Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Iubirea e dreptul meu

Iubirea e dreptul meu

Iubirea este un dat innascut al oamenilor. Nevoia de a fi atasat de cineva, de a avea un partener langa care sa ne simtim confortabil si in siguranta este o nevoie normala, nu un semn de slabiciune. A fi conectat la o persoana importanta este o chestiune de viata si de moarte, nu este o optiune!

In momentul in care relatia noastra de iubire merge bine si ne implineste, ne simtim fericiti si devenim eficienti in toate celelalte domenii ale vietii noastre. Nu, nu e rusinos sa recunoastem ca avem nevoie de imbratisari, de afectiune, de cuvinte frumoase  si de iubire – ne implineste, chiar daca am crescut si nu mai suntem copii. E firesc, e in natura noastra interna.

“Iubirea dureaza trei ani”, “la inceput e miere, dupa aceea fiere”, “barbatii vor doar sex, femeile iubesc cu adevarat”, “iubirea te face dependent”.

Recunoastem usor toate aceste mituri care se vehiculeaza in mass media, pe care ni le spun prietena, vecina, cuplurile despartite sau vreo revista glossy.

Nu vrem sa credem ca e adevarat, dar parca totusi ne cuprinde frica. Oare sunt adevarate? Oare am putea pierde acest cadou extraordinar pe care il purtam in suflet – iubirea? Oare trebuie sa crestem si sa ne maturizam o data pentru totdeauna si sa nu ne mai smiorcaim dupa iubire? E mai bine sa uitam ceea ce avem sadit in suflet?

Dragostea este o stare de gratie, un dar extraordinar dat de Dumnezeu noua oamenilor: femeilor si barbatilor. De aceea este asa frumoasa si ne-o dorim sa dureze mereu si mereu. Cand incepem o relatie de iubire, starea pe care o traim ne transforma in zei, ni se deschide o lume intreaga de culori, de sunete, de posibilitati, putem chiar zbura pana la cer si inapoi. Dar parca o umbra de tristete ne incearca inca de pe atunci: pentru ca iubirea nu dureaza, ea e finita, e un mister de nedescris: asa cum a venit pe neasteptate, asa va si pleca.

Oare nu avem nici o sansa sa ii aflam misterele? Oare sa fi fost Dumnezeu asa crud sa ne fi oferit un dar atat de frumos si sa nu ne dea nici o sansa sa il putem pastra? Sa se adevereasca versurile cantecului “cine s-o fi razbunat/ne-a luat totul ce ne-a dat”? Oare mentinerea dragostei tine de o ceva exterior si noi nu avem nici o putere? Raspunsul este NU categoric.

Dragostea nu mai este un mister. Acum avem cheia pentru a deschide usa catre relatiie de lunga durata.

Acum programul “Tine-ma strans in brate” te invata sa pastrezi iubirea langa sufletul tau atat timp cat iti doresti. Vom privi impreuna la mecanismul acesta minunat pe care pana acum l-am vazut doar din exterior. Ne vom uita inauntru. Imaginati-va ca e ca un ceas complicat caruia ii vedeam cateva butoane, dar nu intelegeam cum functioneaza. Impreuna vom dechide ceasul sa ne uitam la resorturile interne. Aha! Acum e clar! Nu e chiar asa greu! Da, acum stim exact care e mecanismul insemnand ca putem sa il facem sa mearga atat cat vrem noi.

Femeile si barbatii au aceeasi nevoie: aceea de a gasi un partener langa care sa se simta in siguranta, pe care sa se poata baza, in ochii caruia sa se vada ca fiind special. Modul in care isi exprima aceasta nevoie este diferit: femeile vorbesc mai mult despre emotii, au nevoie de verbalizarea iubirii si a afectiunii, barbatii sunt mai practici, ei fac lucruri care ar putea dovedi dragostea, rezolva probleme, se apropie mai sexual. Par comportamente diferite, dar in spatele lor stau, de fapt, aceleasi trairi: am nevoie de tine, vreau sa te am aproape.

Cand nu stim sa traducem aceste comportamente, putem sa facem eroare de interpretare si sa ni se para ca celuilalt nu ii pasa de noi. Si atunci unii tipa (Nu ma mai iubesti, Esti rece, Nu iti pasa de mine, Nu ma asculti), strigandu-si de fapt durerea deconectarii, altii se retrag si devin retinuti (Nu fac niciodata bine, Nu reusesc sa o fac fericta, Nu sunt  destul de buna), ferindu-se sa deterioreze relatia si mai mult.

In programul “Tine-ma strans in brate”, vom invata in prima parte sa vedem ce e in spatele acestor proteste si reactii. E ca si cum ne vom pune o pereche de ochelari si vom vedea ce pana acum parea o ceata, dar care ne aducea multa durerea. Ah! Vom spune, de fapt nu ma respingea, doar nu stia cum sa se apropie. Si eu faceam acelasi lucru.

Acesta ar fi primul pas prin care vom iesi din lupta surda si dureroasa dintre El si Ea, dintre mama si fiica, dintre copil si parinte care desi se iubesc enorm, se ranesc enorm. Vom intelege in prima sesiune ca suntem de aceeasi parte a baricadei. Si vom concluziona ca avem un prim instrument pentru ca dragostea sa dureze si ca am dreptul sa fiu dependent in mod sanatos de cineva si am puterea sa fac ce vreau cu relatia mea.

Da, pot sa iubesc liber de prejudecati si mituri! Pentru ca IUBIREA E DREPTUL MEU!

Simona Herb, psiholog

Centrul Isis – Iasi

Te invit alaturi de noi in cadrul programului ”Tine-ma strans in brate”:

Iasi: 29 Septembrie 2012

Bucuresti: 13 Octombrie 2012

Detalii despre program: Centrul ISIS, www.centrulisis.ro

 

 

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment