Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Indiferent de varsta pe care o ai, traieste cu pasiune!

Indiferent de varsta pe care o ai, traieste cu pasiune!

Inaintarea in varsta este un subiect la care cei mai multi oameni se gandesc cu ingrijorare, iar cele mai multe femei o asociaza cu degradarea fizica si cu pierderea frumusetii. 

Intalnesc situatii in care oamenii nu doresc sa isi comunice varsta, din motive doar de ei stiute. Este important sa acceptam ca, din punct de vedere fizic, corpurile noastre imbatranesc si ca ne pierdem puterea, ne pierdem, incet-incet, energia. In ciuda tuturor cremelor cu efect de intinerire si pastilelor anti-imbatranire, ridurile incep sa se vada, parul sa incarunteasca, si, indiferent ce suntem dispusi sa facem pentru a ne ingriji, corpurile noastre vor imbatrani.

Insa in ciuda acestor modificari ale corpului, daca vom cultiva, daca vom antrena mintea pentru a intampina cu serenitate urmatoarele etape ale vietii – etape firesti – este mult mai probabil sa avem o batranete usor de suportat. Desi calitatile corpului vor disparea, odata cu procesul de imbatranire, calitatile mintii sunt cele care ne vor face viata frumoasa, la o varsta inaintata. 

Daca vom cultiva armonia, starea de bine, veselia, bucuria, acceptarea, vom avea parte de acestea, cu siguranta, si la batranete.

Isabel Allende – o autoare in varsta de 71 de ani pe care am avut placerea sa o descopar in urma cu aproape un an, prin ”Caietul Maiei” si ”Despre dragoste si umbra” (Editura Humanitas), este cea pe care te invit sa o urmaresti in acest discurs marca TED – un discurs foarte frumos despre imbatranire si despre ce trebuie sa acceptam in legatura cu aceasta etapa. 

Cu drag, pentru tine,

Mona 

”Când începem să îmbătrânim? Societatea decide când suntem noi bătrâni, de obicei în jurul vârstei de 65 de ani, atunci când avem nevoie de Medicare, dar, în realitate, începem să îmbătrânim de la naştere. Îmbătrânim chiar acum, şi fiecare ne confruntăm cu ea diferit. Cu toţii ne simţim mai tineri decât vârsta noastră reală, deoarece spritul nu îmbătrâneşte niciodată. Eu am încă 17 ani. Sophia Loren. Uitaţi-vă la ea. Ea spune că tot ceea ce vedeţi îi datorează spaghetelor. Am încercat şi eu şi am luat 5 kg în greutatepe unde nu trebuie. Dar atitudinea, îmbătrânirea este totodată atitudine şi sănătate. Dar, adevăratul meu mentor în această călătorie a îmbătrânirii este Olga Murray. Această fată californiană, la 60 de ani a început să lucreze în Nepal pentru a salva fetele tinere de la robia domestică. La 88 de ani, salvase 12.000 de fete, şi a schimbat cultura din această ţară. Acum este ilegal ca taţii să-şi vândă fetele ca sclave. A fondat şi orfelinate şi clinici nutriţionale. Este întotdeauna fericită şi etern tânără.

Ce am pierdut eu în ultimele zeci de ani? Oameni, desigur, locuri şi infinita energie a tinereţii mele, şi încep să îmi pierd independenţa, şi asta mă sperie. Ram Dass spune că dependenţa doare, dar, dacă o accepţi, suferi mai puţin. După un accident vascular cerebral grav, sufletul său veşnic tânăr urmăreşte schimbările din corp cu sensibilitate, şi e recunoscător celor care-l ajută.

Ce am câştigat? Libertatea: nu trebuie să mai demonstrez nimic. Nu sunt blocată în ideea de cine am fost, cine vreau să fiu, sau ce aşteaptă alţii să fiu. Nu trebuie să mai mulţumesc bărbaţii, numai animalele.Tot îi spun superegoului meu să se liniştească şi să mă lase să mă bucur de ce mai am. Corpul poate că mi se destramă, dar creierul meu nu. Încă. Îmi place creierul meu. Mă simt mai uşoară. Nu port pică, ambiţii, vanitate, nici unul din păcatele mortale care nici măcar cu care nu merită să-ţi baţi capul. E grozav să te eliberezi. Ar fi trebuit să încep mai devreme. Şi mă simt şi mai liniştită deoarece nu mă mai tem de vulnerabilitate. Nu mai văd în asta o slăbiciune. Şi am câştigat spiritual. Sunt mai conştientă că, înainte, moartea era în preajmă. Acum e dincolo de uşă sau în casa mea. Încerc să trăiesc cu grijă şi să fiu prezentă în fiecare moment. Apropo, Dalai Lama e o persoană care a îmbătrânit frumos, dar, cine vrea să fie vegetarian şi celibatar?”

SURSA: TED.com

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment