca sa nu mai poata iesi de acolo si sa se insingureze si sa fie doar un minunat teoretician. Cuvinte ca Suflet sau expresii ”Una suntem toti” deja prea des folosite devin clisee si nu cred ca mai impresioneaza prea mult.
   In ceea ce priveste existenta unui public ”mai avizat” – din experienta mea, adolescentii chiar sunt mult mai deschisi decat cei pe care noi am fi tentati sa ii catalogam mai maturi emotional si ”mai avizati”. Nu stiu ce inseamna ”mai avizat” pentru tine. Poti sa ai surpriza sa te adresezi cuiva pe care il crezi ”mai avizat” si sa fii socat ca nu intelege nimic din ce spui. Sau intelege, dar doar la nivel mental. De multe ori cei ”mai avizati” sunt cei cu un Ego puternic si condusi doar de o mandrie spirituala.
   Ar fi minunat ca omul sa fie privit si inteles holistic, nu doar Suflet, nu doar Trup, nu doar Minte – si deci sa incetam sa separam simplist aceste aspecte, si sa le unificam, pentru ca sunt in interdependenta si niciodata separate. Chiar daca au o evolutie in contratimp, nu inseamna ca sunt separate.
   Religia pune o gramada de interdictii si nu cred ca avem toti tendinta de a ne izola si de a duce o viata de asceti – echilibrul trebuie sa includa si trupul, si mintea, nu doar spiritul – suntem trup-minte-spirit, in consecinta trebuie sa acordam atentie in egala masura fiecarui aspect.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 6. Carmen-Mirela  February 7, 2011

  Foarte frumos! 🙂

  (reply)
 7. StareaDeTine  February 7, 2011

  Stii Mona, daca discursul nu ar fi fost tinut de presedintele Coca-Cola probabil as fi fost mult mai “binevoitor” si mai intelegator. Venit din partea vocii ce reprezinta bautura carbagazoasa asociata cu tot ceea ce inseamna fast-food am incercat sa aprofundez si de aceea am spus ca poate ar trebui sa fim mai intelegatori cu noi si cu cei din jurul nostru in privinta materialului din care sunt facute aceste mingi. Prin “mai avizat” inteleg in primul rand cu ceva mai multa experienta. Dar nu te pot contrazice, legatura mea cu adolescentii find intradevar una sa spunem sporadica. Am scris suflet/spirit pentru ca de aici cred eu ca vine echilibrul. Omul Frumos este Omul din Noi, din fiecare dintre noi. Intr-o masura sau alta reusim sa-l scoatem si in exterior. Dar desigur echilibrul trebuie sa existe la toate cele 3 nivele trup-minte -spirit cu mentiunea ca spiritul este cel care ar trebui in timp sa nu se altereze, celelalte doua componente fiind mult mai expuse.

  Starea de Tine

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 7, 2011

   StareaDeTine,
   Nici nu conteaza prea mult ca acest discurs a fost tinut de aceasta persoana. Si iti spun si de ce – din punctul meu de vedere – varsta pe care o avea aceasta persoana in acel moment este de obicei varsta la care omul se intoarce spre interiorul sau, este ceea ce in psihologia analitica jungiana se numeste ”individuatie”.
   De obicei, apare dupa varsta de 35-40 de ani si este un moment al bilanturilor, al observarii semnficativului din viata de pana atunci si al proiectelor de alta natura, pornind din acel moment incolo.
   Deci nu vad de ce ar trebui pus la zid un om care poate a realizat ce este important in viata, dupa ce si-a umplut timpul si buzunarele cu ”minunatul” job de la Coca-Cola. Sigur ca tentatia de a-l judeca exista si este indreptatita, dar eu nu fac parte din grupul judecatorilor, iar postarea aceasta serveste unui Scop mai Inalt.
   Nu sunt adepta corporatiilor in general si a manipularilor – indiferent de mijlocele folosite.
   Incearca sa iei ce este bun si potrivit pentru tine din acest discurs si , pentru ca vad ca nu iti place prea mult persoana care a tinut acest discurs, poate e util sa o intelegi holistic sau pe cel caruia ii apartine discursul. Este posibil ca nici macar lui sa nu ii apartina acest mesaj, ci cuiva apropiat sau din staff care l-a scris pentru el. You never know. Si extinzand – chiar daca intentia acestui discurs a fost sa atraga mai multi consumatori ai acestei bauturi nocive, daca totusi sunt persoane care au receptionat mesajul intr-o Viziune mai Inalta … restul sunt doar … alte interpretari.
   Dupa cum ai citit mai sus, Oana va aplica acest exercitiu in clasa, impreuna cu elevii sai. Ceea ce este minunat! Nu cred ca Oana isi va schimba planurile frumoase doar pentru ca acum a aflat cine a rostit/cine a scris acest discurs.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 8. Elena Popa  February 7, 2011

  Este unul din cele mai frumoase si plastice mesaje pe care le-am citit in ultimul timp! Multumesc.

  (reply)
 9. spiritliber  September 16, 2011

  Este important sa ne putem bucura tot mai mult de fiecare clipa a vietii, intrucat ce a fost si ce va fi nu conteaza. Fiind bine in prezent si in armonie cu Creatia Divina toate se aranjeaza in jurul nostru inclusiv viitorul se lumineaza. Sa-I multumim Lui Dumnezeu pentru toate …

  (reply)
 10. Catrina  October 16, 2011

  Am lucrat pt cola in Romania. Sa stii ca incearca sa aplice aceste principii in viata de zi cu zi, chiar daca sint produse de fast food. Din pacate, in momentul in care vin manageri romani … Oare de ce reusim sa pingarim tot?

  (reply)
 11. Mona Georgescu  November 26, 2011

  Catrina, stiu la ce te referi – ref. managerii romani … no comment…
  Multumesc pentru trecere si te mai astept cu ganduri pentru suflet.

  (reply)
 12. stela  November 26, 2011

  Energia care tine mingile de sticla (cristal) in aer fara sa ai grija ca vor cadea este IUBIREA NECONDITIONATA, grija ta este sa nu opresti suflul iubirii, atasamentele sint cele care dezechilibreaza miscarea armonioasa a lor si chiar distrugerea lor.

  (reply)

Add a Comment