Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Nu ma parasi, iti promit ca de maine o sa ma schimb!”

”Nu ma parasi, iti promit ca de maine o sa ma schimb!”


 ”De maine o sa ma schimb – iti promit!” – de cate ori ai auzit asta si nu ai observat nicio schimbare, doar inrautatirea situatiei?
– variante: ”De maine nu mai beau, de maine nu mai merg la jocuri de noroc, de maine nu mai vorbesc urat cu tine, de maine nu te mai lovesc, de maine o sa ma ocup de copii, de maine te ajut la treburile casei, etc.” – 
Pentru ca tu sa crezi cand cineva iti spune ca isi doreste sa se schimbe in raport cu tine (in bine, evident) trebuie sa observi ca:
– depune interes pentru a afla cum poate sa faca schimbari (este preocupat in mod real si poti observa asta daca incepe sa caute in mod constant informatie din carti sau contacteaza un specialist cu care incepe un proces terapeutic individual)
– mentine efortul pe termen lung
– incepi sa observi schimbarile sale in cadrul relatiei voastre
– schimbarile sunt stabile si se reflecta fix in sfera comunicarii dintre voi, in sfera comportamentului si a obiceiurilor sale.
Toate aceste elemente sunt cele care iti arata ca o persoana chiar este dispusa sa faca schimbari. Nu promisiunea ”O sa ma schimb!”, ci actiunile concrete pe care acea persoana incepe sa le faca iti arata faptul ca a inteles nevoia de schimbare si ca isi doreste o relatie armonioasa pentru care trebuie sa depuna efort. Este important sa iti dai seama: incepe sa faca schimbari pentru ca a realizat ca ii sunt utile sau pentru ca se teme ca va fi parasit/a?
Daca este vorba despre a doua situatie, atunci trebuie sa intelegi ca schimbarile nu vor fi de durata si ca promisiunea este doar un truc pentru a te tine pe loc, legat/a de frica sa de singuratate, frica de a nu se descurca in viata (cu facturile, cu locuinta – in principal).
Cand astfel de schimbari dureaza doar 2-3 zile (!!!) ele nu au legatura cu schimbarea autentica si nici cu constientizarea in mod real a nevoii de schimbare – au legatura cu mici si ocazionale tentative de schimbare, in functie de anumite scopuri sau interese. Cum spuneam mai sus: trucuri.
TRECUTE CU VEDEREA, DISFUNCTIONALITATILE DIN RELATIA TA SE POT TRANSFORMA IN ABUZ. ABUZUL DIN RELATIA TA POATE DEVENI VIOLENTA.  VIOLENTA DIN RELATIA TA POATE DEVENI CRUZIME!  CE MAI ASTEPTI?
Nu uita: oricat de frumoase ar fi mastile care le camufleaza, obiceiurile nu se schimba peste noapte si nici cat ai clipi din gene. 🙂
Deci … accepta ceea ce este, dar selecteaza ceea ce ai nevoie – stiind ca nimeni nu se schimba si ca natura umana nu poate fi fortata. Ia decizii pornind de la acest gand – in lipsa efortului vizibil, constant, concret si de durata nu te mai lasa amagit/a de speranta ca ”se va schimba” ci urmeaza-ti drumul conform valorilor si nevoilor tale reale.
 In curand voi anunta editia nr.9 a bootcamp-ului integrativ de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala pentru femei – SENS. Unul dintre subiectele abordate cu mare atentie la fiecare editie este nevoia de schimbare individuala in cadrul cuplului – atat de necesara, dar atat de ignorata. Nu nevoia de a face sacrificii psihologice unilaterale, ci nevoia de schimbare pe fondul regandirii cuplului, pentru a relatiile sa poata avea o fundatie solida si stabila – daca vorbim despre relatii de durata si de calitate. Te asteptam alaturi de noi, pentru 4 zile, in luna august!
Detalii referitoare la inscriere – in curand pe site si pe pagina SENS https://www.facebook.com/psihoeducatiepentrufemei/
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com / telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment