Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Feminitate – Maternitate – Maternalitate

Feminitate – Maternitate – Maternalitate

De la Femeie la Mama, parcursul urmeaza cateva etape deosebite, fiecare cu farmecul, problemele si sensul sau: Feminitate – Maternitate – Maternalitate.

Feminitatea deschide o cale dubla catre maternitate: autorizeaza femeia sa aiba sentimente materne si il determina  pe barbat sa contribuie la acest aspect.

Calea secreta de intoarcere la origini dincolo de propria copilarie timpurie, capata sensuri depline, ajutand la trecerea de la simpla feminitate la traducerea acesteia in maternitate.

Dorinta sau posibilitatea unei femei de a fi/a deveni mama, pot fi blocate de cateva aspecte:

  • o imagine defavorabila despre sine – mama sa si-a retinut poate fiica in copilarie, incercand sa-si pastreze mai mult decat este necesar rolul de mama, ceea ce nu-i permite fiicei sa-si acorde ocazia de a fi mama
  • o judecata depreciativa despre sine-insasi
  • o insuficienta personala resimtita ca atare – suferinta unei pierderi grele, care afecteaza ideea de a fi mama
“Fiecare femeie ajunge la perioada de sarcina cu factori emotivi si situatii conflictuale
care intra in relatie cu starea sa generala”
Helen Deutsch

Helen Deutsch – una dintre primele psihanaliste care au studiat maternitatea si sexualitatea feminina –  defineste notiunile de maternitate, instinct matern, dragoste materna si spirit matern:

Notiunea de maternitate se refera la relatia mama-copil ca un tot fiziologic, emotional si sociologic, relatie care incepe cu conceperea copilului si care se continua pe toata durata sarcinii, nasterii, alaptarii si a ingrijirilor.

Instinctul matern are o origine biologica, chimica si formele sale primitive sunt mascate de continuturile psihologice.

Dragostea materna este expresia afectiva directa a relatiei pozitive cu copilul, iar trasatura sa dominanta este tandretea.

Spiritul matern inseamna pe de o parte “un ansamblu caracterologic particular care impregneaza intreaga personalitate a femeii” si pe de alta parte “fenomenele emotionale care par a fi in relatie cu slabiciunea copilului, cu nevoia sa de ajutor”.

Agresivitatea si senzualitatea existente in personalitatea femeii sunt suprimate de spiritul matern.

Maternalitatea – termen introdus recent –  se refera la ansamblul proceselor psiho-afective care apar si se dezvolta la femeie in timpul maternitatii, fiind o faza in care structura sa psihica se apropie in mod obisnuit (dar reversibil) de o structura «psihotica».

Psihanalista Helen Deutsch  defineste “interactiunea armonioasa dintre tendintele narcisice si aptitudinea masochista de a suporta suferinta de a da si a iubi drept o caracteristica a femeii feminine”

Monique Bydlowski, o alta psihanalista,  considera ca “adolescenta feminina se incheie doar odata cu prima nastere “,  chiar daca aceasta prima nastere este o nastere tarzie.

Copilul este o mare sansa pentru fiecare mama, a carei munca abia incepe odata cu nasterea si nu ar trebui niciodata sa fie confundata cu sacrificiul; sacrificii vor trebui facute, insa cu seninatate – doar in acest caz se pot numi sacrificii, atunci cand sunt insotite de iubire, daruire si bucurie. Cand lipsesc seninatatea, bucuria, iubirea si daruirea, sacrificiile vor fi doar datorii indeplinite si consecintele lor vor fi vizibile in planul relatiilor dintre mama si copilul/copiii sai.

“Exista milioane de mame pe pamant, dar prea putina blandete”
Osho
 

Pana la nasterea copilului sau, mama este o femeie obisnuita, cu o existenta si roluri total diferite de  noua sa calitate dobandita prin sarcina si nastere: aceea de mama.

Atunci cand o femeie naste, ea renaste, mergand inapoi la propria nastere si chiar dincolo de ea. O femeie ce naste, se afla intr-o stare de “creatie”: ea se naste pe ea insasi, naste copilul, naste o lume, naste un univers.

Nasterea mamei are loc odata cu nasterea copilului, cresterea copilului are lor simultan cu cresterea mamei. Privind in ochii copilului sau, mama priveste in propria sa fiinta.

Prin intermediul copiilor, viata oricarei mame ar trebui sa capete o nota speciala – amprenta creatiei –  innobiland femeia cu spiritul matern, transcendand biologicul si transformandu-l in iubire neconditionata.

Mona Georgescu
Psiholog clinician
 
Cabinet Individual de Psihologie Mona Georgescu
Bucuresti
* consiliere psihologica pentru femei
* evaluare si consiliere psihologica pentru copii, adolescenti, adulti, cuplu si familie
* NLP, auto-cunoastere, self-help
telefon: 0722.501050; e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com
 

 


 


 

 

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

  1. Mica  May 31, 2010

    Iubirea copilului pentru mama lui este insasi viata
    si daca copilul a plecat mult prea devreme,mamei indurerate ii lipseste viata…

    (reply)

Add a Comment