Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Femeile, criza varstei mijlocii si frica de imbatranire

Femeile, criza varstei mijlocii si frica de imbatranire

Una dintre problemele cu care se confrunta multe dintre femeile care isi doresc sa faca schimbari in viata lor si care ajung la consultatii, este neacceptarea inaintarii in varsta. Frica de imbatranire este doar una dintre temerile pe care o femeie incepe sa le constientizeze si care amplifica sau atrage dupa sine alte frici, activand o avalansa de probleme pana atunci aparent inexistente. 
Pragurile psihologice ale varstelor de 25, 30, 35, 40, 45 sau 50 +, poarta amprente emotionale diferite pentru fiecare femeie, amprente mai mult sau mai putin constientizate.
CE SE AFLA DINCOLO DE FRICA DE IMBATRANIRE?
Pentru cele mai multe femei care se confrunta cu frica de imbatranire, inaintarea in varsta pare a avea legatura cu respingerea, cu insingurarea, cu izolarea, cu frica de boala sau cu frica de saracie. Frici secundare care duc, de multe ori, la luarea unor decizii proaste, cu impact negativ in prezent, cum ar fi: alegerea unor parteneri de viata nepotriviti, ramanerea in relatii toxice, consumul de alcool, de droguri, tulburari alimentare, operatii estetice, tulburari obsesiv-compulsive, obsesii fata de anumiti barbati, depresie, anxietate, etc.
Desi femeile par a cunoaste mai bine decat barbatii modalitati prin care sa isi gestioneze comportamentul, partea emotionala ramane, totusi, pentru multe dintre acestea, neinteleasa – partea emotionala care genereaza un comportament sau altul, partea aceea de care timpul ne lasa prea putin sa ne (mai) ocupam.
Pentru majoritatea oamenilor, batranetea vine cu regrete si pareri de rau, bilantul nu pare tocmai imbucurator, si, in plus, modificarile hormonale si corporale presupuse de inaintarea in varsta nu sunt intotdeauna usor de acceptat, dand la o parte frumusetea si energia tineretii. 
Apropierea menopauzei sau, mai tarziu, apropierea de varsta pensionarii, sunt doua momente delicate in viata unei femei. Nu sunt singurele, dar sunt, se pare, cele care o sperie cel mai mult. Pentru multe femei, acceptarea inaintarii in varsta este un subiect delicat, de multe ori infricosator, relevand o frica mai adanca, frica de moarte.
Desi inaintarea in varsta si imbatranirea tin de normalitatea si firescul vietii, perceptia despre imbatranire duce la ceea ce obisnuim sa numim criza varstei mijlocii – o criza nu intotdeauna usor de gestionat.
Modelele impuse de societate si de mass-media, induc ideea conform careia imbatranirea este o boala care trebuie vindecata; acesta este, de altfel, si motivul pentru care multe femei vor sa intarzie procesul de imbatranire, apeland la tot  felul de trucuri prin care sa arate mai tinere, sa fie mai atractive, focalizandu-si activitatile pe trairea vietii ”ca si cand” sunt inca foarte tinere, desi stiu ca timpul pe care il au este limitat.
Despre criza varstei mijlocii, despre cauzele psihologice si sociale ale fricii de imbatranire si despre alte frici ale femeilor, despre modalitati de acceptare si de gestionare sanatoasa a acestor procese naturale, vom discuta pe larg in timpul atelierelor retreat-ului SENS – un program complex de psihologie si dezvoltare pentru femei.
De asemenea, alte subiecte de interes pentru femei si care vor fi dezbatute in timpul seminariilor, vor fi:
– femeia si frica de imbatranire,
– relatii de cuplu – intre normalitate si patologie,
– cuplul ca relatie psihologica
– fidelitate, infidelitate, sexualitate, senzualitate in cuplu
– sacrificiul si compromisul, minciuna si manipularea in relatii,
– violenta si abuzul in relatii,
– singuratea in doi,
– relatia cu parintii si modul in care ne influenteaza alegerile,
– frica de saracie si cum te poate bloca in relatii toxice,
– cariera si viata personala,
– cariera si relatia de cuplu,
– angajamente, responsabilitati si asumarea acestora in relatii.
Experientele taberelor anterioare au fost cu totul aparte, am cunoscut Femei extraordinare si abia astept sa cunosc si urmatoarele Suflete ce vor veni alaturi de noi! 
Te astept cu mult drag la editia din acest an a taberei SENS, la Gura Diham, intre 6-9 August 2015. Inscrierile sunt deschise si, pentru a beneficia de un pret redus, trebuie doar sa achiti avansul pana la 30 Iunie. Vei beneficia, in acest mod, dupa achitarea avansului, de cadoul din partea mea: o consultatie individuala gratuita – fie la cabinet, daca te afli in Bucuresti, fie online – via Skype, daca nu te afli in Bucuresti. 
Detaliile bootcampului din aceasta vara sunt aici: http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-pentru-femei-6-9-august-gura-diham/
CE A ADUS ”SENS” IN VIATA FEMEILOR CARE AU PARTICIPAT PANA ACUM LA EDITIILE ANTERIOARE:
Centrare, Vindecare, Asumare, Intelegere, Bucurie, Vitalitate, Sanatate, Libertate, Prietenii durabile, Evolutie, Transformare, Curaj, Integritate, Senzualitate, Meditatie, Liniste.
Da-ti voie sa ai aceasta vacanta speciala. O experienta de suflet – doar pentru tine, alaturi de femei ca tine!
Te imbratisez cu drag,
Mona Georgescu, psiholog 
”Frumusetea unei femei creste cu trecerea anilor” Audrey Hepburn

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment