Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Etica ascultarii in procesele de imbunatatire continua

Etica ascultarii in procesele de imbunatatire continua

Oricat de mult se vorbeste de imbunatatire continua – ca strategie, tehnica, metoda sau instrument – este necesar a reliefa ca inainte de toate ea vizeaza oamenii si comunicarea.

Multi dintre noi sunt buni vorbitori, dar putini stiu sa asculte foarte bine. Daca, asa cum spun teoreticienii, 95% din atitudinea de opozitie a individului in cadrul unui proces de comunicare, este cu rol preventiv (cred ca acesta se refera la precautia din cauza lipsei de incredere), atunci unul din obiectivele liderilor trebuie sa fie acela de a crea un mediu de respect si incredere reciproca.

Un ingredient cheie in crearea unui mediu favorabil imbunatatirii continue este practicarea constanta a unei bune ascultari. O buna ascultare este premisa certa a unei bune intelegeri.

“Buna ascultare nu vine in mod natural la mine”

Adeseori am gasit de multe ori “solutia” inainte de a intelege pe deplin problema, ocazional “rezolvand” problemele gresit sub aparenta fluidizare a unui proces insa de scurta durata ceea ce a condus … in mod clar la ineficienta, la “goluri” de proces, la pierderi.

Mi-am amintit insa de gandirea A3, ce caracterizeaza “Calea Toyota“. In termeni simpli, o foaie este impartita in doua, in partea stanga se reflecta starea actuala a problemei, cauzele, efectele, etc, iar in partea dreapta se definesc actiuni, masuri, etape si starea lor in rezolvarea problemei.

Filosofia Toyota detine claritatea de definire a problemei, egala in importanta cu definirea actiunilor de rezolvare a acesteia. Cu toate acestea, identificarea problemelor nu este obiectivul nostru, acest lucru ar influenta atat procesul-problema cat si persoanele implicate si ar genera consumarea multor resurse valoroase (de exemplu: materiale, timp).

Identificarea problemelor reale aplicand metode stiintifice (si prin stiintific vreau sa subliniez inainte de cine stie ce procedee sofisticate, natura eficienta, practica si reala a metodei) de rezolvarea a lor este obiectivul nostru adevarat.

Experienta mea, atat profesionala cat si personala, mi-a demonstrat de nenumarate ori ca oamenilor le place sa fie ascultati si le displace atunci cand sunt ignorati. Poate ca atunci cand credem ca ascultam, ca intelegem, ca suntem atenti la ceea ce spune, punem la dispozitia interlocutorului sau a interlocutorilor feedback-ul involuntar ca nu suntem.

Identificam astfel doua filtre comunicationale extrem de comune realitatilor din cadrul oricarei companii, fie ea mica intreprindere sau mare corporatie: Personalitatea si Caracterul. Ambele sunt deopotriva atribute ale individului, iar exponential atribute ale comunitatii in cadrul careia acesta se manifesta.

„Mi se pare o dovada de neglijenta, daca, dupa ce am reusit sa avem Credinta, nu ne dam silinta sa intelegem ceea ce credem” – Sfantul Anselm

Etica este una din principalele ramuri ale filosofiei si poate fi numita stiinta realitatii morale; incearca elucidarea problemelor morale printr-un demers cognitiv. Etica poate fi inteleasa de asemenea ca o filosofie asupra moralei, a binelui si a raului, a datoriei. (De la Wikipedia, enciclopedia libera)

In acest context, prin prisma eticii personalitatii – succesul si eficienta sunt functie de personalitate (ansamblu de caracteristici care definesc modul in care o persoana vede si actioneaza in lume), a imaginii publice, de atitudini si comportamente, a competentelor si tehnici, care lubrifia procesele de interactiune umana; iar din punct de vedere al eticilor caracterului – succesul si eficienta sunt functie de caracterul individului (ne arata felul cum reactioneaza, sau cum se comporta in anumite situatii de schimbare a unor elemente din mediul inconjurator) si depind de lucruri precum integritatea, smerenia, fidelitatea, cumpatarea, curajul, dreptatea, rabdarea, simplitatea, modestia, etc.

Cu ganduri bune,

Alin Valentin Preja

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment