Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Femeia Salbatica reprezinta Feminitatea Completa

Femeia Salbatica reprezinta Feminitatea Completa


”Cand ne lasam conduse de intuitie, suntem ca o noapte instelata: contemplam lumea cu mii de ochi.”
~ Dr. Clarissa Pinkola Estés – psihanalist de orientare jungiana ~
Am incheiat luna martie – o luna dedicata feminitatii – cu un eveniment dedicat psihologiei femeii: lansarea cartii ”Femei care alearga cu lupii – Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice”, publicata de Editura Niculescu. O carte-comoara, asa cum imi place sa o numesc. O carte scrisa pentru fiecare femeie – indiferent de locul in care traieste, indiferent de religia sa, de contextul social si politic, indifernt de profesie … indiferent de orice alt indicator pe care societatea l-ar putea crea pentru a insera femeile intr-o categorie sau alta, asa cum stim deja ca se intampla. 
Facand analogia cu femela lup, Dr. Clarissa Pinkola Estés – psihanalist de orientare jungiana – ne transmite, prin intermediul miturilor analizate din perspectiva psihologiei jungiene, nu doar semnale de alarma de care trebuie sa tina cont fiecare femeie, ci si ideea-forta ce se desprinde din feicare fila a cartii: femeile cu adevarat puternice sunt femeile integrate, asumate, care stiu sa isi defineasca teritoriul si granitele acestuia, femeile care nu ezita sa isi arate aceste granite, femeile care stiu sa isi gestioneze viata in mod adult si asumat in concordata cu principiile lor, femeile care transfera in mod constient fiicelor lor aceste valori interioare si apoi le lasa sa isi traiasca viata cu toate provocarile sale.
Aceasta este Femeia Salbatica – este femeia care isi stapaneste emotiile, isi descopera valorile, isi vindeca trecutul in mod asumat, traieste integrat, este flexibila si deschisa la schimbari dar tine cont de valorile sale interioare pe care si le-a descoperit si nu si le negociaza. Femeia Salbatica stie ca a-si negocia aceste valori interioare inseamna a renunta la granitele sale, inseamna a suferi. Iar Femeia devenita Salbatica stie ca suferinta nu mai are nicio utilitate, stie ca ii slabeste energia, stie ca o indeparteaza de lume, de viata creativa.
Individuatia si cele 9 sarcini psihice ale oricarei femei
Sarcinile psihice ale femeii sunt redate in povestea Vasilisei – o poveste balcanica a carei ultima versiune este prezentata si analizata, explicata de dr. Clarissa in carte.
M-am concentrat in mod special pe aceasta poveste in cadrul lansarii, pentru ca este o poveste a initierii oricarei femei ce doreste sa invate sa se reconecteze la intuitia sa, ca prim pas in procesul sau de individuatie. Regret ca nu am avut mai mult timp la dispozitie pentru a discuta despre semnificatiile concrete ale individuatiei femeii – despre acest aspect, insa, discutam la cabinet si la toate editiile bootcamp-ul SENS.  Afla AICI cum te poti inscrie la editia din acest an si ce trebuie sa faci pentru a beneficia de un pret redus. 
Inainte de orice alta sarcina si de orice responsabilitati pe care si le-a asumat pana acum in mod inconstient, ca urmare a tiparelor preluate din familie si la presiunea societatii, femeia contemporana are aceste 9 sarcini prin intermediul carorora poate – si trebuie –  revina acum la propria persoana, la centrul sau, la Sinele; acesta este si locul in care trebuie sa ramana de acum incolo, daca isi doreste sa aleaga intr-un mod cat se poate de constient si de asumat diverse roluri in diferitele relatii din viata sa si daca doreste sa construiasca relatii echilibrate in cadrul carora sa nu mai accepte compromisuri si sa nu mai aleaga comromisul ca stil de viata.
Dupa ce revine la propriul Sine prin intermediul celor 9 sarcini pishice ale oricarei femei – acestea fiind: separarea de protectia mamei, revelarea umbrei, calatoria in intuneric, infruntarea vrajitoarei salbatice (Baba Iaga, despre care am discutat in cadrul lansarii), slujirea non-rationalului,  selectia si separarea: a separa graul de neghina (am discutat, de asemenea, despre aceasta sarcina), cercetarea miturilor, pe picioare – in patru labe si remodelarea umbrei  femeia naiva revine la ea insasi, mult mai puternica si sigura pe teritoriul sau, sigura si cu lectiile invatate. Devenind o Femeie Salbatica. Doar in acest mod, ea stie ca suferinta nu a fost, nu mai este si nici nu va fi sensul vietii sale – stie ca vietii sale trebuie sa ii dea un sens prin orice altceva decat suferinta.
Femeia redevenita salbatica nu-si poate permite sa fie naiva. Revenind la viata ei naturala, ea trebuie sa priveasca excesele cu ochi critic si sa fie constienta de pretul pe care sufletul, psihicul si instinctele trebuie sa il plateasca pentru ele. La fel ca puii de lup noi tinem minte capcanele, cum sunt facute si modul in care sunt amplasate. Doar asa ne pastram libertatea.”
Femeia Salbatica reprezinta Feminitatea Completa
Femeia Salbatica si Feminitatea Completa au legatura cu educatia ce trebuie facuta fetelor, inca de cand sunt mici. O educatie ce trebuie sa inceapa de la mame. Deocamdata, educatia primita de la mamele noastre este o educatie insuficienta, o educatie incompleta. La fel si pentru baieti, nu doar pentru fete. Toti am primit o educatie incompleta, insuficienta si, in foarte multe cazuri, o educatie total gresita. 
Lupoaica isi defineste teritoriul, nu ii lasa pe ceilalti lupi sa il defineasca. Ea hotaraste unde isi va stabili acest teritoriu si cine va avea acces in vizuina sa. Ea le ofera o educatie completa puilor sai, pentru a face fata ingerintelor vietii – autoarea ne da o tema la care sa reflectam: ne-am putea inchipui o lupoaica ce le spune puilor ca viata este doar frumoasa, fara probleme, fara obstacole si fara pradatori? Nu, nu ne-am putea inchipui. Nu este nevoie ca o lupoaica sa isi protejeze in exces puii pentru ca acestia au primit, prin educatia din primele luni de viata, exact ceea ce aveau nevoie sa primeasca pentru a iesi din vizuina si singuri, nu doar insotiti de lupoaica hiper-protectiva care sa le creeze anxietate in fata vietii si care sa se sacrifice pe sine pentru a-si apara puii deveniti adulti fata de pradatorii din teritoriu. Este doar unul dintre mesajele desprinse din carte – o carte ce are la baza nu doar miturile si arhetipurile, ci si intreaga experienta clinica de cabinet a autoarei, de asemenea doctor in etno-psihologie clinica.
CITESTE SI: ARHETIPUL FEMEII SALBATICE – CINE ESTE FEMEIA SALBATICA? 
Vad zilnic la cabinet, prin prisma activitatii mele cu femeile cu care lucrez, consecintele negative ale acestei educatii incomplete – abuzuri, violenta domestica, relatii disfunctionale, dezechilibrate. Si suferinta aferenta – un cortegiu de emotii negative innabusite ani la rand, inca din copilarie. Vad anxietate, vad frica, vad furia clocotind si neiesind la suprafata in acele relatii in care trebuie sa iasa si sa fie aratata, vad resemnare si chinul aferent resemnarii, vad fuga din fata realitatii si cosmetizarea realitatii atunci cand realitatea sperie. Vad asteptari necomunicate si vad pericolul generat de inexistenta granitelor. Vad o uriasa si de neacceptat toleranta fata de comportamentele neadecvate si chiar indezirabile ale partenerilor de viata. Vad efectele negative ale naivitatii si vad efectele dezastruaose pentru femei ale ”iubirii neconditionate” si ale tolerantei duse la extrem.
Este mai mult decat evidenta nevoia ca femeia sa invete sa stabileasca relatii psihologice, inainte de a stabili relatii de cuplu. Pentru ca o relatie este in primul rand de natura psihologica. Doar pornind din acest punct te poti afla de la bun inceput in pozitia corecta si potrivita pentru tine in relatia ta de cuplu si, de altfel, in orice tip de relatie. 
Cum poate deveni femeia din Romania o Femeie Salbatica?
Lucrand zilnic in cabinet si in fiecare an in tabara SENS cu foarte multe femei, nu pot sa nu remarc un numitor comun: femeia din Romania si-a pierdut demult instinctele de protectie pe care, in mod obisnuit, orice femela din regnul animal le are foarte vii si foarte active. Femeia din Romania nu mai are aceste instincte. Sunt lezate sau chiar anulate si, prin urmare, ea este vulnerabila intr-un mod periculos pentru ea – cei din jur profita de vulnerabilitatea si de naivitatea sa. De asemenea, nu are nici instinctul de protectie a copiilor – atunci cand ramane impreuna cu ei in relatii abuzive, cand accepta violenta sau cand ea insasi isi agreseaza si isi abuzeaza copiii in mod cat se poate de evident.
”Pierderea instinctelor decurge dupa o schema foarte precisa si sa o tinem minte pentru a putea veghea asupra comorilor naturii noastre fundamentale si a celei a fiicelor noastre. Padurile psihice sunt pline de capcane ruginite, ascunse sub un strat subtire de frunze. Psihologic vorbind, acelasi lucru se intampla si in lumea exterioara. Ea ne intinde multe momeli: relatii, persoane, aventuri care ascund, sub o aparenta atragatoare ceva ascutit ce ne ucide spiritul odata ce am muscat.”
Educatia fetelor trebuie regandita
In seara prezentarii am accentuat ideea conform careia educatia corecta a femeilor trebuie sa inceapa inca de cand sunt foarte tinere, din preadolescenta si poate chiar din etapa copilariei. Foarte multe aspecte care tin de educatia pentru viata trebuie regandite, pentru ca viitoarele femei care acum sunt mici, adolescente, sa nu mai fie nevoite sa treaca prin problemele generate de lipsa instinctelor de protectie si de conservare. Poate ca regandirea educatiei suna strain, suna necunoscut, poate ca nu are cine sa faca aceasta educatie in mod corect. Nu este nimic revolutionar in aceasta idee, insa este de dorit ca mamele sa fie mult mai asumate si mult mai constiente de rolul pe care il au in viata fiicelor lor. Nu este nevoie sa fii o mama – psiholog, trebuie insa sa mergi la psihologul din orasul tau si sa inveti de la acesta ce ai de facut. Nu le poti stii pe toate si nici nu trebuie. Trebuie doar sa fii deschisa sa inveti de la specialistii din domeniu. 
Nevoia de reciprocitate in relatii, identificarea indicatorilor abuzului verbal, emotional si fizic + toleranta zero fata de suferinta si fata de comportamente neadecvate – sunt doar trei elemente esentiale ce lipsesc din educatia femeii, inca de cand este mica.
Din cauza lipsei acestor elemente esentiale ale educatiei femeilor vor mai trece cateva generatii pana ca femeia din Romania sa devina aceasta Femeie Completa, aceasta Femeie Salbatica ce stie ca toleranta fata de suferinta si fata de orice comportamente neadecvate ale pradatorilor intalniti pe teritoriul pe care ea isi traieste viata,  trebuie sa fie zero. Iar zero inseamna exact ZERO.
Pana atunci, femeia din Romania se va chinui, va suferi, va fi mintita, tradata, va fi o femeie, in general, naiva; va fi abuzata, lovita, batuta. Este adevarul gol-golut al multor relatii in care femeia este cea care ascunde sub pres aceste lucruri. Este femeia care, asa cum spuneam si in seara lansarii, trebuie ascultata, inteleasa, sustinuta – sustinuta pentru a invata sa iasa din suferinta si din aceste relatii. Sustinuta pentru a invata – cu intarziere, de cele mai multe ori – sa identifice comportamentele abuzive si indicatorii abuzului, inca de la inceputul relatiilor.
Deocamdata, aceasta femeie citeste ceea ce scriu eu aici pe site, plange, sufera, nu are nici macar curajul de a se programa la cabinetul psihologului din orasul sau. Iar daca se programeaza, nu doreste sa schimbe suferinta prea curand, ci doreste sa fie confirmata ca victima a barbatului de langa ea. Doreste ca psihologul sa ii dea dreptate si sa il responsabilizeze integral pe partenerul sau pentru suferinta indurata. Doreste ca politia sa il pedepseasca pe acesta pentru abuzuri fizice. Este femeia ale carei instincte lezate au dus la pierderea teritoriului, la inexistenta granitelor si o vor conduce pe aceasta femeie spre si mai multa suferinta. 
Nu, draga femeie – tu esti responsabila pentru suferinta ta si pentru faptul ca inca te incapatanezi sa nu fii autonoma – deci, cu alte cuvinte, nu iti trasezi teritoriul si nu iti arati granitele pe care Femeia Salbatica trebuie sa si le traseze si sa si le protejeze. Atata vreme cat tu nu faci aceste lucruri si atata vreme cat inca esti dispusa sa suferi, nu ai cum sa te consideri o femeie puternica si nici o Femeie Salbatica. Tu alegi in mod repetat sa te joci de-a toleranta dusa la extrem si de-a naivitatea. Si tot tu esti cea care accepta ceea ce este de neacceptat si care sufera din cauza strategiilor naive, imature folosite. Daca nu te vei responsabiliza pentru suferinta ta pornita din asteptari nerealiste fata de persoanele care crezi ca te fac sa suferi, atunci nici nu vei dori sa inveti sa faci schimbarile de care ai atata nevoie.  
”Chiar si cea mai inrobita femeie rezerva un coltisor sinelui sau salbatic, caci, intuitiv, stie ca intr-o zi va exista o iesire, o deschidere, o ocazie de care va profita pentru a fugi.”
Revenind la Femeia Salbatica – viata sa concreta demonstreaza ca ea are curajul sa traiasca exact asa cum are nevoie, fiind ”echipata” cu tot ce ii trebuie pentru a face fata acestei calatorii ce echivaleaza cu mersul in padure si cu intalnirea pe care o putem avea, pe acest teritoriu, cu lupii. In acelasi timp, suntem prudente si acolo unde intalnim misterul, asa cum sugereaza si Dr. Clarissa, lasam misterul sa ramana mister, nu ne afundam in tenebre – atunci cand intalnim aceste tenebre este bine, intotdeauna, sa solicitam ajutor sau sa lasam acel mister exact asa cum este, sa respectam latura numinoasa a vietii.
Femeia Salbatica si Barbatul Salbatic
Pentru ca aceasta carte nu se adreseaza numai femeilor, autoarea a dedicat Barbatului Salbatic un capitol al cartii. 
Cartea este deosebit de utila fiecarui barbat care isi doreste in viata sa o femeie inteligenta, o femeie vindecata de traumele trecutului sau, o femeie completa. Dr. Clarissa Pinkola Estes numeste acest tip de barbat ”Barbatul Salbatic” – este cel care ii poate sta alaturi Femeii Salbatice, cu conditia ca acest barbat sa nu se sperie de natura nedomesticita a femeii ci sa fie atras de aceasta natura.
”Stim ca Barbatul Salbatic isi cauta femeia lui neimblanzita. Ca ne sperie sau nu, este un act de iubire profunda faptul de a ne lasa fascinati de natura salbatica a celuilalt. […] Partenerul ideal al Femeii Salbatice este acela care da dovada de tenacitate si de o mare rezistenta, care isi trimite propria natura instinctuala sa arunce o privire sub cortul sufletului femeii si intelege ceea ce vede si aude acolo. Cel mai bun tovaras este acela care nu se descurajaza , nici nu se lasa distras de ispitele intalnite in drum ci revine iarasi si iarasi, incercand sa inteleaga.”
Femeia Salbatica, Creativitatea si Singuratea
Femeia Salbatica poate decide in mod constient asupra perioadelor sale de singuratate – fiind cat se poate de constienta de faptul ca perioadele de singurate sunt cat se poate de necesare regenerarii si recompunerii sale in propriul sau ritm. In singuratate, femeia poate lua cele mai bune decizii si poate reflecta in liniste si cu atentie la viata sa de pana acum. Poate reflecta la greselile si lectiile trecutului, pentru a nu le mai repeta. Femeia Salbatica profita de singuratatea sa pentru a redeveni creativa si pentru a-si directiona energia in zona creativitatii – o zona de care s-a rupt din cauza grijilor cotidiene aparute in diferite etape din viata sa.  
Cu parere de rau pentru ca timpul nu a permis o discutie completa despre toate aspectele importante pe care aceasta carte le aduce in viata oricarei femei ajutandu-o in procesul sau de individuatie, ma bucur din tot sufletul pentru acele femei care deja au citit cartea. Sunteti cu un pas inainte, dragile mele – si pentru asta va admir foarte mult!
Lansarea cartii in Bucuresti mi-a oferit prilejul de a prezenta cartea unui public ce intelege nevoia de educatie corecta si sanatoasa a femeii. A fost o seara dedicata intelegerii tainelor psihicului feminin – o seara frumoasa, presarata cu momente artistice deosebite sustinute de: 
  • artistul Daniel Pop, acel menestrel drag mie ce m-a insotit in mod magic cu sunetele tilincai pe parcursul unui moment special al serii: lecturarea mesajului Clarissei 
  • actrita Iuliana Nistor – ne-a incurajat, recitand ”Geana Lupului”, sa mergem in padure si sa facem fata realitatii pe care o intalnim in aceasta calatorie
  • euritmistul Alexandru Bugnariu, care – alaturi de Iuliana Nistor – ne-a condus prin arta sa pe fiecare spre a afla raspunsul la intrebarea ”Unde este sufletul?”, o intrebare ce a deschis si a inchis aceasta seara speciala.
”Femei care alearga cu lupii – Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice” scrisa de Dr. Clarissa Pinkola Estés este o carte-manifest pentru femei. Este o carte vie. O carte ale carei adevaruri pot fi greu de acceptat – pentru ca sunt despre tine si despre pasii gresiti pe care i-ai facut pana acum si pe care poate nu iti este convenabil sa ti-i marturisesti nici macar tie. Este o carte te va determina sa iti doresti sa devii o adevarata Femeie Salbatica – dar aceasta carte nu va face in locul tau ceea ce tu trebuie sa faci. Este o carte ce, prin povestile si miturile revelatoare pe care ti le pune in mod generos la dispozitie, ar trebui sa te determine sa te responsabilizezi cu adevarat pentru viata ta.
Multumesc Editurii Niculescu pentru acest parteneriat in cadrul caruia am fost invitata sa prezint aceasta carte – o carte pentru fiecare femeie si, in egala masura, o carte pe care eu o recomand cu drag fiecarui barbat care doreste sa cunoasca in mod real femeile din viata sa: mama, bunica, sora, iubita, fiica, sotie.
Pentru ca nu am facut-o personal in seara lansarii – ii multumesc aici din tot sufletul pentru aceasta traducere doamnei Simona Voicu pentru efortul extraordinar pe care l-a depus traducand terminologia jungiana si facand-o accesibila tuturor cititorilor. Multumesc, cu recunostinta, pentru aceasta munca!
Multumesc, de asemenea, publicului prezent in sala – un public cald si plin de surprize frumoase pentru mine. <3
Tin sa ii multumesc pentru aceasta invitatie domnisoarei Carmen Isabela Vasile – redactor coordonator al cartii, psiholog  – este cea care, asa cum ne-a marturisit, a luat contact cu aceasta carte si a facut posibila publicarea acesteia in Romania, la Editura Niculescu. Multumesc, draga mea – pentru ca te-ai lasat condusa de intuitie si pentru ca mi-ai oferit ocazia sa prezint publicului din Bucuresti aceasta carte!
De asemenea, tin sa ii multumesc doamnei Alina Pantazi – Director de comunicare si PR Editura Niculescu – pentru modul in care a moderat discutiile noastre si pentru ca s-a aventurat in aceasta prezentare alaturi de mine si de Carmen!
Cateva imagini din timpul prezentarii
Am regretat ca Dr. Clarissa nu a fost alaturi de noi la lansarea cartii sale in Bucuresti si, la finalul serii, m-am facut vocea sa transmitand mesajul sau din carte, catre publicul prezent in seara lansarii – il transmit si aici, pentru toate cititoarele site-ului www.minunemica.eu:
”Pentru a ne pastra bucuria, trebuie uneori sa luptam. Trebuie sa ne intarim si sa ducem batalia in modul cel mai intelept cu putinta. Pentru a pregati asediul va trebui, poate, sa renuntam la multe comoditati. Putem trai fara multe lucruri multa vreme, putem renunta practic la orcie, dar nu la bucuria noastra. Adevaratul miracol al individuatiei si al reintoarcerii Femeii Salbatice este ca toate incepem procesul fara sa fim pregatite. Incepem un dialog cu gandurile si senzatiile care ne ating delicat si in acelasi timp tuna inlauntrul nostru. Iar noi raspundem inainte de a cunoaste limba, inainte de a sti raspunsurile, inainte chiar de a sti cu cine stam de vorba. Dar asa se manifesta in noi Femeia Salbatica, precum lupoaica ce-si invata puii sa vaneze si sa fie prudenti. Incepem sa vorbim cu vocea ei, adoptanadu-i viziunea, valorile. Ea ne invata sa transmitem mai departe mesajul intoarcerii noastre. Si iata o ultima instructiune pentru noi insine. E un vers dintr-un poem al lui Charles Simic si cunosc mai multe scriitoare care si l-au lipit pe birou: ”Cine nu stie sa urle, nu-si va gasi haita”. Daca doriti sa revina Femeia Salbatica, refuzati sa fiti prinse. Cu instinctele slefuite pentru a va pastra echilibrul, sariti oriunde vreti, urlati cat vreti, lasati ochii vostri sa spuna ceea ce simtiti, luati tot ce va e la indemana, vedeti tot ce se poate vedea, cercetati fiecare lucru, alergati, dansati. Dansati cu pantofiori rosii, dar incredintati-va ca sunt chiar cei pe care i-ati cusut cu mainile voastre. Si va promit ca veti fi cu adevarat femei pline de viata.”
Cu emotia acestor ganduri de final, va imbratisez cu drag si va astept alaturi de mine si la SENS8 – bootcamp integrativ de psihologie si dezvoltare personala pentru femei, in aceasta vara.
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment