Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Frumoasa Celor Trei Lumi

Frumoasa Celor Trei Lumi

 

Tripura Sundari

In spiritualitatea orientala, adoratia divinitatii si sentimentul sacrului dau forme concrete scopurilor catre care tind, Frumoasa Tara Verde si Tripura Sundari fiind doar doua dintre cele zece oglinzi ale lui Dumnezeu  sau aspecte divine cu ajutorul carora aspirantii pot realiza transmutarea de la formele materiale la formele subtile de manifestare.

Tripura Sundari insoteste si ghideaza aspirantul pe calea spirituala, si este considerata a fi “constiinta perfect pura, iubirea divina infinita, esenta armonioasa, ideala, a fiintelor – atat in microcosmosul lor launtric, cat si in macrocosmos”– Vasishta Ganapati

 
 
 

Numele Tripura provine din doua cuvinte:

 • „Tui”, care inseamna “apa”
 • „Pra”, care inseamna “aproape”,

unul dintre sensurile Tripurei fiind cel de tinut cu o intindere de apa.

Sundari inseamna, din punct de vedere literar, “frumusete”, iar adorarea acestei Mari Puteri Cosmice indeamna sa urmam calea frumusetii si a fericirii extatice prin Manifestare, catre Absolutul Divin.

Semnificatia Tripurei Sundari

 • “cea care cuprinde cele trei cetati” –  “cetatile” semnificand cele “trei lumi”  ale Creatiei lui Dumnezeu: lumea fizica, lumea subtila (astrala) si lumea cauzala
 • cele trei corpuri sau invelisuri ale fiintei umane: corpul fizic, corpul astral si corpul cauzal
 • suveranitatea zeitei asupra materiei, energiei si gandului la nivelul intregii Creatii
 • reflecta cele trei stari fundamentale de constiinta ale fiintei umane: starea de veghe, starea de somn cu vise si starea de somn profund fara vise
 • cele trei dimensiuni ale timpului: trecut, prezent si viitor

Rostind mantra Tripurei Sundari, omul poate afla modalitati de a iesi din iluzia in care traieste, putand descoperi centrul, respectiv cunoasterea Adevarului, care ii va revela propria sa scanteie divina.

“O, Doamne Dumnezeule
Fie ca viata mea sa ti-o consacru Tie
Fie ca dragostea mea sa se indrepte cu veneratie doar catre Tine
Fie ca inima mea plina de iubire sa se reverse numai catre Tine
Fie ca mainile mele sa munceasca neincetat pentru Tine
Fie ca sufletul meu sa se uneasca cu Tine
Fie ca trupul meu sa-ti apartina doar Tie
Fie ca toata fiinta mea sa devina instrumentul vointei Tale”.
 

Unde salasuieste Frumoasa celor trei lumi?

Fiind o zeitate, Tripura Sundari locuieste in cetatile care se afla in grija sa, dupa cum urmeaza:

 • Prima “cetate” a zeitei este considerata a fi starea de veghe, stare in care fiinta umana experimenteaza trairi si senzatii doar prin intermediul celor cinci simturi ale sale.
 • A doua “cetate” a zeitei este reprezentata de starea de somn cu vise, stare in care constiinta individuala se afla centrata in minte.
 • A treia “cetate” este starea de somn profund fara vise, starea in care constiinta individuala fuzioneaza cu natura ei divina.

Tripura Sundari reprezinta in acelasi timp a patra stare de constiinta, care le transcende pe celelalte si care este asociata starii de extaz divin – samadhi.

Budismul Tibetan recomanda invocarea acestei mantre atunci cand trebuie sa luam decizii importante, indemnand sa ne raportam mereu la Sundari si sa-i invocam gratia.

Frumusetea Tripurei reflecta adevarul, echilibrul, ordinea, simetria, evolutia, binele si armonia, despre puterea vindecatoare a mantrelor, Lama Rinpoche afirmand ca:

“Vindecarea prin mantre poate schimba conceptiile gresite si mintea agitata, precum ar raci apa fiarta. Ele pot sa vindece si probleme psihice; mantrele au energie, dar nu energie bruta, ele fiind suprema putere a intelepciunii. In Occident aveti injectii, medicamente, penicilina. In Tibet se fac mantre. Mantrele vindeca.”

Ca si mantra Frumoasei Tara Verde, este bine ca si aceasta mantra sa  fie dedicata celor din jurul nostru, insa una dintre cele mai puternice dedicatii este aceea de a te ruga bodhicittei – constiinta dornica sa obtina iluminarea pentru binele celorlalti.

Mona Georgescu

O puteti asculta pe Deva Premal, a carei voce divina insoteste articolul despre Frumoasa Tara Verde: aici

 

9


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Eugenia  February 10, 2010

  Multumesc mult, Mona, pt.acest articol-mesaj. Voi spune si eu mantra in fiecare zi.

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 14, 2010

   Multumesc mult si eu pentru apreciere! Este o mantra foarte frumoasa, intr-adevar, ca multe altele din budismul tibetan.

   (reply)
 2. George  June 9, 2010

  De cand “Frumoasa celor trei lumi” (aka Tri-pura Sundari) are legatura cu tibetanii? Tri = 3 Pura = oras… intr-adevar, buddhismul a preluat cele mai multe zeitati hinduse care aveau tangenta cu traditiile tantrice, dar sa nu confundam. Tibetanii au marea placere de a insusi orice este bun/placut/frumos din hinduism si sa ii dea conotatii buddhiste.

  (reply)
  • Mona Georgescu  June 9, 2010

   Buna ziua, multumesc pentru indrumarea corecta 🙂 Atunci cand m-am documentat pentru acest articol, sursele (sigure?) afirmau despre Tripura Sundari ca ar apartine budismului tibetan. Ma bucur pentru ca ne “revedem” aici – sigur va amintiti de perioada de dinaintea anului ’89, cand ati fost pacientul mamei mele si am avut ocazia sa ne cunoastem. Stiind preocuparea dumneavoastra de-o viata pentru cultura orientala, ma inclin si va mai astept cu indrumari profesioniste.
   Eleva de liceu (la acea vreme),
   Mona Georgescu

   (reply)
 3. anna  September 21, 2010

  multumesc si pentru acasta mantra, o scanteie divina pentru sufletul nostru,Dumnezeu sa te ocroteasca!

  (reply)
  • Mona Georgescu  September 21, 2010

   Multumesc din suflet si eu pentru fiecare popas aici si pentru toate gandurile indreptate spre sufletul meu.
   Cu binecuvantari si ganduri alese,
   Mona

   (reply)
 4. adriana  April 29, 2011

  Adik daca eu dorm fara vise inseamna ca fuzionez cu natura mea divina? Daca da dc nu-mi amintesc nimic?

  (reply)
 5. Marius  October 14, 2011

  @ Adriana. Nu iti aduci aminte de nimic pentru ca mintea constienta nu poate sa patrunda pana acolo. Mintea constienta se opreste la pragul dintre vise si somnul fara vise. Oamenii se folosesc asa de mult de mintea constienta incat nu au idee cum sa actioneze in lipsa acestei minti. Daca practici meditatia o sa observi ca si daca mintea e oprita poti sa continui sa percepi lucruri, cu o claritate mult mai mare. Starile emotionale si mentale sunt atunci intensificate si armonioase. Doar in mintea noastra constienta sunt probleme emotionale, stres, tristete, nervozitate.

  (reply)
 6. Mona Georgescu  October 15, 2011

  Cu scuze pentru intarzierea raspunsurilor …
  @ Adriana – daca nu ne amintim visele nu inseamna ca nu visam. Activitate cerebrala exista si in timpul somnului, aspect care este demonstrat stiintific. Cu natura divina fuzionam in permanenta, cu conditia sa o lasam sa ne ghideze. Asa cum a spus si Marius, partea noastra constienta nu are acces la vise (indiferent ca sunt cele din timpul somnului de noapte sau, daca este cazul, din timpul somnului diurn). Inconstientul – care contine visele la care constient nu avem acces – poate fi accesat si prin meditatie – starea de claritate dobandita in acest mod fiind, si din punctul meu de vedere, de neegalat prin alte mijloace/metode. Sigur ca exista multe alte metode care ne ajuta sa ne amintim visele … cu cat suntem mai implicati in evolutia personala, cu atat mai mult visele au semnficatii aparte, prin ele avand acces la propria constiinta, propriile mesaje si continuturi – chiar daca unele continuturi raman latente, iar altele sunt manifeste. Daca, la un moment dat, te va preocupa meditatia, iti sugerez sa citesti Osho ”Meditatia – prima si ultima libertate” (dar nu numai cartile lui Osho), iar daca te va preocupa literatura psihologica/psihanalitica despre vise, iti sugerez sa citesti C.G.Jung si Freud.
  Sigur ca travaliul visului este unul laborios, iar atunci cand incercam sa ni le amintim, este posibil sa nu ne amintim nimic sau sa ne amintim vise ce uneori par foarte scurte. Ele de fapt sunt foarte condensate, insa informatia pe care o contin este deosebit de pretioasa.

  @ Marius – multumesc foarte mult pentru popasul de suflet si pentru gandul lasat Adrianei – astfel, am realizat ca aveam aceasta ”restanta” si am revenit cu raspunsul, cu speranta ca Adriana va reveni si ea aici. Tema visului si a accesarii continutului visului ma preocupa si pe mine si cred ca alaturi de celelalte metode terapeutice de accesare viselor, meditatia este o forma mult mai usoara din multe puncte de vedere, chiar daca nu este potrivita oricui. Imi amintesc o afirmatie a lui Osho ”Visele sunt viata voastra netraita”. Pe curand, cu drag!

  (reply)

Add a Comment