Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Iubeste-ti propria Viata (I)

Iubeste-ti propria Viata (I)

Îndemnul „iubeşte-te pe tine însuţi!” este un adevăr minunat. Dacă funcţionează pentru dumneavoastră, păstraţi în inimă această propoziţie valoroasă şi simţiţi-i efectul de împlinire.

Dacă aveţi probleme cu el, acest lucru s-ar putea datora faptului că tocmai aţi căzut în „capcana iubirii de sine”: oricât încercaţi, sentimentul vă scapă iar şi iar, încât uneori ajungeţi să nu mai credeţi în el. Acţionează, pur şi simplu, ca şi când ceva ar fi cu atât mai greu, cu cât vi l-aţi dori mai mult.

Iubirea de sine pare a fi o temă spre care vă este permis să tindeţi o viaţă întreagă. Oricât de tentant sună multe reţete, care vă învaţă să puneti mai mult din asta şi mai puţin din cealaltă, în final rămâne sentimentul că, în realitate, nu reuşeşte aşa cum ar trebui să fie.

De ce, adesea, ideea iubirii de sine nu reuşeşte? Pentru că, luată ad-litteram, expresia „iubeşte-te pe tine însuţi!” nu este posibilă. Este o capcană.

Ÿ„Iubeşte-te pe tine însuţi!” este un îndemn de a face ceva. Dar a putea iubi, nu trebuie să faci nimic. Este imposibil să te iubeşti pe tine, dacă nu se întâmplă de la sine. Este ca şi când cineva v-ar zice: „Iubeşte-l pe omul ăla de acolo!” Nu merge, doar pentru că vrei.

Ÿ„Iubeşte-te pe tine însuţi!” este un apel la raţiune. Dar raţiunea nu poate iubi, cu atât mai puţin e posibilă de sine. Iubirea este o stare lăuntrică, dincolo de gândire, la fel ca pacea. Dacă am vrea să o considerăm ca pe o senzaţie corporală, cel mai adesea iubirea s-ar simţi în regiunea inimii.

Ÿ„Iubeşte-te pe tine însuţi!” ne istoriseşte că tocmai acum n-am fi în regulă, pentru că este evident că ne iubim prea puţin pe noi înşine. Dar, dacă simţim că suntem în regulă, blocăm exact acest sentiment de iubire.

ŸDacă apelul „Iubeşte-te pe tine însuţi!” nu reuşeşte, el duce la contrariul său. Sentimentele de nepotrivire, de auto-respingere şi de îndoială devin mai intense. „Pur şi simplu nu reuşesc să mă iubesc” este gândul care apare mereu şi mereu.

Există o soluţie: reconstrucţia! Luaţi-vă un moment de răgaz şi analizaţi: cum ar fi – doar ca un joc – dacă acum nici nu ar mai trebui să vă iubiţi? Doar să presupunem… Analizaţi-vă acum în interior: cum aţi resimţi asta?

„Dacă n-ar trebui să mă iubesc pe mine însumi / însămi…” Aşteptaţi un moment şi verificaţi…

Simţiţi ceva?

În clipa când veţi înceta să vreţi să vă iubiţi, veţi încerca doar să vedeţi cum puteţi da ce aveţi mai bun din dumneavoastră, ca om, cum percepeţi toate sentimentele frumoase şi urâte, punctele tari şi cele slabe, succesele şi eşecurile…

Dacă veţi recunoaşte că exact acestea înseamnă să fii om… Atunci veţi simţi iubire pentru viaţa dumneavoastră şi veţi considera-o ca pe un dar. Cu cât veţi primi mai multă astfel de iubire, care influenţează câmpul magnetului inimii dumneavoastră – fără să vreţi asta – cu atât mai mult vă veţi resimţi viaţa ca pe o înşiruire de minuni şi de daruri.

Când veţi înceta să credeţi povestea că trebuie să vă iubiţi singur(ă), în fapt vă veţi face un dar: vă eliberaţi pentru a putea simţi că vă iubiţi deja.

Efectul asupra magnetului dumneavoastră interior pe care îl are îndemnul „iubeşte-ţi viaţa”

Dacă până acum nu vi s-a părut că este simplu să vă iubiţi „pe dumneavoastră înşivă”, încercaţi cu ideea de a vă iubi „propria viaţă”.

ŸCând vă iubiţi propria viaţă mai presus de toate, nu faceţi nimic ce ar putea să vă rănească. Nu vă veţi mai lăsa rănit(ă) de alţii, indiferent din ce motive. Ceilalţi vor continua să spună ce au de spus, dar dumneavoastră nu veţi mai lupta împotriva lor, deoarece de câte ori vă luptaţi, simţiţi cum vă pierdeţi într-o bătălie care nu este a dumneavoastră. Veţi auzi ce se vorbeşte, veţi vedea ce se face. Şi veţi înţelege de sunt oamenii aşa, deoarece vă înţelegeţi şi resimţiţi mereu mai mult secretul magnetului inimii. Şi atunci, veţi spune şi dumneavoastră ce aveţi de spus, şi veţi acţiona, dar nu într-o luptă împotriva cuiva sau a ceva, ci din iubire de sine.

ŸÎi veţi condamna mai puţin pe alţii, deoarece simţiţi că nu vă face bine dumneavoastră. Cu cât simţiţi mai mult acest tip de iubire, cu atât magnetul dumneavoastră interior va iradia mai puţin ceea ce ar fi interesant pentru făptaşi, luptători şi despoţi. Le oferiţi o suprafaţă tot mai mică pe care să vă atace.

ŸCând vă consideraţi şi vă iubiţi viaţa ca pe un dar, exact acesta va iradia magnetul dumneavoastră interior. Oamenii care până acum depindeau de dumneavoastră, bolnavi sau neputincioşi, sau care vă cereau prea multe, vor simţi că de-acuma nu mai faceţi nimic din ce v-ar putea răni. Deoarece a-ţi petrece timpul alături de cineva care nu se răneşte pe sine însuşi şi îşi iubeşte viaţa mai presus de toate, este un sentiment deosebit de plăcut, mulţi oameni din preajma dumneavoastră îşi vor aminti că şi ei pot face acest lucru pentru ei înşişi.

A iubi înseamnă a înţelege.

Cu cât înţelegeţi mai mult – pe dumneavoastră înşivă şi pe ceilalţi -, cu atât puteţi accepta mai mult fără a modifica.

Şi, cu atât mai mult, veţi simţi iubire.

ŸCineva care vă condamnă pe dumneavoastră şi pe alţii este bolnav. Cineva care trage lumea la răspundere este bolnav. Cineva care vrea să fiţi altfel decât sunteţi este bolnav. Şi aceasta pentru că îşi face rău cu fiecare gând şi nicio fiinţă sănătoasă nu face aşa ceva de bună voie. Dacă veţi reuşi să înţelegeţi de ce fac oamenii aşa ceva – pentru că în magneţii lor interiori acţionează forţe care generează astfel de reacţii – veţi înceta să mai sprijiniţi această boală. Reacţionaţi mai puţin şi prin aceasta faceţi ca această boală să nu se mai răspândească.

„Dacă vrei să fii iubit, atunci iubeşte!”

Lucius Annaeus Seneca

Trei exerciţii simple pentru mai multă iubire faţă de propria viaţă

­

„Cine mă are pe mine în viaţa sa, o duce bine. De ce?”

Cu cât aţi găsit mai multe răspunsuri la aceste întrebări, cu atât vă puteţi lăsa mai multă iubire pentru dumneavoastră înşivă.

Important: Iubire nu însemnă „a face” ceva. Este vorba de a recunoaşte cine şi ce „sunteţi” şi cât de preţioasă vă este fiecare din minunatele dumneavoastră însuşiri. Cu cât simţiţi mai mult, cu atât o vor simţi şi ceilalţi. Aflaţi care vă sunt însuşirile demne de a fi iubite şi începeţi fiecare propoziţie cu: „Eu sunt…”

­

„Este iubire faţă de mine însumi / însămi…?”

Atunci când nu vă simţiţi bine, din indiferent ce motive, adesea apare un sentiment difuz de a vrea să faceţi sau să schimbaţi ceva. În acelaşi timp, nu vă simţiţi bine dacă reacţionaţi „cumva” şi faceţi „ceva”. Poate că aţi dori să simţiţi mai curând o pace şi o linişte interioară?

În situaţii grele, întrebaţi-vă: „Este iubire faţă de mine însumi / însămi să fac acum una sau alta? Ce ar reprezenta iubire faţă de mine însumi / însămi în acest moment?”

Cu această întrebare, verificaţi fiecare gând care vă vine în minte şi, cu această ocazie, constataţi ce se petrece în dumneavoastră.

­

Aşteptaţi minuni şi un dar!

Exerciţiul următor, foarte eficace, vă programează magnetul interior pe poziţia „Iubire pentru propria viaţă”: seara, înainte de a adormi, rememoraţi ziua care e pe cale să se încheie şi întrebaţi-vă: Care a fost darul acestei zile? Care a fost minunea acestei zile? Întotdeauna veţi găsi o minune şi un dar, pentru că e treaba dumneavoastră să le definiţi. Nu trebuie să daţi nimănui explicaţii.

Iar dimineaţa, înainte de a vă scula, rememoraţi: Care au fost darul şi minunea zilei de ieri? Dacă vreţi, puteţi să şi mulţumiţi pentru ele.

Începeţi-vă ziua cu acest sentiment de recunoştinţă şi curiozitate faţă de următoarea minune şi următorul dar. Observaţi cum vi se schimbă nu numai ziua, dar cum se schimbă şi oamenii şi evenimentele după ce faceţi, o vreme, acest exerciţiu.

În plus: Nu vă forţaţi niciodată să faceţi un exerciţiu, pentru că ar fi pierdere de timp. Faceţi doar ceea ce vă declanşează curiozitatea şi bucuria. Sentimentul de bucurie este ghidul nostru cel mai important în viaţă şi cel mai valoros consilier personal. Ceea ce ne aduce bucurie este corect. Mereu este vorba de a alege din noianul de piese de puzzle ale vieţii numai pe acelea cu care ne putem completa propria imagine. Este un joc. Jucaţi-l!

Iubirea pentru propria viaţă este, la început, o decizie de a risca, indiferent ce s-ar întâmpla din această cauză. După aceea, este o minune.

Ruediger Schache, Secretul Magnetului Inimii –  Editura Adevar Divin

Te invit AICI pentru a citi cea de-a doua parte a acestui material

Comanda cartea online AICI

 

1


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Discussion

Add a Comment