Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Frica de a fi singur si cautarea unui partener de viata

Frica de a fi singur si cautarea unui partener de viata


Primesc frecvent mesaje din partea multor cititori care isi cauta un partener de viata – cautare care, de cele mai multe ori, are legatura cu frica de singuratate si cu nevoia de atentie, cu nevoia de a fi apreciat, valorizat. Nevoi pur umane, insa pe care nu oricine ni le poate satisface asa cum avem noi … nevoie. In timpul consultatiilor si in tabara de psihologie si dezvoltare personala pentru femei, primesc, de asemenea, de foarte multe ori, intrebari legate de aceasta nevoie de a fi intr-o relatie, chiar cu riscul de a nu fi, de cele mai multe ori, relatia potrivita, ci una care tinde spre mediocritate si spre o calitate vizibil alterata.
Oamenilor le este frica de singuratate – iar frica de singuratate se numara printre cele mai frecvente motive ale intrarii si stagnarii in relatii nepotrivite – inegale, disfunctionale, conflictuale, toxice sau abuzive.
Oamenii nu stiu sa faca diferenta intre singuratate si a fi singur, nu inteleg si se pare ca nici nu vor intelege prea curand ca doua nefericiri si doua singuratati se vor amplifica, ceea ce poate rezulta fiind doar o mare nefericire, nicidecum fericirea si iubirea atat de asteptate si de cautate. 
DOUA NOTIUNI DIFERITE, INTELESE IN MOD GRESIT: SINGURATATEA SI A FI SINGUR
Dragostea este o nevoie fundamentala si fiecare om cauta dragostea, in felul sau. Doar ca singuratatea nu se combate cu dragoste, ci cu reevaluarea prioritatilor, cu schimbari si transformari personale, cu clarificari interioare referitoare la ce mai esti dispus sa accepti sau nu in viitoarea relatie, cu reevaluarea valorilor interioare la care te raportezi si modul in care iti poti pastra valorile in relatii, cu reflectare sincera asupra propriilor greseli facute in relatiile anterioare.
A fi singur inseamna a-ti da timp sa te recompui, sa te cunosti mai bine, sa te reevaluezi, sa iti redobandesti increderea in tine, stima de sine si sa te iubesti pe tine insuti, astfel incat in urmatoarele relatii sa nu te mai lasi dus de valul vulnerabil al emotiilor trecatoare, astfel incat sa stii cand este vorba despre o relatie serioasa sau cand este vorba despre un joc psihologic  in care esti doar folosit.
A fi singur inseamna a invata sa devii cel mai bun companion pentru tine insuti, inseamna a fi incantat de propria ta fiinta, in timp ce in singuratate iti este rau cu tine insuti, esti plictisit de tine si vrei sa uiti, printr-o legatura cu alta persoana, de tine si de problemele cu care te confrunti.
Singuratatea administrata gresit ii impinge pe oameni sa caute companie, dar acest lucru nu are legatura cu dragostea. Perechea va fi doar un pansament emotional, un paliativ, care va genera o dependenta. O dragoste care umple un gol este o iubire suspecta – golul este singuratatea care este prost gestionata. 
Pe un fond scazut al stimei de sine, neconstientizat, oamenii cauta relatii in care celalalt sa le ridice aceasta stima de sine, sa ii puna in valoare. Doar ca nu acesta este rolul partenerului, sa vindece stima de sine prin cereri de valorizare.
FII SINCER CU TINE: ESTI PREGATIT PENTRU O RELATIE?
”Nu intra intr-o relatie de pe o pozitie dezavantajoasa, nu intra disperat, nimeni nu vrea pe cineva disperat! Este o cale atat de inchisa! Nu fiti disperati! Dacă esti disperat inseamna ca esti nespus de gresit indrumat de propria ta gandire. Prin urmare, folositi-va de timpul cat sunteti singuri pentru a alunga disperarea si pentru a fi ancorati in adevar. Apoi, in momentul potrivit, viata aduce pe cineva care iti este atat de potrivit tie.”
Mooji

Mooji, intr-un discurs haios – dar plin de adevaruri, despre probleme serioase – asa cum ne-a obisnuit 🙂
A cauta un partener de viata inainte de a te asigura ca esti pregatit pentru o relatie cu tot ce presupune aceasta, este una dintre cele mai mari greseli pe care oamenii le pot face – o greseala pentru care, nu de putine ori, pretul este foarte mare iar costurile sunt nefericirea, conflictele interioare, depresia, anxietatea, furia, sentimentele de vinovatie, tulburarile de somn, de alimentatie, toate acestea afectand nu doar viata de cuplu, ci si pe cea profesionala si sociala.
In plus, disperarea de a intra intr-o relatie atunci cand nu esti pregatit, aduce cu sine riscul foarte mare de a gasi un posibil partener la fel de nepregatit pentru relatie, care nu doar ca se plictiseste singur, dar este disperat si ii este la fel de frica de singuratate, ca si tie. Doua frici de singuratate nu au cum sa insemne iubire, inseamna doar pansament emotional, din nefericire. Inseamna o frumoasa minciuna in doi, si, dupa cum se stie, minciuna are picioare scurte. Mai ales minciuna in doi.
”Singuratatea este o absenta deoarece nu-ti cunosti individualitatea. Exista frica. Te simti singur, asa ca vrei sa te agati de ceva, de cineva, de o relatie, doar pentru a te crampona de iluzia ca nu esti singur. Dar stii ca asa este – de aici si durerea. Pe de alta parte, te cramponezi de un lucru care nu este real, care reprezinta doar un aranjament temporar – o relatie, o prietenie. Iar cata vreme esti implicat intr-o relatie, iti poti crea o mica iluzie pentru a-ti uita singuratatea.  Iluzia confera o anumita siguranta, insa nu poate crea realitatea, astfel incat orice frica sa dispara. Pretinzi in sinea ta ca te simti bine: cat de minunata este relatia, cat de minunat este barbatul, cat de minunata este femeia. Insa in spatele iluziei – iar iluzia este atat de subtire incat poti vedea prin ea – te doare inima, deoarece inima stie perfect de bine ca este posibil ca maine lucrurile sa nu mai fie la fel – si nici nu sunt la fel.” Osho 
In situatia in care esti pregatit pentru o relatie – ti-ai vindecat frica de singuratate si esti pe un nivel emotional de pe care iti permiti sa incepi o noua relatie, dar intalnesti un posibil partener care nu este pregatit pentru un drum comun este bine sa te gandesti de doua ori  – pentru ca nu tu il vindeci de disperare, de singuratate si de ranile emotionale pe care nu si le recunoaste; tu doar vei fi impovarat de ranile sale, de care, in timp, te va acuza tot pe tine.
Intr-o lume in care, intr-un context mai amplu, nu ne putem preface ca nu observam degradarea calitatii oamenilor, iti doresc, din tot sufletul, sa intalnesti un partener potrivit nevoilor tale emotionale, standardelor tale morale si aspiratiilor tale pentru viata.
Cu drag,
Mona Georgescu, psiholog 
Consilier NLP Integrativ pentru Femei
Trainer dezvoltare personala
banner cabinet

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment