Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Insomnie … somn usor! (IV)

Insomnie … somn usor! (IV)

Cei mai multi dintre noi, stim deja din proprie experienta ca nu ne putem forta sa adormim, nu putem forta somnul sa apara.

Efortul sustinut de a forta aparitia somnului nu face decat sa agraveze insomnia, incercarile devenind din ce in ce mai frustrante.

Deepak Chopra ne explica aceasta prin prisma faptului ca somnul fiind un proces cat se poate de natural, straduinta si efortul in a-l atrage nu vor avea un efect pozitiv, din simplul motiv ca „efortul nu este modul in care functioneaza natura: Pamantul nu se straduieste sa inconjoare Soarele si nici samanta nu se straduieste sa incolteasca si sa dea o mladita, natura functioneaza fara efort, dupa principiul actiunii minime si al eficientei maxime”, principiucare trebuie folosit si atunci cand incercam sa adormim.

Atitudinea recomandata de Deepak Chopra pentru a adormi este „nepasarea” – „nu-mi pasa daca adorm sau nu”, nu va urmariti, nu va supravegheati, si mai ales „nu stati cu ochii pe ceas”.

O atitudine de indiferenta, de a ne lasa in mainile naturii, de a ramane nemiscati, cu ochii inchisi, chiar daca simtim neliniste sau anxietate, aduce corpului beneficii semnificative.

Uneori, aparent si fara motiv, devine incomod si frustrant  sa stai intins in pat tot incercand sa adormi.

Mintea pune piedici in calea somnului, prin aducerea in prim-plan a gandurilor impure si negative, de cele mai multe ori exact cand nu te astepti, cand tocmai credeai ca daca e ora de somn, asta se va si intampla!

Exista un vechi proverb indian care spune ca„daca omori o musculita vor veni alte o suta la inmormantarea ei”.

Conform unei legi a rezistentei – la fel se intampla si cu gandurile negative, care par sa „atace” cu forte multiplicate cand reusim sa inalturam unul dintre ele.

Unele cercetari confirma faptul caun om obisnuit are zilnic 50.000 ganduri!

Va dati seama ca la o asa cifra impresionanta, mintea noastra e ca un motor care nu se mai poate opri nici macar din cauza oboselii.

Cu atatea ganduri numai intr-o singura zi,  nici nu e greu de inteles de ce, cele mai mari probleme in calea concentrarii, sunt nelinistea si permanenta miscare a mintii; cand incercam sa ne linistim, gandurile sar de colo-colo, fara nici un control, deoarece nu sunt obisnuite cu acest „joc nou” si trebuie sa iasa din stereotipiile functionarii lor comune de peste zi.

Mintea va dori sa creeze sute de forme-gand, dar trebuie sa incercam sa o disciplinam, prin introspectie si tinere sub supraveghere.

Din moment ce scopul este sa adormim, trebuie sa linistim aceste ganduri zglobii si sa calmam emotiile, domolind undele mentale; nimeni nu ar trebui sa permita propriei mintii sa-si imprastie energia, fara folos, in ganduri nefolositoare, imaginatii sau spaime.

Pe parcursul orelor de odihna si de somn, munca de eliminare a stresului si de refacere a organismului poate sa aiba ca efect cresterea nivelului activitatii mentale si fiziologice, in loc sa duca la atenuarea acestora, gandurile incep sa se deruleze cu rapiditate si se poate chiar instala o stare de anxietate.

Recomandarile ayurveda sunt sa lasam aceste ganduri sa se manifeste s nici sa nu ne facem griji in legatura cu ele, dar avand grija sa nu ne identificam cu ele, doar sa ne lasam mintea sa devina usor constienta de corp.

In acest interval, este posibil sa apara senzatii in corp, caz in care atentia trebuie directionata in acea zona din corp; conform principiilor ayurvedice, de cate ori apare o turbulenta in minte, in corp apare o turbulenta corespondenta, orice eveniment mental e secondat de un eveniment fizic si fiecare emotie are un gand  atasat.

Daca separam gandul de senzatie, putem ”disipa” forta pe care o are emotia si  am putea sa ajungem la acea nepasare mai sus amintita, permitand constiintei sa treaca la senzatiile resimtite in corp si apoi la gandurile si ideile care insotesc senzatiile respective.

Nu trebuie sa va luptati in mod deschis cu mintea. Lupta fortata nu face altceva decat sa puna in miscare un numar mai mare de unde mentale.

Gandurile care apar in momentul in care incercam sa adormim nu pot fi eliminate cu forta, nici dintr-o data, pentru ca altfel se pot intoarce tot  impotriva noastra, cu forte noi.

In situatia in care pot aparea chiar ganduri negative, acestea  trebuie contracarate cu ganduri pozitive, gandul rau distrugandu-se sub lumina celui bun. Dupa cum este mai bine sa ne aparam tinand la usa un intrus, fara sa il lasam sa intre, tot asa e mai simplu sa neutralizam un gand negativ imediat ce a aparut.

Constientizarea senzatiilor si a gandurilor „zglobii”, care vin si pleaca, poate ajuta in combaterea insomniei.

Exersand, vom observa ca disconfortul fizic scade, ne vom fixa atentia pe un alt gand sau pe alta parte a corpului, pana aceste ganduri se vor duce de la sine.

Prin exercitiu constient, vom putea observa si care sunt cele mai favorabile conditii care favorizeaza progresul acestei practici de inlaturare a gandurilor, pentru a le intensifica pe parcursul incercarilor de a atinge starea dorita.

Exista persoane care gasesc dificila metoda combaterii gandurilor, cei mai multi experimentam stari de neliniste fizica, alimentata de o supraabundenta de emotii si ganduri; important e fie sa gasim o alta metoda care sa ni se potirveasca, fie sa exersam in continuare, si vom observa ca pe masura trecerii timpului, mintea se „infraneaza” si devine pura, linistindu-se.

Care este secretul unui somn odihnitor?

Ayurveda afirma ca sursa tuturor dificultatilor, inclusiv sursa insomniei, se afla in constiinta.

Insomnia este un simptom al unui dezechilibru care a generat-o, de cele mai multe ori este lipsa implinirii, lipsa scopului in viata.

Cu alte cuvinte, scopul exista, dar nu a fost gasit.

Daca reusim sa cultivam o disciplina spirituala adecvata, controlul mintii, intelepciunea si discernamantul, buna dispozitie, simtul umorului, sa fim constienti in orice moment de fiecare gest al nostru, sa traim fiecare moment, atunci orice tip de activitate poate deveni mai placut, va veti simti mai impliniti si mai satisfacuti, si aceasta se va reflecta si in calitatea somnului.

In Ayurveda, problemele apar pentru ca suntem obisnuiti sa ne raportam la obiecte, la mediul extern noua, pentru a ne identifica si a stabili cine suntem. Dupa ce obtinem obiectele din mediul extern, mintea se linisteste si ramane pasnica pentru o perioada, o data ce a dobandit  obiectele dorite, dar, in timp, se va plictisi de „noile jucarii” si va porni in cautarea altora, obiectele exterioare esuand de fiecare data sa aduca fericirea atat de cautata.

Autentica satisfactie deriva din atitudinea fata de mediu, si nu de la obiectele propriu-zise.

Ajungem, in acest fel, sa traim sentimente de vinovatie, regrete fata de trecut, traim momente de anxietate – aici sunt primele cauze ale problemelor cu care ne confruntam.

Deci, conform principiilor ayurvedice, daca neplacerile de la locul de munca, de exemplu, va afecteaza sanatatea si va deterioreaza calitatea somnului, nu locul de munca este adevarata problema, ci calitatea vietii in celelalte domenii ale sale. Deci solutia si pentru insomnie este sa ne raportam la noi insine, nu la mediul extern noua.

Marele „pariu”, deci, consta in a dobandi control asupra lumii interioare.

Prin tehnici de respiratie, prin regim alimentar pasnic, conform fiecarui tip corporal din Ayurveda si prin exercitiu fizic, echilibrul sistemului minte/corp se va restabili, somnul odihnitor va reaparea, ceea ce va avea ca efect si obtinerea altor satisfactii in alte domenii ale vietii.

Desi puteti atinge starea de somn utilizand tranchilizante sau alte medicamente, ayurveda afirma ca somnul indus prin astfel de mijloace artificiale nu duce si la restabilirea echilibrului corporal.

Sper sa reusiti sa va imprieteniti cu gandurile zglobii si sa reusiti sa le tineti sub control, si, pentru incheiere, versurile unui cantec sper sa va fie de folos in alungarea insomniei:

„Noapte buna, somn usor,

Pe luna o place un nor”

Mona Georgescu

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

  1. cronos  February 26, 2014

    Multumesc pentru articol! Multa sanatate!

    (reply)

Add a Comment