Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Fără vină … totul devine mai uşor

Fără vină … totul devine mai uşor

Există un cuvânt care are o influenţă uriaşă asupra ”magnetului” dumneavoastră interior: Vina!

Când vă simţiţi „Vinovat(ă)”, indiferent dacă faţă de propria persoană sau faţă de alţii, vă transformaţi într-o victimă. Deveniţi dependent(ă) de iertare, de îndreptare morală, de părerea altor oameni. Acest sentiment radiază spre exterior din magnetul dumneavoastră interior şi îi atrage pe acei oameni care vor să joace cu dumneavoastră jocul de-a „vina şi victima”.

Într-o şcoală primară, învăţătorii au făcut un experiment. Le-au explicat copiilor că azi vor juca un joc deosebit, în care vor trebui să-şi scoată din minte un cuvânt urât: „Vină”. Experimentul a fost organizat ca un joc, iar copiii au luat parte la el cu entuziasm. După experiment, o mamă povestea următoarele: „Când fata mea, Lisa, s-a întors de la şcoală, am întrebat-o, ca de obicei, ce au făcut azi la şcoală. Mi-a răspuns: ne-am scos din minte un cuvânt urât. Am întrebat-o despre ce cuvânt era vorba. Lisa s-a gândit o clipă, după care s-a uitat la mine zâmbind şi mi-a spus: Am uitat”.

În Univers nu există vină. Există numai cauză şi efect. Se întâmplă ceva şi are ca efect că se întâmplă altceva. Cineva face ceva, rezultă un efect şi altcineva reacţionează.

Vina este un sentiment şi nu o realitate. Este o născocire a oamenilor pentru a putea evalua sau condamna mai repede, pentru a stabili reguli de convieţuire şi, mai important, pentru a dobândi puterea asupra altora.

La fel ca multe alte idei, ideea de „nevinovăţie” poate fi înţeleasă greşit cu uşurinţă. Desigur, oamenii fac lucruri care au un efect neplăcut asupra altora. Nu este vorba de înfrumuseţarea acestora sau de a inventa o justificare pentru un comportament inestetic sau brutal.

Este vorba numai să îndepărtaţi din minte un cuvânt, care timp de secole a constituit un balast, şi care are o influenţă negativă asupra magnetului dumneavoastră interior. Cel mai uşor şi mai eficient se realizează aceasta dacă procedaţi precum acei copii în jocul lor. Faceţi aşa de parcă cuvântul vină nu ar exista.

Înlocuiţi acest cuvânt cu cuvântul „cauză”.

Nu trebuie să mai modificaţi nimic altceva. Este numai un pas minuscul în gândirea dumneavoastră, dar are un efect puternic asupra vieţii dumneavoastră.

Încercaţi să vă analizaţi interiorul, spre a vedea ce vi se pare a fi mai liber şi mai uşor:

„Tatăl meu este de vină, pentru că mereu făcea… „ sau; „Tatăl meu făcea adesea asta şi uneori făcea aia. L-am observat şi mi-am format convingerea că nu este bine. Această convingere a „aterizat” acum în magnetul meu interior şi atrage în viaţa mea următoarele tipuri de oameni:…”

O nouă povestire, referitoare la un eveniment în cursul căruia aţi declanşat ceva, privită într-un fel nou, în acest sens, ar putea suna, de exemplu, aşa:

„Am făcut sau am spus ceva, ce ar avea asupra altui om un efect care nu i-a făcut bine. Nu am avut această intenţie. Îi comunic acest fapt persoanei şi, eventual, aş face ceva să-l compensez”.

Dacă această persoană acceptă sau nu şi ce face ea cu oferta dumneavoastră, nu mai ţine de dumneavoastră. Faceţi ceea ce simţiţi că ar fi potrivit. Puteţi doar să-i oferiţi o compensaţie, iar dacă celălalt o acceptă, nu mai este treaba dumneavoastră.

Da, vă poate părea rău. Da, aveţi de învăţat din asta. Puteţi repara ceva, dacă vi se pare corect. Da, puteţi să-i spuneţi celuilalt că vă pare rău de ce aţi spus sau aţi făcut. Dar cu asta, se termină partea dumneavoastră. Sunteţi liber(ă). Dacă celălalt va vrea să continue să-şi pricinuiască durere condamnându-vă în continuare, e decizia lui, nu a dumneavoastră.

Nu este treaba dumneavoastră să-l îndemnaţi pe celălalt spre iertare. Iertarea este o decizie complet liberă şi absolut personală a fiecărui om în parte.

Vina este un sentiment şi nu o realitate. O victimă se gândeşte la vină şi simte o povară. Un creator crede în cauză şi efect şi îşi vede de drum.

ŸGândurile legate de vină vă sleiesc de puteri, creează un sentiment de dependenţă (faţă de favorurile celorlalţi) şi acţionează în sensul oprimării propriei dispoziţii.

ŸGândurile legate de cauză induc forţa de a schimba ceva, aduc cunoaştere şi creştere şi creează o atitudine pozitivă faţă de sine.

Iubirea de sine: motiv şi sens

Motivul

ŸUn bun motiv pentru a vă iubi propria viaţă este să ştiţi că prin aceasta activaţi cea mai puternică forţă în magnetul inimii dumneavoastră, care duce la o viaţă împlinită.

ŸPrin îndemnul „iubeşte-te pe tine însuţi” se creează adesea o presiune, care îngreunează şi mai mult iubirea pentru viaţa proprie. Motivul constă în aceea că iubirea nici nu este o activitate şi nici nu poate fi atinsă printr-o acţiune. Este imposibil ca partea gânditoare din dumneavoastră să se iubească singură, deoarece raţiunea nu poate iubi.

Sensul

ŸSensul iubirii de sine sau al „iubirii pentru propria viaţă” este acela de a recunoaşte că, de fapt, purtaţi deja în dumneavoastră şi aveţi ceea ce căutaţi cu adevărat. Când simţiţi asta, se cojesc straturile de temeri şi de alte sentimente, iar iubirea devine cea mai puternică forţă din magnetul dumneavoastră interior.

ŸA vă iubi pe dumneavoastră şi propria viaţă nu este un ţel, pe care să trebuiască să îl atingeţi. Este o cale, prin care vă apropiaţi tot mai mult de posibilitatea de a vă înţelege pe dumneavoastră şi pe alţii.

ŸObservaţi-vă propria viaţă. În ce perioade aţi fost cel / cea mai fericit(ă)? Au existat şi momente în care aţi fost singur(ă)? Este cu adevărat necesară o altă persoană şi este ea o precondiţie ca să puteţi resimţi iubire pentru propria dumneavoastră viaţă?

ŸObservaţi oamenii la care reacţionaţi atunci când vă simţiţi fericit(ă). Este efectul magnetului inimii dumneavoastră. Conştientizaţi cum vi se schimbă lumea atunci când lăsaţi iubirea să se reverse în ea.

ŸObservaţi oamenii care vă îndeamnă să vă iubiţi mai mult. Se iubesc oare aceşti oameni pe ei înşişi? Observaţi oamenii a căror viaţă este în curs: îşi fac aceştia gânduri despre iubirea de sine sau povestesc mult despre ea?

ŸObservaţi-vă prietenii şi cunoscuţii care trăiesc cu parteneri: după prima fază a iubirii lor, duc ei cu adevărat o viaţă mai fericită şi mai împlinită decât înainte? Este prezenţa unui partener o garanţie pentru împlinire şi fericire?

ŸCare gânduri sau experienţe vă împiedică să simţiţi iubire pentru dumneavoastră sau pentru propria viaţă? Nu lăsaţi aceste gânduri să poposească în capul dumneavoastră, deoarece nesupravegheate fiind, vă influenţează magnetul interior. Notaţi-le. Aceste gânduri trăiesc din faptul că acţionează nevăzute şi neverificate.

După ce aţi notat totul, verificaţi, pentru dumneavoastră, fiecare afirmaţie, spre a vedea dacă este conformă şi adevărată. Şi găsiţi pentru fiecare afirmaţie unul până la trei exemple, care să ilustreze şi contrariul.

ŸAveţi grijă ca întreg „contul” dumneavoastră de sentimente să fie echilibrat. Dacă vă simţiţi „vinovat(ă)” faţă de un om, recunoaşteţi că există numai un dezechilibru, şi nu o vină.

Imaginaţi-vă ceva care vă împlineşte, spre a restabili echilibrul. Şi faceţi acel lucru. Ca să rezolve problema pentru dumneavoastră. Dacă omul acela a murit, sau nu este disponibil, faceţi altui om acel lucru, ca formă de echilibrare, de compensare. Şi după ce aţi făcut aceasta, veţi simţi cum cazul s-a închis şi cum vă eliberaţi lăuntric.

ŸAflaţi de ce sunteţi un om ce merită a fi iubit şi, independent de aceasta, ce realizaţi dumneavoastră pentru aţii.

Deci, nu „Ce fac eu?” ci: „Cine sunt eu?”

Ruediger Schache, Secretul Magnetului Inimii –  Editura Adevar Divin

Comanda cartea online AICI

 

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment