Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Insomnie … somn usor! (III)

Insomnie … somn usor! (III)

 

Si totusi…?

E bine sa ne punem urmatoarele intrebari: De ce adormim? Care este scopul somnului?

Un prim raspuns a venit din partea lui Aristotel, care a avansat ipoteza ca somnul ajuta corpul sa digere mancarea.

Oamenii de stiinta insa nu au ajuns la un acord in privinta aspectelor fundamentale ale somnului, unii dintre ei avansand ipoteza ca somnul nu are o functie biologica pura si este un simplu mecanism de adaptare ramas din timpuri preistorice, cu scopul de a forta organismul uman primitiv sa caute un adapost sigur in timpul perioadelor periculoase de intuneric.

Deci somnul ar fi un comportament adaptativ cu un beneficiu secundar: energia calorica se poate conserva, in loc sa sa fie consumata in frigul noptilor.

Conceptia ayurvedica asupra somnului

Daca vom cunoaste mai bine natura mintii si a corpului, legatura dintre ele si ciclurile naturii si vom tine cont de aspectele care trebuie cultivate zi de zi in vederea schimbarii atitudinii fata de viata, vom ajunge sa avem un somn odihnitor.

Conform vechii traditii medicale indiene Ayurveda, trupul este o proiectie a constiintei noastre.

Corpul omenesc este un camp de informatie vie, cu feedback-uri permanente; aceasta informatie vie este un camp care poate face un numar nelimitat de lucruri, toate in acelasi timp, coordonand activitatile intre ele – de exemplu digestia, eliminarea toxinelor, distrugerea unor germeni, conceperea unei vieti noi etc, toate in acelasi timp.

Vorbim de sinergia tuturor elementelor corpului uman.

Mai mult, corpul uman nu exista izolat, ci este o parte a campului mai larg de informatie vie numit Pamant, care la randul sau este parte din campul si mai larg de informatie care este Universul, neputand sa separam din acest continuum corpul omenesc de corpul cosmic, desi suntem conditionati de perceptiile noastre sa facem in permanenta aceasta separare.

Limitele perceptiei noastre ne fac sa ne intelegem eul fizic ca pe un obiect tangibil, insa, conform ayurveda, realitatea aparent convigatoare a corpului este doar o versiune foarte limitata a lucrurilor care de fapt au loc.

Potrivit ayurvedei, corpul nostru se reface constant – distrugandu-se si creindu-se efectiv – in fiecare secunda a existentei sale, reinnoindu-se complet uluitor de des: 98% din celulele care alcatuiesc corpul se schimba intr-un an, asfel incat in fiecare an corpul devine complet altul, schimbat la nivel celular.

Putem intelege afirmatia conform careia corpul fizic de azi este complet diferit de cel de ieri, deoarece la fiecare sase saptamani ficatul se reface, lunar se creaza un strat de piele nou, scheletul se reinnoieste la fiecare trei luni etc.

Conform principiilor ayurvedice, in spatele mastii corpului fizic, se afla un corp cuantic, a carui sursa orchestreaza intr-un mod foarte ordonat fluctuatiile de energie si informatiile care se manifesta in corpul fizic. Acest corp cuantic este construit din tipare de inteligenta, de informatie vie.

Deci, daca intelegem corpul doar din perspectiva pur fizica, reusim sa intelegem la nivel limitativ toata problematica sa, inclusiv a starii de somn.

Ayurveda intelege continuumul corp/minte intr-o puternica legatura reciproca si afirma despre constiinta ca este „expresia distinctiva a mintii si comportamentul care exprima constiinta este prezent in tot corpul, in fiecare celula”. Deci facem parte din acest continuum al naturii, care e purtator de inteligenta si functioneaza prin raportarea la sine – acesta este principiul de baza al Ayrvedei.

Ayrveda recunoaste  inteligenta  naturii si ritmurile si ciclurile sale de odihna care iau nastere in mintea noastra ca fiind propriile cicluri biologice.

Cercetatorii numesc aceste cicluri biologice ritmuri circadiene, ciclul de 24 de ore al zilei si noptii.

Ritmurile circadiene

„Omul este implinit numai atunci cand este in armonie cu Universul; exista o singura religie, si aceea este natura, lasa-te sa fii una cu natural”

– Osho –

Oamenii de stiinta au cercetat caracterul ciclic al naturii la fiecare nivel si la nivelul trairilor umane: pe masura ce Pamantul se invarteste in jurul Soarelui, corpul trece si el prin aceleasi cicluri si se schimba urmare a acestor treceri, biochimia corpului schimbandu-se pe masura ce Pamantul se transforma parcurgand aceste cicluri.

Ce influenta au aceste cicluri asupra fiecarei persoane?

Ritmurile naturale care coordonau viata oamenilor pana nu demult au fost ignorate de felul de  viata contemporan, de viteza in care se misca lucrurile si de constrangerile realitatii.

Daca in trecut activitatile noastre erau masurate simplu, prin rasaritul si apusul soarelui, astazi ne trezim si ne culcam dupa ceas, nu dupa soare, cei mai multi au pierdut sau ignora importanta conexiunii cu natura, viata nu mai este in echilibru cu ritmurile naturii – iar somnul este unul dintre aceste ritmuri circadiene; viata a intrat in „conflict” cu aceste ritmuri si asa ajungem sa experimentam perturbarile de la nivel molecular si disconfortul de zi cu zi.

Ca un robot bine programat, corpul fizic si mentalul omului pot rezista anumitor abuzuri inainte de a manifesta simptome clare de „protest”. Omul a inceput deja sa devina constient de cantitatea de boli pe care o societate avansata tehnologic le poate aduce cu sine

Somnul, numit de psihologie „stare modificata de constiinta”, ar trebui sa apara in mod firesc, dupa propriul ciclu, zi de zi, an de an. Pe masura ce constrangerile de peste zi ale realitatii sunt escaladate, dupa ce am restabilit echilibrul la nivelul corpului cuantic, ameliorarea somnului este inevitabila.

Mona Georgescu

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment