Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Intrebarea iti ofera raspunsul

“Important este sa-ti pui tot timpul intrebari.
Curiozitatea sta la baza existentei.

Atunci cand contempli misterele eternitatii, ale vietii si ale extraordinarei alcatuiri a realitatii, nu poti decat sa ramai uimit in fata lor.

Este de ajuns daca incerci sa intelegi macar o particica a acestei taine, zilnic.
Nu-ti pierde niciodata sfanta curiozitate.”

– Albert Einstein –

Procesul gandirii este un mecanism complex, dar pentru majoritatea oamenilor el se desfasoara determinat de un flux automat de reactii declansate in urma perceptiilor fizice si subtile care se reflecta mai apoi in diferitele planuri ale fiintei.

Aceste perceptii sunt nascute la randul lor in urma contactului nostru cu anumite fenomene, fiinte, obiecte. Totusi, ceea ce ne orienteaza catre acestea sunt intentiile, aspiratiile si faptele noastre. “Spune-mi ce iti doresti, ca sa-ti spun cine esti” ar putea deveni in acest context un criteriu valabil de evaluare a fiintei noastre, precum si a celorlalti.

Un aspect esential il constituie felul in care se structureaza pentru noi dorintele si aspiratiile noastre, sustinute mai mult sau mai putin de fapte.

Daca analizam diferenta dintre oamenii care reusesc si au succes in viata si cei care nu reusesc, vom observa ca cei din prima categorie si-au pus intrebari mai profunde cu privire la viata si ca urmare au gasit raspunsuri mult mai bune.

Fluxul gandirii noastre reprezinta un proces care consta din intrebari si raspunsuri, cautari si gasiri de solutii. Ce reprezinta in ultima instanta o dorinta a noastra?

O cautare de a implini o cerinta de un anumit ordin fizic, energetic, emotional, mental, spiritual. Acestei cautari ii corespunde mereu un sir de intrebari care, daca sunt puse pe un anumit nivel de profunzime si de integrare a fiintei la acea realitate, permit gasirea raspunsurilor si solutiilor favorabile implinirii ei.

Procesul gandirii noastre – de la simple evaluari: “Ce reprezinta?”, “Cat costa?”, “Cum sa fac?”, de la presupuneri si ipoteze de lucru: “Oare este posibil sa …?”, “Daca ar fi asa …?” si pana la decizii si hotarari ferme cu privire la “Ce sa fac ?”, presupune intrebari si raspunsuri.

Calitatea vietii noastre depinde intr-o buna masura de intrebarile pe care ni le punem in mod obisnuit noua si celorlalti.

Cand vrem sa ne lamurim, cand vrem sa aflam, cand vrem sa cercetam, cand vrem sa descoperim, cand vrem sa ne vindecam, cand vrem sa ne impacam, cand vrem sa analizam, precum si in toate cautarile noastre, sub o forma sau alta, ajungem sa punem sau sa ne punem intrebari.

Insusi procesul evolutiei, prin invatare presupune a defini si apoi a te intreba. A sti sa-ti pui sau sa pui intrebari inteligente asigura intotdeauna obtinerea unor cunostinte sau informatii revelatoare.

1. Iata cateva intrebari fundamentale la care oamenii, intr-un fel sau altul cauta sa raspunda:

“Care este scopul vietii?”

“De unde venim si incotro ne indreptam?”

“Ce va fi cu noi dupa ce murim?”

“Cum putem sa ne transformam in bine pe noi insine?”

“Care este relatia mea cu Dumnezeu?”

“Cred cu adevarat in Dumnezeu?”

“Cum sa-mi trezesc si sa-mi amplific calitatile?”

“Ce presupune la modul profund cunoasterea de sine?”

2. Reflecteaza asupra acestei intrebari: “Care sunt intrebarile de baza pe care ti le pui de obicei?” Formuleaza-le cat mai precis, caci ele iti vor defini obiectul cautarilor tale si iti vor revela aspectele mai putin constientizate ale propriei personalitati. Ele sunt ca si prietenii adevarati care te vor insoti si te vor ajuta.

3. Intrebarile de calitate determina calitatea vietii. Orice proces de transformare este precedat de noi intrebari. Noile elanuri si energii mobilizatoare vin de la noile intrebari pe care ti le pui. Ce intrebari noi ai putea sa-ti pui pentru a obtine un raspuns care sa-ti imbunatateasca calitatea vietii?

4. Cum poti folosi toate informatiile si cunostintele memorate de creierul tau?

De foarte multe ori nu ne folosim de experientele si cunostintele acumulate datorita incapacitatii noastre de a ne pune intrebari prin care sa ne canalizam aptitudinile.

5. In multe situatii, capacitatea de a obtine raspunsuri din ce in ce mai profunde este determinata de insistenta intrebarilor tale. Ce-ai avea de pierdut daca ai fi la fel de curios precum copiii insistenti?

6. O intrebare bine pusa la momentul potrivit iti poate revela o noua perspectiva chiar si in cazul unei experiente ratate. “Ce trebuie sa inteleg si sa invat din aceasta situatie?” poate fi o astfel de intrebare.

7. Prin punerea unei intrebari potrivite unui om, il poti ajuta sa-si corecteze greselile. Il poti inspira sa-si orienteze destinul in bine. Ce intrebare ai pune unei persoane apropiate care se afla intr-o asemenea situatie ?

8. Urmarind sa cunoastem mai profund numite aspecte, intrebarile bine puse transforma imediat lucrurile asupra carora ne concentram.

9. Anumite afirmatii superficiale si neadevaruri pot iesi la suprafata prin intrebari cu talc. Iti amintesti o astfel de situatie?

10. De multe ori o intrebare de genul  “De ce sa nu fiu fericit chiar acum?” sau “Ce simt acum ma ajuta oare sa fiu mai fericit ?” creeaza o emotie mai intensa decat simpla afirmatie “Sunt fericit”.

11. Indemnul lui Iisus: “Cere si ti se va da” se adreseaza celor care vor mai mult si sunt pregatiti sa primeasca mai mult. In acelasi timp insa ei se intreaba cum sa ceara si ce trebuie sa faca pentru a primi.

12. Am vrut sa fim mai profunzi sau sa cunoastem mai mult sau sa avem mai mult. Altii erau sau aveau deja. Punandu-le intrebari si aplicand solutiile in practica, am ajuns ca ei si chiar i-am depasit. Iata magia intrebarii.

13. Raspunsurile pe care le primesti depind mereu de intrebarile pe care ti le pui. Descopera intrebarile specifice prin care sa ajungi la o mai profunda si ampla cunoastere.

14. Extrage-te din situatiile perturbatoare care ti-au alterat luciditatea punandu-ti o intrebare “cheie” de genul Sau  “Oare peste 7 ani acest lucru va mai conta?”.“Cum as putea folosi aceasta situatie pentru a fi mai bine acum si in viitor?”

15. Multi invatati si maestri spirituali au cultivat arta introspectiei pentru a-si revela natura profunda. Si tu, de ce nu? Mediteaza asupra acestei intrebari: “Cine sunt eu?”

16. Unele lucruri sunt sau devin mai importante decat altele, cel putin pentru noi. Pune-ti intrebari care sa descopere valoarea unora in raport cu altele si actioneaza apoi prioritar, renuntand la aspectele marunte. Urmareste sa-i ajuti si pe altii in acelasi mod.

17. Exista o comoara pe care unii oameni o risipesc si altii o sporesc. Aceasta este timpul. Nu te intreba des  – “Cat este ceasul?”, ci intreaba-te mereu “Cum folosesc acum timpul meu si al altora?”

18. Facem de multe ori presupuneri de genul “Este posibil” sau “Este imposibil”. Pune-ti intrebari care nu te saboteaza si foloseste in avantajul tau presupunerile pentru a reusi si nu pentru a demonstra contrariul.

19. Chiar si cand nu afli raspunsurile la intrebarile tale, continua sa te intrebi si sa intrebi in cat mai multe feluri. Nu te da niciodata batut si le vei primi. Nu uita ca fiecare raspuns exista deja, totul este sa pui intrebarea potrivita.

20. Exista doua intrebari pe care daca ti le-ai pune seara, inainte de culcare, te-ar ajuta enorm sa-ti constientizezi rutina si mediocritatea, pentru a putea apoi actiona eficient impotriva lor: “Ce am invatat astazi de la viata?” si “Ce am facut astazi bine pentru ceilalti?”

21. La un moment dat, trebuie sa nu mai pui intrebari si sa treci curajos la fapte. Numai ele iti vor descoperi  un nou orizont al raspunsurilor ce se vor cautate.

22. Nu uita ca stiinta cautarii raspunsurilor depinde de arta cu care iti pui intrebarile.

sursa acestui articol: Editura Kamala

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Napocel  April 1, 2011

  Ce intrebari noi ai putea sa-ti pui pentru a obtine un raspuns care sa-ti imbunatateasca calitatea vietii?

  Asta da întrebare!

  În copilărie sunt perioade în care curg întrebările. Acea perioadă n-ar trebui înăbușită de părinți. Din păcate, aud în stânga, în dreapta părinți:
  ”- Ți-am spus că nu e frumos să-ntrebi de față cu alții”,
  ”- Lasă-mă-n pace”,
  ”- M-ai mai-ntrebat”, etc.

  Eu cred că un astfel de copil la maturitate va avea rețineri mari în a pune întrebări.

  (reply)

Add a Comment