Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Femeia-victima: femeia care nu mai este, demult, in contact cu simturile sale

Femeia-victima: femeia care nu mai este, demult, in contact cu simturile sale


Femeia-victima este femeia captiva si usor de amagit – o femeie ce nu mai este, demult, in contact cu simturile sale.
Al saselea simt
Intuitia este un instrument pe care psihicul nostru ni l-a pus la dispozitie si de care, din pacate, multi oameni au uitat. Tehnologia ne-a indepartat de noi insine, tinandu-ne mai mult legati de diverse alte instrumente care par a gandi sau chair a face lucruri in locul nostru, in timp ce alte instrumente naturale valoroase s-au degradat, s-au estompat pana la anulare.
Femeile sunt mult mai intuitive decat barbatii si ar trebui sa isi asculte acest simt foarte bine: inca de la inceputul relatiilor, intuitia te avertizeaza in legatura cu ceea ce tocmai te pregatesti sa faci. De ce nu o asculti?
Intuitia trebuie cultivata si trebuie folosita
Zilnic observ in cabinet, din ce in ce mai frecvent, cum instinctele feminine care tin de auto-protectie sunt anulate. Cum altfel s-ar explica diversele situatii dramatice si dureroase in care ajung atat de multe femei? Ascultandu-le povestile, aud frecvent: ”Stiam de la inceput ca nu este bine sa …”, ”De la inceput mi-am dat seama ca …”, ”Am simtit ca este un om periculos”, ”Ceva imi spunea sa nu il primesc in viata mea iar eu l-am si luat la mine acasa in loc sa ascult ce imi spunea vocea interioara”, ”Ceva, ca un semnal de alarma, ma tot facea sa aman sa ma intalnesc cu el si sa refuz …”’, ”Ceva imi spunea ca este iresponsabil si ca nu isi poate asuma nici macar viata lui si ca eu va trebui sa-l intretin.”. ”Ceva”, ”ceva”, ”ceva” … ”ceva”.
Acest ”ceva” este intuitia feminina – ca o mama interioara protectoare care stie pe loc ce este bine pentru noi si ce ne trebuie, aceasta te avertizeaza, dar te lasa sa experimentezi. Pentru ca nu te poate proteja impotriva vointei tale, nu te poate obliga sa vezi ceea ce ea vede. Nu poate lua decizii pentru tine. Tu esti cea care trebuie sa vada, sa inteleaga si sa ia decizii bune.
Cultivarea intuitiei – o sarcina psihica a oricarei femei
Una dintre sarcinile psihice ale femeii este tocmai cultivarea acestei intuitii prin cultivarea inteligentei personale si dezvoltarea abilitatilor presupuse de aceasta: a ”citi” oamenii, a detecta semnalele si ”steguletele rosii” la care trebuie sa fie atenta orice femeie si a se increde in simturile care o ajuta sa faca o astfel de ”scanare”.
Poate ca nu este intotdeauna vorba despre o relatie abuziva, poate ca este vorba, pur si simplu, despre o relatie cu un partener cu care nu exista compatibilitati – rezultatul este nefericirea. Iar nefericirea este intotdeauna semnalata: spre exemplu, indoiala traita la inceputul unei astfel de relatii este un semn important. 
Femeile cu o puternica natura instinctuala recunosc cu usurinta, pe baza simturilor, situatiile in care pot intra sau situatiile in care nu trebuie sa intre.
Instinctele lezate ca urmare a unor traume cu radacini adanci care se afla in relatia disfunctionala sau chiar patologica pe care femeia a avut-o cu mama sau cu tatal sau, varsta tanara si lipsa de experienta aferenta acesteia, conduc femeile in directia naivitatii facandu-le sa fie credule si usor de ademenit in scenarii ce ulterior se dovedesc a fi cat se poate de dureroase, disfunctionale sau chiar traumatizante.
Femeia captiva si usor de amagit este femeia care, din cauza legaturilor dizarmonice cu mama sa si din cauza faptului ca repeta tiparul matern atat de pagubos, din nefericire, nu mai este in contact cu simturile ei cele mai naturale.
In timpul consultatiilor pe care le am la cabinet cu multe femei femei captive in relatii abuzive  intreb chiar de la prima noastra intalnire: ”Ati avut semnale, la inceput, sa nu intrati in aceasta relatie?” Si intotdeauna raspunsul este afirmativ: ”Da, am avut de la inceput aceste semnale. Si totusi m-a cucerit si m-am lasat cucerita.”
Ranile emotionale si lezarea fiind mult mai in profunzime, nivelul de educatie, profesia, nivelul veniturilor, adaptabilitatea si functionalitatea in societate nu reprezinta o garantie in ceea ce priveste astfel de compromisuri pe care din ce in ce mai multe femei le fac. In plus, cel mai frecvent tipar al barbatului roman din categoria 30-45 ani este, in mare parte si din nefericire, acesta: iresponsabil, fara locuinta, de multe ori alcoolic si  fara serviciu sau cu un serviciu comod dar prost platit, intretinut de mama pana la varste inaintate, somer cat mai mult timp si, daca lucreaza, isi da toti banii pe alcool si tigari, ”imprumutandu-se” de la partenera, de la mama, etc.
Sunt foarte multe combinatii de astfel de variabile pe care femeia din Romania ajunge sa le tolereze, in ciuda faptului ca le-a observat de la bun inceput. Chiar i se spune, cu tupeu: ”Dar asa eram cand m-ai cunoscut!”. In acest sens, da, barbatul roman are dreptate: a aratat, de cele mai multe ori chiar de la inceput cine este – si totusi femeile aleg, avand toate datele de care aveau nevoie.
Sunt si situatii cand aceste informatii au fost camuflate la primele dialoguri – mai ales daca au fost dialoguri online, la distanta; insa cu siguranta la primele intalniri si in primele luni de relatie, informatiile au inceput sa apara. Pentru ca devine dificil sa te tot controlezi, sa te abtii doar pentru a-i face celuilalt pe plac.
Inainte ca o femeie sa poata asista in mod concret la realitatea celuilalt, primeste, insa, semnale: o grimasa, un gest nepotrivit, intonatia, modificari in fizionomia acestuia, nu ii place mirosul emanat – fie ca este mirosul natural, fie ca este mirosul provenit din neglijenta persoanei (lipsa de igiena se vede, de asemenea, de la inceput). 
Natura ta salbatica te fereste de pericole – cu conditia sa o asculti
Toate simturile trebuie sa ramana active si sa fie ascultate: miros, auz, vaz, kinestezic (tactil, simturi, senzatii), gust. Constientizate, toate contribuie la formarea intuitiei. Iar femeile trebuie initiate in a-si folosi intuitia pentru a reveni la natura lor salbatica – o natura intuitiva care le fereste de pericole. Toate aceste simturi ajuta orice femeie sa simta pericolul la care se expune – atentia la detaliile pe care aceste simturi le percep este foarte importanta si trebuie reamintita.
Toate acestea ii dau un sentiment de ingrijorare si totusi ea continua. Sentimentul de ingrijorare are in spate simturile si instinctele feminine care sunt inca active, pe care insa femeia le ignora inchipuindu-si ca trebuie sa treaca cu vederea astfel de aspecte.
Toleranta in exces, acceptarea in exces – cauze ale educatiei incomplete 
Educatia primita de fete inca de cand sunt mici are foarte multe lacune. Conform acestei educatii incomplete, fetita este educata in sensul oferirii de ingrijiri si in directii total gresite pentru viitoarea femeie – ”trebuie sa fii intelegatoare, buna, de ajutor, trebuie sa accepti, etc. – afecteaza latura instinctuala a femeii, anuland practic aceste instincte, toate aceste simturi. 
Pretul pe care il platesc femeile atunci cand nu isi asculta intuitia
Ignorarea intuitiei are un pret urias: nelinistea, invinovatirea, rusinea si neputinta traite de femei conduc spre pierderea increderii in sine, anxietate, depresie si alte tulburari emotionale, afectarea starii de sanatate, afectarea calitatii vietii, alegerea de parteneri nepotriviti, stagnarea in relatii toxice, dependenta afectiva, financiara si materiala, etc. 
Draga Femeie, cand ti-ai piedut instinctele – in special instinctul de protectie?
Ascult in fiecare zi relatari despre abuz, despre violenta domestica, despre agresivitatea partenerilor de viata, despre limbajul vulgar al acestora la adresa femeilor, despre pretentia acestor barbati de a fi chiar intretinuti financiar de femei – inclusiv pretentia de a primi bani de la ele pentru a-si achita datorii anterioare inceperii relatiilor. Barbati care nu compenseaza prin nimic astfel de servicii pe care le solicita, barbati care doar isi multiplica cererile si comportamentele abuzive, profitand de vulnerabilitatea femeii si de disponibilitatea sa in exces, profitand de faptul ca femeia nu stie sa puna limite si sa ceara reciprocitate sau profitand de faptul ca ea nu stie sa imparta in mod adecvat sarcinile administrative si preia totul pe umerii sai, inca de a inceput, etc.
In fiecare zi, cabinetele psihologilor se umplu de lacrimi si de astfel de relatari nefericite in care femeile au ajuns datorita propriilor lor alegeri imature, naive. Povesti care le tin captive.
Toate femeile care trec prin astfel de situatii stiu ca au un milion de motive sa plece de langa astfel de parteneri, dar nu o pot face. Frica domina toate aceste povesti. Frica – la care se adauga rusinea fata de propria persoana pentru a avea un astfel de partener, rusinea fata de familie, rusinea de a se separa sau de a divorta, rusinea fata de societate. Si nu numai.  
Femeia moderna si-a pierdut instinctele, si-a pierdut ceea ce in mod nativ a avut: instinctul de protectie. Unde este acest instinct care avertizeaza de la bun inceput asupra pericolelor care te pandesc? De ce nu ti-l mai asculti?
Intuitia ne-a fost data odata cu nasterea si face parte din fiecare dintre noi. Poate a fost acoperita de multe straturi de reziduuri, poate crezi ca ti-ai pierdut-o. Nu, nu ai pierdut-o – insa trebuie sa indepartezi toate reziduurile care o acopera, trebuie sa inlaturi straturile care te-au indepartat de tine.
La SENS 8 – bootcamp integrativ de psihologie si dezvoltare personala pentru femei – vom avea un seminar despre cultivarea intuitiei – si cum o putem mentine activa pentru a fi in sprijinul nostru. Pentru ca fiecare femeie trebuie sa fie in contact cu toate simturile sale.
Te asteptam cu mult drag alaturi de noi! Editia nr.8 are loc in perioada 3-6 August 2017 – vom fi intr-un loc de poveste: Pensiunea Boema din Sinaia (Cumpatu) – o vila romantica, un taram de poveste. Pentru noi.
Albumul de anul trecut ”Draga Femeie, cine esti TU conteaza” este aici https://www.facebook.com/monageorgescupsiholog/media_set?set=a.1236774839688373.1073741863.100000676053586&type=3 – te invit la o plimbare virtuala, la Boema!
Inscrierile pentru editia din 2017 sunt deschise!
Aici http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-integrativ-pentru-femei/ poti afla tot ce ai nevoie pentru a te inscrie la un pret redus, poti consulta programul bootcamp-ului si poti citi o parte dintre testimonialele primite pentru editiile anterioare. Profita de puterea de a-ti face viata fericita si vino alaturi de noi! 
Te invit sa citesti testimonialul pe care Magda P.  mi l-a trimis dupa participarea la editia de acum doi ani – randuri emotionante despre calatoria sa interioara – cea mai frumoasa calatorie. 
Magda P., Bucuresti: ”Bună dimineața! Pentru că nu am acces la un calculator până joi, m-am decis să pun acum pe hârtie simțiri, trăiri, toate numai ale mele. 
Înainte să mă pun pe scris, am citit povestea lui Compostelle și cred că ar trebui s-o asculte și copiii. 
Am venit în tabără fiindcă am simțit că este pentru mine, și pentru prima oară în viața mea am fost HOTĂRÂTĂ. Nu am avut trăirile din aceste zile extraordinare niciodată în viața mea de aici și de acum! Impresionant este cum atâtea corpuri și suflete frumoase se pot întâlni și pot începe transformarea unică fiecăreia, împreună! Le mulțumesc că am putut fi acolo noi toate, le mulțumesc că am învățat de la ele cât de puternică sunt (am fost tentată să scriu – cât de puternice suntem – dar e despre mine ☺), că pot începe să învăț să mă iubesc și să trăiesc cu mine! 
A fost greu, mai ales în primele zile, a fost dens, cu mare și multă încărcătură energetică. Ziua de sâmbătă a fost cea mai frumoasă pentru mine.
Plimbarea prin propriul corp mi s-a părut nemaipomenită, m-am simțit bine primită, m-am simțit ACASĂ! Mi-am dat atunci seama și “am trăit pe afta mea” cât de utile sunt energiile din propriul corp și cum ne pot vindeca și fizic. Ținându-ne de mâini (nu mai știu cum se numea meditația), m-am simțit UNA cu celelalte și în același timp EU-UNICA, am primit energiile pozitive de la fiecare și le-am dăruit-o pe a mea, să se împletească toate și să se întoarcă înapoi la mine cu ceva bun în plus. 
Lacrimile care-mi curgeau, nu erau de durere sau tristețe, ci de o mare liniște și bucurie, toate adunate de la FEMEILE din jurul meu și de la mine. 
Duminica a fost o nouă zi frumoasă, m-am bucurat și m-am simțit bine cu mine. În plus, pe drum, am vorbit, adică am comunicat cu sotul meu, după mulți ani. M-am simțit liberă să-i împărtășesc din trăirile mele, din ce-am simțit că s-a petrecut cu mine în aceste zile, fără să mă simt judecată, sau fără să-mi pese că aș putea fi judecată. 
S-au mai întâmplat niște lucruri neașteptate și extraordinare pentru mine despre care o să-ți povestesc. Ajung la vorba înțeleaptă a Veronicăi (pe care o admir și căreia îi doresc din tot sufletul și nu numai, să-și atingă obiectivele pentru a-și face unele noi și pentru a descoperi cât de deosebită este, cât de puternică, cât de importantă este) : “Îți mulțumesc Mona că nu ești prietena mea, ca să poți rămâne psihologul meu!” 
Îți mulțumesc că m-ai primit și m-ai lăsat să mă răscolesc ca să încep să mă găsesc! 
Făcându-mi mandala numelui, m-am simțit copil, fără griji, liberă și senină. Meditațiile pentru mine au fost deosebite și mi-am dat seama ce mult mă ajută. Trebuie să găsesc o metodă de a le face și acasă.☺ Cine sunt EU? Singurul răspuns ce-l pot da (cu ajutorul sotului meu) ar fi : EU SUNT ! 
Ca subiecte m-ar interesa relația ecologică cu copiii și adolescenții, relația de cuplu, cum putem schimba relația devenită toxică cu părinții care nu înțeleg că suntem adulți. Mă gândeam cum pot să-l ajut pe fratele meu să conștientizeze că are nevoie de a-și dezgropa rănile din copilărie pentru a se vindeca, pentru a continua sau mai bine-zis pentru a începe să trăiască în armonie cu el și cu frumoasa lui familie (deja nu mai este despre mine, am deviat de la subiect, scuză-mă). Nu mi-am imaginat vreodată cât de mult poate să vibreze această muzică cu mine, să mă trimită la mine, să-mi dea o stare de liniște, să-mi placă sunetele și să le asociez fără efort și fără a folosi mintea,cu imagini calde, vesele și jucăușe (unele ☺). Acum, abia aștept să vină vara viitoare, să trăiesc alte emoții, să aflu altele … 
M-am simțit conținută, m-am simțit BINE cu NOI TOATE, m-am simțit veselă, liniștită, eliberată, totul împreună cu NOI, ghidușele de la AL ȘASELEA SENS ! Îți mulțumesc ție și le mulțumesc dragelor pe care parcă le-aș fi știut de-o viață (nu de la început 😀) ! Cu mult drag, Magda”
Multumesc din suflet, Magda, pentru toata increderea cu care ai venit spre mine! 
Le multumesc pentru incredere doamnelor si domnisoarelor care au inceput sa se inscrie pentru editia din acest an. Inscrierile sunt in continuare deschise –  va asteptam alaturi de noi!  
Femeia captiva, femeia usor de amagit, femeia-victima trebuie sa (re)devina o femeie puternica in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa isi doreasca din tot sufletul sau sa invete sa se intoarca la instinctele sale pierdute – cu precadere la instinctul de protectie pe care cele mai multe femei nu il mai au, le-a fost anulat si, daca uneori il mai simt, si-l anuleaza singure.
Feminitate si Intuitie – ce combinatie valoroasa pentru fiecare femeie! Cu conditia sa ne dorim sa privim cu atentie in sufletul nostru, daca dorim sa nu ne pierdem pulsiunea de viata, sa ne pastram si sa ne dezvoltam creativitatea si puterea pe care o are fiecare dintre noi.  
Cu drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica – psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului. 
Consilier NLP Integrativ pentru Femei. Trainer Dezvoltare Personala.
0722.501050, lucia_mona_georgescu@yahoo.com

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment